Potpuno se slažem sa Jack-om.
Bicikl je zakon!
1999. sam se počeo voziti na posao (nekih 10tak km u jednom smjeru) po nasipu rijeke Save sa mountain bajkom -tzv.offroad.
U roku od par mjeseci sam sa devedesetak i kusur kila ( na 182 cm visine) došao na 72 kg bez ikakvih (voljnih) dijeta (čak sam i više klopao nego prije).
Usput sam imao i "vantjelesno" iskustvo i NDE u istom paket-aranžmanu kad sam se u Maksimiru htio "sjediniti" sa prirodom u obliku bukve sa nekih 50 km/h.( sad znam da to "sjedinjavanje" ne bi trebalo pokušavati na tjelesnom nivou-bar ne do "grobne faze" života)
Bukva je energično "odbila" suradnju, a meni su "zavezali gubicu" na mjesec dana, pa sam se hranio isključivo sokovima i juhama (to je jedino prolazilo kroz slamku) što je još više ubrzalo proces mršavljenja.(ovaj zadnji dio ne bih preporučio)
Skužio sam da vožnja biciklom čovjeka ne rješava masnih naslaga samo na tjelesnoj razini, nego i emotivnoj i mentalnoj (svi stresovi koje bi tokom dana pokupio na radnom mjestu -a u ugostiteljstvu toga ima na pretek- nakon desetak minuta energičnije vožnje potpuno bi nestali), tak da bi vožnju komotno mogli nazvati i konteplativnom - ma čak i transcedentnom - tehnikom mršavljenja.
Dobra fora kod bicikla je i to šta se čovjek uopće ne mora umoriti tj. uvijek možeš prilagoditi količinu napora koju želiš uložiti u okretanje pedala promjenom "brzina" na biciklu, tako da i velike udaljenosti pređeš ko od šale (bitno je jedino uvijek imati neki izotonični napitak sa sobom kod dužih vožnji - ja recimo koristim blago zasoljenu limunadu jer ne vjerujem puno industrijskim napicima - i nešto za prigrist -bananu npr. ili neko drugo voće)
Tako sam proveo na biciklu nekih godinu-dvije, a onda su me nove životne okolnosti (plođenje i množenje u obitelji, promjena posla, lijenost...) vratile natrag "poštovanju" pravila i ritma matrix-a, pa je bicikl "čekao" u šupi do prije par mjeseci kad sam se ponovo počeo polako vračati zamjenjivanju auta i gradskog prijevoza biciklom.
Sad imam ponovo devedesetak i kusur kila pa ću javiti za kolko vremena dođem opet na sedamdesetak...
ps. Jack javi se pa da "odvalimo" zajedno neku turu...