Sada je: pon maj 05, 2025 6:43 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OPS/OPD polariteti bića
PostPostano: sri jun 02, 2010 1:39 pm 
Član foruma

charleston je napisao/la:

Njuejdžer!!!!!
Pu-pu-pu ... :wink:

Hahaha!
Najviše od svih sviđaju mi se ljudi sa izraženim smislom za humor! :wink:

Ali odgovorit ću ti još i ovako, citatom našeg dragog fingolfina
(Bold je moj)

Citat:
Mislim da bi najbolje bilo stajati s obje noge na zemlji i ne biti isključiv. Da, lako je meni reći tko mene kamenom,ja ću njega još većim, ali je li to uistinu tako kako ti kažeš? Bi li ti bio u stanju svoje dijete još većim kamenom udariti?

Možda ovo zvuči patetično, ali ne moraš biti njuejđer ako želiš biti u stanju voljeti svako biće.
I kakvo ljubakanje? Kakv new age?

Naravno da su to gluposti ako nemaš nimalo u soli u glavi i ako vjeruješ svemu što ti netko kaže ili ako vjeruješ svemu što pročitaš!
Kad ja govorim o ljubavi prema svim bićima, onda sigurno ne mislim na manično izigravanje budale. Ne.

Ja mislim da te kemijske reakcije koje zovemo ljubav daju temelj za viši nivo. Pa što i ako se radi o kemijskim reakcijama? Big dil.
Ako ljubakaš bez iskrenosti tek tako jer ti je netko rekao da je to o.k. i da će te to spasiti, onda je to definitivno glupost, manipulacija i totalni ops jer radiš nešto zato što misliš da će ti donijeti nekakvo spasenje ili nešto drugo.

Razmišljati o višim frekvencijama nije isto što i osjećati te frekvencije. Naše intelektualne sposobnosti nisu sredstvo za viši nivo jer naposlijetku nemamo svi jednake intelektualne sposobnosti, ali ono po čemu jesmo jednaki jest upravo sposobnost da volimo.

original njegovog posta imaš ovdje:

http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?f=10&t=533&start=420

:hello2:

:love3:

Vrh

PostPostano: sri jun 02, 2010 2:06 pm 
Član foruma

Charleston i kolos su me pretekli, pa da ne ponavljam već izrečeno, samo da dodam - U ovoj temi, a i na drugima, redovno se pojavljuje to upiranje u veliku sreću koja nas očekuje, ma Raj na Zemlji, baš kao na onim sličicama koje dilaju Jehovini svjedoci, i koji, je li, mi u svojoj ispravnosti željno iščekujemo. Jedna sličica o uzaludnosti... Recimo da ZNAM da ću, kao ober OPD, biti prenešena u višu dimenziju gdje me čeka sveopća sreća i blagostanje. Samo ne znam kako? A Njemu se svidjelo da to bude tako što će me uzeti na drugi svijet tijekom katastrofalnog potresa. Potres dođe, ja napunim gaće od straha. I dođem Svetom Petru, a on kaže: "A jok, nemere. Ne primamo usrane." što ne znači da se i za mene neće sve sretno završiti. Samo, ne onako kako sam ja zamislila.

Korisnije je poraditi na uzemljenju i zabaviti se sadašnjom stvarnošću. I kvantnom fizikom misli, koje, kao (sub)materijalne čestice, imaju tendenciju preskakanja iz glave u glavu i da se, kad ih se nakupi kritična masa - manifestiraju. Čini mi se da naša budućnost ovisi o tome gdje smo u ovom trenutku, na što smo usmjerili svijest. Na sebe, u pravcu "individualnog majstorstva", ocjelovljenja, = OPD. ( da ne budem off topic).

Evo se mislim hoću li ovo postat, nekako je bez glave i repa. Ali ajde neka iđe. Pjevam danju, pjevam noću.

:love11:

und nicht zu werden.

Vrh

PostPostano: sri jun 02, 2010 2:18 pm 
Član foruma

Poenta je u tome da covek nadje nacina da dodje do svoje sustine i, ako uspe u tome, da poradi na sirenju svesnosti.

Java je dao odlican link, i nije zgoreg imati na umu ono sto tamo pise.

U sustini, radi se o tome, da li neko uopste ima dovoljno energije da zapocne proces ili ne. Mnogi, cak ni nakon svih procitanih knjiga, ipak nece naci snage u sebi da se upuste u taj poduhvat. Neki zato sto imaju slabu volju i vise vole da se uljuljkuju u poznatoj mutnoj barustini, a neki drugi zbog toga sto su previse vremena protracili. I kada bi hteli nesto da preduzmu, jednostavno, nemaju vise dovoljno vremena, niti ce ikada imati energije koja je potrebna.

A tek nedavno sam shvatila koliko sam pogresnu predstavu imala o OPS/OPD konceptu. Covek koji se bavi radom na sebi, iako mu je sustina OPD opredeljenja, spoljasnja manifestacija, odn. ono kako te drugi vide, mora biti OPS.

Da bi zapoceo proces, covek mora imati energiju potrebnu za to. Znaci, mora prvo preseci svaki odliv. Kako konkretno? Tako sto ce prvo sagledati, do u detalje, na koje sve nacine njegova energija odlazi. Obicno su u pitanju kontakti sa odredjenim ljudima (koji su uglavnom, vrlo bliski), sa nekime ne morate ni rec progovoriti, dovoljno je da sedite sa njima u istoj prostoriji, i samo vas usisaju, ukoliko niste izgradili odredjenu odbranu ili niste spremni na to. Sto opet, znaci da cete, odredjeno vreme, duze ili krace, morati te ljude da bukvalno izbegavate. A oni to, iz svoje tacke gledista, mogu doziveti kao uvredu. Koju morate preskociti (opet OPS u spoljasnjoj formi). Zatim, to su misli, u vidu strepnji, osecaj nesigurne materijalne egzistencije, briga za ovo ili ono...

