Sada je: čet maj 08, 2025 10:25 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 286 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: uto jan 25, 2005 1:44 pm 
Član foruma

Citat:
Smešno.

Biljojedi imaju specifičnu građu i dužinu creva. Čovek nema 20m creva koja bi varila sirove biljke -> nije "dizajniran" za biljojeda.

Mozda bi trebalo da ponovo proveris tu informaciju...naime, prosecan covek ima digestivni trakt od 9m a vecina karnivora ima duzinu creva od samo 2m, sto ne dozvoljava zadrzavanje i truljenje mesa...Utvrdjeno je da vecina ljudi koji se hrane mesom ceo zivot, u svojoj 40 godini imaju skoro 5 kg natalozenog crvenog mesa u crevima...
Takodje, vidi se da covek jeste "dizajniran" kao biljojed kada se pogledaju njegova vilica i zubi...
Neki od najvecih i najmocnijih bica koja su hodala ili hodaju ovom planetom su biljojedi.
Proveri informacije, pa ako uspes, kontriraj sa svojim argumentima.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 25, 2005 2:37 pm 
Početnik

Pozdrav svima

Mozhda ovo nema nikakve veze, mozhda i ima, ali otkad sam pochela chitati razne tekstove i razmishljati o istini, denzitetima, organzkim portalima i OPS bicima koji se hrane nashom energijom, primetila sam kako se moje telo lagano menja, i kako vishe ne volim jesti meso. Inace, nikad nisam ni preterano volela jesti meso, ali kako Galasija kazhe, nisam mogla dugo bez kevapa ili piletine:)) Zadnjih nekoliko meseci ne volim meso, jer se osecam loshe u stomaki posle mesnog obroka. Ovo osobito vazhi kad pojedem pashtetu:))) Ali zato, na mom meniju sada redovito ima pechurke, povrce, supe... Posle vegetarijanskog, ili josh bolje makrobiotichkog obroka se osecam lako i lepo, a posle mesa, uh..., osekjam ga u stomaku ceo dan. Mozhda sam hranom neshto otkljuchala u meni, ko zna...
Inache, stara mudrost kazhe da svetu uopce ne trebaju lekari i kuvari...
Priroda nam daje dovoljno hrane, a mi bismo trebali uchiti da je jedemo sirovu, onakvu kakva raste, bez kuvanja.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 25, 2005 7:00 pm 
Član foruma

Yoshi je napisao/la:
Citat:
Smešno.

Biljojedi imaju specifičnu građu i dužinu creva. Čovek nema 20m creva koja bi varila sirove biljke -> nije "dizajniran" za biljojeda.

Mozda bi trebalo da ponovo proveris tu informaciju...naime, prosecan covek ima digestivni trakt od 9m a vecina karnivora ima duzinu creva od samo 2m, sto ne dozvoljava zadrzavanje i truljenje mesa...Utvrdjeno je da vecina ljudi koji se hrane mesom ceo zivot, u svojoj 40 godini imaju skoro 5 kg natalozenog crvenog mesa u crevima...
Takodje, vidi se da covek jeste "dizajniran" kao biljojed kada se pogledaju njegova vilica i zubi...
Neki od najvecih i najmocnijih bica koja su hodala ili hodaju ovom planetom su biljojedi.
Proveri informacije, pa ako uspes, kontriraj sa svojim argumentima.

Cinjenica je da da nece uspjeti kontrirati sa argumentima.
Zasto?
Pa jer ih nema.

Buduci sam u ovoj raspravi bio otrilike 1000 puta i uvijek se svelo na ono sta je priznao i Galaksija.

Neki ljudi se boje da je istina to sta sam im rekao iz cistog razloga da ne osjecaju krivnju negdje duboko kad jedu meso.
Ako netko zeli jest meso sta se mene tice moze al cu usput reci neke cinjenice iz struke u kojoj sam 10 godina tj.

Ukratko ali zbilja vrlo ukratko....neke cinjenice provjerljive.

