Sada je: pon maj 12, 2025 9:47 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ljubav
PostPostano: pet apr 16, 2010 6:16 pm 
Član foruma

Java je napisao/la:
...biti blesava luda ljubav jeste...nekom ko posmatra sa strane čini se da biti luda jeste čast a nekom drugom promatraču čini se da je to sram....a ludi samoj niti jedno niti drugo a takisto i jedno i drugo :mrgreen: ...ona je luda blesava...

:read: :love5: :love3:

:rofl :rotfl:

Predivno. Neverovatno predivno.

:love9: :love9: :love9:

Vidis Rudar, TO je ljubav. Jer ljubav ne moze biti puko racionalizovanje. Bez doze lucidnosti, to -nije to.

Vestica72 je napisao/la:
:love7:
Pa dobro ima li neko ko moze i na jasnom dozivljenom primeru da objasni kako siriti Ljubav koju je iskusio?

Ljubav sire oni koji je imaju, samim svojim postojanjem. Ona isijava iz svakog nijhovog gesta. To se ne moze nauciti. Ne moze se imitirati. I tesko se da prepricati i objasniti.

Vestica72 je napisao/la:

Hajde, Rudar, ti bi trebao biti najblizi ovom odgovoru!?

Zbog cega mislis da bi Rudar trebao biti najblizi tom odgovoru?

Vrh

PostPostano: pet apr 16, 2010 6:52 pm 
isključen/a

Citat:
Vidis Rudar, TO je ljubav. Jer ljubav ne moze biti puko racionalizovanje. Bez doze lucidnosti, to -nije to.

Potpuno se slazem s tobom. Ne znam zasto meni ovo pises.

Vrh

PostPostano: pet apr 16, 2010 9:38 pm 
Član foruma

Rudar je napisao/la:
Citat:

Potpuno se slazem s tobom. Ne znam zasto meni ovo pises.

he he he,pa zato jer si ti SUPERSTAR kad je u pitanju ljubav.Pogledaj koliko riječi,vremena,svojih i tuđih živaca potrošio nečime što je nemoguće objasniti,pokazati ili uopće izraziti ovdje na 3D.
O ljubav iili iskonskoj ljubavi se ne priča,ona se živi i to je sve.Tu počinje diskusija o nekakvoj pravoj ljubavi,a i završava.Po meni su jedino pjesnici ti koji mogu koliko toliko opisati ljubav,a koliko poznajem tvoj stil pisanja nebih baš rekao da si pjesnička duša.
Bez brige,nisam ni ja.Zato je možda onda mudrije :rotfl: nego stvarati maglu oko pojma koji ni sami sebi nemožemo riječima objasniti.

Vrh

Naslov: Re: Denziteti i sve o njima
PostPostano: pon maj 17, 2010 9:45 am 
Početnik

^^^^ (samo bih da dodanm dopunio sam prethodni post, jer sam video da nisam odgovroio JAcku u vezi bakterija)

--------------------------------------

1. "totalna orjentacija prema OPD",
2. što bi bila "bezuslovna ljubav",
3. što je "razumijevanje ljubavi kao pojam" i
4. a što je "svijest koju imamo"?

(Napomena ovo je moje idividualno shvatanje)

OK! Ovako: Stavka 1, 3, 4 u prevedenom jesu Bezuslovna ljubav (da negusim sa detaljima) - jer sa tim nacinom razmisljanja ukapiraces da je jedino i najvaznije tvoje stanje vibriranja a to moze biti ljubav ili strah (cak je i naucno dokazano ali necemo o tome). Bezuslovna ljubav po mom razumevanje jeste bas to da svakom bicu pruzas maksimalnu ljubav koju mozes SVIMA jednako.
Ok znam da je to jako tesko razumeti a kamole primeniti, ali to jeste put ka OPD.

razumijevanje ljubavi kao pojam - ajde cisto da dopunim, mislio sam da je deleko od posesivne ili ti sebicne ljubavi dve osobe, i naravno daleko od toga da je idem po gradu i spasavam ljude u neprilici, mnogi od nas su velikim iluzijama (pa i sam ja) i sve vreme se cistimo, ali prilikom otkrivanja dela istine mozemo razviti cistu svest koja jeste deo nase prirode (ovo sto sam napisao mozeste obrnuti i okrenuti na sto jedan naci ali molim vas pokusajte razumeti iz OPD orjaentacije)

Jedna opaska: PRIMETIO SAM DA SE LJUDI PLASE REPTILA, LETACA ILI KAKO VEC NAZOVI i jos sam primetio da OCE DA SE BORE PROTIV NJIH!!!
Ljudi to je po meni TOTALNO KONTRA-DIKTURNO ne mozes
(osim ako nisi totalni OPS a to je za nas smesno jer smo mnogo slabiji u tom pogledu od njih)
DA SE BORIS PROTIV NJIH NJIHOVIM ORUZIJEM.
Jedino mozes bezuslovnom ljubavlju, ta bica jestu u iluziji i nesvesna (po meni) jer je konacan cilj 7D ili ti sve je jedno, bezuslovna ljubav, sto u prevodu znaci da moras da ih volis i razumes da su oboleli od OPS i u iluziji su i jedino tako mozes da se odbranis od njih.

:love3:
ovaj i sljedeća tri posta prebačeni sa Denziteti i sve o njima- uprava vodovoda

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 11:08 am 
Administrator

Citat:
One: Jedino mozes bezuslovnom ljubavlju, ta bica jestu u iluziji i nesvesna (po meni) jer je konacan cilj 7D ili ti sve je jedno, bezuslovna ljubav, sto u prevodu znaci da moras da ih volis i razumes da su oboleli od OPS i u iluziji su i jedino tako mozes da se odbranis od njih.

