Sada je: uto maj 13, 2025 7:50 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Codex Alimentarius
PostPostano: sub jan 29, 2011 3:24 pm 
Član foruma

Tragao sam malo po stranicama Svjetske zdrastvene organizacije (World Health Organization, WHO, posebna je organizacija Ujedinjenih naroda koja djeluje kao koordinirajuće tijelo međunarodnog javnog zdravstva).

Njihova čeda su Codex Alimentarius i vakcine.

Iz nekoliko dokumenata dostupnih za download:
- Codex podržava upotrebu genetski modificirane hrane.
- Na sastancima vezanim za Codex se dešava da se EU, Rusija, Kina i druge države protive određenim dozvoljenim količinama hemikalija (po Codexu), da su pojedini normativi za pojedine hemikalije ispod sadašnjih, zakonom propisanih količina u pojedinim zemljama. Takođe sam primjetio da se javlja otpor vezano za, po Codexu predloženu upotrebu nekih hemikalija – za te iste hemikalije predstavnici pojedinih zemalja spominju da su nema dovoljno rezultata ispitivanja štetnosti za ljude????
Pitanje: Da li su u pitanju brzopletost i nekompetencija ili guranje sopstvenih ciljeva od strane kreatora Codex-a?
Izvor: http://www.google.ba/url?sa=t&source=we ... WQ&cad=rja

Jasno je da standardi moraju postojati (u ovakvom društvu, sređeni standardi do određene mjere) jer bi inače vladala konfuzija.

Pitanje je koliko je Codex dobar za potrošače a koliko za proizvođače i u čiju će korist tvorci Codexa ići više? Tipujem na proizvođače, ne mogu sebi dozvoliti luksuz i povjerovati da su namjere više u pravcu koristi potrošača.
Istorija je puna ovakvih primjera: Profit – kontrola – moć.

Globalizacija se dešava punom parom, velike multinacionalne kompanije gutaju manje firme i gomilaju profit. A proizvodnja hrane uključuje i hemijsku i farmaceutsku industriju.
Svi oni lobiraju u svoju korist.

Iz časopisa Nexus br.55, članak Organska hrana bi mogla postati stvar prošlosti:
«U proteklih 15-tak godina skupina biotehnoloških kompanija – Monsanto, Syngenta, Bayer, Dow i DuPont – pokupovala je više od 200 drugih kompanija, čime su stekle dominantan položaj po pitanju dostupnosti sjemena»
Nisam stručan po pitanju genetike ali smatram da je genetski modifikovana hrana izuzetno opasna i da su moguće teške posljedice po nas i preko nas na buduće naraštaje.»

Monsanto (koji se već spominje na temi) se već godinama bavi genetskim manipulacijama sjemenja. Godine istraživanja su prošle i sad Monsanto hoće to i da naplati...

Pogledao sam nekoliko dokumentaraca i pročitao dosta tekstova gdje se spominje Monsanto. Zajedničko za većinu tih tekstova - Monsanto ispade nemilosrdan. Ima u tim tekstovima vjerovatno i senzacionalizma i laži, ali i istine. U vezi tekstova i dokumentaraca, ne bih rekao da je u pitanju namještaljka konkurencije jer ta ista firma Monsanto je do danas toliko porasla tako da sa još par firmi vlada tržištem i diktiraju tempo i uslove ostalima.

UN – WHO – Codex Alimentarius – Monsanto i hemijsko-farmaceutske kompanije. Virtuelna zezancija isto kao što su države, sudovi itd. Ko je od nabrojanih zaista donio dobro ljudima? Sve su to dijelovi sistema koji manipuliše, porobljava i kontroliše.

Na nama je da skupljamo informacije i djelujemo svjesno prilagođavajući se situaciji.

Vrh

PostPostano: sub jan 29, 2011 3:43 pm 
Član foruma

Jedno pitanje, znaci hrana ne mora biti gmo niti zracena, iako ima taj pecat na pakovanju ?

Eto primjer taj kiseli kupus na slici, a danas sam se uvjerio u isto, jer sam ga vidio u ducanu, samo sto je bio varazdinski :?

Vrh

PostPostano: sub jan 29, 2011 5:30 pm 
Član foruma

dzabaludin je napisao/la:
Jedno pitanje, znaci hrana ne mora biti gmo niti zracena, iako ima taj pecat na pakovanju ?

Eto primjer taj kiseli kupus na slici, a danas sam se uvjerio u isto, jer sam ga vidio u ducanu, samo sto je bio varazdinski :?

Ne mora. Ali i moze. Taj znak ne govori "gmo" ili "zraceno", govori da je hrana ispunila odredjene propisane standarde. Ali zato i hrana koja nema taj znak moze biti gmo ili zracena (a i ne mora). Sve zavisi od propisa drzave i od proizvodjaca. Taj kupus je najverovatnije ipak Hrvatski i dobar je. Pretpostavljam da je kodeks spomenut zbog HACCP-a, a sto znaci da je kupus ukiseljen i spakovan kako treba, neces se zaraziti niti otrovati. Iako je moguce da su mozda dodati neki konzervansi, ipak je industrijski, nije domaci.

Mislim da po nasim drzavama nema mnogo gmo ili zracene hrane. Nisu nasa trzista toliko zanimljiva niti smo mi toliki faktor, da bi se obracala paznja.

