Sada je: pon maj 05, 2025 9:13 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OPS/OPD polariteti bića
PostPostano: pon aug 16, 2010 11:09 pm 
Član foruma

ako je netko OPS, a to druge ljude uči što je OPD, da li je onda on u biti OPD jer služi drugima? pogotovo još ako se svjesno žrtvuje tako da bude OPS da bi drugi ljudi bolje naučili što je OPD

Vrh

PostPostano: uto aug 17, 2010 8:01 am 
Član foruma

Tomo K je napisao/la:
ako je netko OPS, a to druge ljude uči što je OPD, da li je onda on u biti OPD jer služi drugima? pogotovo još ako se svjesno žrtvuje tako da bude OPS da bi drugi ljudi bolje naučili što je OPD

Iz primjera osobe koja je OPS uče i OPS i OPD. Dakle ta osoba ostaje OPS.

Evo primjer:
Hitler je bio OPS. Planeta je to uvidjela, mnogi su to osjetili na svojoj koži. On dakle nikako ne može biti OPD iako smo od njega naučili kako biti #*%&$ (nemam pravu riječ trenutno).

Vrh

PostPostano: uto aug 17, 2010 9:01 am 
Član foruma

Tomo K je napisao/la:

svi smo mi OPS u ovom 3D jer spavamo, samo sto su jedni u dubokom snu i tu im je bas lijepo. sanjaju lijepe snove i ne zele da iz tih snova izadju. njima je lijepo u njihovoj realnosti i ne zele da je promjene. sanjaju velike kuce, brza auta, jahte pune plavusa, uspjeh u karijeri i naravno veliki racun u banci. manjina svoje snove i ostvari i oni se sele na 4D OPS. oni daju primjer ostalim i iz svog polozaja nastoje da se ti ostali nikad ne probude. pri tom se sluze raznim metodama sugerisuci im kako je njihova sigurnost i polozaj spavaca ugrozen. ugrozen im je miran san.
najjace njihovo oruzje je strah i oni ga sire u svakoj pogodnoj prilici; strah od boga, strah od komunizma, strah od kapitalizme, strah od terorista i naravno strah od pakla koji te ceka ako slucajno pokusas da se probudis. zato vecina ljudi na planeti i dalje spava.
tu su i druge metode, neke u svojoj prirodnosti potpuno suprotne od reci strah, a to je ljubav ogrnuta ljubicastim prekrivacem srece i uspjeha. na to se loze ovi njuejdzeri i kojekakvi svjetleci i indigo klinci. metode su razne, a cesto se kombinuju u hladno-toploj varijanti kako bi se spavac sto cvrsce utvrdio u svojim iluzijama, odnosno u svojim snovima.
ona druga grupa ljudi, manjinska grupa, pokusava da se iz tog sna probudi. oni imaju kratka budjenja i u tim budjenjima su vidjeli i drugu stranu realnosti. te ljude zovemo kandidati za OPD. da bi se potpuno razbudio moras da shvatis ko si to ti i koji su razlozi bili da si bio tako dugo uspavan. jer kako ces pomoci drugima da se probude ako nisi svjestan svoje budnosti, ako nisi upoznao sebe. onda kandidat za OPD pocinje da upoznaje sebe, svoje unutrasnje bice. uci kako njegov um reaguje na vanjske uticaje, koji su pravi uzroci straha u njegovom umu i kako da ih se oslobodi, kako da sagleda sustinu svog bica i prestane da laze samog sebe. pravilnim razumjevanjem svog sopstva i pravilnim ucenjem kandidat za OPD ima mogucnost da se probudi i tad je u mogucnosti da pomogne i drugima da se probude.

:love3:

Vrh

PostPostano: uto aug 17, 2010 10:25 am 
Član foruma

cocco bill je napisao/la:
svi smo mi OPS u ovom 3D jer spavamo, samo sto su jedni u dubokom snu i tu im je bas lijepo. sanjaju lijepe snove i ne zele da iz tih snova izadju. njima je lijepo u njihovoj realnosti i ne zele da je promjene. sanjaju velike kuce, brza auta, jahte pune plavusa, uspjeh u karijeri i naravno veliki racun u banci. manjina svoje snove i ostvari i oni se sele na 4D OPS. oni daju primjer ostalim i iz svog polozaja nastoje da se ti ostali nikad ne probude. pri tom se sluze raznim metodama sugerisuci im kako je njihova sigurnost i polozaj spavaca ugrozen. ugrozen im je miran san.

Odatle vjerovatno onda proističe onaj odnos 51%:49% u korist OPD koju "kandidati" treba da zadovolje kako bi "diplomirali" na ovom denzitetu.

...najjace njihovo oruzje je strah i oni ga sire u svakoj pogodnoj prilici; strah od boga, strah od komunizma, strah od kapitalizme, strah od terorista i naravno strah od pakla koji te ceka ako slucajno pokusas da se probudis. zato vecina ljudi na planeti i dalje spava.
tu su i druge metode, neke u svojoj prirodnosti potpuno suprotne od reci strah, a to je ljubav ogrnuta ljubicastim prekrivacem srece i uspjeha. na to se loze ovi njuejdzeri i kojekakvi svjetleci i indigo klinci. metode su razne, a cesto se kombinuju u hladno-toploj varijanti kako bi se spavac sto cvrsce utvrdio u svojim iluzijama, odnosno u svojim snovima.
ona druga grupa ljudi, manjinska grupa, pokusava da se iz tog sna probudi. oni imaju kratka budjenja i u tim budjenjima su vidjeli i drugu stranu realnosti. te ljude zovemo kandidati za OPD. da bi se potpuno razbudio moras da shvatis ko si to ti i koji su razlozi bili da si bio tako dugo uspavan. jer kako ces pomoci drugima da se probude ako nisi svjestan svoje budnosti, ako nisi upoznao sebe. onda kandidat za OPD pocinje da upoznaje sebe, svoje unutrasnje bice. uci kako njegov um reaguje na vanjske uticaje, koji su pravi uzroci straha u njegovom umu i kako da ih se oslobodi, kako da sagleda sustinu svog bica i prestane da laze samog sebe. pravilnim razumjevanjem svog sopstva i pravilnim ucenjem kandidat za OPD ima mogucnost da se probudi i tad je u mogucnosti da pomogne i drugima da se probude.

