Puno puta sam cuo od krscana da je Isus bozji sin???
Ok, bilo je puno verzija toga ali me cudilo da nijedan od njih nije bio svjestan da taj polozaj Isus dobio tek glasanjem smrtnih, grijesnih bica (ljudi) u Niceji oko 300 AD.
U to vrijeme sami židovi (rani krscani) nisu drzali Isusa bozjim sinom. Biskup Arije na tom saboru je zastupao tezu koju bi mogli pojednostavniti "Isus je bozji poslanik" a suprotstavljena je zastupala tezu da "Isus bozji sin".
Koja je struja pobijedila danas nije tajna, mada je bilo za dlaku. Zanimljivo je da su oni koji su i dalje drzali do teze da je Isus "samo" prosvijeceno bice koje doslo kao mesija u svrhu spasavanja ljudskog roda bili najostrije proganjani i ubijani od svoje "krscanske brace". Danas to mozete nac kao pojam Arijanske hereze.
Oprostite ali ljudi koji su u stanju pobiti dobar broj ljudi zbog stvari teoloske prirode nikako nisu po mojim kritertijima sljedbenici tog Kristovog puta tako da ni njihova teza i glasanja za mene ne predstavljaju akt iskrenog krscanstva. Dakle irelevanti su kao nesto sta moze ciniti razliku.
Da ne govorim da iza njih stoji tadasnji rimski car Konstantin, stovatelj kulta Mitre koji i krscani danas stuju jednim dijelom a da nisu svjesni.
Konstantin je trebao zajednicku vjeru da odrzi raspadajuce carstvo na okupu i vjera tipa krscanske mu se pokazala kao odlican kandidat!
Zasto?
Jednostavno!
Pacifizam i poznati citat iz Novog Zavjeta gdje se jasno kaze da se protiv vlastodrzaca ne buni sta je u tom trenu njemu bio najveci problem.
Medutim da ipak ostavi svoj trag prebacio je najveci krscanski praznik (Bozic) na najveci praznik kulta Mitre. 25.12 kojeg su sljedbenici Mitre slavili kao dane nakon zimskog solsticija kada se Sunce sa najnize tocke na horizontu polako pocinje vracat i dozivljava svoj vrhunac 21. 6. Naravno umjesto sluzbe subotom sluzbu je stavio u nedjelju (na engleskom jos dan danas Sun-day, Suncev dan). Badnjak je cisti paganski obicaj recimo.
Ono sta je bitno a da bi posebno napomenuo jeste....
Otk 22,19 I tko oduzme od rijeci proroštva u ovoj knjizi, Bog ce mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi.
To mislim prepoznajete sta je. Mislim da ce mnogima biti oduzeto. Biblija je isjeckana, nadopunjena i promijenjena da sluzi svrsi tadasnje elite. Pa nije ni cudo kad je prevod maltene se odvijao pod nadzorom snaga u Rimu kojima nije palo na pamet da preuzmu krscanstvo iz bilo kojeg drugog razloga nego politickog a iza scene su stovali Ashtar, Isis i Mitru o cemu ima hrpa zapisa i sta
nije tajna...
Uostalom, treba rec da nijedan od pisaca 4 evandelja (osim moozda Ivana a i to je jako upitno) nije u zivotu vidio Krista jer je sve to napisano X godina nakon smrti Isusa.
Zanimljivi su takoder i radovi povijesnicara krscana koji su istrazivali to razdoblje povijesti. s obzirom na velicinu i znacaj tog dogadaja trebali bi biti neki zapisi bar kod Heroda ili nekih drugih zidovskih ili rimskih povijesnicara ali nema NITI JEDAN!!!!
Albert Scweitzer, krscanin i istaknuti misionar je sam pisao u jednom od svojih pisama koji su i danas dostupni javnosti da se prica o Isusu kad se krene istrazivati povijesno raspada kao kula od karata i da je jedino sta mu ostaje je vjera.I nakon svega toga kako u tom svjetlu gledati to da je Vatikan pun tajni i da nece otkljucati tu riznicu i pustiti ljude da gledaju njhovu korespodenciju i njihovu arhivu. Sta ima tamo, pitam se ja, a da oni to znanje odricu svom "stadu". Mozda neki originalniji prevodi, hm?
I kako nakon svega gledati izjavu pape (nepogresivog pretpostavljam)
Lea X.
Papa Leo X je napisao/la:
Sluzio nam je dobro, taj mit o Kristu
Kako gledati to da je cijeli lik Krista samo reciklirano pagansko bozanstvo.
Od Dionizija preko Nimroda (prikazan kao Riba!!!) i Horusa, Ozirisa pa do Isusa. Sve jedna te ista osoba tj. legenda!
Da ne bi bilo da pricam u prazno ajmo pogledat moje argumente.