Znaci, sve to mora hirurski da se presece, jer u suprotnom, nista necemo postici.

Pa tek tada, kada imamo snage, kada smo koliko-toliko ojacali, mozemo nesto ozbiljnije poceti da radimo.

Nisam zasla mnogo u intelektualnu analizu OPD/OPS-a jer sam, kao sto ste i sami do sada mogli primetiti, cisto praktican tip. Veoma dobro osecam fine, suptilne forme energija, ali se ne zadrzavam na njihovom intelektualno- retorickom analiziranju, jer vrlo cesto, ni ne postoje reci kojima bi se verodostojno mogle opisati. Na to gledam kao na gubljenje vremena i zaglavljivanje u mental. Jednostavno mi ne lezi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vec po koji put pokusavam da postam, i mnogi su me pretekli (sta cu, kad pisem sa posla), i mozda je ovo s' neba, pa u rebra, i nije replika na poslednji post, ali sam morala da kazem.
:love9:

Vrh

PostPostano: sri jun 02, 2010 5:45 pm 
Član foruma

langolijer je napisao/la:
Suzy, veliki pozdrav,

Novi sam na ovom forumu. Jučer sam se registrirao.
Nedavno sam pročitao knjigu Put kojim se rjeđe ide, stvarno je dobra.
Moram priznati da je ova tema teška, ali izgleda da ste poprilično dorasli ovome. I da ste već dobro načitani i "in".Razmišljanja su vam dubokoumna i nije ih lako shvatiti.

Langolijer dobrodošao u ovo naše društvance. I ne misli da smo mi ovde nešto više "dorasli" TEMI, čak šta više i mi ponekad pipamo u marku, ne bili nešto napipali. I svakim danom se po nešto otkrije. Kada bi sve svoje postove, od kako sam ovde, shvatila bih da i ja ponekad idem korak napred, dva nazad, pa onda tri napred, pa jedan nazad i tako redom. Dobro je kad je to malo "napred" više prisutno od "nazad". Tako ćeš i ti s vremenom prepoznati sopstvene korake. Samo hrabro.

langolijer je napisao/la:
Postoji dualnost, ali i balans.
Dva suprotna ekstrema su opet balans.
Postoji balans unutar bića, ali i balans izvan bića. Universum teži balansu. Sve ono što postoji u universumu čini jedan balans. To je nešto zapanjujuće i toliko složeno, a ipak nam se kadkad učini tako jednostavno, npr kad smo u nekom posebnom štimungu, duhovnom raspoloženju i sl., čini nam se da svijet tako divan., i da je sve tako jednostavno. Stvarno je jednostavno, ali čim "dođemo k sebi" opet vidimo svijet izvrsno složenim. Opet paradoks.
Hoću reći, vjerojatno postoji više različitih puteva za ići prema gore, bilo kroz ekstreme bilo kroz ravnotežu.....

:thumbup:
Da, balans je u svemu, mada mi često ne vidimo te promene koje nas teraju u pravcu balansa. Često težimo savršenstvu, i onda zbog tog balasa, ravnoteže, moramo napraviti nešto što će nas udaljiti od savršenstva. Ako smo previše vezani za matreijalno, desiće nam se da izgubimo posao, da nas prevare i pokradu, sve zbog učenja kako podneti gubitak onoga za šta smo vezani. Ako se suviše vežemo za neku osobu, definitivno ćemo morati da je izgubimo na neki način, sve dok ne shvatimo da je moramo prihvatiti takvu, sa svim dobrim osobinama i manama. A tek zašto privlačimo u naš život druge osobe.....pa iz razloga nekih lekcija koje imamo kao zadatak u svom životu.....O univerzumu i ravnoteži između drugih oblika života ne mogu ni pričati, možemo samo pretpostaviti, a i to je sa stanovišta znanja običnog čoveka koji se ne bavi takvim istraživanjima profesionalno, prilično teško. A tek vezanost za određenu vrstu znanja može prilično usporiti naš rast, jer ćemo se slepo držati usvojenog, ne shvatajući da je sve podložno promenama.....

Klejbezabla je napisao/la:
... U ovoj temi, a i na drugima, redovno se pojavljuje to upiranje u veliku sreću koja nas očekuje, ma Raj na Zemlji, baš kao na onim sličicama koje dilaju Jehovini svjedoci, i koji, je li, mi u svojoj ispravnosti željno iščekujemo. Jedna sličica o uzaludnosti...

Neprevaziđena tema SREĆE je princip zadovoljstva kojem čovek teži, s jedne strane, i izbegavanje nezadovoljstva, neprijatnosti i bola s druge strane. To sa aspekta psihologije pripada infantilnim delovima našeg bića i nesvesnim mehanizmima koji nas teraju da sve činimo da bi izbegli taj bol. Tako se probudimo jednog dana i shvatimo kako smo brižljivo gradili sliku sebe i sveta, ( Klejbezabla : Jedna sličica o uzaludnosti.) i kako više ne može tako, jer počinje da nam se ruši taj svet iluzija pravo na glavu. Pa kad obradimo naše slatke iluzije na nekim nivoima, onda nas počne pritiskati još nešto, nama nepoznato i onda se ponovi hvatamo za slamku, maštajući kako ćemo se oberti u društvu OPD-eovaca, "hrabro" jurišajući u taj 4D, bez sumnje da nam se neće ništa isprečiti na tom putu....

