Najnovija saznanja su mi pokazala da je jako dobar odvajivač za kalup -
bijela pasta za cipele!
Namažete tanko kalup ( može prstima najbolje ), ostavite desetak minuta da se vosak-pasta osuši. Ispolirate čistom krpom ( hehe, baš kao cipele ) i kalup je spreman!
Još nešto... iskustva su pokazala da je dobro da se kalup da rastaviti, tako da lakše ovajate od izlivenog predmeta.
Evo mojih kalupa ( aluminijski lim ) - kod većih pojačan sa letvicama ( da ostane ravna ploha ), jer mi je lim relativno tanak ( od sitotiska koji je ispoliran )...

Letvice sam zalijepio sa epoksidnim dvokomponentnim ljepilom, a papirnata traka služi samo za držanje dok se ne osuši... mogu ih skinuti, a i ne jer mi ne smetaju. Kalup stavimo u neku odgovarajuću praznu plastičnu teglu za cvijeće ( ima jeftinih u Baumaxu, Bauhausu, Metrou i slilčno ) koja služi kao stalak za vrijeme izrade.
PS. Kod epoksida izbjegavajte svaku masnoću ( dakle zanemarite prijedlog sa WD-40 ili slično ) - neće se osušiti epoksid i možete sve to onda baciti u smeće. Dalje, treba paziti na omjer komponenti jer se onda isto neće osušiti kako treba ako pretjeramo s jednom komponentom... koristim NOVAPOX UV, ima je za kupiti u Hempelu u Chromosovom tornju u Zagrebu ( Heinzlova - Vukovarska ). Jedna litra košta oko 165 kn. Potpuno je prozirna... evo što sam sve radio:
http://www.vrtirep.com/Nadam se da će informacije poslužiti drugima za izradu orgonskih piramida. Ako netko ima još nekih iskustava - slobodno ovdje u ovoj temi podijeli sa drugima!