Vrh

PostPostano: sub jan 29, 2011 5:37 pm 
Član foruma

Evo jedno dobro rješenje kako do zdrave hrane:

http://www.youtube.com/watch?v=YHfadaVT9qI&feature=related

Vrh

PostPostano: sub jan 29, 2011 7:41 pm 
Član foruma

Arbitrium Liberum je napisao/la:
Mislim da po nasim drzavama nema mnogo gmo ili zracene hrane. Nisu nasa trzista toliko zanimljiva niti smo mi toliki faktor, da bi se obracala paznja.

Čini se da si u pravu što se tiće količina gmo po našim državama, zasad je tako. Ali nas neće ostaviti na miru jer smo tržište od 20-ak miliona ljudi. Kao što se pokušaj totalne kontrole i ometanje da postanemo svjesni šta smo zaista sprovodi na razne načine svuda po svijetu, tako ni naše države neće ostati van toga.

Ne tvrdim da je baš sve ovo tačno ili da će baš tako biti, ali:
Treba li da jednog dana kriomice skupljam ljekovito bilje, da (ukoliko sam proizvođač) mijenjam naziv ajvar u neki drugi naziv jer su taj naziv patentirali Slovenci (ili da im plaćam licencu na imenicu ajvar), da pečem rakiju kriomice (iako pečem samo 500 lit. za «svoje potrebe» :mrgreen: )... da kriomice radim još milion stvari koje kao ljudskom biću rođenom na ovoj planeti ne može i ne smije niko da mi zabrani!!!?

Zašto i zbog čega da se krijem? Ne, neću to da radim. A nažalost idemo u tom pravcu. Zato (po mojim trenutnim shvatanjima) jedino što po pitanju uvođenja Codex-a i ulaska u EU mogu da uradim jeste da se opirem na svakom koraku trudeći se da poštujem tuđu slobodnu volju. Pod «trudeći se» mislim na složenost pojma Slobodna volja, tu ima puno finesa.

Ima u Codex-u sigurno i dobrih stvari koje bi se mogle primjeniti ali prihvatiti čitav Codex u smislu svršen čin bi bilo jako loše po nas.

Treba živjeti u sadašnjem trenutku ali ne smijemo zaboraviti na budućnost. Budućnost mi kreiramo.

Vrh

PostPostano: sub jan 29, 2011 9:32 pm 
Član foruma

Citat:
Treba li da jednog dana kriomice skupljam ljekovito bilje, da (ukoliko sam proizvođač) mijenjam naziv ajvar u neki drugi naziv jer su taj naziv patentirali Slovenci (ili da im plaćam licencu na imenicu ajvar), da pečem rakiju kriomice (iako pečem samo 500 lit. za «svoje potrebe» )... da kriomice radim još milion stvari koje kao ljudskom biću rođenom na ovoj planeti ne može i ne smije niko da mi zabrani!!!?

Bas tako. I ide se tacno prema tome kako si opisao. Cista pohlepa i psihopatologija.

Vrh

PostPostano: ned jan 30, 2011 11:20 am 
Član foruma

Aaa,jesu li ti laboratorijski beli miševi interesantniji faktor za obraćanje pažnje?
Citat:
INTERVJU Ivana Dulić-Marković

IVANA DULIĆ-MARKOVIĆ: UVOZILA SAM MUTANT HRANU!

Genetski modifikovana sojina sačma kontinuirano stiže u Srbiju od 1997. Naravno da se uvozila i u vreme kad sam ja bila ministar

BEOGRAD - Konačno je priznala.
- Da, u vreme kada sam bila ministar poljoprivrede, u Srbiju se uvozila genetski modifikovana sojina sačma - izjavila je Ivana Dulić-Marković za Kurir.

Posle serije napisa u našem listu o katastrofalnim posledicama po zdravlje koje izazivaju genetski modifikovani organizmi (GMO), bivša ministarka poljoprivrede otvoreno je progovorila o svojoj ulozi u uvozu ogromnih količina sojine sačme.

Kurir je već objavio da je Ivana Dulić-Marković u jednom mahu odobrila da u zemlju uđe 20.000, a u drugom 200.000 tona modifikovane sojine sačme.

- Sojina sačma se kontinuirano uvozi u Srbiju od 1997. Naravno da se uvozila i u vreme kad sam ja bila ministar.

* Zašto se uvozila?
- Zato što takva sojina sačma čini 95 odsto tržišta i znatno je jeftinija od ostale sojine sačme. Uvoz je bio u skladu sa zakonom o GMO, a odobrio ga je Savet za biološku sigurnost. Takva je bila procedura, a sve smo uradili po zakonu.

* Ali ta sojina sačma je potencijalna dugoročna opasnost po zdravlje ljudi i životinja?
- GM sojina sačma je, prema mom mišljenju i podacima koji su dostupni, potpuno jednaka kao i sačma od ostale soje.

