Nisam znala gdje ću iznijeti nešto što sam primijetila - kolebala sam se između Chatanja i otvaranja nove Teme
Dakle, iz svega onoga što sam dosad pročitala o porijeklu Čovjeka i njegovom položaju na Zemlji, zapazila sam da se sve teorije o tome, s obzirom na odgovornost čovjeka u čitavoj stvari, mogu podijeliti na dvije glavne struje:
1) Religijska struja Pada. Prema teorijama ove naizmjenične struje (kršćanstvo, reinkarnacija, karma) čovjek je sam sebi kriv što se doveo u stanje u kome se nalazi jer se svojim (ne)djelima odvojio od "Izvora" i sada mora vlastitim naporima pronaći put natrag Kući. U te vlastite napore uglavnom spadaju borba protiv ega i razvijanje hvalevrijednih no stranih osobina poput poniznosti, skromnosti, suosjećanja, praštanja, usklađivanja vlastite volje s Božjom i tome sl. (osobine su strane u smislu da nisu prirodne tj urođene Čovjeku)
2) Struja Zavjere. Prema teorijama ove struje (Gods of Eden, priče o otmicama, teorije o manipulaciji ljudskom DNA, Nietsche) čovjek je izvorno nešto sasvim VEĆE i MOĆNIJE od ovoga što je sada, samo je od strane viših bića izmanipuliran da bude puno manje: rob na Zemlji kojom je trebao gospodariti... Prema ovim teorijama, sve religije, uključujući i reinkarnaciju radi "otplate dugova", postoje samo kako bi čovjeka utvrdile i učvrstile u njegovom položaju crva koji se uvija oko samoga sebe i sve više udaljava od onoga što originalno jest.
Ovo sam iznijela u veoma grubim crtama, skoro kao skicu.
Kako se kroz sve moderne teorije provlači ideja da se (više) ne radi o odabiru jednog od dva polariteta kao istinitog - bez obzira o kom polaritetu i kom životnom području se radi - nego o njihovoj SINTEZI, tako bi se možda iz gore navedenih međusobno suprotstavljenih struja mogao izvesti zaključak po kome je čovjek izvorno izmanipuliran da GRIJEŠI ?
Odnosno, njega se najprije svelo na sićušnog roba koji svoj vijek na Zemlji treba provesti "u znoju lica svoga" (umjesto u manifestaciji vlastite bogate kreativnosti i ostarivanju vlastitih bezbrojnih ideja kojima bi mijenjao lice Zemlje i samog Svemira) i jednom kad je postao tako relativno nemoćan i slab, čovjek je batrgajući se u toj slabosti i kušajući izaći iz nje na razne načine, upadao u sve veće i veće greške, čime je opteretio svoje polje ....
Sklona sam vjerovati da su sve ljudske mane samo rezultat pokušaja da se čovjek vrati na ono što izvorno jest - div a ne patuljak. Čovjek je emotivno-intelektualno sveden na malo više od Ništa no njegov Ego je ostao i dalje na razini onog Nadčovjeka kakvim je on izvorno zamišljen... To je ono što Malog čovjeka čini istovremeno smiješnim i grešnim. Otprilike kao kada bismo čarolijom smanjili pravog konja na veličinu igračke za djecu ali mu ostavili netaknuto sedlo... To sedlo bi onda njega pritezalo, gnjavilo ga, smetalo mu, najradije bi ga se otarasio - no s druge strane, ONO BI BILO NJEGOV JEDINI PODSJETNIK NA ONO ŠTO ON ORIGINALNO JEST: pravi konj a ne igračka za djecu. Jednako tako je i naš ego sa svojim nezajažljivostima, megalomanskim snovima, smiješnim zahtjevima, ranjivošću i uvredljivošću, naš neprestani podsjetnik na ono što mislimo da jesmo, ono što smo nekoć negdje zaista bili i što u vječnosti jesmo - ali nam je oduzeto...
Dakle, čovjek nije skrivio svoj pad - njega se bacilo dolje i što se toga tiče, on nije nimalo kriv za položaj u kome se nalazi. Ono za što je on kriv je to što se u novonastalom položaju nije baš najbolje snašao. On vidi da mu njegov ego - njegova uspomena na ono što je bio – u tom novom položaju pravi probleme, no ne zna što da radi s njime...
Mnogo je onih koji predlažu da se čovjek potpuno otarasi svog ega, odnosno prestane htjeti, očekivati i željeti iznad svojih mogućnosti i u potpunosti se pomiri i prilagodi svome niskom položaju. Tada će se on - tvrde oni - moći vratiti Kući. No ako čovjek postane potpuno samilostan, skroman, ponizan, jednom riječju apsolutni YIN - neće li tada osakatiti Sebe i izgubiti svoj Dom unepovrat? To više neće biti njegov Dom jer on više neće biti ono što originalno jest.
Drugi koji se opiru novonastalome i drže se grčevito svog ega inzistirajući na tome da svakako budu ono što više nisu, s vremenom postaju apsolutni YANG, smiješni poput Don Kihota, i ne pomažu nimalo tome da se vratimo u nekadašnje originalno stanje...
Što bi dakle najbolje bilo učiniti
Ovo je samo moje razmišljanje ...
Names-have-been-changed-to-protect-the-Innocent