Samo da napomenem da se tema Vicevi i šale, nalazi ovdje:

viewtopic.php?f=10&t=2287&start=0

...

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 11:23 am 
Član foruma

One je napisao/la:
1. "totalna orjentacija prema OPD",
2. što bi bila "bezuslovna ljubav",
3. što je "razumijevanje ljubavi kao pojam" i
4. a što je "svijest koju imamo"?

(Napomena ovo je moje idividualno shvatanje)

OK! Ovako: Stavka 1, 3, 4 u prevedenom jesu Bezuslovna ljubav (da negusim sa detaljima) - jer sa tim nacinom razmisljanja ukapiraces da je jedino i najvaznije tvoje stanje vibriranja a to moze biti ljubav ili strah (cak je i naucno dokazano ali necemo o tome). Bezuslovna ljubav po mom razumevanje jeste bas to da svakom bicu pruzas maksimalnu ljubav koju mozes SVIMA jednako.
Ok znam da je to jako tesko razumeti a kamole primeniti, ali to jeste put ka OPD.

Pokušaću da objasnim koliko mi malo znamo o bezuslovnoj ljubavi sa nivoa realiteta u kome živimo i karme koju nosimo. Naš zadatak je učenje. Zato srećemo, "biramo" ljude od kojih ćemo nešto naučiti i koje ćemo nešto naučiti. Osnovna lekcija jeste upravo lekcija učenja ljubavi.

Navešću banalan primer kako naša predstava o bezuslovnoj ljubavi može biti pogrešna i površna:

Žena i muškarac žive u, na izgled, harmoničnom braku. Sve štima i funkcioniše prema njihovim ličnim predstavama o tome šta je i kako treba da izgleda brak i porodica. On vredan, "odrgovoran" prema svojoj porodici, obezbeđuje materijalna sredstva, stanove kuće, letovanja, škole za decu, učestvuje u kućevnim poslovima, pomaže svojoj ženi, dobar u kreveti......Ma, sve kao u bajci.....Ali voli da "švrlja".....I to radi krajnje diskretno da ne povredi svoju "voljenu" suprugu. S njegove tačke gledišta sve normalno funkcioniše. I vu sit i sve ovce na broju.....Ona, takođe vredna, požrtvovana majka, dobra supruga, stiže i u kući i na poslu da bude uspešna, prati svog muža jer vidi svoju predstavu uspešnog muškarca, supruga, oca....Ali nešto oseća....I kao i svaka tajna, otkriva preljubu svog muža.....I pošto ga "bezuslovno" voli oprašta mu. I opet sve ide po starom. Pokajnik se opet primiruje, shvata koliko ga žena "voli", ali crv i dalje radi. I opet švrlja trudeći se da bude što je moguće diskretniji da ne bi uništio soptvenu sliku porodice koju je napravio....I tako redom. On vara, a ona mu stalno oprašta, sa njene tačke gledišta najiskrenije....i slika se stalno vrti u krug...

I onda se desi da posle toliko godina, kad su i jedno i drugo prošli najgore krize, on sreće drugu ženu i odlazi od kuće nepovratno. A ona se u čudu pita: "Kako je moguće, kad sam ga volela, kad sam mu sve opraštala, kad ga ničim nisam uslovljavala...kako je moguće da pobegne sa onom rospijom, koja mu vadi dušu na slamčicu, koja ga maltretira i ne voli ga i koja ga uslovljava..."

Na jednom dubljem, suptilnijem nivou, njeno pružanje ljubavi nije bilo bezuslovno, uprkos slici koja deluje drugačije. Samim činom opraštanja, ona sebe uzdiže na mnogo viši nivo od njega i ponavljanjem takve situacije ne shavta da ona ima potrebu da bude iznad, da bude dominantna, da je pametnija, jača, tolerantnija, bolja....Uzdiže sebe na nivo Boga. Time jača samo svoj ego. Takvim ponašanjem u svom muškarcu izaziva, opet na finim suptilnijim nivoima, osećanje manje vrednosti u odnosu na nju, što ovaj pokušava da kompenzuje svojim doprinosom na materijalnom planu (novac, materijalna sigurnost), ali mu ne dostaje "učitelj" preko koga će naučiti svoju lekciju....I na kraju sreće "učitelja" u drugoj ženi, koja mu redovno lupa packe, ne bili mu olabavila ego i vezanost za matreijalno i ideale...jer je njemu to potrebno, da bi mogao da nauči svoju lekciju. S druge strane ovaj muškarac je "učitelj svojoj supruzi, jer joj direktno pokazuje koliko je vezana za svoj umišljeni ideal braka, odnosno sopstvenu predstavu porodice, za koju se ona tako "požrtvovano" borila.

PS ovo se odnosi i na muškarce i na žene, jer i jedni i drugi traže ono što im treba. Žene su češće u ulozi "žrtve", mada danas dobar deo muškaraca prihvata tu ulogu, zbog ogromne ne ravnoteže koja se pojavila između polova. Žene, danas mnogo radije ulaze u ulogu muškaraca, i na taj način im se "svete"....Ova tema je preširoka....da ne izlazim iz konteksta topika....

I sve to rade i čine krajnje NESVESNO!

