Vjerujem da prelazak sa analognog na digitalni signal uz moderne televizore sa stotinu i više Hz omogućava još kvalitetniju manipulaciju ljudi. Pored sublimiranih poruka i direktnog uticaja na način razmišljanja gledaoca kroz programski sadržaj mislim da imamo i direktnu hipnozu gledaoca kroz svjetlosne i zvučne efekte što je još bolje urađeno digitalno nego signalima analogne televizije. Izgleda mi da je «šum» pri prijemu signala analogne televizije bio od pomoći ljudima da budu u manjoj mjeri hipnotisani. Uz to - više Hz daje veći prostor za djelovanje na ljude.
Svjetlosni efekti od stroboskopskog svjetla, rotirajuća svjetla novijih generacija praćena zvučnim efektima, auto alarmi i kretenski zvukovi zvona za ulazna vrata – sve su to izvori za hipnotizirajuće dejstvo na čovjeka. Osoba podvrgnuta takvom uticaju postaje prijemčljiva za razne vrste manipulacija.
Nažalost i sami monitori računara imaju negativan uticaj na nas.
Najradije bih stari ZX Spectrum na kojem sam odrastao koristio za čitanje e-knjiga i internet. Ne zbog nekakve melanholije nego mi je draže da kvarim oči buljeći u kockasta slova zbog malo piksela a da ovo mozga što imam sačuvam koliko – toliko.
kries je napisao/la:
Kome nije poznato u SAD-u je digitalna tehnologija razvijena i već je duže vrijeme u upotrebi. Evropske zemlje više manje tek uvode digitalnu tehnologiju.
Postoji li direktna veza sa time što je uvriježeno mišljenje da su amerikanci tupi, glupi itd.? Mislim da u SAD postoji jaka veza između digitalne televizije i velikog broja hipnotisanih – omamljenih. Isto ili slično čeka staru kurvu Evropu i sve ostale.
Možda ću djelovati kao paranoik ili idiot ali:
Ne bi me iznenadilo da jednog dana pošalju kroz TV i/ili internet takav signal od kojeg korisnik poludi ili mu zbog audio - vizuelnog «doživljaja» proključa voda u organizmu i jednostavno – bum – eksplodira. Percepcija i vibracije su čudo jedno.
2.znam je napisao/la:
misao,
dođeš doma poslje posla,ne upališ tv.
Ok, skupa smo jeli, malo popričamo,kiša pada, nema van i onda?pojavljuje se praznina, šta ćemo sad?
Mama, tata i djete, mmm...ajmo nejakvu društvenu igru, čovječe ne ljuti se, ajmo crtati, mama radi večeru, nekakva tišina je u stanu, to mi se nesviđa, navikli smo na žamor Tv-a.
Nastala je rupa
Šta sad, ajde ipak...da vidim šta ima....
@2.znam - ovo nije provokacija, molim te bez ljutnje:
Po bosanski –
nema ništa, šta ima kod tebe? 
Mere li se pustiti da muzika svira – da popuni rupu? Mere li Tišina biti korisna? Ili igrati pantomime, crvenih rukavica... samo pričati...?
Navike i moju porodicu i mene zajebavaju. Raznorazne navike, lični programi, uvriježena mišljenja, ustaljene šeme itd. Međutim, borimo se protiv toga. Riješavamo probleme. Usponi i padovi. Promjene uvijek slijede, valjda na bolje.
Pošto kao roditelj sedmogodišnjeg djeteta imam ulogu «vaspitača» i «usmjerivača» nalazim se na uskom puteljku stalno preispitujući sebe. Tokom života sve više i više shvatam OGROMNU ODGOVORNOST koju imam. I znam da će sa razvojem dešavanja na planeti biti sve teže i teže ali moram biti ustrajan.
Šta možemo naći na TV da vrijedi gledati a da ne možemo naći na internetu???
Poneki crtani, iz jednostavnog razloga što ne valja da se dijete u jednom trenutku zapita: «Što sam drukčiji/drugačija od drugih - ne želim to». Često prvo sam pregledam crtani film da shvatim da li vrijedi uopšte da ga dijete gleda a pri zajedničkom gledanju komentarišemo dešavanja.
Dokumentarci o životinjama da dijete uvidi raznolikost života – ali i tu se pojavljuje problem predatorskog ponašanja koje se namjerno forsira zadnjih godina. Dresure i postavljanje čovjeka na vrh prehrambenog lanca – hvala lijepo.
Putopisne reportaže i drugi dokumentarci, poneki film – dovoljno.
Može se potpuno bez TV-a gdje je sve dirigovano a u suštini može se i bez interneta.
Ipak, korisnost interneta vidim u raznolikosti dostupnih informacija (na nama je težak posao razlučivanja «istine» i «laži») i mogućnosti povezivanja ljudi. Ne mislim na facebulshitbook i sl. nego na forume ovog tipa.
kries je napisao/la:
Da jednostavno je reći,dođeš i ugasiš televiziju. A što ako ostali članovi obitelji hoće gledati,zabraniti im ??
Televizija je nevjerovatno močan medij.
Preostaje razgovor, dogovaranje. Moja supruga vjeruje u par % svega sa foruma Galaksija ali je svjesna da štošta nije normalno oko nas. Prema djetetu nastup je zajednički.
Nije mi namjera da dijelim nekakve lekcije – da solim pamet nekome i pravim se pametan. Ono što mogu tvrditi je da imam puno posla na sebi. Ovo su moja trenutna razmišljanja a vrlo lako se može desiti da sutra drugačije razmišljam.
Pozdrav!