Zeznuta je ova stvar.
Može li se OPS ogledati i u egocentričnom kontu da sam JA mnogo "probuđeniji" od tebe, imam više "duhovnosti" i sl.?
To dakako nije istinski probuđen čovjek, ali prilikom procesa buđenja kod ljudi sa jakim egom može doći do ovoga. Dakle i ovo može biti odlika OPS-a; ne samo skupljanje (za sebe) materijalnih dobara, novca i sl, već i duhovnih ako me razumiješ.
Moram biti iskren i reći da je meni jako teško "gledati" sada one koji se gube i guše u iluziji, grčevito optužujući okolinu za svoje probleme te mi se događa da budem uvučen, da se tako izrazim, u rasprave, tj da dajem "savjete" iako nisam direktno zamoljen!
To je definitivno uticaj mog ega koji se bori i jasno kao dan daje primjer klasičnog OPS formata. Ovo dolazi do izražaja kad popijem. :occasion5: Damn! :love11:
Dakle, OPD je spreman u svakom momentu pomoći nesebično ne očekujući ništa in return ukoliko je zamoljen.
Any comments?

Vrh

PostPostano: uto aug 17, 2010 11:17 am 
Član foruma

bajs je napisao/la:
Odatle vjerovatno onda proističe onaj odnos 51%:49% u korist OPD koju "kandidati" treba da zadovolje kako bi "diplomirali" na ovom denzitetu.

:-k

bajs je napisao/la:
Zeznuta je ova stvar.
Može li se OPS ogledati i u egocentričnom kontu da sam JA mnogo "probuđeniji" od tebe, imam više "duhovnosti" i sl.?
To dakako nije istinski probuđen čovjek, ali prilikom procesa buđenja kod ljudi sa jakim egom može doći do ovoga. Dakle i ovo može biti odlika OPS-a; ne samo skupljanje (za sebe) materijalnih dobara, novca i sl, već i duhovnih ako me razumiješ.
Moram biti iskren i reći da je meni jako teško "gledati" sada one koji se gube i guše u iluziji, grčevito optužujući okolinu za svoje probleme te mi se događa da budem uvučen, da se tako izrazim, u rasprave, tj da dajem "savjete" iako nisam direktno zamoljen!
To je definitivno uticaj mog ega koji se bori i jasno kao dan daje primjer klasičnog OPS formata. Ovo dolazi do izražaja kad popijem. :occasion5: Damn! :love11:
Dakle, OPD je spreman u svakom momentu pomoći nesebično ne očekujući ništa in return ukoliko je zamoljen.
Any comments?

takmicarski duh: biti bolji, uspjesniji od drugih je jedan od glavnih karakteristika OPS sistema u ovom nasem 3D realitetu. on nam se namece kao uslov za ispunjenje nasih snova. citava planeta funkcionise po tom modelu. vanjski uspjesi dovode do lazne sigurnosti u samog sebe, do jacanja naseg ega koji je lazan kao i ostalo stvoreno od vanjskih uticaja.
onaj ko u duhovnosti trazi natjecateljski motiv je na pogresnom putu. on laze sebe i nije shvatio sustinu problema. ego ga tjera da sanja o novim pobjedama i zavarava da je u tome najbolji. ima dosta primjera i na ovom forumu takmicara koji misle da su dosli do cilja i onda urlaju po forumu: PROBUDITE SE, PROBUDITE SE! nudeci usput literaturu, koja je njima otvorila oci,po najnizeoj ceni.
ispravan put nema takmicenje. nemozes se takmiciti sam sa sobom. svako takmicenje u tvom umu stvara konflikt. konflikt proizvodi strah, u slucaju takmicara to je strah od poraza.strah je blisko vezan sa vanjskim dogadjajim iz proslosti. dok god ne shvatimo da je proslost zabluda, a buducnost iluzija necemo se probuditi.

Vrh

PostPostano: uto aug 17, 2010 5:10 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
Tomo K je napisao/la:

Iz primjera osobe koja je OPS uče i OPS i OPD. Dakle ta osoba ostaje OPS.

Evo primjer:
Hitler je bio OPS. Planeta je to uvidjela, mnogi su to osjetili na svojoj koži. On dakle nikako ne može biti OPD iako smo od njega naučili kako biti #*%&$ (nemam pravu riječ trenutno).

rekao sam da uče bit OPD, a ne #*%&$.
Dakle, ako netko dođe na zemlju svjesno biti OPS tako da bi katalizirali učenje OPD ljudi, i svjesno time prihvaćaju i posljedice svog svjesnog odabira OPS, rekao bih da su kratkoročno i na prvi pogled OPS, ali dugoročno i dubljim gledanjem OPD.

Vrh

PostPostano: uto aug 17, 2010 5:41 pm 
Član foruma

citava planeta funkcionise po tom modelu. vanjski uspjesi dovode do lazne sigurnosti u samog sebe, do jacanja naseg ega koji je lazan kao i ostalo stvoreno od vanjskih uticaja.
onaj ko u duhovnosti trazi natjecateljski motiv je na pogresnom putu. on laze sebe i nije shvatio sustinu problema. ego ga tjera da sanja o novim pobjedama i zavarava da je u tome najbolji. ima dosta primjera i na ovom forumu takmicara koji misle da su dosli do cilja i onda urlaju po forumu: PROBUDITE SE, PROBUDITE SE! nudeci usput literaturu, koja je njima otvorila oci,po najnizeoj ceni.
ispravan put nema takmicenje. nemozes se takmiciti sam sa sobom. svako takmicenje u tvom umu stvara konflikt. konflikt proizvodi strah, u slucaju takmicara to je strah od poraza.strah je blisko vezan sa vanjskim dogadjajim iz proslosti. dok god ne shvatimo da je proslost zabluda, a buducnost iluzija necemo se probuditi.

Možda je to cjepidlačenje, ali meni se čini da je i proglašavanje ega "lažnim" (i neke vrste neprijatelja nama koji volimo misliti da smo vječna duša a ego je nešto vanjsko, nametnuto našem biću skoro kao neki strani entitet) - dakle, takva podjela čovjeka na "ego" i "dušu/duh" mi jetakođer neka vrsta unutarnjeg takmičenja i takmičarskog duha :-k
Mislim da to što smo svi mi u suštini OPS čim se nalazimo u 3D, zapravo drugim riječima znači da svi moramo na ovom svijetu funkcionirati kroz EGO. Ego - to smo mi. To je naša sadašnja osobnost, koja se kod većine sastoji od uspomena iz ove inkarnacije (a ne iz svih prošlih), zatim programa koji u nama funkcioniraju a koji su nam usađeni tokom odgoja, mehanizama samozaštite, našeg ukusa, sklonosti, različitih fizičkih i psiholoških potreba, itd .... To što smo doznali da nismo isključivo ego, odnosno da nismo samo mi sami nego smo i nešto više od toga - to je nešto što nas može zadiviti i ostaviti bez daha, i navesti na to da istražujemo taj nepoznati "viši" dio sebe, ali uvijek ćemo mi biti EGO odnosno uvjetovani i definirani granicama naše svijesti, u smislu da sve što ne ulazi u tu svijest - a to su vječna duša i sve naše prošle inkarnacije - ostaje izvan nas, odnosno van granica našega ega....
Zato mi se čini da proces rasta uključuje i podrazumijeva rast ega (zasigurno ne rast duše koja je van granica naše budne svijesti) - rast i razvoj a ne takmičenje i ratovanje s egom, ili ograđivanje od njega. Ako bolje pogledamo, oni koji najviše napadaju ego su upravo oni koji ga najviše imaju - dokaz je taj što ga napadaju i kritiziraju, jer što je to u njima što napada i osuđuje? To je ego sam. Samo ego može napadati i kritizirati; to sigurno neće učiniti naše Više Ja ....