I onda:
... Recimo da ZNAM da ću, kao ober OPD, biti prenešena u višu dimenziju gdje me čeka sveopća sreća i blagostanje. Samo ne znam kako? A Njemu se svidjelo da to bude tako što će me uzeti na drugi svijet tijekom katastrofalnog potresa. Potres dođe, ja napunim gaće od straha. I dođem Svetom Petru, a on kaže: "A jok, nemere. Ne primamo usrane." što ne znači da se i za mene neće sve sretno završiti. Samo, ne onako kako sam ja zamislila.

:thumbup: =D> :rofl

Onda upadnemo pravo sebi u usta. Klejbezabla, ovo je odličan primer naših iluzija. Baš si me oraspoložila.....da se malo i ja manem teoretisanja.... :dontknow: \:D/ Šta da se radi, svi se ponekad zaigramo.... :blob:

sigma je napisao/la:
Da bi zapoceo proces, covek mora imati energiju potrebnu za to. Znaci, mora prvo preseci svaki odliv. Kako konkretno? Tako sto ce prvo sagledati, do u detalje, na koje sve nacine njegova energija odlazi. Obicno su u pitanju kontakti sa odredjenim ljudima (koji su uglavnom, vrlo bliski), sa nekime ne morate ni rec progovoriti, dovoljno je da sedite sa njima u istoj prostoriji, i samo vas usisaju, ukoliko niste izgradili odredjenu odbranu ili niste spremni na to. Sto opet, znaci da cete, odredjeno vreme, duze ili krace, morati te ljude da bukvalno izbegavate. A oni to, iz svoje tacke gledista, mogu doziveti kao uvredu. Koju morate preskociti (opet OPS u spoljasnjoj formi). Zatim, to su misli, u vidu strepnji, osecaj nesigurne materijalne egzistencije, briga za ovo ili ono...

Znaci, sve to mora hirurski da se presece, jer u suprotnom, nista necemo postici.

Pa tek tada, kada imamo snage, kada smo koliko-toliko ojacali, mozemo nesto ozbiljnije poceti da radimo.

Možda je ova teza o hiruškom presecanju veza sa ljudima koji nas crpe ispravna, samo u trenutku da bi prikupili snagu za ozbiljniji poduhvat sopstvenih promena. Moram priznati da sam taj princip presecanja obilato koristila u životu, ali sam nanovo, ipak, morala da se suočavam sa nekim ljudima. I opet bi izbili na površinu oni mehanizmi koje sam pokušala da obradim na takav način. Sve dok nisam shvatila da ne moram ništa presecati, već da moram prihvatiti ljude oko sebe, i tako me više nisu zamarali. Istina, nije tako sa svima, još uvek, ali sam kod mnogih uspela da obuzdam sopstveni odliv energije.

Kako? Ovo je iz prizme mog ličnog iskustva. Evo navešću primer, da više ne teoretišem:

Drugarica me izbaci iz koloseka, prosto nekim svojim reakcijama na trenutnu situaciju. Ranije bih prigušivala svoje emotivne reakcije, potiskivala razočarenje, bes, nemoć da se oduprem. A onda sam počela da postavljam stvari drugačije: Šta je to što mi se kod drugarice ne dopada, što me nervira, ili čak vređa??? Onda sve to identifikujem i počinjem da pravim vezu sa pravim izvorom sopstvenih nemoći. Shvatim da su to baš one osobine i način reagovanja moje majke koja me je uvek na taj način nervirala i iscrpljivala. Znači tu smo!!! Ali nismo još pogodili u sredu...!!! Onda shvatim da baš Ja imam takve reakcije (usled prirodne identifikacije sa majkom) i takve osobine, koje mi se uopšte ne dopadaju i koje jednostavno pokušavam da ignorišem braneći se nekakvim samovređanjem. I šta smo zaključili. Što se više branimo, sve više jačamo takvu strukturu u sebi. Znači ne volimo sebe, taj deo sebe koji nećemo da budemo, taj deo sebe koji je naša majka u sebi. Znači ne volimo ni majku, takva kakva jeste. A pošto majku i drugaricu ne možemo promeniti, možemo samo sebe promeniti, tako što ćemo konačno da počnemo da sebe prihvatamo. Zavoleti majku onakva kakva jeste prihvatanjem njehih osobina, koliko god one loše bile, da bi mogli zavoleti sebe (majka je nerazdvojivi deo nas).

Pitaćete se kako možemo prihvatiti majku koja vas iscrpljuje, krade vam energiju? Šta da vam kažem: ja vežbam svakodnevno, suočavajući se sa sobom. U svakoj situaciji nešto izbije na površinu, i ja se trudim da osvestim šta je to. Vremenom, kao što vežbanjem svake discipline možemo postići dobre rezultate, možemo napredovati i u ovoj disciplini. Jer uvek će nam se naći na putu neka osoba koja ima energiju naše majke (nije majka jedina osoba sa kojom se identifikujemo)i uvek ćemo se zakucati u zid, bez obzira živeli na drugoj strani zemljine kugle, daleko od onih koje nosimo u sebi ili svaki dan boravili sa njima u istoj kući. Prosto tako stvari funkcionišu.

