Citat:
ORAO IZ KOKOŠINJCA
Neki čovjek pronašao maloga orla, donio ga kući i stavio ga u kokošinjac među kokoši. Davao mu je hranu kakvu je davao i kokošima - iako je on bio orao, kralj ptica.
Nakon pet godina posjeti toga čovjeka neki prirodoslovac. Kad su šetali vrtom, ugleda on orla među kokošima i reče:
"Ono je orao, a ne kokoš!"
"Da, to je istina", reče domaćin, "ali ja sam ga uzgajao kao kokoš. On nije više orao, nego kokoš, iako su mu krila tri metra široka."
"Ne", reče prirodoslovac, "on je još uvijek orao jer ima orlovsko srce. Ono će ga odvesti u visine."
"Ne, ne! On je sad prava kokoš i neće više nikada letjeti kao orao", reče gospodar.
Dogovorili su se da naprave pokus. Prirodoslovac uze orla, podiže ga u visinu i reče mu: "Budući da si ti orao i pripadaš nebu, a ne zemlji, raširi svoja krila, i leti!"
Sjedeći na visoko uzdignutoj šaci, orao pogleda oko sebe i ugledavši iza sebe kokoši kako kljucaju žito, skoči k njima.
Gospodar reče: "Zar ti nisam rekao da on više nije orao?"
"Ne," reče prirodoslovac, "on je orao, pokušat ću sutra još jednom.
Drugoga dana popne se s orlom na krov kuće, podigne ga visoko i reče: "Orle! Jer si orao, raširi svoja krila i leti!"
Ali kad je orao vidio kokoši kako u oboru čeprkaju, skočio je opet k njima i čeprkao s njima.
Tada opet reče domaćin: "Rekao sam ti: on je kokoš."
"Ne", reče prirodoslovac, "on je orao i ima orlovsko srce. Pokušajmo još samo jedanput. Sutra ću ga pustiti da leti."
Sljedećeg jutra ustao je prirodoslovac rano, uzeo orla, odnio ga izvan grada, daleko od kuća na podnožje visokog brijega. Sunce je upravo izišlo i osvijetlilo vrh brijega kojeg je vrhunac bljesnuo u radosti čudesnog jutra. Čovjek podiže orla i reče mu:
"Orle! Ti si orao. Ti pripadaš nebu, a ne zemlji. Raširi svoja krila i poleti!"
Orao je gledao oko sebe i treperio, kao da se ispunja novim životom. Ali nije poletio... Tada mu prirodoslovac usmjeri pogled ravno u sunce. I iznenada raširi orao svoja krila te se uz orlovski krik podiže u visine.
Nepoznati autor. Preuzeto iz zbirke Mladena Hercega, PAPIGA JE PROGOVORILA