Zbog toga su sve te spoznaje tipa "Život je iluzija - prošlost i budućnost su linearne zablude našeg vremensko-prostornog kontinuuma" i tome slične, samo polazne teze koje nas mogu navesti na razmišljanje, a ne istine koje osjećamo čitavim našim bićem. Našim bićem mi i te kako osjećamo i prošlost i budućnost - znamo nepogrešivo što je bilo jučer i znamo da nas tek čeka ono što će biti sutra te pred tim strepimo ili se tome radujemo bez obzira što smo racionalno spoznali da je sve to "iluzija" i da se sve "dešava istovremeno"....
Ponekad se desi da primijetimo, kada dovoljno dugo razmišljamo o ovim spoznajama i tzv vječnim istinama, da se nešto kod nas promijenilo, npr da više ne reagiramo na neke stvari kao što smo reagirali prije, ili da nas nešto što nas je prije brinulo sada više ne brine... To je opet promjena ega, koji je narastao i raširio se. Mi ovu promjenu registriramo našom budnom sviješću kao nešto što se uistinu desilo, a ponekad i drugi oko nas to mogu primijetiti, pogotovo ako ta unutarnja promjena utječe na promjenu ponašanja (mada, ponašanje i reagiranje se zaista promijene tek nakon mnogo sitnih unutarnjih promjena ega).
No ego kao ego, čim je primijetio da je napredovao, postat će ponosan na sebe.... i tu je izazov koji stoji iza svake stvarne promjene: ne uzoholiti se i ne osloniti radosno na tu promjenu kao da smo konačno postigli nekakav važan cilj pa se na temelju jedne dobivene bitke opustiti i zaboraviti da "rat" još nije dobiven (odnosno naš duhovni rast i razvoj još su daleko od završetka, a sve skupa se zove "ratom" samo zato što nama tj našem egu teško pada)...
Kada se čovjeku dogodi prva mala promjena nabolje, on tada uvjetno rečeno najviše slavi: pomisli kako je konačno "pobijedio sebe" (tj svoj ego) i dosegao nešto vrijedno, te se osjeti prosvijetljenim i uzvišenim, i tu nastaje ono što je na jednoj temi nazvano "duhovni karijerizam". Nakon svake takve oholosti i uzleta ega - koji predstavljaju duhovno sljepilo - slijedi neminovni novi pad, možda gori od prethodnog, i taj pad ("moral bankrupcy") čovjeka hopefully protrese te se on pomalo ojađeno vrati na početak... Shvati da je pretjerao, da je bio ohol i slijep i to shvaćanje predstavlja još jedan mali rast ega. Jer to je sada ego okrenut prema van, svjestan svoga djelovanja gledano iz objektivne perspektive a ne iz svoje subjektivne unutrašnjosti.
Individualna svijest uistinu raste samo u trenucima poniznosti koja je jedina prava reakcija na svaki naš istinski objektivni uvid. A rast individualne svijesti je zapravo naš vlastiti rast - a mi smo naš ego, naša osobnost ....
Dakle, rast i razvoj se ne odnose na dušu, koja je takva kakva jest i uglavnom van našeg svjesnog racionalnog domašaja, nego na našu osobnost i na naš ego!! Oni su ti koji moraju narasti, a ne duša...
Oni moraju narasti tako da budemo u stanju NAZRIJETI DUŠU, da joj se što više PRIBLIŽIMO - mi ovakvi kakvi jesmo, sa imenom i prezimenom i svime što predstavljamo ovdje i sada na zemlji, mi koji smo samo naša trenutna inkarnacija i kao takvi prolazni ....
Približavanje ega duši je duhovni cilj življenja - a ne zatiranje ega i "pobjeđivanje sebe".... pobjeđivanje sebe jedino u smislu pobjeđivanja nižih impulsa i svladavanja nametnutih štetnih programa, ali to ionako nismo mi... mi smo u svemu tome slabašni ego koji se nalazi i luta posvuda, kamo god nas naša pažnja odvede i u svemu što je zarobi, bili to niži impulsi ili visoki ciljevi i ideali....

U tom smislu sam ja mislila da je OPS na neki način temelj OPD-u, odnosno da bi mogao krenuti prema drugima, čovjek prvo mora biti jak i mora moći hodati prema njima, mora biti svjestan tih drugih, a neće ih biti svjestan ako nije prvo postao svjestan samoga sebe? Također, da bi bio istinski OPD kandidat odnosno nalazio sve više užitka u služenju drugima i u tome da čini dobro čak i kad od toga nema nikakve osobne koristi - a ne više da isključivo zadovoljava svoja čula i ciljeve koji su bitni samo njemu - on mora neminovno iza sebe imati to iskustvo zadovoljavanja svojih čula i osobnih ciljeva? .... To je u skladu sa tezom da smo svi prije postajanja ljudskim bićem bili dio grupne duše odnosno životinje a prije toga da smo prošli kroz fazu minerala.... odnosno, put rasta duše je isti za svako živo biće, što samo dokazuje da se radi o jednako vrijednim djelićima jednog te istog Kreatora. Također se na ovo misli kada se kaže "First things first" , odnosno kod nas ljudi je materijalno polazna točka a duhovno je tek put kojim možemo ići ili ne ići ...
Da je ovo istina govori mi i činjenica da potraga za duhovnim kod mnogih predstavlja bijeg od neuspješnog materijalnog i zato ta potraga završi u stranputici i slijepoj ulici; oni koji nisu najprije sredili svoje životne prilike i zadovoljili svoje materijalne potrebe, za njih je duhovno pomalo opasno i može ih zavesti jer oni nesvjesno u njemu traže "izlaz" i kompenzaciju, a ne nadograđivanje i prirodni nastavak Puta ....