Tako je i sa našim precima, čak davno umrlim. Loše emocije prababe prema svojoj ćerci, mogu i ja osećati, a da uopšte ne znam odakle. Energije emotivnih blokada se nasleđuju. Jedino što možemo uraditi, možemo im oprostiti, i oprostiti sebi što smo gajili te emocije uprkos neznanju odakle potiču. Svako presecanje u prošlosti, može se osetiti u rascepu budućih generacija. To su mnogo dublji nivoi....ali nisu beznačajni...

Po meni,svaka vrsta rigidnog presecanja sa ljudima koji nas iscrpljuju neće baš doneti neke validne retzultate na duže staze. Za neko vreme hoće, dok se ne priberemo, ali i tome dođe kraj. Već iza prvog ćoška čeka nas novo iskušenje.

E sad sam totalno otišla :offtopic:

Ali nema veze, ko zna što je ovako moralo biti.......OPS! i odoh pravo u OPS

:love12:

sigma je napisao/la:
Nisam zasla mnogo u intelektualnu analizu OPD/OPS-a jer sam, kao sto ste i sami do sada mogli primetiti, cisto praktican tip. Veoma dobro osecam fine, suptilne forme energija, ali se ne zadrzavam na njihovom intelektualno- retorickom analiziranju, jer vrlo cesto, ni ne postoje reci kojima bi se verodostojno mogle opisati. Na to gledam kao na gubljenje vremena i zaglavljivanje u mental. Jednostavno mi ne lezi.

Ne brini Sigma. To si ti. Samo je na nama kako te prihvatamo. I trebalo bi da prihvatamo, ako ne, onda tu još ima posla, društvance. Svako mora izraziti ono što nosi u sebi. Svako ima svoj idividualan pristup. I to je za poštovanje.

Vrh

PostPostano: sri jun 02, 2010 8:33 pm 
Član foruma

SUZY, mislim da si me pogrešno razumjela. Nisam sebi skočila u usta, znam što sam napisala. One zadnje dvije rečenice u "sličici" bile su o tvrdokornosti

Nisam tako glupava ko što izgledam - TO je moja omiljena iluzija. :toothy2:

und nicht zu werden.

Vrh

PostPostano: sri jun 02, 2010 8:46 pm 
Početnik

jako zanimljivih tema... cini mi se da cu uzivati ...

Vrh

PostPostano: sri jun 02, 2010 8:49 pm 
Član foruma

Klejbezabla, ma uopšte se to ne odnosi na tebe....joooj...kako loše čitamo.....I uvek mi bude žao što se ne razumemo. Ne ti i ja, nego većina nas. Suviše se uvučemo u temu i nismo u stanju da je sagledamo....

SUZY je napisao/la:
Klejbezabla, ovo je odličan primer naših iluzija. Baš si me oraspoložila.....da se malo i ja manem teoretisanja.... :dontknow: \:D/ Šta da se radi, svi se ponekad zaigramo.... :blob:

Uostalom, pa zar nisam pohvalila primer uzaludnosti , a i tebe lično, za duhovitu ideju, i opštu primedbu na ljudske uzaludnosti... Diskutovali smo na opšte stvari, koliko me razum služi, a ne na lične....

Imam utisak da smo u poslednje vreme svi nešto osetljivi.
Kao princeze na zrnu graška. Žulja nas i ispod devet dušeka.....

Čak sam se našalila i na sopstveni račun, zbog svoje preopširnosti.

Nisam tako glupava ko što izgledam - TO je moja omiljena iluzija. :toothy2:

Ne, ne, ne....nema potrebe da ulazim u komentar bespotrebnosti ovakvih aluzija. Mislila sam da smo mnogo samosvesniji od običnog bizarnog prevoda tuđeg teksta.....

Vrh

PostPostano: čet jun 03, 2010 12:56 am 
Član foruma

aamon je napisao/la:
Ali odgovorit ću ti još i ovako, citatom našeg dragog fingolfina
(Bold je moj)

Citat:
Mislim da bi najbolje bilo stajati s obje noge na zemlji i ne biti isključiv. Da, lako je meni reći tko mene kamenom,ja ću njega još većim, ali je li to uistinu tako kako ti kažeš? Bi li ti bio u stanju svoje dijete još većim kamenom udariti?

Možda ovo zvuči patetično, ali ne moraš biti njuejđer ako želiš biti u stanju voljeti svako biće.
I kakvo ljubakanje? Kakv new age?

Naravno da su to gluposti ako nemaš nimalo u soli u glavi i ako vjeruješ svemu što ti netko kaže ili ako vjeruješ svemu što pročitaš!
Kad ja govorim o ljubavi prema svim bićima, onda sigurno ne mislim na manično izigravanje budale. Ne.

Ja mislim da te kemijske reakcije koje zovemo ljubav daju temelj za viši nivo. Pa što i ako se radi o kemijskim reakcijama? Big dil.
Ako ljubakaš bez iskrenosti tek tako jer ti je netko rekao da je to o.k. i da će te to spasiti, onda je to definitivno glupost, manipulacija i totalni ops jer radiš nešto zato što misliš da će ti donijeti nekakvo spasenje ili nešto drugo.

Razmišljati o višim frekvencijama nije isto što i osjećati te frekvencije. Naše intelektualne sposobnosti nisu sredstvo za viši nivo jer naposlijetku nemamo svi jednake intelektualne sposobnosti, ali ono po čemu jesmo jednaki jest upravo sposobnost da volimo.

original njegovog posta imaš ovdje:

http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?f=10&t=533&start=420

To nije napisao Fingolfin nego Smagda :wink:
Samo što je pogrešno upotrijebila quote odnosno pisala je pod Fingolfinovim quotom ali zelenom bojom...