* Da li ste vi, generalno, za genetski modifikovanu hranu ili ne?
- Kao i većina ljudi koji poznaju tu materiju, selektivno sam za i selektivno protiv. Ja sam za genetički inženjering tamo gde može ciljano da reši problem koji na drugačiji način ne može da se reši. Nisam za univerzalni pristup odobravanja ili zabrane. Takav pristup ne postoji nigde u svetu. Znate li da se više od 50 odsto lekova proizvodi od mikroorganizama koji su genetski modifikovani, a ljudi ih piju pune šake, bez ikakvog straha? Ja sam za sve što može da izleči ljude.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ ... -70368.php

Siguran sam da ni hrvatski prostor nije pošteđen ovakvih bisera.
galaksija je napisao/la:
table191 je napisao/la:
GMO hrana proizvodi sterilne potomke:

Russia has started the annual Days of Defence against Environmental Hazards from the 15th of April to the 5th of June with the announcement of sensational results of an independent work of research. Scientists have proved that Genetically Modified Organisms are harmful for mammals. The researchers discovered that animals that eat GM foodstuffs lose their ability to reproduce. Campbell hamsters that have a fast reproduction rate were fed for two years with ordinary soya beans, which are widely used in agriculture and those contain different percentages of GM organisms. Another group of hamsters, the control group, was fed with pure soya, which was found with great difficulty in Serbia because 95 percent of soya in the world is transgenic.

ceo tekst na: http://english.ruvr.ru/2010/04/16/6524765.html

Rusi utvrdili

GM hrana dokazano šteti plodnosti

Izvor

Ruski stručnjaci objavili su senzacionalne rezultate - tvrde da imaju nepobitne dokaze da su genetički modificirani organizmi štetni za sisavce. U trećoj generaciji ne mogu imati potomke.Istraživanje je pokazalo da životinje koje jedu GM hranu gube sposobnost reprodukcije. Hrčci koji imaju brzi ciklus reprodukcije dvije su godine jeli GM soju. Kontrolna grupa hrčaka jela je prirodnu soju, koju su s mukom pronašli samo u Srbiji, jer je 95 posto soje u svijetu već modificirano.

Dr. Aleksej Surov kaže: "Izdvojili smo nekoliko grupa hrčaka, držali ih u parovima i prvoj davali običnu hranu. Drugu grupu hranili smo sojom koja nema GM sastojke, trećoj smo povremeno davali GM soju, a četvrtoj isključivo GM. Isprva je kod svih sve išlo dobro. No, nove generacije hranjene GM hranom sporije su rasle i seksualno sazrijevale, a u trećoj već nije bilo mladunčadi. Dokazali smo da su ovi parovi izgubili plodnost."

Uz to, trećoj generaciji hrčaka hranjenima GM hranom u ustima je počela rasti dlaka. Znanstvenicima nije jasno zašto je do toga došlo.

Rezultati ruske studije podudaraju se s onima u Francuskoj i Austriji. Naime, kad su znanstvenici otkrili da je GM pšenica štetna za sisavce, Francuska je odmah zabranila uzgoj i prodaju GM hrane

..viewtopic.php?f=6&t=508&start=80

Morao sam ovako...oprostite na opterećivanju servera... :notworthy:

@Arbitrium Liberum,
indikativna su tvoja nastojanja da pošto-poto amortizuješ svu pogubnost te belosvetske regule...
...sreća pa samo misliš.

Uloga tog pečata je da ti da do znanja da ti ama baš ništa ne moraš da znaš,pa čak ni da li je tretiran nekim bojnim otrovom sa palete svih onih koje je ta fašistička regula dozvolila da se ponovo koriste,čak i u povećanim dozama.

Vrh

PostPostano: ned jan 30, 2011 11:55 am 
Član foruma

Što se Hrvatske tiče na žalost, svi oni koji jedu meso - domaće - jako će se razočarati ako bolje pogledaju zakone o uvozu stočne hrane. Nikada nije postojala kontrola u tom smjeru, pa niti danas, u tom sektoru - ne postoji kontrola što se uvozi i je li to GM!
A posljednjih godina uvozi se baš soja. Tako da ako oni koji hrane domaće svinje, krave itd....kupuju stočnu hranu (a kupuju) svoju stoku hrane vjerojatno GM hranom.

Tu se možemo zapitati što to jedemo i pijemo. Kakvo je mlijeko tako hranjenih krava? A o pilićima ne treba niti govriti svi znamo da ih hrane ureom - da, da - domaći proizvođači, pa ih kolju oko 40 dana starosti, jer bi ionako nakon dva dana sami pomrli.

Nadalje, veliki lanci trgovina većinu onoga što prodaju (voće, povrće, meso itd...) uvoze, najmanji dio kupuju od domaćih proizvođača. Ako poznajete bilo kojeg uzgajivača voća reći će vam sve ovo - jednostavno u veliki lanac ne može ući ili mu se ne ispalti te ovisi o prodaji na "zelenim tržnicama" ili na malo.

Tako da vjerovanje kako ne jedemo GM hranu postaje iluzija.

Što se tiče codexa - po meni on u biti ne radi ništa niti za niti protiv. Sve je već napravljeno i sve se već provodi. Ako itko misli da je ovakav "promet" vitamina i minerala koje možete kupiti u svakom marketu normalan, a pripomognut je raznim iztraživanjima koliko čovjek treba vitamina - pa velika većina ljudi guta to svakoga dana manijakalno - zabrana istih i nije tako loša ideja. Ovo će pogoditi one koji su otišli upravo u tu drugu krajnost pa želeći živjeti zdravo - truju sebe do iznemoglosti.

Što se tiče ljekovitog bilja, ne postoji način da mi itko zabrani šetnju šumom ili livadom i branje cvijeća!

Što se rakije tiče, ako se ne varam u Hrvatskoj je već na snazi zakon da se iznad određene litraže (po kotlu) plaća neki porez...

Tako da na određeni način - sve je već gotovo - kako god se nama to ružnim činilo. Ovo što se sada događa i liči na borbu protiv codexa samo je nešto što se može svrstati u "kruha i igara"! Savršena manipulacija, nema šta.

