Alcy1 je napisao/la:
Hmm.. kad smo kod ove teme, primjetila sam postojanost jedne crte karaktera koji sam samo zamjetila kod muškog spola do sada. Neka izrazena napetost, netolerantnost prema svima koji narušavaju postojanost opisa svijeta kod takvog subjekta, potreba za obranom (tj. da se bude u pravu), i okarakteriziranje svega što je izvan njihovog opisa kao nešto negativno.
Lijepo primjećeno, na dobrom si tragu no opet nisi imala energije otrgnut komadić istine iz ralja apstraktnog. Dakle ono što si zamjetila je osobina skupne točke koja je formirana tonalom. Nije stvar o muškom principu mada je moguće da je kod nas više izražen. Dakle tonal ili kako ga ja zovem, mala istina (nagual je naravno velika istina, obje su istinite, i naoko su suprotne no savršeno se uklapaju jedna u drugu, no to se vidi samo iz kuta naguala, tonal i nagual su poput dvije strane jednadžbe kojoj je riješenje nula, ne zvuči suvislo, znam, ali je tako) Dakle mala istina ima potrebu urediti i tumačiti svijet sukladno svojim pravilima. Mala istina je poput gravitacije, iskrivljenja prostora, koji se najbolje slikovito tumači (jer drukčije ne možemo) kuglama metalnim različite težine koje pobacaš po krevetu. Svaka krivi plahtu oko sebe sukladno svojoj težini. Dakle krivi plahtu tj. prostor tj. svijet koliko najviše može i svaka druga kugla koja to isto radi joj je potencijalna prijetnja. Ima automatsku i urođenu averziju protiv drugačijih vrsta iskrivljenja, doživljava ih suprotnim odnosno neistinitim ili krivim. Jer SEBE doživljava ispravnim. Kugla voli svoje iskrivljenje prostora. Samo poštiva svoju istinu. Svoju malu ugodnu jamicu. Emocionalno je uz nju vezana. To smo mi i naš način funkcioniranja kroz tonal/skupnu točku. To je ono što ti primjećuješ, borbu tonala da otane konzistentan, Kompaktan i istinit, mada je njegova istina opsegom ograničena kso i kod spomenutih kugli, a istina naguala je apsolutna, kao kod plahte. No tonal iz svoje jamice ne vidi daleko, vidi samo svoju jamicu. Pogled mu ne puca na beskrajna prostranstva naguala. Zato je našu malu istinu potrebno istupiti, natjerati je da se može uklopit u onu veću. Don Huan je rekao, kako ono, trebamo skinut krunu tonalu, no ne ga i odbaciti. On je potreban, ima svoje mjesto. No nije šef kako mi vjerujemo. Nije apsolutan. Ovakve priče zvuče apstraktno i nerazumljivo no morate shvatit da vaš tonal i pojmovi kojima svakodnevno baratate i s kojima ste zasljepljeni nisu stvoreni za baratanje s istinom. Istina je za nas nešto potpuno strano i neshvatljivo, jer smo cijeli život zarobljeni u polju prve pozornosti, umjetno stvorenom našem malom privatnom svijetu koje je svijet sjenki i opsjene. Lažni svijet no mi mu dajemo legitimitet da bude pravi. Naš sustav vjerovanja kreira naš svijet.
"Men willingly believe what they wish" - Julius Caesar. Ovo je jedna od niza onih poslovica koji imaju duboko i bitno značenje za ljude našeg profila. Mi svjesno vjerujemo što želimo - ne ono što bi trebali. A naše vjerovanje određuje i formira polje našeg tonala, ono što ćemo i na koji način reflektirat iz naguala. Svako polje tonala je posebno i drugačije kao otisak prsta. I svako je različito,
Ne postoji referentna stvarnost, samo
izvedena, za svakog od nas. Ono što je za mene savršeno moguće za nekog drugog je apsolutno nemoguće. I nije to samo da je taj netko "glup" ili "nesposoban" - za njega je to jednostavno nemoguće. Ono što je za mene crno za nekoga je bijelo. I što je najbolje, OBOJE možemo bit u pravu.