:tongue:

Vrh

PostPostano: čet jun 03, 2010 8:00 am 
Član foruma

sigma je napisao/la:

Možda je ova teza o hiruškom presecanju veza sa ljudima koji nas crpe ispravna, samo u trenutku da bi prikupili snagu za ozbiljniji poduhvat sopstvenih promena. Moram priznati da sam taj princip presecanja obilato koristila u životu, ali sam nanovo, ipak, morala da se suočavam sa nekim ljudima. I opet bi izbili na površinu oni mehanizmi koje sam pokušala da obradim na takav način. Sve dok nisam shvatila da ne moram ništa presecati, već da moram prihvatiti ljude oko sebe, i tako me više nisu zamarali. Istina, nije tako sa svima, još uvek, ali sam kod mnogih uspela da obuzdam sopstveni odliv energije.

[/quote]

Mislim da ste oboje u pravu. Mogu se izbjeći neki ljudi koji nisu česti i značajni u našim životima. Ali one prisnije i bliže moramo prihvatiti, kako Suzy kaže.
:wink:

Vrh

PostPostano: čet jun 03, 2010 1:19 pm 
Član foruma

Razumeti ih, shvatiti uzroke njihovog ponasanja, odn. shvatiti da su to njihovi nacini dolazenja do energije, koje su, opet nasledili od jednog od svojih roditelja, ovi, opet od svojih, pa tako do u nedogled, generacijama unazad, i prihvatiti ih kao takve- to da.

Ljudi smo- razlikujemo se svi do jednog. Svako ima neke svoje specificnosti funkcionisanja.

Ali, znajuci sve to, svesno im dopustiti da ti oduzimaju energiju, jer nemaju dovoljno jaku volju, zelju da izadju iz tog kruga pakla, jer su po prirodi lenji, inertni i lakse im je da parazitiraju - to vec nece moci.

Povrsna, minimalna konverzacija, uz maksimalan oprez. Jer, nesvest i funkcionise po tacno ustaljenim programima. Njihov je izbor, da budu lenji da se pozabave sobom, i radije trose svoje godine na sve drugo, osim na samoupoznavanje i suocavanje sa samima sobom.

Niko nije ni rekao da ce biti lako. Ja bih radije po njivi kopala, samo da ne moram ovo raditi.

Al' ne mere.

:love9:

Vrh

PostPostano: ned jul 11, 2010 5:58 pm 
Član foruma

Sjetila sam se još jedne paralele između OPD-viših sila i religijskog Boga: to je POLITIKA NEMIJEŠANJA - OSIM AKO GA JASNO I GLASNO NE POZOVEŠ tj ne obratiš mu se za pomoć....

Kada sam živjela i radila sa američkim protestantima i prisustvovala njihovim Bible Studies te im postavljala brojna pitanja, na uobičajeno pitanje Zbog čega Bog sve ovo dopušta, zašto ne intervenira itd, odgovorili su mi: Iako te voli, Bog/Isus se neće miješati u tvoj izbor i u tvoju slobodnu volju osim ako mu se obratiš...
Jedina je razlika bila u tome što je za protestante "obraćanje Bogu" bilo ono čuveno "obraćenje" tj postajanje kršćaninom, ulazak u "osobni odnos s Isusom", život s njim, itd ... odnosno nakon što bi mu se obratio, protestantski Bog bi te uzimao pod svoje i postajao tvojim zaštitnikom s tim da si uvijek imao slobodu da se ponovo "odmetneš" ... dok te OPD više sile čak ne uzimaju "pod svoje", nego poput pristojno odgojene engleske djece koja su završila Harvard ili Oxford daju savršeni odgovor na tvoje pitanje (onaj za kojeg oni misle da je savršeno točan) i odlaze dalje svojim poslom ne želeći imati previše posla s takvima tvoje vibracije .... :wink:

Vrh

PostPostano: sub aug 14, 2010 11:07 am 
Član foruma

Uprošteno, moj pogled na ovo.
Kreator je jedan.
On je OPS.
Mora biti, nema se orijentisati prema kome, nema izbora!
On zatim eksplodira u beskonačno...
Stvara sve...
Sve što stvori teži da se ponovo spoji u jedno, jedno sa njim; Kreatorom!
Na tom putu kroz denzitete djelići Kreatora uključujući i nas, razvijajući svijest o sebi spoznajemo tu istinu i shvatamo da nismo sami!!!
OPD se rađa! Kreator je bio sam, mi nismo. Mi nosimo njega, mi smo on i zato imamo i tu mogućnost, tendenciju da budemo OPS!
Ali, kako da "evoluiramo" tako?! OPS mora osjetiti OPD! To je na kraju sve jedno ali ovo nije kraj!
Sada mi idemo prema OPD! Učimo "biti"! Imamo tako predivnu mogućnost da spoznamo oba polariteta!
Čovjek je takav. Rađa se kao OPS.
Djeca su, dok su još malena OPS.
Ona ne mogu biti OPD!
Nisu u mogućnosti da znaju. Kako mogu!?
Onda, odrastajući odjednom shvate da postoji i ta mogućnost, postoje i drugi. Rađa se OPD tendencija. Ona sada zavisi od okoline. Roditelji utiču, škola, društvo, djete je bombardovano! Izgubljeno u jednom momentu između dualnosti OPS-OPD! To se nastavlja u životu! Mi biramo! Sada imamo izbor. Možemo biti OPS. To je isto što i OPD, ne piše se isto, ne znači isto, put sazrijevanja je drugačiji ali je na kraju isto, jedno je sve!
Napredujemo kroz denzitete.
Odjednom može biti samo OPD! OPS-u nema mjesta!
Kreator želi i tu krajnost!
Toliko zna o OPS i sada uči iskustva OPD!
Kao i ljudski život! Sve je povezano/slično! Ljudski život je isto što i prolazak kroz denzitete!
Ljudi streme o saznanju o "drugoj" strani, zaboravljaju da uživaju u "ovom" sada!
Jeste, životna situacija nekada je teška! Ljudi ginu, bivaju mučeni i svašta nešto ali to je dio svega! Ljudi i uživaju, smiju se, zajebavaju...; to je druga strana istog iskustva!
Previše smo ušli u filozofiju! Imamo um! Možemo kontemplirati sve i svašta! Trčimo pred rudu! Mi sada razbijamo život na OPS/OPD!!! Treba ŽIVJETI!