Alf :blob:

Vrh

PostPostano: ned jan 30, 2011 3:20 pm 
Član foruma

alf je napisao/la:
Što se rakije tiče, ako se ne varam u Hrvatskoj je već na snazi zakon da se iznad određene litraže (po kotlu) plaća neki porez...

Po ovom izvoru ovako to izgleda u EU:
U europskoj Zajednici ako pečete rakiju kod kuće PLAĆATE TAKSU od 550 eura na 100l rakije Ili jednostavnije 5.5 ( pet i po ) eura po litru vaše lično ispečene rakije
U Europskoj Uniji, godišnje imate pravo na 30l rakije za "lične potrebe". Svaki vlasnik kazana za pečenje rakije mora da prijavi isti nadležnim državnim organima i plati na njega taksu. Kazna za posedovanje neprijavljenog kazana je 1500 eura i naravno oduzimanje istog. I još pride, neko će doći da vam meri koliko rakije ispečete ( i koliko treba da platite za to državi ) i ne daj vam bože da pečete rakiju "noću" ( otud moonshine )...

http://backipetrovac.cust.nearlyfreespe ... akija.html

Dakle (ukoliko je tako) opet nam se određuju kvote, lične kvote. Bio ja ljubitelj ljute ili ne, EU kaže da mi 30 litara MORA biti dosta, ako ne želim platiti za više (kad i ako uđemo u EU). Sve u pravcu da se ljudi navedu da zbog propisa odustanu od pečenja rakije i kupuju bućkuriš. Opet kontrola.

alf je napisao/la:
Što se tiče ljekovitog bilja, ne postoji način da mi itko zabrani šetnju šumom ili livadom i branje cvijeća!

Alf, slažem se, ali tako je samo zasad. Šta će se desiti vremenom, gledajući pravac u kojem idemo... Hoće li nas odvraćati i od šetnje i od branja cvijeća uvodeći nove zakone...

"Velike farmaceutske kompanije su gotovo postigle svoj osnovni cilj desetljećima duge borbe za spaljivanje svih njihovih konkurenata. Do 1 travnja 2011 godine, znači za nekih 7-8 mjeseci, skoro svo ljekovite bilje će u Europskoj Uniji postati ilegalno. Pristup postavljanju prirode izvan zakona je između Europe i Amerike doduše nešto različit, ali efekti imaju isti učinak jednake razorne snage. Obični ljudi su postali ništa više od kanalizacije u koju se slijevaju kakve god otrovne otpadne vode velike farmaceutske korporacije i nedodirljivi agrobiznis prema njima odluče poslati; u ovoj namještenoj igri nam ne preostaje niti jedna druga mogućnost nego platiti koju god cijenu "dobročinitelji" požele.

Nadmoćni gospodari lijekova i poljoprivrede su skoro stigli do kraja puta u preuzimanju u svoje ruke svakog aspekta našeg zdravlja; od hrane koju jedemo, pa sve do načina na koje skrbimo za sebe kad smo bolesni. Nema nikakve sumnje, ovim preuzimanjem će nam ukrasti i ono zadnje što nam je još preostalo od vlastitog zdravlja.
U najodvratnijoj prvoaprilskoj šali svih vremena, 31 ožujka 2004 je donešena 'Europska direktiva o tradicionalnim biljnim lijekovima'. Njome su utvrđena pravila i propisi za korištenje biljnih proizvoda kojima se do tada slobodno trgovalo.
Ovom direktivom je nametnuto da svi biljni preparati moraju proći kroz istu proceduru kao i farmaceutski proizvodi. Nema nikakve veze što je na primjer neka ljekovita biljka u širokoj upotrebi već tisućama godina.
http://www.2012-transformacijasvijesti. ... u%20EU.htm
A preneseno sa Izvor: http://cromalternativemoney.org

Pravilnik iz Hrvatske, prije nego se uskladi sa Zakonima EU:
PRAVILNIK O SKUPLJANJU SAMONIKLIH BILJAKA U SVRHU PRERADE, TRGOVINE I DRUGOG PROMETA
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se mjere zaštite i uvjeti za ishođenje dopuštenja za skupljanje samoniklih biljaka i njihovih dijelova koje se koriste kao ljekovito, prehrambeno, ukrasno bilje ili kao biljni materijal za uzgoj izvan prirodnog staništa u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa, te količine i način korištenja samoniklih biljaka radi njihove zaštite i očuvanja stabilnosti njihovih prirodnih staništa u području skupljanja.
Skupljanje samoniklih biljaka i njihovih dijelova u smislu ovog Pravilnika ne odnosi se na skupljanje za osobne potrebe.
http://cadial.hidra.hr/searchdoc.php?qu ... yPOg%3D%3D

Prosudite koliko je moguća naredno (uzevši u obzir psihopate i njihovu težnju za potpunom kontrolom):
Gradovi okruženi zidovima (radi sigurnosti građana #-o ) i kontrolni punktovi na ulazima u grad (sjetite se WW2; samo ubuduće još tehnički naprednije). Na punktu pri ulasku u grad skeniranje i kažnjavanje ukoliko smo pokušali unijeti npr. ljekovito bilje jer to zakon ne dozvoljava. Nije im problem (npr. navodno radi pojednostavljenja zakona ili navodne alergijske opasnosti) proglasiti SVE BILJKE zaštićenim. ](*,)
Pogledajte samo koliko je kamera za nadzor po gradovima, a to je samo uvod.