Opraštati je poželjno, ali mi prvo moramo osvestiti svoje greške, koliko god one delovale kao "ispravne", i osvesiti sopstvenu krivicu, da bi na kraju mogli oprostiti sebi. Tek tada smo spremni duboko u sebi oprostiti drugome. U suprotnom, ako smo ubeženi da bezuslovno volimo i dugima stalno opraštamo sve i svašta, onda samo jačamo svoj ego, iako toga uopšte nismo sveni. Ta polaruzacija polova u nama, disharmonija animusa i anime, je najčešći problem koga smo teško svesni, a još teže sposobni da harmonizujemo. Zbog toga nam uvek izmiče onaj put koji vodi ka OPD sistemu, ka bezuslovnoj ljubavi.

Kaže se: prvo traži oproštaj od Boga. A to se postiže ako oprostimo sebi, ako se iskreno pokajemo. Tada smo korak bliže toj bezuslovnoj ljubavi. Tada smo kročili na stazu koja vodi OPD, jer polako stičemo mogućnost sagledavanja istinitije slike o sebi, pa time i slike o drugima. I to nije uvek čista istina....Istina se uvek krije duboko u nama, koliko god osvešćavali svoje doboke nesvesne korene, ima još dublje...

Zato se kaže: daj uvek malo više ljubavi onom dugom u odnosu koliko je on sposoban da nam uzvrati. Jer ukoliko damo "mnogo", stavićemo se u poziciju da smo iznad, da smo jači, bolji, savršeni, time samo činimo kontraefekat i magareću uslugu drugima, jer narušavamo ravnotežu, i ne dajemo šansu drugom da daje ljubav. Ne možemo svakom davati sve što možemo, baš iz razloga poštovanja karme koju ti drugi nose, i poštovanja njegove potrebe za učenjem. Ponekad i "packa" može biti iz veće ljubavi nego opraštanje, jer time dajemo šansu drugom da nauči nešto. Mi smo i učenici i učitelji u isto vreme. A učenje je put ljubavi. Time prihvatamo sopstvenu odgovornost i prema sebi i prema dugome. Time podižemo nivo naših vibracija....Time širimo sopstvenu svest....

:love12:

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 12:13 pm 
Početnik

galaksija je napisao/la:
Citat:
One: Jedino mozes bezuslovnom ljubavlju, ta bica jestu u iluziji i nesvesna (po meni) jer je konacan cilj 7D ili ti sve je jedno, bezuslovna ljubav, sto u prevodu znaci da moras da ih volis i razumes da su oboleli od OPS i u iluziji su i jedino tako mozes da se odbranis od njih.

Samo da napomenem da se tema Vicevi i šale, nalazi ovdje:

viewtopic.php?f=10&t=2287&start=0

...

Galaksija bilo bi ok da obrazlozis?

--------------------

SUZY dozvoli da ti predocim moje misljene o tvom izlaganju:

Kao prvom, kao ljubav naveo sam i napomenuo da je daleko od LJUBAVI DVE OSOBE
(sto je sebicna ljubav i cista iluzija i varka po meni)

kao drugo: sa tim nacinom gledanja brak - muz i zena su u velikoj iluziji jer sile svoje energije u odrzavanju necek sto ne postoji, po meni to nije NASA PRIRODA!
Ako nekga volis - kako mozes da zelis da je non stop pored tebe to je sebicno, trebas mu dati slobodu da radi sta mu prija u tom trenutku da se razvija i napreduje, kao i on tebe!

Covek treba da bude slobodan, i da non stop napreduje i evoluira a ne da se zarobi na nekom nivou braka veze ili bilo cega sto nam je ostalo iz civilizaciskih ucenja, mozda je brak nekada sluzio za opstanak i bio koristan nekako u tom smislu, ali sada mislim da je to cisto fiktivno ropstvo.

idemo dalje.... bezuslovnu ljubav spada da dajes nesto a ne ocekujes da se vrati i daleko OD TOGA DA POREDITE STVARI IZ MATRIKSA sa opcijom davanja bezuslovne ljubavi, (ko ne zna sta je matrix molim da se raspita i izuci jer ovde da se objasnjava nase ropstvo je suludo, nije tema za to)

NAPOMENA: daleko od toga ja znam sta je bezuslovna ljubav ali znam STA NIJE! MATRIX NIJE!
nemoj da se zavaravate.

Imam naravno neke spoznaje, mozda sam 50% u krivu mozda 90%... ko zna, ja samo prenosim moje trenutno stanje svesti pa ako nekome nesto znaci ili neko meni da da koristan savet.

:love3: :love11: :love9:

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 12:35 pm 
Član foruma

bezuslovna ljubav...sebicna ljubav...kojih bi jos bilo vrsta ljubavi(LJubavi, Ljubavi, LJUBAVI?

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 12:41 pm 
Početnik

sebicna ljubav - je samo iluzija i zloupotreba te RECI
(od strane reptila, po meni) (ili mozda pogresno shvacena pa se to naziva ljubav)

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 12:45 pm 
Član foruma

SUZY je napisao/la:
Na jednom dubljem, suptilnijem nivou, njeno pružanje ljubavi nije bilo bezuslovno, uprkos slici koja deluje drugačije. Samim činom opraštanja, ona sebe uzdiže na mnogo viši nivo od njega i ponavljanjem takve situacije ne shavta da ona ima potrebu da bude iznad, da bude dominantna, da je pametnija, jača, tolerantnija, bolja....Uzdiže sebe na nivo Boga. Time jača samo svoj ego. Takvim ponašanjem u svom muškarcu izaziva, opet na finim suptilnijim nivoima, osećanje manje vrednosti u odnosu na nju, što ovaj pokušava da kompenzuje svojim doprinosom na materijalnom planu (novac, materijalna sigurnost), ali mu ne dostaje "učitelj" preko koga će naučiti svoju lekciju....I na kraju sreće "učitelja" u drugoj ženi, koja mu redovno lupa packe, ne bili mu olabavila ego i vezanost za matreijalno i ideale...jer je njemu to potrebno, da bi mogao da nauči svoju lekciju. S druge strane ovaj muškarac je "učitelj svojoj supruzi, jer joj direktno pokazuje koliko je vezana za svoj umišljeni ideal braka, odnosno sopstvenu predstavu porodice, za koju se ona tako "požrtvovano" borila.