Vrh

PostPostano: sub aug 14, 2010 3:37 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
Treba ŽIVJETI!

A sad to pokušaj objasniti ljudima iz raznih geto-a u africi,kinezima koji rade po 22 sata dnevno i nesmiju izlaziti iz kruga poduzeća.Pokušaj to objasniti ljudima koji su bili žrtve lihvarskih kredita koji su "Živjeli!"a sad su s porodicama bez krova nad glavom....,itd..
bajs je napisao/la:
Ona ne mogu biti OPD!

To bi značilo da pojam OPD zapravo znači ne voditi brigu o sebi,duhovno ili tjelesno,što nije tako.
bajs je napisao/la:
Mi sada razbijamo život na OPS/OPD!!!

Mislim da nisi shvatio što se želi reći s OPS/OPD konceptom.
:occasion5:

Vrh

PostPostano: sub aug 14, 2010 6:05 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
bajs je napisao/la:
Treba ŽIVJETI!

A sad to pokušaj objasniti ljudima iz raznih geto-a u africi, kinezima koji rade po 22 sata dnevno i nesmiju izlaziti iz kruga poduzeća.Pokušaj to objasniti ljudima koji su bili žrtve lihvarskih kredita koji su "Živjeli!"a sad su s porodicama bez krova nad glavom....,itd..

Objašnjeno je: Jeste, životna situacija nekada je teška! Ljudi ginu, bivaju mučeni i svašta nešto ali to je dio svega! Ljudi i uživaju, smiju se, zajebavaju...; to je druga strana istog iskustva!

kolos je napisao/la:
bajs je napisao/la:
Ona ne mogu biti OPD!

To bi značilo da pojam OPD zapravo znači ne voditi brigu o sebi,duhovno ili tjelesno,što nije tako.

Naravno da nije. Ovo je diskutabilno. Zar se ne sjećaš sebe kao djeteta? Prvo se baviš sobom. To ne radiš svjesno, to se događa. Roditelji te drže na dlanu. Daju ti sve. Sve ide tebi. Ti znaš primiti, ne znaš dati. Učiš da daš jer si primio i vidio kako ti se daje. Zatim, ego se stvara. Moje ovo, moje ono. Kasnije počinješ da dijeliš sa drugima, neko prije neko kasnije.
kolos je napisao/la:
bajs je napisao/la:
Mi sada razbijamo život na OPS/OPD!!!

Mislim da nisi shvatio što se želi reći s OPS/OPD konceptom.

Život je već podijeljen na OPD/OPS. Moguće je da moje poimanje ovih koncepata može biti pogrešno. Slobodno me ispravi.

Vrh

PostPostano: sub aug 14, 2010 7:05 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
Objašnjeno je:

Da,objasnio si to u smislu "Život je takav,čupav i dlakav,a kad ga ošišaš nije nikakav.",a iz toga ne proizlazi nikakva pouka osim nekakve vrste letargičnosti/ pomirenja da smi mi nemoćni u raljama matrixa i ovisni o volji nekog "božanstva" ili više njih .A to s moje točke gledišta nije tako.Želim reći da ljudi iz primjera koje sam naveo iz tvog objašnjenja niti ne naziru način kako izbjeći ta iskustva,koja su im možda nametnuta.Osim,jedino "negativnog" pomirenja sa situacijom.A to po meni nije OPD.
bajs je napisao/la:
Zar se ne sjećaš sebe kao djeteta?

Slažem se,dijete ima puno potreba,ali ono ne zahtijeva ništa na što nema pravo.Ono ne uskračuje nekome slobodnu volju,niti mu nameće svoju.Ako si netko misli :"Da,ali meni uskračuje.Ja nemogu više biti ili piti sa prijateljima cijelu noć!",moj odgovor je da to dijete nije krivo što se rodilo.I jedna narodna "Poslije hebanja,nema kajanja!" :D Dakle.,po meni su mala dijeca odlični OPD kandidati.Prije bih rekao da roditelj uči dijete kako da bude OPS,pa tek nakon toga (ovisi o roditeljima) kako da bude OPD kandidat.
bajs je napisao/la:
Život je već podijeljen na OPD/OPS.

Prema tome mi ga ni nemožemo razbijati na OPD/OPS,kao što si napisao.
Molim te da mi ovo malo pojasniš,da te razumijem.Kratki odgovori jesu većinom ...nose istinu u sebi,ali nažalost ima puno načina da ih se krivo razumije.
Recimo,imaš riječ "Život".Pitanje je što ti smatraš životom.Jeli to život kad mi živimo svijesno i savjesno da izbjegavamo utjecati na nečiju slobodnu volju ili nam je svejedno pa izlanemo glupost i "ostanemo živi".Što je život? Jeli život "spavati" i sanjati da živiš?Vidiš na što mislim dok te molim da pojasniš :D .