Namjera mi je samo ukazati na pravac u kojem idemo. Zakoni – kontrola.

alf je napisao/la:
Tako da na određeni način - sve je već gotovo - kako god se nama to ružnim činilo. Ovo što se sada događa i liči na borbu protiv codexa samo je nešto što se može svrstati u "kruha i igara"! Savršena manipulacija, nema šta.

Tako je. Samo neopterećeno pratiti situaciju i tražiti riješenja. Laganini dalje.

:love3: :love3: :love3:

Vrh

PostPostano: ned jan 30, 2011 4:22 pm 
Administrator

Citat:
Skupljanje samoniklih biljaka i njihovih dijelova u smislu ovog Pravilnika ne odnosi se na skupljanje za osobne potrebe.

Evo rupe ( u zakonu )... :angel4:

:mrgreen: :wink:

Vrh

PostPostano: ned jan 30, 2011 5:09 pm 
Član foruma

Kosuth je napisao/la:

Aaa,jesu li ti laboratorijski beli miševi interesantniji faktor za obraćanje pažnje?
Citat:
INTERVJU Ivana Dulić-Marković

IVANA DULIĆ-MARKOVIĆ: UVOZILA SAM MUTANT HRANU!

Genetski modifikovana sojina sačma kontinuirano stiže u Srbiju od 1997. Naravno da se uvozila i u vreme kad sam ja bila ministar

BEOGRAD - Konačno je priznala.
- Da, u vreme kada sam bila ministar poljoprivrede, u Srbiju se uvozila genetski modifikovana sojina sačma - izjavila je Ivana Dulić-Marković za Kurir.

Posle serije napisa u našem listu o katastrofalnim posledicama po zdravlje koje izazivaju genetski modifikovani organizmi (GMO), bivša ministarka poljoprivrede otvoreno je progovorila o svojoj ulozi u uvozu ogromnih količina sojine sačme.

Kurir je već objavio da je Ivana Dulić-Marković u jednom mahu odobrila da u zemlju uđe 20.000, a u drugom 200.000 tona modifikovane sojine sačme.

- Sojina sačma se kontinuirano uvozi u Srbiju od 1997. Naravno da se uvozila i u vreme kad sam ja bila ministar.

* Zašto se uvozila?
- Zato što takva sojina sačma čini 95 odsto tržišta i znatno je jeftinija od ostale sojine sačme. Uvoz je bio u skladu sa zakonom o GMO, a odobrio ga je Savet za biološku sigurnost. Takva je bila procedura, a sve smo uradili po zakonu.

* Ali ta sojina sačma je potencijalna dugoročna opasnost po zdravlje ljudi i životinja?
- GM sojina sačma je, prema mom mišljenju i podacima koji su dostupni, potpuno jednaka kao i sačma od ostale soje.

* Da li ste vi, generalno, za genetski modifikovanu hranu ili ne?
- Kao i većina ljudi koji poznaju tu materiju, selektivno sam za i selektivno protiv. Ja sam za genetički inženjering tamo gde može ciljano da reši problem koji na drugačiji način ne može da se reši. Nisam za univerzalni pristup odobravanja ili zabrane. Takav pristup ne postoji nigde u svetu. Znate li da se više od 50 odsto lekova proizvodi od mikroorganizama koji su genetski modifikovani, a ljudi ih piju pune šake, bez ikakvog straha? Ja sam za sve što može da izleči ljude.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ ... -70368.php

Siguran sam da ni hrvatski prostor nije pošteđen ovakvih bisera.
galaksija je napisao/la:
table191 je napisao/la:
GMO hrana proizvodi sterilne potomke:

Russia has started the annual Days of Defence against Environmental Hazards from the 15th of April to the 5th of June with the announcement of sensational results of an independent work of research. Scientists have proved that Genetically Modified Organisms are harmful for mammals. The researchers discovered that animals that eat GM foodstuffs lose their ability to reproduce. Campbell hamsters that have a fast reproduction rate were fed for two years with ordinary soya beans, which are widely used in agriculture and those contain different percentages of GM organisms. Another group of hamsters, the control group, was fed with pure soya, which was found with great difficulty in Serbia because 95 percent of soya in the world is transgenic.

ceo tekst na: http://english.ruvr.ru/2010/04/16/6524765.html

Rusi utvrdili

GM hrana dokazano šteti plodnosti

Izvor

Ruski stručnjaci objavili su senzacionalne rezultate - tvrde da imaju nepobitne dokaze da su genetički modificirani organizmi štetni za sisavce. U trećoj generaciji ne mogu imati potomke.Istraživanje je pokazalo da životinje koje jedu GM hranu gube sposobnost reprodukcije. Hrčci koji imaju brzi ciklus reprodukcije dvije su godine jeli GM soju. Kontrolna grupa hrčaka jela je prirodnu soju, koju su s mukom pronašli samo u Srbiji, jer je 95 posto soje u svijetu već modificirano.

Dr. Aleksej Surov kaže: "Izdvojili smo nekoliko grupa hrčaka, držali ih u parovima i prvoj davali običnu hranu. Drugu grupu hranili smo sojom koja nema GM sastojke, trećoj smo povremeno davali GM soju, a četvrtoj isključivo GM. Isprva je kod svih sve išlo dobro. No, nove generacije hranjene GM hranom sporije su rasle i seksualno sazrijevale, a u trećoj već nije bilo mladunčadi. Dokazali smo da su ovi parovi izgubili plodnost."