Također smatram da ova koncepcija OPS/OPD nije nova niti je izmišljena odnosno "shvaćena" tek u 20. stoljeću; po mom mišljenju je to gnostički koncept koji je proizišao iz ranijih spisa, kao što se i cijela gnostika temelji na prastarim svetim spisima odnosno na postavkama iznesenim još u Vedama, a kasnije kod Esena i njihovih (uglavnom tajnih) sljedbenika, a provlači se suptilno i u manjoj mjeri i kroz religije ....
Zato mi je smiješno kada se želi napraviti golema razlika između ove podjele ljudi na OPS-OPD i podjela koje su postojale daleko ranije u povijesti a od kojih je podjela na "dobre i zle" tek prvobitna pojednostavljena inačica ove OPS-OPD podjele.

I još: postavka da OPS "nemaju dušu" nije na mjestu već samim tim što znamo da čak i životinje, koje su navodno evoluirale u ljudske OPS-portale za 4D OPS entitete, imaju ono što se zove zajednička grupna duša.... Ako je grupna, ona je na neki način čak i jača od individualne. Zato je individualna, koja je naprednija i diferencira se iz grupne, veoma krhka i lako ju je unišititi odnosno progutati, pogotovo kada tek počne nastajati ...
Duša jest vječna ali individualna duša to nije. Ona tek mora ojačati i zato moramo paziti da nam je ne ukradu i ne unište ("Ne bojte se onih koji vam mogu ubiti tijelo, nego onih koji vam mogu ubiti dušu" - je li ovako nekako bilo?.. dakle, individualnu dušu se i te kako može uništiti i to je ona tzv druga smrt ... ili ona može umrijeti uslijed nedovoljne razvijenosti ili zapuštenosti, tako što će biti asmilirana od strane entiteta jačih od nje same - to je zapravo njezin povratak natrag u svoju "grupnu dušu")....

Ovo su sve samo razmišljanja, koja će se zasigurno još mijenjati i evoluirati... :wink:

Vrh

PostPostano: uto aug 17, 2010 6:41 pm 
Član foruma

Tomo K je napisao/la:
Dakle, ako netko dođe na zemlju svjesno biti OPS tako da bi katalizirali učenje OPD ljudi, i svjesno time prihvaćaju i posljedice svog svjesnog odabira OPS, rekao bih da su kratkoročno i na prvi pogled OPS, ali dugoročno i dubljim gledanjem OPD.

Interesantno.
Dobro uviđanje! :thumbup:

charleston je napisao/la:
Možda je to cjepidlačenje, ali meni se čini da je i proglašavanje ega "lažnim" (i neke vrste neprijatelja nama koji volimo misliti da smo vječna duša a ego je nešto vanjsko, nametnuto našem biću skoro kao neki strani entitet) - dakle, takva podjela čovjeka na "ego" i "dušu/duh" mi jetakođer neka vrsta unutarnjeg takmičenja i takmičarskog duha :-k

Ego je lažan/stvaran koliko i ovo što nazivamo "iluzija".
Glupo je boriti se protiv iluzije jer ona ne postoji, glupo je boriti se protiv ega jer ni on ne postoji. Postoji samo dualizam i etiketiranje za koje mi mislimo da smo mi. Tvoj ego za mene ne postoji osim kao tvoja reakcija. Za mene je nestvaran isto koliko i moj ego za tebe. Ti ne vidiš moj ego, vidiš mene i misliš da sam to ja, a ja ako nisam dovoljno svjestan tj. bivajući orijentisan prema van prihvatim tu tvoju misao, pa i sam pomislim da ja stvarno jesam ego!

Mislim da to što smo svi mi u suštini OPS čim se nalazimo u 3D, zapravo drugim riječima znači da svi moramo na ovom svijetu funkcionirati kroz EGO. Ego - to smo mi. To je naša sadašnja osobnost, koja se kod većine sastoji od uspomena iz ove inkarnacije (a ne iz svih prošlih), zatim programa koji u nama funkcioniraju a koji su nam usađeni tokom odgoja, mehanizama samozaštite, našeg ukusa, sklonosti, različitih fizičkih i psiholoških potreba, itd ....

Nismo ego.
Gdje je ego kad spavaš (fizičko tijelo)?
Kada si budna (opet fiz. tijelo) tvoji "misaoni obrasci", tvoji filmovi, tvoj ego dominiraju, ne stižeš ih možda biti dovoljno svjesna. Ima mnogo ljudi koji to nisu u stanju. To nije strašno, to znači da nisi spremna. Ali kada spavaš ti jesi, ega nema.

To što smo doznali da nismo isključivo ego, odnosno da nismo samo mi sami nego smo i nešto više od toga - to je nešto što nas može zadiviti i ostaviti bez daha, i navesti na to da istražujemo taj nepoznati "viši" dio sebe, ali uvijek ćemo mi biti EGO odnosno uvjetovani i definirani granicama naše svijesti, u smislu da sve što ne ulazi u tu svijest - a to su vječna duša i sve naše prošle inkarnacije - ostaje izvan nas, odnosno van granica našega ega....
...(zasigurno ne rast duše koja je van granica naše budne svijesti) - rast i razvoj a ne takmičenje i ratovanje s egom, ili ograđivanje od njega.

Rekao bih uslovljeni granicom svjesnosti odnosno budnosti.
Svijest je univerzalna (u Zenu to neki nazivaju Big Mind - veliki Um).
Kad te lupi satori tad nema cile-mile! Nema dualizma!
Ego doviđenja.
(ovo za satori je posuđeno znanje)

Zato mi se čini da proces rasta uključuje i podrazumijeva rast ega

Ako misliš na OPS onda da.

Ako bolje pogledamo, oni koji najviše napadaju ego su upravo oni koji ga najviše imaju - dokaz je taj što ga napadaju i kritiziraju, jer što je to u njima što napada i osuđuje? To je ego sam. Samo ego može napadati i kritizirati; to sigurno neće učiniti naše Više Ja ....

Tako je! to i jeste zamka ega i najveća prepreka u dostizanju univerzalnog uvida odnosno prosvjetljenja.

Našim bićem mi i te kako osjećamo i prošlost i budućnost - znamo nepogrešivo što je bilo jučer i znamo da nas tek čeka ono što će biti sutra te pred tim strepimo ili se tome radujemo bez obzira što smo racionalno spoznali da je sve to "iluzija" i da se sve "dešava istovremeno"....

Naravno da znamo za prošlost i budućnost kao sjećanje ali kada dopustimo da smo uslovljeni nastaje problem.