Vrh

PostPostano: sub aug 14, 2010 8:30 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
Da,objasnio si to u smislu "Život je takav,čupav i dlakav,a kad ga ošišaš nije nikakav.",a iz toga ne proizlazi nikakva pouka osim nekakve vrste letargičnosti/ pomirenja da smi mi nemoćni u raljama matrixa i ovisni o volji nekog "božanstva" ili više njih .A to s moje točke gledišta nije tako.Želim reći da ljudi iz primjera koje sam naveo iz tvog objašnjenja niti ne naziru način kako izbjeći ta iskustva,koja su im možda nametnuta.Osim,jedino "negativnog" pomirenja sa situacijom.A to po meni nije OPD.

Ajmo redom.
Takvoća života nije letargičnost.
Ja tim ljudima ne mogu dati bolji odgovor. Subjektivno je šta neko smatra za problem u životu. Ljudi iz primjera su gledano s te strane u boljoj poziciji od onih koji su trunuli u konc. logorima. Uvjek ima gore! Oni ta iskustva mogu iskoristiti kao duhovni rast recimo. Znam da brutalno zvuči ali gotovo uvijek muka natjera čovjeka na pogled unutra.
Masa je ljudi za koje bi s materijalne strane rekli da uživaju a oni kukaju svaki dan, fali im ovo i ono, nezadovoljni sa onim što drugi i ne sanjaju da bi mogli "imati". Ko može reći da je ta "patnja" ne valja. Vidiš, ti ljudi pate od ega. Njima je teže dosegnuti dubinu jer uvijek mogu utjehu naći u okolini, možda novcu ili čemu već. I jedni i drugi pate! Patiš kad si nesvjestan! Niti jedan čovjek nema istu toleranciju na bol. Kako onda da znamo kome je gore?
Šta je slobodna volja kada se rodiš u zatočeništvu? Ako vjeruješ u reinkarnaciju i to da sam odabireš mogućnost iskustava iz ovog života onda razumiješ, ako ne onda je jasno zašto si toliko ozbiljan. Meni je žao kako onih koji pate tako i onih koji im nanose bol jer sam ćeš suditi sebi! Od sebe ne možeš pobjeći! Sebi ćeš biti najstroži sud!

kolos je napisao/la:
Slažem se,dijete ima puno potreba,ali ono ne zahtijeva ništa na što nema pravo. Ono ne uskračuje nekome slobodnu volju,niti mu nameće svoju

Tačno! Prvih par mjeseci i godina je tako.
I ono polako uči da izvoljeva. Da traži više nego što je potrebno. A gdje je ta granica?
Čovjek često, igrajući ulogu roditelja ni ne primjeti ovo.

kolos je napisao/la:
Prije bih rekao da roditelj uči dijete kako da bude OPS,pa tek nakon toga (ovisi o roditeljima) kako da bude OPD kandidat.

To sam i rekao: Ona sada zavisi od okoline. Roditelji utiču, škola, društvo, djete je bombardovano! Izgubljeno u jednom momentu između dualnosti OPS-OPD!
Nisam mislio da roditelji konkretno nameću jedno ili drugo već oboje u zavisnosti od njihovih opredjeljenja.

kolos je napisao/la:
Prema tome mi ga ni nemožemo razbijati na OPD/OPS,kao što si napisao.
Molim te da mi ovo malo pojasniš,da te razumijem.Kratki odgovori jesu većinom ...nose istinu u sebi,ali nažalost ima puno načina da ih se krivo razumije.
Recimo,imaš riječ "Život".Pitanje je što ti smatraš životom.Jeli to život kad mi živimo svijesno i savjesno da izbjegavamo utjecati na nečiju slobodnu volju ili nam je svejedno pa izlanemo glupost i "ostanemo živi".Što je život? Jeli život "spavati" i sanjati da živiš?Vidiš na što mislim dok te molim da pojasniš :D .

Da, riječi su često dvosmislene jer ih ljudi shvataju na svoj način.
Poenta je: mi ga razbijamo na OPD/OPS! Da nije nas ko bi živio? U ovoj evolucijskoj tački gdje smo sad mi na određen način to činimo. Mi smo život! Frakcija Kreatora u ovom obliku.
Može li kamen imati ova opredjeljenja? Mi možemo, vidiš li? Mi to ostvarujemo za Kreatora, za nas, za kreaciju! To su polarnosti! To je slobodna volja! To je život! Život je SVE!

Vrh

PostPostano: ned aug 15, 2010 12:30 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
Ja tim ljudima ne mogu dati bolji odgovor.

Nismo se razumijeli.Nisam ni tražio od tebe da daš konkretan ili točan odgovor zbog čega netko doživljava patnju.Nisam ni nigdje ukazivao na umanjivanju vrijednosti nečije patnje.Već sam pisao o potrazi za smislom,znanjem,a odgovor tipa "Život je takav,čupav i dlakav,a kad ga ošišaš nije nikakav.",ne sadržava nikakv poticaj za samoispitivanjem ili radom.
(
Citat:
Ako vjeruješ u reinkarnaciju i to da sam odabireš mogućnost iskustava iz ovog života onda razumiješ, ako ne onda je jasno zašto si toliko ozbiljan.

Zapravo poznajem puno ljudi koji ne vjeruju u reinkarnaciju,a jako su neozbiljni i zabavni.)

bajs je napisao/la:
Tačno! Prvih par mjeseci i godina je tako.