Uz to, trećoj generaciji hrčaka hranjenima GM hranom u ustima je počela rasti dlaka. Znanstvenicima nije jasno zašto je do toga došlo.

Rezultati ruske studije podudaraju se s onima u Francuskoj i Austriji. Naime, kad su znanstvenici otkrili da je GM pšenica štetna za sisavce, Francuska je odmah zabranila uzgoj i prodaju GM hrane

..viewtopic.php?f=6&t=508&start=80

Morao sam ovako...oprostite na opterećivanju servera... :notworthy:

@Arbitrium Liberum,
indikativna su tvoja nastojanja da pošto-poto amortizuješ svu pogubnost te belosvetske regule...
...sreća pa samo misliš.

Uloga tog pečata je da ti da do znanja da ti ama baš ništa ne moraš da znaš,pa čak ni da li je tretiran nekim bojnim otrovom sa palete svih onih koje je ta fašistička regula dozvolila da se ponovo koriste,čak i u povećanim dozama.

Sviras, sviras, a pri tom nemas pojma o cemu sviras. Vadis iz konteksta, shvatas kako tebi odgovara. Volis sareno i "straaasno". Nemas dovoljna znanja o temi, osim nekog povrsnog, i sto je tragedija ne radis na tome da ga imas. Bar ne pokazujes.

Sta si ti doprineo temi ovim tvojim postom, a i ostalima u ovoj temi? Sta si to tacno pametno rekao? Osim linkova na zutu stampu i na stvari koje vec svi odavno znamo (kao to sto si zadnje postavio)? To moze svako.

Ne doprinosis nicemu konstruktivnom, uporedi malo tvoj post sa Alfinim ili Todinim. Oni su nesto i rekli i pokazali da se interesuju za temu. Sta si ti rekao? Cime si konkretno doprineo znanju na ovoj temi?

Mislim sta da ti kazem. Idioti kao ti konstantno obezvredjuju i ovu temu i jos drugih tema na ovom forumu, i negativno uticu na ostale clanove. I na "sirovoj hrani" bi nastala ovakva papazjanija da dzabaludin to nekako ne kontrolise.

Tako da kad neko i hoce nesto da sazna o codexu alimentariusu, umesto da procita nesto konkretno i da sazna nesto konkretno, da se obavesti gde moze da nadje vise, nailazi na ovakve nju ejdz baljezgarije i senzacionalizam, nista konkretno, osim djubreta koje treba da ga ucvrsti u nekakvom stanju straha. (a sta ces, tako se valjda ti i slicni dokazujete).

Ti i takvi zadojeni idioti ustvari najvise radite na tom "codexu alimenariusu".

Zalozicu se da budes banovan odavde jer vidim da osim poneke duhovite opaske tu i tamo delujes veoma nekonstruktivno.

Vrh

PostPostano: ned jan 30, 2011 8:16 pm 
Član foruma

Sviras, sviras, a pri tom nemas pojma o cemu sviras.

Zalozicu se da budes banovan odavde jer vidim da osim poneke duhovite opaske tu i tamo delujes veoma nekonstruktivno.

He,he...

...mora da te je jako zabolelo nešto iz mog gornjeg posta,obzirom na ovakvu žučnu,ali apsolutno nepotrebnu,reakciju.

I čime si ti to,pametnjakoviću moj,demantovao bilo šta iz navedenog,pa makar i jedan,pogrešan zarez,osim što si pokušao da ubiješ glasnika?!

Jel se u tome tvoja konstruktivnost ogleda u nedostatku valjanih argumenata?

A koliko sam primetio nije ti ovo prvi put na ovim forumima.

Nije mi samo jasno koga to sad ili šta braniš?

Političare iz citata,codex ili sve džumle?

Dakle,usredsredi se na temu,a ne na učesnika, ubiVaj vest, a ne glasnika.

I ponoviću:

indikativna su nastojanja jednog učesnika ove diskusije da pošto-poto amortizuje svu pogubnost te belosvetske regule...

Što se tvoje druge puste želje,gore citirane,tiče,stojim moderatorima na raspolaganju,jedino ne znam šta ćemo sa ovim direktnim vređanjima učesnika diskusije?!
Citat:
Mislim sta da ti kazem. Idioti kao ti konstantno obezvredjuju i ovu temu

Najiskrenije se izvinjavam ostalim učesnicima u diskusiji na :offtopic:

Završio!

Moderatori izvolite...

Vrh

PostPostano: ned jan 30, 2011 8:47 pm 
Član foruma

Citat:
I čime si ti to,pametnjakoviću moj,demantovao bilo šta iz navedenog,pa makar i jedan,pogrešan zarez,osim što si pokušao da ubiješ glasnika?!

Ja ti i zameram jer nije bilo nicega da se demantuje. Kazi ti meni jel bilo nesto u tvom postu vredno demantija?

Citat:
Jel se u tome tvoja konstruktivnost ogleda u nedostatku valjanih argumenata?

Moji argumenti su u ranijim postovima u vidu onoga sto sam napisao da znam. Ima i linkova. Gde su tvoji?

Citat:
A koliko sam primetio nije ti ovo prvi put na ovim forumima.