Ponekad se desi da primijetimo, kada dovoljno dugo razmišljamo o ovim spoznajama i tzv vječnim istinama, da se nešto kod nas promijenilo, npr da više ne reagiramo na neke stvari kao što smo reagirali prije, ili da nas nešto što nas je prije brinulo sada više ne brine... To je opet promjena ega, koji je narastao i raširio se. Mi ovu promjenu registriramo našom budnom sviješću kao nešto što se uistinu desilo, a ponekad i drugi oko nas to mogu primijetiti, pogotovo ako ta unutarnja promjena utječe na promjenu ponašanja (mada, ponašanje i reagiranje se zaista promijene tek nakon mnogo sitnih unutarnjih promjena ega).
No ego kao ego, čim je primijetio da je napredovao, postat će ponosan na sebe.... i tu je izazov koji stoji iza svake stvarne promjene: ne uzoholiti se i ne osloniti radosno na tu promjenu kao da smo konačno postigli nekakav važan cilj pa se na temelju jedne dobivene bitke opustiti i zaboraviti da "rat" još nije dobiven (odnosno naš duhovni rast i razvoj još su daleko od završetka, a sve skupa se zove "ratom" samo zato što nama tj našem egu teško pada)...
Kada se čovjeku dogodi prva mala promjena nabolje, on tada uvjetno rečeno najviše slavi: pomisli kako je konačno "pobijedio sebe" (tj svoj ego) i dosegao nešto vrijedno, te se osjeti prosvijetljenim i uzvišenim, i tu nastaje ono što je na jednoj temi nazvano "duhovni karijerizam". Nakon svake takve oholosti i uzleta ega - koji predstavljaju duhovno sljepilo - slijedi neminovni novi pad, možda gori od prethodnog, i taj pad ("moral bankrupcy") čovjeka hopefully protrese te se on pomalo ojađeno vrati na početak... Shvati da je pretjerao, da je bio ohol i slijep i to shvaćanje predstavlja još jedan mali rast ega. Jer to je sada ego okrenut prema van, svjestan svoga djelovanja gledano iz objektivne perspektive a ne iz svoje subjektivne unutrašnjosti.

Ego se ušunjao kroz zadnja vrata - E. Tolle

Dakle, rast i razvoj se ne odnose na dušu, koja je takva kakva jest i uglavnom van našeg svjesnog racionalnog domašaja, nego na našu osobnost i na naš ego!! Oni su ti koji moraju narasti, a ne duša...
Oni moraju narasti tako da budemo u stanju NAZRIJETI DUŠU, da joj se što više PRIBLIŽIMO - mi ovakvi kakvi jesmo, sa imenom i prezimenom i svime što predstavljamo ovdje i sada na zemlji, mi koji smo samo naša trenutna inkarnacija i kao takvi prolazni ....

Rast i razvoj ega može biti potreban u smislu da što ga više njegujemo lakše smo ga svjesni i lakše pada pri tom.

put rasta duše je isti za svako živo biće, što samo dokazuje da se radi o jednako vrijednim djelićima jednog te istog Kreatora. Također se na ovo misli kada se kaže "First things first" , odnosno kod nas ljudi je materijalno polazna točka a duhovno je tek put kojim možemo ići ili ne ići ...
Da je ovo istina govori mi i činjenica da potraga za duhovnim kod mnogih predstavlja bijeg od neuspješnog materijalnog i zato ta potraga završi u stranputici i slijepoj ulici; oni koji nisu najprije sredili svoje životne prilike i zadovoljili svoje materijalne potrebe, za njih je duhovno pomalo opasno i može ih zavesti jer oni nesvjesno u njemu traže "izlaz" i kompenzaciju, a ne nadograđivanje i prirodni nastavak Puta ....

Slažem se. Sve u svoje vrijeme i lagano.
Muka natjera brže i lakše čovjeka da se okrene duhovnosti mada to ne mora biti 100% lučaj. Prije bih rekao da materijalno imućniji imaju manje prilika za to. Ipak, buđenje je nešto prelijepo i teško objašnjivo osobama koje spavaju. Ali da ima svoje zamke, ima. To je opet frakcija ega koji sada hoće da bude duhovniji ako ništa drugo.

Pozdrav. :hello2:

Vrh

PostPostano: uto aug 17, 2010 8:27 pm 
Član foruma

Citat:
I još: postavka da OPS "nemaju dušu" nije na mjestu

Mislim da ovde postoji nesporazum, ili ja nesto ne shvatam dobro.

Negde sam video kako kazu "neki" da smo mi svi OPS u 3D. Eventualno neko moze biti kandidat za OPD.

Citat:
Ako misliš na OPS onda da.

A sta si ti? OPD?

Ajde da razjasnimo, jer je ne shvatam, ko je OPS, a ko OPD u 3D, odnosno u ovoj reinkarnaciji na zemlji.

Cini mi se da neko ovde sebe smatra OPD-om, a neki kazu da niko u 3D nije OPD. Ili neko sebe smatra OPD kandidatom?

Ne shvatam. :-k :toothy2:

Citat:
Ipak, buđenje je nešto prelijepo i teško objašnjivo osobama koje spavaju.

Da li ovo znaci da sebe smatras probudjenim? Kako definises probudjenost?

:toothy2:

Vrh

PostPostano: uto aug 17, 2010 9:58 pm 
Član foruma

Da spomenem osobine koje su me tako lijepo usmjerile da se probudim jer sam patio svakodnevno.
Uzimajuci u obzir svoje stanje do prije godinu dana, danas je stvar sasvim drugacija.
Bio sam rob ega, zavisio sam od tudih mišljenja, nosio "pricu" u glavi koja me je uslovljavala da uvijek ponavljam iste greške.
Konstantno sam krivio druge za svoju nevolju, ocekivao stvari za uzvrat.
Treba li reci koliku nervozu stvara ovo? ](*,)

Smatram da je moj proces buđenja otpočeo.
Malo po malo uviđam nacine na koje moj ego funkcioniše.
Ja sam ja; bio ili nebio OPD kandidat to mi zaista nije važno.
Promjena se osjeti. Srecan sa onim što imam, ljudi oko mene su srecni što sam sa njima.
Ako stvari nisu bajne, a naravno uvijek postoji druga strana tega, opet je ok. Nije strašno.

Vrh

PostPostano: uto aug 17, 2010 10:02 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
Ego je lažan/stvaran koliko i ovo što nazivamo "iluzija".
Glupo je boriti se protiv iluzije jer ona ne postoji, glupo je boriti se protiv ega jer ni on ne postoji. Postoji samo dualizam i etiketiranje za koje mi mislimo da smo mi. Tvoj ego za mene ne postoji osim kao tvoja reakcija. Za mene je nestvaran isto koliko i moj ego za tebe. Ti ne vidiš moj ego, vidiš mene i misliš da sam to ja, a ja ako nisam dovoljno svjestan tj. bivajući orijentisan prema van prihvatim tu tvoju misao, pa i sam pomislim da ja stvarno jesam ego!