Dogadaj.....................................Horus................................Isus
Rodenje.............................Od Djevice...........................Od Djevice
Otac................................Bog (Oziris)............................Bog
Majka........................Meri(kao bozica zvana Isis)...Meri-Miriam-Marija
Gdje se rodio......................Pecina........................Stala?(prevod upitan)
Poocim..............................Jo-Seph................................Joseph-Josip
Porijeklo poocima.................kraljevsko.......................kraljevsko
Najava rodenja...............od andela majci.......................od andela majci
Znak rodenja.............Sirius se dizao na istoku...........istocna zvijezda...
Datum rodenja............zimski solsticij(cca 25.12)....................25.12
Obajava rodenja...................andeli.....................................andeli
Svjedoci...........................pastiri.......................................pastiri
"Kumovi"...................tri solarna bozanstva...................tri mudraca
Prijetnja smrcu
kao djetetu..........Herut zeli njegovu smrt.......Herod zeli njegovu smrt
Upozorenje..Andeli majku upozoravaju da se skloni..takoder (u Egipat!!!)
"Matura"...............ritual sa 12 godina......ritual sa 12 godina (bar mitzvah)
Nema podatka........izmedu 12 do 30 godina.....izmedu 12 do 30 godine
ritual krstenja.........rijeka Eriddanus.......................rijeka Jordan
Krsten od...................Anup krstitelj.....................Ivan krstitelj
Godine tada...................30.......................................30
Sudbina njegovog krstitelja....odsjecena glava......odsjecena glava
Iskusenje.................od strane Seta........................u pustinji od Sotone
........................... (njegov protivnik (Sotona))
................................u pustinji Amenta
Rezultat...............prosao iskusenje...........................prosao iskusenje
Bliski pratioci............komada 12..............................komada 12
Aktivnosti.........hoda na vodi,tjera demone......hoda na vodi,tjera demone
...................iscjeljuje,vraca vid slijepima.....iscjeljuje,vraca vid slijepima
..............zamrznuo je more po komandi....zamrznuo je more po komandi
Uskrsavanje mrtvih.....Ozirisa-svog oca uskrsnuo........Lazara (Azar je
.............................................................................alternativno ime
..............................................................................za Ozirisa
Mjesto gdje se
uskrsavnje desilo............Anu.........Behtany,Beth-Anu, Kuca Anua-.......................................................... u i y su zamijenjivi
"Promjena"..................na planini...................na planini
Glavni motiv ucenja
iznesen....................Propovijed na gori...........Propovijed na gori
Smrt......................na krizu.........................na krizu
"Drustvo"..............dva lopova.............................dva lopova
Nakon smrti..............silazak do pakla............................3 dana pa uskrs
................................nakon 3 dana uskrsava.......................................
Uskrs objavljen od...............zene...................................zene
Buducnost....................1000 godisnja vladavina...........1000 godisnja
.................................................................................vladavina
Njihov motiv.....spasenje covjecanstva......spasenje covjecanstva...
Stauts..................Bog-covjek.....................Bog-covjek
Simboli...............riba,vino, jagnje itd..................riba,vino, jagnje itd.
Imena...................Bozji pastir, Bozje jagnje....Bozji pastir, Bozje jagnje
..............................Kruh zivota, sin covjeci....Kruh zivota, sin covjeci
.............................Rijec...Ribar, Pobjednik.....Rijec...Ribar, Pobjednik
Takoder vazno ime....KRST (izabrani)........................Krist
Cesto prikazan.....Isis drzi malog Horusa......Marija drzi malog Isusa
Jedan primjer retorike
Horus:
"Dao sam kruh gladnome, vode zednome, odjecu golome i dao sam brod nasukanom moreplovcu"
Isus:
"Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; 38 Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te?"
Matej. 25,36-38
Dakle sta sam ovim htio rec.
Da bez obzira netko bio katolik, krscanin ili ne treba biti upoznat sa sirim spektrom dogadaja u to vrijeme na Bliskom istoku jer taj mit ili ta realnost kako god zelite nije bio izoliran i stoga je cijelu stvar nemoguce gledat samu za sebe ako covjek ne zeli zivjeti u ignoranciji smatrajuci da je hrpa paganskih obreda u krscanstvu danas slucajna. Nisu samo obredi vec i hrpa raznih likova npr. starofenicko bozanstvo St. Mihael kojeg danas ljudi stuju.
Uzmimo samo danas usmjerenje prema Svetoj Mariji kao koje datira tek od od pape Pia XII dok se medu Vatikanskim klerom do tada smatrala tek usputnim likom u Bibliji! Opcenito znacaj koji danas Crkva daje MAriji nije ni izbliza takav kakvog nalazimo u spisima. Razlog postoji a to je jaki kult Isis koji u Rimu postoji jos od prije 2000 godina. U paganskim kulturama vecina statua majke sa djetetom koje su predstavljale do tad ko zna koga nakon "preobracenja" su samo preimenovane u Marija sa Isusom. Porijeklo crne madone ili crne bogorodice potjece iz paganskih kultura upravo zbog toga. Crna bogorodica je egipatsko bozanstvo Isis glavom.