Siguran sam da moze biti jedan od razloga, no drugi bi se mogao manifestirati u obliku njenog straha jer zeli (i dalje) biti voljena od strane muza - ne zeli biti zaboravljena, nevoljena, itd. Strah ju je suociti se sa njegovom nevjerom jer postoji mogucnosti da on plane (jos jedna interesantna vrsta straha i nacina kako izgraditi zid oko sebe) i napusti je nakon cega bi ostala sama.
Mozda ona ne posmatra ta prastanja na nacin da je vrjednija niti mozda shvaca sto je to uopce ego, nego jednostavno radi to iz straha. Upravo je to razlog zasto mu je pustala, oprastala, nadala se i svo vrijeme - strahovala.

Ovo govorim iz vlastitog (davnog) iskustva.
One je napisao/la:
Covek treba da bude slobodan, i da non stop napreduje i evoluira a ne da se zarobi na nekom nivou braka veze ili bilo cega sto nam je ostalo iz civilizaciskih ucenja, mozda je brak nekada sluzio za opstanak i bio koristan nekako u tom smislu, ali sada mislim da je to cisto fiktivno ropstvo.

Slazem se. Iako su nekima veza, brak i ostale od nas stvorene institucije prijeko potrebni radi evoluiranja, covjek u odredjenom trenutku svijesnosti shvati koliko je to sve lazno i - umjetno.

LP :love12:

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 1:00 pm 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:
Siguran sam da moze biti jedan od razloga, no drugi bi se mogao manifestirati u obliku njenog straha jer zeli (i dalje) biti voljena od strane muza - ne zeli biti zaboravljena, nevoljena, itd. Strah ju je suociti se sa njegovom nevjerom jer postoji mogucnosti da on plane (jos jedna interesantna vrsta straha i nacina kako izgraditi zid oko sebe) i napusti je nakon cega bi ostala sama.
Mozda ona ne posmatra ta prastanja na nacin da je vrjednija niti mozda shvaca sto je to uopce ego, nego jednostavno radi to iz straha. Upravo je to razlog zasto mu je pustala, oprastala, nadala se i svo vrijeme - strahovala.

Naravno. Strah je uvek u pozadini....u donjim slojevima.....I on nas tera da osvešćujemo sebe i svoju poziciju u odnosu na druge...sad možemo da analiziramo do besvesti....

Poenta koju sam želela naglasiti je u našoj nesavršenosti u okviru granica ovog 3D u kome živimo.....U našoj ilizornoj predstavi pojmova kojima se ovde bavimo....Jer nismo svesni svoje ograničenosti u potpunosti. (telo, nagoni, ego, situacije, karma., znanja ili predstave znanja koja posedujemo, neznanje, subjektivnost..)

Gordan je napisao/la:
bezuslovna ljubav...sebicna ljubav...kojih bi jos bilo vrsta ljubavi(LJubavi, Ljubavi, LJUBAVI?

Bezbroj je naših iluzornih predstava o tome. Subjektivnost je još uvek moćna. Moguće je da je poenta baš u tom šarenilu predstava o ljubavi i našem pokušaju da dođemo do istine. I lepota života je u tom beskraju mogućnosti koje nam se nude da bi izrazili sebe i dali doprinos Univerzalnoj kreaciji tako što ćemo je obogatiti i proširiti....U beskraj.....

Zadnja izmjena: SUZY; pon maj 17, 2010 1:08 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 1:07 pm 
Član foruma

One je napisao/la:
sebicna ljubav - je samo iluzija i zloupotreba te RECI
(od strane reptila, po meni) (ili mozda pogresno shvacena pa se to naziva ljubav)
jedan citat iz Maskarade andjela viewtopic.php?f=2&t=2868#p84251:

Od žene(jednog viseg bica od nas, ako nisi citao) nisu dolazile nikakve emocije, ali Ted je bio preplašen do stepena pokornosti. Bez daljnjih reči uzeo je čašu i ispio svetlucavu tečnost. Istog trenutka mu je postalo loše, osetio je gađenje i obuzeo ga je plameni bol kao da čitava njegova unutrašnjost gori. Legao je na sto, mučnina se povećavala sve dok nije povratio. Zelena tečnost mu je curila niz usta i bradu, još uvek svetlucajući, ali barem više nije osećao mučninu.

A tada, kao da je stajao nekoliko stopa udaljen od stola, Ted je mogao da vidi svoje telo kako nepomično leži.

„Da li sam mrtav?“ – pitao se.

Nešto maglovito i bezoblično je počelo da se uzdiže iz malog tela. Ted je zadivljeno posmatrao kako se ta masa polako oblikuje u prelepu sliku njega samog i video je da je ona bila zakacena jednom svojom donjom viticom za zelenu tecnost na njegovom licu.

“To je moja duša!” pomislio je zadivljen.

