amir je napisao/la:
Hoce mi neko vec pomoci???

ili bar dati upute ko je strucnjak ovdje, kome da se obratim, treba mi samo par tehnika samohipnoze ili transa???
Možda ne bi bilo loše da pročitaš "sticky" topice na prva tri podforuma, jer u sustini, odgovore na pitanja koja postavljaš ćeš teško naći na ovom forumu.
Po mom mišljenju tehnike tipa "transa", hipnoze, AP, razne vizualizacije ne mogu poslužiti samospoznaji, spoznaji, podizanju svesnosti i širenju percepcije. U stvari mislim da je situacija upravo suprotna. Ako uzmemo u obzir da je stanje svesti kod većine ljudi i inače na "javi" daleko od toga da se može nazvati "svesno", i da većina ljudi mehanički menja svoje raspoloženje prema uticaju emotivnih šablona, totalno nesvesni funkcionisanja tih šablona, postavlja se pitanje, kakvu percepciju će imati takav čovek prilikom transa ili 'astralne projekcije', i kako će uopšte protumačiti ono što doživi prilikom "transa"?
Drugim rečima, ako prosečan čovek nije dovoljno "svestan" sebe ni pri "svakodnevnoj svesti", on još manje može biti svestan neke "objektivnije realnosti" kada je u tzv transu ili AP-u. U tom slučaju se to svodi na samo još jednu dodatnu iluziju u moru iluzija u kojima smo već potopljeni. Samo što je ova malo "opasnija" jer daje lažni osećaj "spiritualnog napretka", a u najboljem slučaju predstavlja 'tapkanje u mestu'.
Na drugom topicu sam video da je neko spomenuo nekakve likove sa crnim kapuljačama prilikom iskustva neke vrste astralne projekcije. I to je po meni jedan od primera koji nam govore da se ne treba upuštati u nešto o čemu ne znamo ništa. Dakle, u stanju promenjene svesnosti, koja za nas nije ništa jasnija nego naše uobičajeno stanje svesti, videti oko sebe neke "mračne" spodobe, koje stoje tu bez komunikacije sa nama i pri tome rade nešto nad nama o čemu mi nemamo nikakvog pojma a ni znanog načina da utičemo na to. Tim pre što čak ni ne znamo da li naše promenjeno stanje "svesti" ili bolje rečeno "nesvesti" možda čak i odgovara tim 'spodobama' u njihovim namerama, koje su, čini se na našu štetu. Tako npr. mislim da su u većini situacija kada su osobe prilikom transa, ap-a ili tzv otmica doživljavale prijatne senzacije i osećaje zadovoljstva i sreće, u stvari ti osećaji veštački izazvani kako bi bili "paravan" za neke radnje koje se vrše nad takvim osobama, odnosno razna "mentalna programiranja" i druge stvari sa ciljem 'manipulacije ljudskim bićima'. "Mračnim" spodobama to verovatno i nije neki problem s obzirom da je lako izmanipulasati percepciju "nesvesnog" čoveka. Za mene lično, to sve je znak da se ne treba upuštati u ovakve stvari bez dovoljnog znanja o tome.
Drugi problem je taj što je većina "znanja" nama dostupnog npr. na internetu vrlo sumnjivog karaktera i 99% toga se svodi na površnu populističku priču. Tako na primer ljudi koriste razne "tehnike" kao što je vizualizacija boja oko sebe, uopšte ne ulazeći dublje u razmišljanje kako frekvencija neke boje utiče na frekvenciju našeg "polja" i da li takva situacija olaksava nekoj "mračnoj spodobi" manipulaciju naše svesti i percepcije. Nažalost, ljudi su skloni tome da uvek žele neki vidljivi "rezultat" odmah, pa su u tom smislu svakakve tehnike, od transa i astralne projekcije do vizualizacije daleko prijemčivije za prosečnog čoveka nego neki istinski rad na sebi čiji rezultati su vidljivi postepeno i tek posle dužeg vremena.
U stvari, mislim da je jako značajno pravilno shvatiti koncept OPD/OPS jer je on vrlo jasno primenljiv na gotovo sve stvari koje nas okružuju kao i na razne ljudske sklonosti. U tom smislu može se primetiti da je i samo "željeno" postizanje astralne projekcije ili transa u stvari izraz našeg OPS-a, odnosno naše želje da "prečicom" stignemo do nekog "spiritualnog" rezultata. Jer kada se malo razmisli, uočljivo je da je sama "želja" ta koja dolazi iz OPS-a, i to se vidi u svemu gde je prisutna 'želja' za nečim, pa tako i u očekivanju željenog uspeha u raznim tehikama. Na kraju je uvek značajno šta je cilj nečega tj. u ovom slučaju transa ili astralne projekcije, i da li taj cilj u sebe uključuje podizanje svesnosti i samospoznaju. U suštini, cilj nekog "rada na sebi" bi bio podizanje naše svesnosti na 'javi' a ne promenjeno stanje svesti putem transa i AP-a. Cilj je shvatiti svoje mehaničke mentalne šablone kao i shvatiti kako funkcioniše "realnost" oko nas, a ne bežati od "realnosti" u kojekakva promenjena stanja svesti koja daju iluziju duhovnog napretka a u stvari nas drže još više zakucanim u iluziji.
Pozdrav