Zašto ja tupim stalno o osobnom mišljenju i kako je ono sranje kojeg se treba odreći? i stalno i često i u privatnim razgovorima i ovdje pejstam linkove
Naslov: Osobno mišljenje
Naslov: Odluke
http://tinyurl.com/mqcztrZato jer su to bitne stvari ekipa. To su vam komadići istine odkinuti od ralja treće pozornosti koje su donesene ovdje da bi služile na dobrobit svima. Možda vam ovo malo i bahato i pretenciozno zvuči, jelda? No guess what, nebitno je što vi mislite o tome. Vaše osobno mišljenje ništa ne znači. Nebitno je. Netočno je.
Istina se već dogodila što god vi mislili o njoj i
nevezano što god vi mislili o njoj. Ono što vi mislite o ovome tekstu i o svemu što postoji na ovom svijetu, duhu, castanedi, politici, josipoviću, djeci, jebanju, niti je točno niti može bit točno. Mišljenje je ili osobno ili točno. Nemože bit oboje.
Mala disgresija:
Znate priču o slonu i o tri slijepca. Još jedna KLJUČNA priča za ljude našeg profila. Ako ne
ne znate, dobro je upamtite:
It was six men of Indostan
To learning much inclined,
Who went to see the Elephant
(Though all of them were blind),
That each by observation
Might satisfy his mind.
The First approach'd the Elephant,
And happening to fall
Against his broad and sturdy side,
At once began to bawl:
"God bless me! but the Elephant
Is very like a wall!"
The Second, feeling of the tusk,
Cried, -"Ho! what have we here
So very round and smooth and sharp?
To me 'tis mighty clear
This wonder of an Elephant
Is very like a spear!"
The Third approached the animal,
And happening to take
The squirming trunk within his hands,
Thus boldly up and spake:
"I see," quoth he, "the Elephant
Is very like a snake!"
The Fourth reached out his eager hand,
And felt about the knee.
"What most this wondrous beast is like
Is mighty plain," quoth he,
"'Tis clear enough the Elephant
Is very like a tree!"
The Fifth, who chanced to touch the ear,
Said: "E'en the blindest man
Can tell what this resembles most;
Deny the fact who can,
This marvel of an Elephant
Is very like a fan!"
The Sixth no sooner had begun
About the beast to grope,
Then, seizing on the swinging tail
That fell within his scope,
"I see," quoth he, "the Elephant
Is very like a rope!"
And so these men of Indostan
Disputed loud and long,
Each in his own opinion
Exceeding stiff and strong,
Though each was partly in the right,
And all were in the wrong!
MORAL.
So oft in theologic wars,
The disputants, I ween,
Rail on in utter ignorance
Of what each other mean,
And prate about an Elephant
Not one of them has seen!
Tri slijepca su opisivala slona. Jedan ga je ulovio za surlu. Rekao je "slon je poput zmije"
Drugi ga je ulovio za noge: rekao je "slon je kao deblo"
Treći ga je ulovio za rep, i rekao je "slon je kao uže"
Jesu li oni u pravu? Sa svoje točke gledišta, skupne točke, tonala, oni JESU u pravu. Oni nisu ništa pogrešno rekli. Svi oni rekli su istinu.
Malu istinu

. A slon je velika istina. Dokle god
opisujemo surlu, noge i rep, mi jesmo u pravu
u neku ruku, no nikad nećemo vidjet slona. Slon je nagual.
Dakle, da rezimiramo, za vaše duhovno napredovanje jedino je bitno da zapamtite da je slon nagual.
lol
Ova rečenica, izvučena iz konteksta, može poslužiti za dokazivanje statusa u ludnici, ukoliko želite ostait naravno.