Minijaturna slika se okrenula ka crvenokosoj ženi i pogledala je. Ted je mogao da oseti snažne emocije, koje su dolazile od te slike. Osetio je kako iz nje izbija čista ljubav i potpuni, trenutni oproštaj za nju, iako nije razumeo zašto.

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 1:14 pm 
Početnik

Gordan - nista te nisam razumeo. Ako te ne mrzi molim te lepo mi objasni sta si hteo da kazes?

:toothy2:

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 1:34 pm 
Član foruma

@One, bilo bi dobro, naravno ako zelis da procitas Maskaradu andjela...nasao bi mnogo primjera LJUBAVI/Ljubavi ali i ovaj citat gdje Ted opisuje dozivljaj istinske ljubavi.

ljubav (ili LJUBAV, Ljubav) i strah (ili Strah, STRAH) ili varijacije na te emocije koja se najcesce spominju ovdje su po meni samo emocije donjih centara, a ne istinska ljubav...ljubav je znanje i primjena tog znanja...evo recimo ako procitas neki tekst koji ce ti pomoci da shvatis nesto, pa ces to nadopuniti svojim znanjem, oboje cete udvostruciti znanje...to je davanje/sirenje znanja/ljubavi

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 1:48 pm 
Početnik

Gordan je napisao/la:
@One, bilo bi dobro, naravno ako zelis da procitas Maskaradu andjela...nasao bi mnogo primjera LJUBAVI/Ljubavi ali i ovaj citat gdje Ted opisuje dozivljaj istinske ljubavi.

ljubav (ili LJUBAV, Ljubav) i strah (ili Strah, STRAH) ili varijacije na te emocije koja se najcesce spominju ovdje su po meni samo emocije donjih centara, a ne istinska ljubav...ljubav je znanje i primjena tog znanja...evo recimo ako procitas neki tekst koji ce ti pomoci da shvatis nesto, pa ces to nadopuniti svojim znanjem, oboje cete udvostruciti znanje...to je davanje/sirenje znanja/ljubavi

Bravo Gordan upotpunosti se slazem sa tobom, ja sam mozda lose opisao u mom predocenju ali upravo to sam hteo da kazem, da se ta rec koristi bas za svakakve iluzije o ljubavi.

Skinucu knjigu i verovatno procitati ako mi se svidi. Naravno upravo si podelio svoju ljubav sa nama.

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 2:06 pm 
Član foruma

One je napisao/la:
Skinucu knjigu i verovatno procitati ako mi se svidi.

evo, samo jedna preporuka koju sam dobio od jednog starog i mudrog prijatelja za čitanje:
Upravo kad ti se nešto ne sviđa, kad ti je neka knjiga dosadna, kad pročitaš odlomak i ne znaš što si pročitao upregni se i daj si truda da baš to pročitaš i shvatiš o čemu se radi. To će te izgraditi.

Knjiga koje ti "leže", koje čitaš s užitkom i slične su obično knjige koje ti ništa ne donose. To su obično materije koje si već prožvakao i one koje ti govore ono što želiš čuti a tu nema napretka.

Sorry na :offtopic:

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 3:06 pm 
Član foruma

Moj je dojam da su ljudi toliko zaluđeni ljubavi/Ljubavi da misle da bi ona trebala biti a priorni izbor svakog živog bića i da je ona jedini motor koji nas može pokretati...
A nije.
Prva Distorzija Zakona Jednog je SLOBODNA VOLJA.
Tek sljedeća Distorzija je LJUBAV.
Dakle, čovjeku je u prvom redu najvažnije to da u svakom trenutku SLOBODNO ODABIRE što želi biti i činiti a ne da se "osjeća voljen i prihvaćen". I sva sreća što je tako!!! Jer da mu je najvažnije to da u svakom trenutku a priori samo ljubi i voli, i još gore da širi sve to tj ide naokolo i grli prolaznike ili spašava davljenike od utapanja i radi sve ono što misli da je "ljubav za drugoga", ovaj svijet bi se pretvorio u jednu golemu neprobavljivu gadljivu slatko-ružičastu vatu od šećera, od onih koje se kupuju u luna parkovima ..... :(

Ovako ja to vidim:
Ljubav nije prva, nego je prva SLOBODNA VOLJA.
I ako netko odabere da NEĆE ljubav i da NEĆE biti OPD nego OPS usmjerenja, onda to TREBA POŠTOVATI.
Drugome ne treba uvijek i a priori dati ljubav - ako mu se već mora nešto dati, onda je najbolje da to bude ONO ŠTO NJEMU TREBA (ono što je izabrao sam za sebe). I to samo ako nas je tako volja :)
Da bi se osjetilo što drugome treba - potrebno je razviti EMPATIJU tj suosjećanje, sposobnost naći se u tuđoj koži i razumjeti između ostalog i njegove neverbalne poruke a ne samo ono izgovoreno....

Zaključak:
Ako postoje entiteti tipa Reptili, ili kad smo već kod toga Gestapovci iz WW2 (Drugi Svjetski Rat), koji za sebe očito nisu odabrali ljubav/Ljubav, odnosno OPD, onda im samo naivni slijepac može pokušati "dati ljubav" ne bi li ih time "izliječio/izbavio" od "pogrešnog" izbora/puta ....
(Btw, to uvjerenje da svi obavezno moraju biti OPD može imati samo totalno OPS stvorenje :wink: )
Davanje ljubavi onome tko je NEĆE je najgora prostitucija ljubavi koju ja mogu zamisliti. To je kao da se dijele besplatno nekakvi lijevi nevaljali proizvodi za koje nitko nije htio dati ni kune/dinara pa da ih se čovjek riješi....
Ljubav treba najprije odabrati, a zatim je treba zaslužiti, osvojiti.... i taj proces nikad nije gotov...