Ne možeš funckionirati iz te svijesti "Sve je iluzija - sve ovo nije stvarno i ni ja nisam stvaran". Svatko tko je imalo iskren prema sebi, to će priznati. Jer ovaj svijet je i te kako stvaran, i on će tu ostati i kada nas više ne bude... On možda jest simbol jednog drugog svijeta, ali i taj drugi duhovni svijet je isto tako simbol nečega trećeg, i tako sve dok se ne dođe do Vrhovnog Uzroka iz kojega su svi ti simboli potekli poput koncentričnih krugova koji se na vodi/u prostoru šire jedan oko drugoga i obuhvaćaju jedan drugoga....
Mislim da je ovo sve najtočnije izrazio Seth kada je rekao da ne smijemo ovaj svijet doživljavati kao iluziju jer ćemo inače promašiti svoj zadatak u njemu.

bajs je napisao/la:
Nismo ego.
Gdje je ego kad spavaš (fizičko tijelo)?
Kada si budna (opet fiz. tijelo) tvoji "misaoni obrasci", tvoji filmovi, tvoj ego dominiraju, ne stižeš ih možda biti dovoljno svjesna. Ima mnogo ljudi koji to nisu u stanju. To nije strašno, to znači da nisi spremna. Ali kada spavaš ti jesi, ega nema.

Ako sam ja=ego, onda kada spavam, to znači da moj ego spava - zar ne? (malo najosnovnije logike... :wink:) Moj ego, odnosno moja individualna svijest, nalazi se u mom eteričnom tijelu koje kao nosilac svih mojih misli i uvjerenja spava na postelji skupa s mojim fizičkim tijelom. Ja dakle spavam. Nisam svjesna. Spavati znači nalaziti se u nesvjesnom stanju - ne čuju se više zvukovi i ne vide boje jer su čula privremeno isključena.
A kako to "ti jesi" kada spavaš, gdje si to? Voljela bih da mi to objasniš ako možeš.
Jesi li svjestan sebe dok spavaš?
Pri tome ne mislim na čuvena iskustva tzv lucidnog spavanja u kojima čovjek zadržava volju pa njome utječe na tijek zbivanja u astralu a čemu ja iskreno rečeno ne vidim nikakvu svrhu. Tu se po svemu sudeći uobičajena budna (uska)svijest premjestila i proširila na područje Nesvjesnog i Duševnog, pa je tako počela zauzimati i taj prostor svojom uskošću, umjesto da učini obrnuto - da dopusti Nesvjesnome da prodre u njeno fizičko područje i proširi je i obogati i promijeni onakvu kakva već jest u budnom stanju...
Možeš li ti koji "jesi" dok spavaš točno ispričati što ti se dešava od trenutka kad "izađeš" iz tijela pa sve dok se ne vratiš u njega?
A ako ne možeš i ako ćeš mi reći da je to "drugo stanje svijesti", ja ti na to mogu samo odgovoriti da je i sve što nas okružuje također samo "drugo stanje svijesti" - pas je "drugo stanje svijesti" koje se izražava kroz tijelo psa, šljiva na stolu također, možda čak i ormar i stol - pa ipak nećemo reći da smo to sve MI SAMI, samo u "drugom stanju svijesti". Nadam se da shvaćaš što hoću reći... Sve što je van naše svijesti, to je zapravo van nas samih, nama nedostupno da time upravljamo, koliko god bilo naše vlastito i koliko god skupa s nama činilo ono Vrhunsko Jedno. U tom se smislu i naše Više Ja i naša duša, kao i svi djelovi nas koji su "s one strane", mogu smatrati kao nešto što nismo mi. Jer je to nešto čega nismo svjesni. U protivnom, ako prisvajamo sebi i naše vlastite nedostupne djelove (naročito one "više" i "vječne") laskamo sami sebi i radimo račun bez krčmara.

bajs je napisao/la:
Rekao bih uslovljeni granicom svjesnosti odnosno budnosti.
Svijest je univerzalna (u Zenu to neki nazivaju Big Mind - veliki Um).
Kad te lupi satori tad nema cile-mile! Nema dualizma!
Ego doviđenja.
(ovo za satori je posuđeno znanje)

Naravno da smo uslovljeni. I ta uslovljenost je ono što moramo nadići - ali to nećemo učiniti tako što ćemo reći da smo mi "zapravo Univerzalna svijest" i sve zadovoljno ostaviti na tome, nego tako što ćemo proširivati granice vlastite uslovljenosti odnosno našu usku svijest ... jer mi kao individualne duše ćemo UVIJEK biti uslovljeni - u svakom svijetu u kojem se nađemo. Pitanje je samo koliko toga primamo u sebe tj koliko toga možemo biti svjesni...
Kada nestane dualizma, vjeruj mi, nestat će i individualna svijest koja je funkcionirala unutar granica te dualnosti i nije se proširila na (svoje vlastito) područje izvan nje.

bajs je napisao/la:
Naravno da znamo za prošlost i budućnost kao sjećanje ali kada dopustimo da smo uslovljeni nastaje problem.

Ne biti uslovljen svojom prošlošću i biti sasvim oslobođen svih programa koji upravljaju našim životima znači biti jaaaaaaaaaaaako daleko u samorazvoju, skoro pri samom njegovom kraju.
Da li ti hoćeš reći da si već tamo? :)

Vrh

PostPostano: uto aug 17, 2010 11:07 pm 
Član foruma

govorite o egu kao da je to neka loša stvar.
da nema ega ne bi znali što je buđenje. bitno ga je nadići i da nema tog stremljenja u visine svi bi već odavno upali u ralje pakla

Vrh

PostPostano: sri aug 18, 2010 8:02 am 
Član foruma

Ma meni je ova iluzija prelijepa i stvarna i sve mi se čini da se malo ne razumijemo. :oops:
Ja uopšte ne negiram ovaj svijet, štaviše tek sad kad sam svjestan ega i načina njegovog djelovanja ja počinjem da uživam u svijetu. :angel4:

Znam da je logika jednostavna mi smo često u situaciji i imamo potrebu da stvari objašnjavamo kroz istu. Kada spavaš i ego spava - logika je jasna; ti i dalje jesi.
Nisam ja neki filozof da ovo razčlanim i objašnjavam dalje. Mlad sam u smislu informacija iz ove oblasti.
Tek godinu dana sam u ovome a vidim da je većina već dugo probuđena. Zato smo i ovdje zar ne?
I ti si Charleston probuđena ali nam um drukčije funkcioniše, imamo drugačije zaključke i to je savršeno u du-re. :occasion5:
Dokaz tome je ova diskusija.
Rekao bih da ono što dolazi iz ličnog iskustva može biti najbolje mjerilo nas samih.
Dok meditiram, dok sam u dubokoj tišini, nema ega, a ja sam i dalje tu! Dakle nisam ego! Imam ga, ali nisam on! :D [-X :love12:

Citat:
Kada nestane dualizma, vjeruj mi, nestat će i individualna svijest koja je funkcionirala unutar granica te dualnosti i nije se proširila na (svoje vlastito) područje izvan nje.