Dobro si primetio. I bice toga jos. Uvek cu da ustanem protiv nesvesnih koji svo znanje crpe iz bulevarske stampe i senzacionalistickih emisija i onda zamajavaju ljude koji se iskreno interesuju za nesto?

Citat:
Nije mi samo jasno koga to sad ili šta braniš?

Političare iz citata,codex ili sve džumle?

Nikoga od navedenih. Branim forum od buke koju ti stvaras. Ja nisam rekao niti kazem da osim foruma branim bilo koga i bilo sta, pogotovo ne kodeks alimentarijus.

Citat:
Dakle,usredsredi se na temu,a ne na učesnika, ubiVaj vest, a ne glasnika.

Pokusavam, ali ni ja, a verujem ni drugi ne mozemo to od tvoje buke.

Citat:
indikativna su nastojanja jednog učesnika ove diskusije da pošto-poto amortizuje svu pogubnost te belosvetske regule...

indikativna su nastojanja jednog učesnika ove diskusije da pošto-poto unese neznanje i strah u ove redove.

Vrh

PostPostano: pon jan 31, 2011 10:36 am 
Član foruma

Veruj mi na reč kad ti kažem da nisi vredan i najmanjeg truda,jer je na ovom forumu već mnogima jasna tvoja ulaga,kao recimo u ovom,nasumice izabranom postu:
Citat:
Stvarno sam umoran od tvog redovnog skretanja sa teme i pokušaja da napadima na članove ovog foruma potisneš teme u zadnji plan u maniru pravog dobrog Čvorovića. Valjda će se i tebe setiti na dan bezbednosti.
viewtopic.php?f=6&t=1352&p=104158&hilit=Arbitrium+Liberum#p104188

Citat:
Branim forum od buke koju ti stvaras.

Nemoj mnogo da se brineš,postoje specijalizovane ustanove za lečenje kompleksa niže vrednosti,koji te očigledno muči,a dok ne odlučiš u koju ćeš saznaj nešto o sebi u ovome,ne bi li olakšao posao osoblju Laze:

viewtopic.php?f=5&t=3282#p102012

Valjda će ti sada biti lakše da zaključiš ispravno ima li potrebe da budeš veći katolik od pape,obzirom da ovaj sajt stvarno obiluje vrsnom ekipom onih koji su zaduženi da vode računa o buci na ovom forumu.

:hello2: :notworthy:

Vrh

PostPostano: pon jan 31, 2011 11:03 am 
Član foruma

Kosuth, da si se potrudio da iscitas Arbitiruomove postove, ali na pravi nacin, bez garda, uverena sam da ovako sta ne bi rekao.

Kome je od koristi dizanje tenzije? A cemu vodi, vidi se iz prilozenog. Dokle cemo se zaglavljivati u blatu sopstvenih projekcija?

Potrebno je uloziti odredjeni svesni napor da se tog balasta resimo. Malo dobre volje- i sve ce biti bolje.

:love9:

Vrh

PostPostano: pon jan 31, 2011 1:58 pm 
Početnik

Nazalost moj prvi post ce biti replay na ovaj tread.

Vjerujem da obojica zelite najbolje tako da nema razloga sa svadjom i medjusobnim vrijedjanjem radi malo (ili mozda malo vise : )) nesporazuma.
Pustite zlobu na stranu i ajmo se vratiti orginalnoj temi.

Vjerujem da cete se sloziti da prijasnji postovi nisu na vasim nivoima.
Back :ontopic: pls :)

Vrh

PostPostano: pon jan 31, 2011 3:31 pm 
Član foruma

Vjerujem da se ovo vec odslusali.

Ovo je emisija "Atlantis" drugog programa radio Beograda. Emisiju vodi i uređuje gospođa Biljana Đorović. U emisiji je bilo riječi o za čovjeka pogubnom Kodeksu Alimentarijus (Codex Alimentarius) i GMO hrani (Genetski Modificirani Organizmi). Gosti emisije koji su govorili o ovoj temi, veoma bitnoj za čovjeka i čovječanstvo, bili su: Dr. Rima Lejbou, osnivač "Organizacije za zdravlje i slobodu", Mara Kern, pisac i novinar, i Nikola Aleksić, direktor ekološkog pokreta iz Novog Sada ( http://www.youtube.com/user/ekopokret). Mi u Srbiji moramo spriječiti da se uvede pogubni Kodeks Alimentarijus koji u prehrani ponovo uvodi toksične tvari koje su zakonima zabranjene za čovjekovu uporabu u ishrani što je prijetnja našem zdravlju! Genetski modificirana hrana uzrokuje sterilitet, uzrokuje rak i pojavu autoimunih bolesti. GMO je već prisutan u Srbiji, jer je zakonom dozvoljen uvoz genetski modificiranih organizama i proizvoda od genetski modificiranih organizama (http://www.tehnologijahrane.com/stand ...). Moramo se suprotstaviti ovome, jer mi odlučujemo o svom zdravlju, ne vlastodržci!

Vrh

PostPostano: pon jan 31, 2011 5:23 pm 
Član foruma

Kosuth je napisao/la:
Veruj mi na reč kad ti kažem da nisi vredan i najmanjeg truda,jer je na ovom forumu već mnogima jasna tvoja ulaga,kao recimo u ovom,nasumice izabranom postu:
Citat:
Stvarno sam umoran od tvog redovnog skretanja sa teme i pokušaja da napadima na članove ovog foruma potisneš teme u zadnji plan u maniru pravog dobrog Čvorovića. Valjda će se i tebe setiti na dan bezbednosti.
viewtopic.php?f=6&t=1352&p=104158&hilit=Arbitrium+Liberum#p104188

Citat:
Branim forum od buke koju ti stvaras.