A što se tiče ljubavi između dvoje ljudi, to se ne može nazvati pravom a pogotovo ne bezuvjetnom ljubavlju jer se očito najčešće radi samo o LEKCIJAMA... odnosno, netko je s nama da nas "nauči" nečemu... a sve mi se čini da se sve takve lekcije mogu svesti na samo jednu, a to je LEKCIJA O VLASTITOJ AUTENTIČNOSTI.
Vjerujem da je bezuvjetna i prava ljubav između dvoje ljudi jedino ona opisana kod Muravjeva, koja može nastati tek kada dvoje "predje drugi prag" u vlastitom samorazvoju, odnosno kada dođu do toga da više ne lažu ni sebe ni druge, ili što bi Suzy rekla do toga da OSVIJESTE sve one mračne skrivene nesvjesne razloge zbog kojih navodno "vole" drugoga ....
I karakteristika takve bezuvjetne ljubavi je da je ona svjestan slobodan izbor, a ne više nužnost kao što bi bila da je izazvana nekim od gore navedenih "mračnih nesvjesnih razloga".... U bezuvjetnoj ljubavi nema nikakvih energetskih pipaka koji se pružaju od jednoga ka drugome, nema posesivnosti ni ispunjavanja civilizacijskih tekovina (vjernost kao obaveza, zadatak da se kroz zajednicu ostvari društvena uloga žene tj muškarca, itd) i par se voli sve više što se dulje poznaje .... (suprotno uobičajenoj pojavi gdje imamo najveću "ljubav" u početku a poslije se sve rasplinjava i razlaže u jedno veliko Ništa)....

Vrh

PostPostano: pet maj 21, 2010 4:02 pm 
Član foruma

Pronašla sam u "Biblioteci Plejade" nešto kanalizirano o 4D odnosima i kakvi bi oni trebali biti.....

FOURTH DENSITY RELATIONSHIPS
by Lyssa Royal
1995
from WorldTransformation Website
This transcript is adapted from
Tape #112 in the catalog.

... Započet ćemo govoreći o promjeni iz trećeg u četvrti denzitet. Kao što smo često spominjali, jedna od karakteristika trećeg denziteta je odvojenost – bilo da se radi o odvojenosti od Izvora, jedno od drugoga, ili od vaših vlastitih aspekata odvojenih unutar vas samih.

Ideja odvojenosti je u trećem denzitetu bila neophodna kako bi vas zadržala u iskustvu tog denziteta. Ne kažemo ni na koji način i ni u kom obliku da je odvojenost čiji ste dio bili u vašem svijetu u zadnjih nekoliko tisuća godina, na bilo koji način pogrešna, loša ili negativna. Ona je dio onog iskustva kojega ste sami odabrali.

Kako se pomičete iz 3D u 4D realitet, jedno od mnogih pitanja realiteta četvrtog denziteta je integracija, ili reintegracija. Zbog toga zakoni ili pretpostavke koje ste imali u 3D realitetu (utemeljenom na odvojenosti) više ne mogu uspješno djelovati u 4D. Ukoliko te pretpostavke i vjerovanja o odvojenosti namjeravate ponijeti sa sobom u 4D realitet odbijajući ih otpustiti, doslovno ćete sami sebe emotivno rascijepati.

Većina onoga što mnogi od vas osjećaju u svom rastu (u vašim odnosima s ljubavnicima, obitelji, prijateljima ili samim sobom) je osjećaj hitnosti da se što prije otpuste određene stvari koje ste dugo nosili sa sobom. Ovaj osjećaj hitnosti doslovno je povezan s idejom da se krećete iz jednog vibracijskog realiteta ka drugome.

Skup vjerovanja i pravila koja su djelovala u jednom realitetu ne mogu se više održati u drugome. Odatle želja da promijenite vjerovanja, pretpostavke, i u konačnici način života. Na neki način to je kao da vam je netko dodao zapleteno klupko konca. Ono je u vašem krilu ali vi ne znate odakle da ga počnete izvlačiti kako bi ga odmrsili.
Jedino što možete učiniti jest da započnete tamo gdje je najlakše.

3D Odnosi
Primjenimo li sve rečeno na temu odnosa, možemo ustanoviti kako su pretpostavke i vjerovanja 3D (odvojenost) bili potrebni da bi se mogli održati 3D odnosi. Podijelit ćemo s vama neke od ovih principa.
Principi temeljeni na odvojenosti su sljedeći:

Tajnovitost
Ovaj je princip (bio) jak u vašem društvu. Tajnovitost je zadržavanje informacija od vašeg partnera ili od vas samih. Ona ne djeluje samo na nivou vaših interakcija s drugima; ona vas također drži odvojenim od većeg dijela vas samih.
Ideja tajnovitosti je bila veoma važna da bi se mogli održati odnosi u 3D realitetu, jer ona predstavlja jedan izraz odvojenosti.

Monogamija utemeljena na strahu

Drugi izraz odvojenosti je ono što biste vi nazvali monogamijom utemeljenoj na strahu.
Ovdje ne govorimo o monogamiji koja je slobodno izabrana, nego o onoj koja je nastala iz straha. Ovo je još jedan izraz proizišao iz odvojenosti.
Radi se uglavnom o pretpostavci da ukoliko možete naći nekoga da vam se posveti/obaveže, tada vam je moguće isključiti se iz protoka (ostalih) odnosa i vi ste sigurni. Odvojeni ste od ostatka svijeta. Odvojeni i sigurni. Ovo je monogamija utemeljena na strahu.

