E, da!
Nedavno sam "ručno" fotografirao jednu knjigu - čisto radi znatiželje kako bi to moglo raditi... evo rezultata:
Knjiga ima preko 500 stranica i fotografirao sam ju kraj otvorenog prozora, kad je bilo sunčano vrijeme. Dakle, bez podignutog flash-a ( nema refleksije ), i to tako da obje stranice budu na slici... slike su oko 2 MB svaka ( dakle, relativno dobra rezolucija ). Jednom rukom sam držao otvorenu knjigu, drugom fotoaparat ( Canon SX100 IS ) bez stativa. Nisam ni pazio da uvijek bude relativno okomito na knjigu.
Iznenadio sam se kako to dobro "odradi" novi Abbyy Fine Reader 10 Pro!!! Prepoznaje većinu stranica bez problema! Bolje nego na scanneru!!! Već su dobre te nove pretvorbe u tom programu, pogotovo su daleko otišle naprijed sa fotografiranim materijalima ( kuteve automatski podešava, itd. ). Dakle, puno brže je fotografirati 500 stranica ( cca. 1 sat posla ), pa pustiti da Abby odradi svoje, nego skenirati i mučiti se sa pritiskanjem knjige na površinu skenera... što zna bit muka sa debelim knjigama.
Evo i mali dio što kažu u vezi pretvaranja fotografija u "čitko pismo":
ABBYY FineReader 10
Digital Camera OCR Features
The 3rd generation Digital Camera OCR technology intelligently identifies images taken with digital cameras and even mobile phone cameras and automatically applies necessary image pre-processing and recognition.
Automated Image Pre-processing Functions
* Straightening curved text lines
* Splitting dual pages
* Deskewing
* Detection of page orientation
* Correction of image resolution
* 3D perspective distortion correction — New!
Manual Image Editing Tools
* Splitting images into multiple pages
* Rotate (90°, 180°, 270°)
* Crop
* Invert
* Correction of image resolution
* ISO noise correction — New!
* Trapezium crop — New!
* Blurred images correction — New!
“Convert Photo to Microsoft Word” Scenario
This special option in the Quick Task menu allows users to get quick and accurate results when processing images captured with a digital camera.
Evo, tu ima i kratkih uputa kako je najbolje fotografirati:
http://finereader.abbyy.com/about_ocr/digicam_ocr/

"Nabavka" tog programa:
http://katz.cd/search?q=abbyySretno!