Možda se ne širi dalje upravo zbog dualizma? :?: :wink:
Ali ne shvataj me ozbiljno jer ja u stvari ne znam mnogo. Ovdje sam da pokupim smjernice i da popričamo po jednu, to je sve. :love11:

Citat:
Ne biti uslovljen svojom prošlošću i biti sasvim oslobođen svih programa koji upravljaju našim životima znači biti jaaaaaaaaaaaako daleko u samorazvoju, skoro pri samom njegovom kraju.
Da li ti hoćeš reći da si već tamo?

Tome težim ali se ne zamaram pretjerano. Znam da je put dug. Pokušavam ne biti uslovljen!
Nekad može, nekad ne, uglavnom učim o sebi! :love3:

Citat:
govorite o egu kao da je to neka loša stvar.
da nema ega ne bi znali što je buđenje. bitno ga je nadići i da nema tog stremljenja u visine svi bi već odavno upali u ralje pakla

Nije ego loš niti dobar ali nam zna zadati glavobolju.
Zna nas i podstaknuti također.
Ego jeste dio nas ali "dio" i tako ga i tretiram.
Ne zamjerite, ovo je malo :offtopic: evo... ako je neko u blizini Novog Grada neka doleti na :occasion5:
Pozz :hello2:

Vrh

PostPostano: sri aug 18, 2010 1:51 pm 
Član foruma

Najbolje je da pokušamo definirati ego, tako da svi podrazumijevamo isto pod tim pojmom i ubuduće izbjegnemo nesporazume oko tako tričave stvari(imamo ih već dovoljno i bez toga :wink: )

Evo što sam ja našla:
http://www.spiritualresearchfoundation. ... hat_is_ego

Ovdje se između ostalog nudi psihološka definicija ega koja glasi:
"Ego se može definirati kao ponos na samog sebe. Misli kao što su moje tijelo i um, moj intelekt, moj život, moje bogatstvo, moja žena i djeca, ja sam zaslužio da budem sretan itd., dolaze samo iz ega.
Ego (Ahankaar), svijest o sebi (Ahambhaav), ponos, uobraženost i ‘ja-stvo’ su riječi koje su povezane sa riječju ‘ego ili aham’, ali na psihološkom planu."

Tako u stvari po ovoj definiciji ja griješim kada ego poistovjećujem s individualnom dušom, jer on se očito odnosi samo na taj osjećaj ponosa i vlastite važnosti, a ne na svijest-o-sebi općenito .... Ako se sudi po ovoj definiciji, egom zovemo samo ono što funkcionira unutar 3D i što je vezano uz fizičko, a ako se uzdignemo iznad toga tada proširujemo svijest-o-sebi ali tu novu svijest so to speak onda više ne možemo nazvati egom.... :dontknow:

Vrh

PostPostano: sri aug 18, 2010 2:07 pm 
Član foruma

Da samo dodam da je pored ponosa na sebe i ona druga strana kada mislimo da smo lošiji od drugih također ego.
Dakle svaki kont da smo bolji ili lošiji od drugih ili od neke nam druge zamišljene orijentacione tačke predstavlja ego.

Vrh

PostPostano: sri aug 18, 2010 7:40 pm 
Član foruma

Nisam jos nasao odgovor na moja pitanja o OPS/OPD pripadnosti.

Jesmo li mi onda OPS ili OPD ili kandidati?

Smatras li ti bajs sebe probudjenim, zato sto znas kako ti ego funkcionise? To zoves budjenje, prosvetljenje, nirvana? Ne shvatam. :help:

Ja sam mnogo citao Oshoa i druge, shvatam funkcionisanje ega, ali nikako jos sebe ne smatram probudjenim, jer me ipak ego uvuce u svoje zamke, ili pronadje neki novi nacin da me izradi.

Cak i duhovno proucavanje smatram ego igrom. Ne dam se zavarati. Vidim da opet pokusava biti bolji od drugih koje poznajem.

Isto tako, smatram da se tudji ego vidi, itekako. Ako vidis svoj, mora da vidis i tudji. Svi su oni isti, samo su nijanse i teznje drugacije. Cim se necemu tezi, smisljaju se razne manipulacije da se to ostvari. Nekada ego zeli biti bolji od drugih, pa kao sto charleston rece, napreduje u duhovnom karijerizmu, i mi sebe pocinjemo smatrati "budnim", jer "vidimo" nesto. U stvari, ne vidimo kako usavrsavamo ego. Vecina ovih polemika po forumu su izlivi ega, samim tim sto postoji nesporazum izmedju dva ega. Meni to govori da ni jedan u tom slucaju nije probudjen. Da jeste, sporazumeli bi se u jednom postu.

Samim tim ne smatram da smo OPD. Smatra li iko? Jel iko od vas misli da smo OPD time sto "pomazemo" drugima da se probude? To je jedna od najvecih ego zamki. (citao sam o jednom coveku, koji je napisao knjigu, u toj knjizi poglavlje od jedne stranice u kome objasnjava sta je prosvetljenje, kasnije pise o tom ekako nema prosvetljenih u ovim reinkarnacijama, a njegovo ime smesteno u jednom forumu medju ostale duhovne ucitelje: Osho E.Tolle, Moravjev...itd.) Kakav je to duhovni ucitelj, koji kaze da prosvetljenih nema, a on sebe svrastao medju ostale velike ucitelje?

Egomanija, gde god se okrenes.

Vrh

PostPostano: sri aug 18, 2010 9:00 pm 
Član foruma

Traktor je napisao/la:
Nisam jos nasao odgovor na moja pitanja o OPS/OPD pripadnosti.

Jesmo li mi onda OPS ili OPD ili kandidati?

Smatras li ti bajs sebe probudjenim, zato sto znas kako ti ego funkcionise? To zoves budjenje, prosvetljenje, nirvana? Ne shvatam. :help:

Ja sam mnogo citao Oshoa i druge, shvatam funkcionisanje ega, ali nikako jos sebe ne smatram probudjenim, jer me ipak ego uvuce u svoje zamke, ili pronadje neki novi nacin da me izradi.

Cak i duhovno proucavanje smatram ego igrom. Ne dam se zavarati. Vidim da opet pokusava biti bolji od drugih koje poznajem.