Uvjetovana ljubav

Uvjetovana ljubav izraz je koji je bio od životne važnosti za održavanje 3D tipa odnosa. Uvjetovana ljubav znači da ćete nekoga voljeti samo ukoliko ispuni vaše potrebe ili uvjete koje mu vi postavite. Ako to ne uradi, više ga nećete voljeti.
Postojalo je nerazumijevanje u 3D realitetu o pravom značenju bezuvjetne ljubavi. Kada djelujete iz okvira odvojenosti, jedini način na koji možete vidjeti sve ostalo je kroz taj okvir. I tako je ljubav (stara definicija ljubavi u 3D) zapravo ljubav bazirana na uvjetima.

Očekivanje

Ovo znači da ulazite u odnos s nekim s očekivanjima kojih ne morate biti svjesni. Ako ste ih svjesni onda pokušavate privoliti drugoga da ih ispuni. Osoba je ponovo upotrebljena samo kako bi ispunila potrebu onoga tko traži odnos.

Manipulacija
Ovo je još jedna urođena osobitost 3D odnosa.
Manipulacija može biti prikrivena. U nekim slučajevima je otvorena. Svakako, u klasičnom 3D odnosu mogu postojati veoma duboko ukorijenjene manipulativne igre kojima je cilj da svaka osoba u odnosu ispuni svoje potrebe ili bude zaštićena od svojih strahova.
Veoma često ideja manipulacije je sprovedena kako bi vas zaštitila od vaših strahova. Ako manipulirate drugim, na taj način manje osjećate svoj vlastiti strah.

Potreba za kontrolom

… također je urođena osobitost solidno usidrena u 3D odnosima. Ona predstavlja nepovjerenje u stvarnost – u to da se sve događa onako kako bi trebalo, odnosno da je „svako zlo za neko dobro“. Potreba za kontrolom potvrđuje da vi tu ideju ne prihvaćate. Tako da onda morate sami formirati, oblikovati, sužavati ili širiti svoj odnos, jer ne vjerujete da će on sam od sebe biti ono što mora biti.

Ovdje ćemo se zaustaviti jer postoji još previše toga što bismo o ovome mogli reći. Sve će se to pojaviti kasnije u seansi. Pređimo na ideju o 4D odnosima.

4D Odnosi
S obzirom da je 4D utemeljen na integraciji odnosno reintegraciji, karakteristike koje su u 3D odnosima bile status quo više se ne mogu održati u 4D. Doslovno rečeno, vibracija 4D ne može podržati ideje odvojenosti.
Sastavne osobine 4D odnosa bi bile:

Iskrenost (ne-tajnovitost)

Par ili jedinica (zajedništva) mora pod svaku cijenu umjesto tajnovitosti u odnosu imati iskrenost.
Ovo znači da ako vidite da vaš prijatelj ili partner radi nešto čime sabotira samog sebe ili vaš odnos, da to ne zadržavate za sebe (kako ga ne bi povrijedili ili kako bi ga mogli i dalje kontrolirati da ostane u odnosu) nego da mu to kažete.
Ovdje je doslovno riječ o „polarnim suprotnostima“:
3D je Tajnost, 4D je iskrenost. Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je iskrenost važna u 4D odnosu. Ako nje nema, ne može biti ni nastavka odnosa u 4D modelu. Ona je do te mjere ključna.

Kada kažemo iskrenost, također govorimo i o iskrenosti sa samim sobom. Mnogi od vas će ponekad skrivati stvari pred sobom samim, kako biste se osjećali sigurno. U 4D realitetu je jako teško skrivati stvari pred sobom samim. Možete se jednog jutra probuditi i shvatiti da vam odnos u kome se nalazite više ničemu ne služi. Ovo se mora prepoznati kako bi sve moglo nastaviti teći prirodno i bez prepreke.
Ne kažemo da ove osobine morate usvojiti istog trenutka.
Ne. To će vam doći prirodno. No u ovom tranzicijskom periodu iz 3D u 4D vi ćete pokazivati karakteristike oba ova realiteta istovremeno. Kako se to bude događalo, biti će potrebno da odaberete na koji način želite nastaviti svoj odnos.

Ukoliko vaš izbor bude integrativni 4D model i vi sami zaista postanete ta ideja (ne samo da to pokušavate) tada ni u kojoj situaciji i ni u kom odnosu nećete osjećati bol ili gubitak. Osjećat ćete bol i gubitak jedino ako ste u 3D odnosu ili ako zavaravate sebe da ste u 4D odnosu.
Iznova naglašavamo kako ne tvrdimo da svi morate ovo učiniti tj da se svi morate prebaciti na 4D model odnosa. Imate izbora. Uvijek imate izbora. Sve u potpunosti ovisi o vama. No mi vam želimo pomoći prikazujući sadržaj svakog „paketa“ za kojega biste se mogli odlučiti. Radi se samo o izboru određenog paketa.
Ukoliko vaš izbor bude odvojenost (3D model) a onda očekujete da ćete živjeti u 4D odnosu, to se neće desiti. Morate prepoznati ono što odabirete. I odatle neka teku svi vaši izbori.