Covjek ima znantno duzi probavni trakt od bilo kojeg mesozdera.
Covjekovo zubalo je namjenjeno mljevenju a ne trganju dakle prirodnoj hrani za covjeka...integralnim zitaricama.
Enzimi u ustima su takoder prvenstveno namjenjeni probavi ugljikohidrata (zitarice) ne proteina a pogotovo masti (meso).
Vece kolicine uunosa proteina su dokazano kancerogene.
O zivotinjskoj masti da ne pricam.

Takoder Galaksija je spomenuo zeljezo i njegov nedostatak zbog genetskih predispozicija.
Promasaj.

Jer vidis Galaksija recimo spinat je jedan od najboljih izvora zeljeza.
E sad zasto onda nije crveno poput mesa kad znamo da crvenu boju mesu daje upravo zeljezo.

Pa tu je stvar da je zeljezo dvovalentno i trovalentno i da zeljezo i zeljezo nisu ista stvar.

Nejbolji izvor zeljeza je tamnozeleno povrce i to je trivijalna stvar.

Ok ovo je bila zvanicna verzija ali buduci sam na forumu na kojem vecina ljudi ipak uvazava postojanje i neceg nefizickog reci cu jos neke stvari.

Dal ste se zapitali zasto sve stare tradicije preporucaju posebnu prehranu za odredene stvari.

Konkretno svecenicka "kasta" je uvijek imala propisanu hranu za jest.
Osim u ritualne svrhe jela se vegetarijanska prehrana.

Meso sa sobom nosi nizu agresivniju energiju potrebnu za prezivljavanje u prirodi.
Covjek koji tezi visim vibracijama ne cini si uslugu takvom prehranom.

Uzmite primjer makrobioticke prehrane koja od mesa jede samo morske plodove....

Gdje je logika iza toga.

Zivotinje su vrlo Yang. Dakle agresivne i spremne na napad ili bijeg.
Vrlo aktivan princip bez kojeg ne mogu prezivjeti.

Ribe takoder imaju urodeni yang potencijal...
ali...
zive u vrlo yang okolini (zgusnutoj i relativno hladnoj - dakle vodi) pa buduci sve tezi prirodno ravnotezi one samo su puno manje Yang zahvaljuci okolini. Makrobioticki gledano prihvatljivo da tijelo ne dovede u stanje neravnoteze koja vodi u bolest i disharmoniju.

Dakle poanta je....

Ekstremni Yang lose.
Ekstremni Yin lose.

Za meditaciju i opcenito zivot je potrebna uravnotezenost koju donosi blaga prehrana.

Samo izuzezni pojedinci mogu ne paziti na prehranu i postici neke jace duhovne rezultate.
Ako zelis imati miran um ne smijes u sebe unositi agresivnu ili nemirnu energiju zivotinje.

Uzmimo primjer svinje koju ljudi tu jedu u obliku cevapa.
Sta se desava sa svinjom pred smrt.
Treba rec da svinja recimo ima glasnicku sustav za stres poput covjeka dakle adrenalin.

Svinja se uspanici.
Krv joj se povuce iz perifernih tkiva i povlaci u mozak.
Sustav za otklanjanje toksina iz stanice potpuno prestaje raditi.
Misici se pocinju grciti.
Puls se povecava a goleme kolicine adrenalina i ostalih hormona koji nastaju kao posljedica straha i panike se nakupljaju u ogromnoj kolicini u tkivu.
Dakle tipicni znaci stresa. I to jakog bome.

I takvo meso....

u potpunosti obogaceno energetskim otiskom straha i panike...jedu ljudi!!!!!??????

U danasnjoj atmosferi konstantih podrazaja izvana takva hrana prolazi neopazeno jer je covjek danas manje vise stalno u stresu ili u najmanju ruku mu se tijelo bori protiv stresa. A zbog godina navike slicne prehrane ne osjeca pravi utjecaj mesa na svoj um i svijest.

Dal bi dijete ikad samo jelo meso da ga roditelji ne odgoje tako?
Tko je odgojio roditelje?
Recite vi meni buduci je ovdje manipulacija light motiv svih rasprava.

I buduci nitko ne zna za bolje nastavlja sa starom prehranom.