Isto tako, smatram da se tudji ego vidi, itekako. Ako vidis svoj, mora da vidis i tudji. Svi su oni isti, samo su nijanse i teznje drugacije. Cim se necemu tezi, smisljaju se razne manipulacije da se to ostvari. Nekada ego zeli biti bolji od drugih, pa kao sto charleston rece, napreduje u duhovnom karijerizmu, i mi sebe pocinjemo smatrati "budnim", jer "vidimo" nesto. U stvari, ne vidimo kako usavrsavamo ego. Vecina ovih polemika po forumu su izlivi ega, samim tim sto postoji nesporazum izmedju dva ega. Meni to govori da ni jedan u tom slucaju nije probudjen. Da jeste, sporazumeli bi se u jednom postu.

Moje mišljenje je da probuđen znači onaj koji je započeo "duhovni" razvoj, dok prosvijetljen znaci onaj koji je završio isti.
Da bi upošte počeli buđenje trebamo shvatiti pojam ega i njegov uticaj na nas, te procesom prisutnosti i intenzivne budnosti smanjiti njegov uticaj na nas.
O tome čitamo u literaturama.
Caka je upravo u u tome što nam nije potrebno toliko znanje da bi se prosvijetlili već nam je znanje potrebno da bi započeli proces buđenja.
Nakon toga meditacija preuzima stvar.
Možemo mi godinama učiti i čitati i to je lijepo i korisno ali moramo paziti da ego ne zaskoči i kaže : e sad ću ja biti prosvijetljen ego! :love3:
Dakle nema ništa loše u informaciji jer informacija je potrebna ali ego ne odlazi tako lako.

Traktor je napisao/la:
Samim tim ne smatram da smo OPD. Smatra li iko? Jel iko od vas misli da smo OPD time sto "pomazemo" drugima da se probude? To je jedna od najvecih ego zamki. (citao sam o jednom coveku, koji je napisao knjigu, u toj knjizi poglavlje od jedne stranice u kome objasnjava sta je prosvetljenje, kasnije pise o tom ekako nema prosvetljenih u ovim reinkarnacijama, a njegovo ime smesteno u jednom forumu medju ostale duhovne ucitelje: Osho E.Tolle, Moravjev...itd.) Kakav je to duhovni ucitelj, koji kaze da prosvetljenih nema, a on sebe svrastao medju ostale velike ucitelje?

Egomanija, gde god se okrenes.

OPD po mom mišljenju ne teži biti OPD (nebi trebao). On jednostavno postane takav zahvaljujući svojim djelima, svojoj dobroti i ljubavi.
Dakle i oni koji imaju OPS u sebi, a mišljenja sam da je ego koji ima mišljenje o sebi kao "boljem" od ostalih upravo odlika OPS 3D entiteta, opet mogu "diplomirati" jer je ovaj denzitet upravo prekretnica i dozvoljava se "tolerancija" 51/49% u korist OPD. Ovo je moje shvatanje ili pokušaj da shvatim zakonitosti denziteta i polariteta.

Kako mi evoluiramo iz OPS, ego "želi" biti OPD da bi "duhovno napredovao" ali ni to nije loše jer kako sam rekao ego nas podstiče, a na nama je da balansiramo. Ego nas na neki način tjera da se probudimo.
U mom slučaju recimo, da ti dam primjer, ego me podstiče da napredujem u sportu ali u isto vrijeme ja znam i bez njega da je sport sam po sebi dobar za fizičko tijelo jer će biti izdržljivije kako bih mogao biti produktivniji kada je potreban fizički rad.
Ego me je natjerao da se probudim jer sam gotovo izludio od silnih njegovih poređenja!
U komunikaciji sa drugima sam uvijek "morao" dominirati i nisam uvažavao toliko niti prihvatao kritike upućene meni niti neke stvari za koje sam smatrao da se kose sa mojim sistemom vjerovanja, a kada se nađem u okruženju nepoznatih ili za moj "ego" superiornijih, ja bih samo ćutao i bilo bi me stid!!!
Priznati grešku? Pomiriti se sa svojim manama, slabostima?! Nikada!
Razumiješ li barem malo ove igre ega!?

Svi smo jednaki!
Ego razdvaja ljude, razdvaja na dobro i loše, bolje i gore kako se njemu svidi i to često nema veze sa stvarnom situacijom već je to samo njegova proekcija uslovljena proživljenom prošlošću i zamišljenom budućnošću.

Crkoh pisajući! :D

Vrh

PostPostano: sri aug 18, 2010 9:53 pm 
Član foruma

Tomo K je napisao/la:

Zanimljiv koncepot.To je isto kao koncept "dobra i zla".Ako netko čini zlo dali je on u biti dobar,ako zna da će posljedice toga zla u određenoj osobi(narodu,....),potaklo željeni cilj,tj. dobrotu.
Moje je mišljenje da da,zapravo je sve u oku promatrača.
Dva sljepca vode jedan drugoga i umišljaju da vide.Hoće li stići do cilja?Ako ih netko treći tko vidi 1% na jedno oko upozorava da idu prema provaliji,(a oni nežele čuti jer vide)udari po ustima i razbije im zube,spriječavajući ih da ne padnu u provaliju.Jeli to bio pozitivan ili negativan čin.Očito ovisi o svakom sljepcu.Jedan će ga možda tužiti,a drugi će se možda zapitati i provjeriti jeli zaista tamo provalija.(ako su bila tri sljepca,treći bi možda vjerovao da ga je sam Bog spriječio i proveo život vjerujući da su on i prijatelji izabranici)
Što ili tko daje pravo toj trećoj osobi da ih spriječi u njihovoj očitoj sudbini?

Dali ta osoba vidi SVE??Ima li 100% bistar vid??Može li to ona za sebe tvrditi?
DA,DA i DA!!!
Ako si je ta osoba dozvolila takvo razmišljanje....subjektivno.
NE,NE i NE,ako si dozvoli priznati da je možda pogriješila i krenuti ponovo preispitivanje svojih "temelja",bez obzira na rezultate.

Evo moje pitanje.
Kako osoba koja vidi tih 1% na jedno oko može biti sigurna da to ne umišlja??
:occasion5:

Vrh

PostPostano: sri aug 18, 2010 10:30 pm 
Član foruma

Citat:
Moje mišljenje je da probuđen znači onaj koji je započeo "duhovni" razvoj, dok prosvijetljen znaci onaj koji je završio isti.

A nirvana,kako se toga nisi sjetio.

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: uto aug 24, 2010 10:50 am 
Početnik

[/quote] Ark i laura ne misle tako, oni tvrde da OPD nema nikakve veze sa nacinom ishrane nego vise ...[/quote]

Tko su Ark i Laura?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.