Vratimo se osobinama 3D i 4D odnosa. 3D odnosi su temeljeni na tajnosti a 4D na iskrenosti; 3D na uvjetovanoj a 4D na bezuvjetnoj ljubavi. Svako biće ima sposobnost osjećati daleko više bezuvjetne ljubavi nego što je ikada s vremena na vrijeme osjećalo.
Bezuvjetna ljubav nema granica. Do ove točke, vaše iskustvo ljubavi je bilo 3D. Vi ćete doslovno morati izgraditi svoje vlastite definicije bezuvjetne ljubavi jer ona se može osjetiti samo ukoliko se proživi. Znamo da ste već čuli mnoge definicije. Znamo da mnogi od vas mogu i sami doći do definicija. No sve su one djelomično intelektualne. Nisu 100% prenesene do emocija tj istinski proživljene. Bezuvjetna ljubav vitalni je dio 4D odnosa.
To znači voljeti nekoga bez postavljanja uvjeta.
Ako netko ne ispuni vaše potrebe, i dalje ga volite. Ako ne ispuni vaša očekivanja, i dalje ga volite. Volite ljude zbog onoga što oni jesu bez pokušaja da ih promijenite. To je tip iskustva u-trenutku, dok je uvjetovana ljubav uvijek temeljena ili na prošlosti ili na budućnosti, nikad na sadašnjosti.
Bezuvjetna ljubav je utemeljena u sadašnjosti.

Apsolutno povjerenje

Ovo je suprotnost 3D potrebi za Kontrolom. Nema potrebe ni želje da se kontrolira.
To ne znači da svakog jutra morate sebi reći „Danas moram imati povjerenja“. To je stanje postojanja. Na to se ne fokusirate. To se naprosto dogodi. 4D je takav. Povjerenje je tu, ono se naprosto dogodi. Kontrola vs povjerenje.

Dopuštanje
Ovo je suprotno manipulaciji. Dopustiti. Dopustiti da drugi bude ono što mora biti. Jer samo tada ćete zaista vidjeti tko je zapravo taj drugi. Ako ga pokušate manipulirati, nikada nećete vidjeti tko je uistinu on. Vidjet ćete samo ono što on mora za vas biti.

Odnosi po (slobodnom) Izboru

Ovo je suprotnost monogamiji utemeljenoj na strahu. To znači da ako želite monogamiju, da ste je svjesno odabrali. Ako želite poligamiju ili više-vjernost, i to ste svjesno odabrali.
Savršeno je prihvatljivo da odaberete bilo što od ovoga. Sve je to samo po sebi neutralno. Nijedna od ove dvije stvari nema neko inherentno značenje. Vaš sud je ono što im daje značenje. Jedna je „bolja“, druga je „gora“. Svaki od ova dva izbora je neutralan i bilo što da odaberete za vas može funkcionirati. No ako je vaš svjesni izbor da se pomaknete u 4D odnos, nećete to moći učiniti zadržavajući pretpostavke 3D odnosa. One će se morati promijeniti.

Mnogi ljudi pri prelasku iz 3D u 4D perspektivu osjećaju strah. Vi tu doslovno idete kroz neoznačeni teritorij. Ne morate vidjeti što se nalazi iza sljedećeg ponora. Stoga je to za mnoge od vas zastrašujuće.
Ovo je sasvim u redu. Ako je to ono što zaista želite, prihvatite taj strah. Kada se nađete na drugom kraju ponora, shvatit ćete da vaš identitet ne ovisi o drugome. Vaš identitet ovisi o vama. Vi ste jedini na kojega se možete osloniti. Osjetit ćete tu moć, tu jasnoću i to oslobođenje i otpuštanje koje dolazi od uviđanja vaše vlastite moći.

To je zaista zanimljivo jer u 3D odnosima (odvojenost) vi imate iluziju odvojenosti pa ipak stvarate stvari koje vas uvjeravaju da ste i dalje povezani. Npr ljudi stvaraju upetljanost (enmeshment; simbiotski posesivni odnos, nap.prev.) u 3D kako bi sebe uvjerili da su i dalje povezani. No taj način na koji shvaćate ideju povezanosti na kraju za vas postaje više štetan nego podržavajući. Upetljavanje je 3D verzija onoga što je povezanost u 4D. Jedina je razlika u perspektivi iz koje promatrate.

Kada se osjećate previše upleteno s drugim i to vas boli, stanite na trenutak. Duboko udahnite. Podsjetite se da je ta prevelika upletenost tu kako bi vas podsjetila da u konačnici nikad niste odvojeni od drugoga.
Odvojenost je iluzija. Bez obzira koliko daleko otišli, nikada niste odvojeni od drugoga. Ako možete početi emocionalno iscjeljivati svoj strah da više nećete biti s nekim, tada ćete osjetiti onu povezanost koja će zamijeniti ideju o 3D posesivnosti. Više nećete imati potrebu da stvarate strah putem upetljavanja. Stvarat ćete povezanost na svoj vlastiti način u svim svojim odnosima.
Mnogi disfunkcionalni simptomi u 3D samo su vaš način da sebe podsjetite na neke od osobina 4D odnosa. No te su osobine „propuštene“ kroz veo odvojenosti. Tako da su na drugom kraju pomalo iskrivljene. No one su tu kao podsjetnici i alati.
Oni su tu da vam olakšaju bol u vašim odnosima s drugima.

Ostatak teksta (Pitanja i Odgovori) na stranici:
http://www.bibliotecapleyades.net/vida_ ... oyal17.htm

:D

Zadnja izmjena: charleston; pet maj 21, 2010 10:44 pm; ukupno mijenjano 3 put/a.

Vrh

PostPostano: pet maj 21, 2010 5:08 pm 
Moderator

.....inspiriše.....

Hvala charleston.

. :) :D :mrgreen: :love3: .

Vrh

PostPostano: pet maj 21, 2010 6:12 pm 
Član foruma

:notworthy:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.