Nemoj mnogo da se brineš,postoje specijalizovane ustanove za lečenje kompleksa niže vrednosti,koji te očigledno muči,a dok ne odlučiš u koju ćeš saznaj nešto o sebi u ovome,ne bi li olakšao posao osoblju Laze:

viewtopic.php?f=5&t=3282#p102012

Valjda će ti sada biti lakše da zaključiš ispravno ima li potrebe da budeš veći katolik od pape,obzirom da ovaj sajt stvarno obiluje vrsnom ekipom onih koji su zaduženi da vode računa o buci na ovom forumu.

:hello2: :notworthy:

Ja pricam o kodeksu, a ti o meni :mrgreen:

Zanimljivo da ti jos uvek nisi NISTA konkretno rekao o kodeksu!? Hocemo to docekati?

Ja govorim kakav je kodeks i sta moze da se uradi, ti se cupas za kosu i vristis "Titanik tone, Titanik tone!!!"

Tone. U pravu si. Ali hocemo li vristati kao ti i biti u panici ili cemo traziti camce za spasavanje, nesto sto pluta, neki nacin da se spasimo?

Ja kazem da treba sto vise saznati i sto bolje upoznati neprijatelja. Ti vristis u panici, pozivas na borbu i pri tome zbog emocionalnog stanja straha u kome si ne zelis nista da naucis i samim tim si nesposoban za borbu.

Ti si ono sto se u ratu zove agent provokator. Provociras mene koji se trudim da napisem nesto konkretno (sto je ustvari najzanimljivije). I bukvalno plasis ostale clanove. Umesto da pomognes nekome tako sto ces pisati konkretno, ti zadovoljavas neke niske porive provociranjem mene i veoma niskim manipulacijama. Nesto te ocigledno tera da mene cackas, to ti nije sumnjivo?

Ako si stvarno voljan da o ovoj temi (ili bilo kojoj drugoj) konkretno doprineses predlazem ti svoj metod. On je sledeci: pronadji neki originalan dokument CA-a iz neke oblasti koja te interesuje. Procitaj ga i analiziraj. Na osnovu svog znanja, misljenja i te analize daj svoju kritiku, napisi sta mislis da je lose i zasto je lose, ili ako eventualno mislis da ima nesto i dobro.

Ja tako radim. Najjedostavnije se trudim da svojom pamecu doprinesem koliko mogu. Da neko ima neke koristi od toga sto ja pisem.

Linkovi na internet senzacije i na naslove u zutoj stampi koje dajes, jednostavno su bezvredni jer nisu nicime podrzani. Tvoja sopstvena analiza, bas iz tvoje glave i sa tvojim znanjem, nekog konkretnog dokumenta bi bila mnogo vrednija, jer bi je dao covek koji se interesuje i koji razmislja o tome, trudi se.

Pritom ne moras da budes nikakav strucnjak, vec obican zabrinuti covek-gradjanin.

Hoces li biti sposoban za takvo nesto, ili si samo zainteresovan za napad na mene?

I nemoj da ti bude drago ako ti izgleda da si nekako mene "pobedio", jer si time samo sam sebe pobedio. Nista nemas od pobede nada mnom, besmisleno je.

Ja sam, veruj mi, mnogo vestiji manipulator od tebe, ali se uzdrzavam, kontrolisem se, jer nemam ustvari nista protiv tebe i cudim se zasto si podivljao otkako sam ja poceo da pisem na ovoj temi. Evo i sada, dok ovo pisem, sve citam po nekoliko puta da ne bih na bilo kakav nacin ikoga (pa ni tebe, a ni sebe) nicime izmanipulisao. Juce si me, priznajem, bas izbacio iz takta. Nadam se da ces se smiriti.

Eduard je napisao/la:
Nazalost moj prvi post ce biti replay na ovaj tread.

Vjerujem da obojica zelite najbolje tako da nema razloga sa svadjom i medjusobnim vrijedjanjem radi malo (ili mozda malo vise : )) nesporazuma.
Pustite zlobu na stranu i ajmo se vratiti orginalnoj temi.

Vjerujem da cete se sloziti da prijasnji postovi nisu na vasim nivoima.
Back :ontopic: pls :)

:thumbup:

Vrh

PostPostano: pon jan 31, 2011 5:31 pm 
Administrator

Jedino i trenutno najefektnije rješenje koje možemo napraviti je da NIKAD NIKAD i NIKAD ne kupujemo te proizvode.

Doduše, ni tada neznaš točno što ti uvale u zapakiranoj hrani u supermarketima, no ipak... da im maksimalno smanjimo prihode...

A i kupovati od seljaka direktno ako se može, s tim da znaš da sam uzgaja sjeme ( ili kupuje od takvog )... ili uzgajati hranu sami, tko može. :blob:

:mrgreen: :wink:

Vrh

PostPostano: uto feb 01, 2011 8:50 am 
Član foruma

@Jack

Da, kupovati od seljaka koji imaju svoje sjeme, slažem se ALI ne znam koliko ti je poznato da pravo organsko sjeme uspjeva sve manje i manje zbog povišenog PH zemlje i aluminija(valjda)?

Valjda će se i tome doskočiti samo se nadam da nećemo dugo čekati :love3:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.