Eh sad,nećemo filozofirat jer niti sam političar niti nemam razloga za to.Ako si naveo neki prmjer onda stani iza njega,a ne da se izvlačiš.U tvom postu si naveo :"Djeca su, dok su još malena OPS.
Ona ne mogu biti OPD!
Nisu u mogućnosti da znaju. Kako mogu!? "
Dakle,mislio si na malu djecu koja neznaju što je OPD,a što OPS.Tvoj stav do pred par sati je bio da su OPS,a nakon mog posta stječem dojam da je tvoj stav OPD.Dakle,odluči ako želimo doći na trag što je u pitanju.Reagirao sam na tvoje mišljenje o maloj djeci,a ne o većoj djeci,tj. jesu li OPD ili OPS. :thumbup:
bajs je napisao/la:
To su polarnosti! To je slobodna volja! To je život!

Dakle da bi živjeli trebali bi znati razliku između slobodne volje i slobodnog izbora i dal nešt takvoga uopće postoji. viewtopic.php?f=7&t=1984&p=91605&hilit=sloboda+izbora#p91605

Vrh

PostPostano: pon aug 16, 2010 7:06 pm 
Član foruma

OK.
Jasno je da se naši pogledi na određene stvari razlikuju.
Moj prvi post gore je odraz mog shvatanja i sa moje tačke gledišta ima smisla.
Hvala ti što si komentarisao, pogledaću i ovo o slobodnoj volji i izboru.

Vrh

PostPostano: pon aug 16, 2010 8:19 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
OK.

Naravno da ima smisla.A to se zove subjektivnost.Ono čemu težim je objektivnost,a to ne znači da sam ja u pravu i da je moj odgovor točan.I moj pogle je također subjektivan.Bila bi šteta odustati od razgovora,traženja "istine",tj čim objektivnieg odgovora,samo radi toga jer su naše točke gledišta drugačije.Samo to od nas zahtijeva jedno pomno promatranje pojedinosti ,da bi mogli isključiti nerazumjevanje oko neke sitnice.
Recimo to oko djece.Dijete tok se rodi još oko godinu dana nije indoktronirano,po mome je ono još OPD.Nakon toga ono već polako "shvaća" neke stvari i ono više nije OPD.Sad je pitanje,na što si ti mislio kad si u svom prvom postu rekao sljedeće:
Citat:
Ona ne mogu biti OPD!

Jer to dovodi u pitanje cijelu tvoju teoriju.Što meni uopće nije problem,ali dali ti želiš tu teoriju bez da je staviš na "sito i rešeto" imati kao istinu,to je tvoja stvar.
Nemoj moje postove shvaćati kao napade,već kao izazove na vlastitu subjektivnost.Znaj da ja tvoje ili bilo čije tako shvaćam.

Vrh

PostPostano: pon aug 16, 2010 9:41 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
bajs je napisao/la:
OK.

Naravno da ima smisla.A to se zove subjektivnost.Ono čemu težim je objektivnost,a to ne znači da sam ja u pravu i da je moj odgovor točan.I moj pogle je također subjektivan.Bila bi šteta odustati od razgovora,traženja "istine",tj čim objektivnieg odgovora,samo radi toga jer su naše točke gledišta drugačije.Samo to od nas zahtijeva jedno pomno promatranje pojedinosti ,da bi mogli isključiti nerazumjevanje oko neke sitnice.
Recimo to oko djece.Dijete tok se rodi još oko godinu dana nije indoktronirano,po mome je ono još OPD.Nakon toga ono već polako "shvaća" neke stvari i ono više nije OPD.Sad je pitanje,na što si ti mislio kad si u svom prvom postu rekao sljedeće:
Citat:
Ona ne mogu biti OPD!

Jer to dovodi u pitanje cijelu tvoju teoriju.Što meni uopće nije problem,ali dali ti želiš tu teoriju bez da je staviš na "sito i rešeto" imati kao istinu,to je tvoja stvar.
Nemoj moje postove shvaćati kao napade,već kao izazove na vlastitu subjektivnost.Znaj da ja tvoje ili bilo čije tako shvaćam.

Vraćam se i prelistavam i vidim da ja to nisam dovoljno iskontemplirao.
Djete kako veliš nije indoktrinirano odnosno u njihovom mozgu još uvijek nema polarizacije. Znači fresh brain, tabula raza i udri, dolaze iskustva, ovo ono...

Duše u inkarnaciju dolaze sa 5. denziteta. Kako je to boravište neutralno kao i bebin mozak...
Dakle, sve je potencijal. Mi učimo kako i na što i gdje taj potencijal usmjeriti.
Znači u startu nismo niti OPD/OPS nego se izgrađujemo.
Prerano sam zaključio o djeci.
Ovaj koncept mi je nov.

Ako si primjetio kod Newtona:

U nekom trenutku prije rođenja, duša će oprezno dotaknuti bebin
mozak u razvoju, otvoren za nove utiske, a zatim se čvršće spojiti s
njim. Kad duša odluči ući u bebu, to dijete, čini se, nema slobodu
izbora prihvaćanja ili odbijanja duše.

Ili ovo:
Dr. N: Hoćete li kao dijete imati bljeskove prisjećanja na prošle
živote?
S: Da... mi maštamo... način na koji se igramo kao djeca...
stva­ramo priče... imamo imaginarne prijatelje koji su stvarni... ali to
izblijedi. U prvih nekoliko godina života bebe znaju mnogo više
no što se misli.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.