Nemirna duša je napisao/la:
Romi je napisao/la:
Bojane, kako tumačiš čovjekov pad?
Po ovome što si napisao vezano za povratak u nepostojanje,čini mi se da zastupaš gnostički svjetonazor,po kojem je iskra Duha zarobljena u materiji i mora biti aktivirana kako bi spasila palu dušu,tj. Sofiju(Nephesh u Kabbali) i transmutirala materiju u vibraciju jednaku Duhu.
Ovako se ja osjećam cijeli život samo se nisam znao izraziti.

Šta radi manipulativna židovska Kabbala u ovom kontekstu.
Kaže se da je čovjek stvoren na sliku i priliku Boga.
Ako je tako,onda je i Bog:egocentričan,licemjeran,lažljiv,materijalističan,manipulativan...
Ne bih se čudio ni da su izmislili priču o Isusu samo da bi "šišali ovce" ko što ih crkve šišaju stoljećima skupa sa sadašnjima kapitalistima-tajkunima i političarima,bivšim feudalcima i robovlasnicima.
Ovce(radnici)i čobani(elita)po kojem je kriteriju napravljen taj "natječaj ":?:
Zašto netko živi u bijedi,a drugi u luksuzu
Geni,karma,sudbina što je razlog te božje(namjerno malim)"pravde"
da netko ima bolje psihofizičke sposobnosti(gene) i da se šepuri umišljeni kao paun i diže nerve time drugima,a drugi znatno lošije?
Baš bi pitao Boga jel koristio bingo ili loto 6/45 za to uspostavljanje te "pravednosti"(da mu nije Josipović pravio izbornu kampanju
),taj "pijani umišljeni milijunaš"(milijarder) koji je kako mu se ćefne nekome dao sve,nekome ništa.
Bilo kako bilo,povijest je pokazala i dokazala da su ljudima važniji stvari od ljudi(svatko bi svakoga iskorištavao i šefovao na svim 7 razina(sve ostalo je bla-bla-bla)
Da je židovska kabala manipulativna, to je moguće, samo na koje načine konkretno? Drvo života sa deset emanacija i sedam planeta se podudara s onim što gnostičke sekte, uključujući manihejstvo, uče - ta poveznica je bitna i upućuje na univerzalnost učenja o padu duhovnih iskri u materiju. Drvo života ima svoj klipotski ekvivalent i svakom dobrom principu je suprostavljen jedan demon, pali promatrač; tako Kabalisti govore o pucanje sfirota Geburah - Mars - kojim vladaju Serafimi, tj. Samael (Sakla, Yaldabaoth), koji se u svim gnostičkim evanđeljima navodi kao stvoritelj ovog zemaljskog roba Adama kojem krade životnu silu, Evu. S druge strane Lucifer kao anđeo se nigdje ne spominje, nego Lucifuge, koji je naveden u svim grimoireima.
Tumačenja Lucifera su različita, od toga da je vođa palih promatrača, kolektivna zaprljana ljudska svijest, do onog masonskog ( osobito naglašeno kod Eliphasa Levija) da Svjetlonoša zapravo predstavlja univerzalno astralno svijetlo, tj. eter. Kolektivni pad, Adama Kadmona kako vele u Kabali, mi nikako ne sjeda, jer ne vidim kako sve individualizirane iskre mogu pasti, a i sama objašnjenja koja sam čitao su nebulozna, jer su dosta enigmatična i slikovita, blago rečeno.
Današnja kabalah, barem ono što Michael Laitman predstavlja u svijetu, je za mene čista manipulacija, sudeći po Laitmanovoj tvrdnji da postoji samo čovjek kao jedino stvorenje boga, te da su demoni i druge ugnjevatačke frakcije u svemiru izmišljotina.
Ista pitanja koji si ti postavljaš si ja često vrtim u glavi, ali nažalost još nisam naišao na neko zadovoljavajuće objašnjenje. Najbliže što dolazi tome je Knjiga o dva principa, koju su napisali Katari. pozdrav