Za vrijeme rucka uzima u sebe strah, ljutnju i gnjev i ako vec to samo po sebi ne utjece na organizam (utjece sigurno doduse) onda mu se organizam napreze i slabi imunitet da bi unistio sve smece koje je unio.

Medutim ne moze sve....jer dio tog smeca ima izgled i jeste isto sta i ljudski hormon.

A poslije rucka brine se kako da otkloni strah kojim ce se okoristiti reptili i njima slicni.

Pa nije li bas spretan vid manipulacije da se to ta osoba brine nakon sta je pojela cevape? U kojima je unijela hranu kojom je zivotinjski trenutak uzasa i straha pretvorila u svoj tren uzasa i straha? A da nije ni svjesna?
Dakle zbilja sve se vraca i placa.
Kako djela tako i hrana.

I isto tako...netko moze pretrcati 100 metara za manje od 10 sekundi ako nosi neki teret na ledima, mozda, ali nema sumnje da bi mu to bilo lakse bez tereta.

Isto tako bilo koja mentalna aktivnost jako zavisi od hrane koja se unosi u tijelo.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 25, 2005 11:29 pm 
Administrator

Slažem se s Organskim Portalom Osobno... Svaka čast !!!

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 26, 2005 1:34 am 
Administrator

I ja bih se složio sa OP. Takođe mislim da nas kontrolni sistem bombarduje sa mentalnim programima “osjećaja krivice za nešto”. Čak u jednoj čaneling seansi na temu pušenja, Kasiopejci rekoše da većina pušaća oboli od raka zato što su tako – programirani!

Znam da je malo ko čuo za ovo ali - može i bez hrane! Čovjek uopše ne mora ni da jede!

U Australiji, npr. postoji jedan pokret ljudi koji se zovu - Breatharians. Određenim metodama meditacije oni su u stanju da crpe energiju direktno iz “univerzuma” bez ikakve potrebe da jedu. Neki od njih čak ni vodu ne piju!? Ja ne znam o kojem se broju tu tačno radi (mislim par hiljada), jer su i oni jedna od tzv. “tabu tema” što se medija tiče. ‘Kontrolni sistem’ je i ovo prilično dobro zataškao, jer bi se u suprotnom morale korigovati sve laži kojima su nas oni nafilovali, kad se radi o našoj realnosti, međutim, ono što znam to je da su oni ‘puni’ energije, toliko da čak nemaju potrebu da spavaju više od 4 sata (u 24) i da su čak daleko zdraviji od onih koji se normalno hrane. Znam da je malo ko čuo o tome. Jedna od njih je uspjela da privatno objavi i knjigu (Living on the Light) o tome. Oni koje ovo interesuje, knjigu mogu naći ovdje:

http://www.selfempowermentacademy.com.au/

Bretarijanaca ima i u USA, kao i nekim drugim zemljama takođe. Na internetu ima dosta podataka o njima (Google: breatharians). Evo jedan od sajtova:

http://www.breatharian.com/

Ja sam gorenavedenu knjigu već odavno nabavio (za “zlu ne trebalo”) i bez obzira što vuče na “new-age”, mislim da je vrijedi pročitati. Postoji i jedna određena procedura kako se to postiže. Prvi dio je najteži jer treba izdržati bez hrane 21 dan. Naravno, stvar prethodno treba dobro proučiti, da ne bi bilo kao u onom vicu kad je Hercegovac učio magarca da živi bez hrane tako što ovome nije davao da jede i “taman kad ga je naučio, magarac je uginuo”.

Bretarijanci su jedno vrijeme držali i kurseve, sve dok neke od njih nisu uhapsili pod optužbom da su prevaranti. U kontrolisanim medijima se pojavilo svojevremeno par članaka kako ovi uče ljude da “žive od vazduha”, u klasičnom dezinformativnom stilu. Interesuje me koliko bi novinara trebali strpati u zatvori kad bi se pošteno sudilo za prevaru i dezinformisanje narodnih masa?!

U svakom slučaju, poenta bi bila da se

- može i bez hrane, pa ko voli – nek’ izvoli.

Podrav!

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 26, 2005 10:59 am 
Član foruma

Slazem se u potpunosti s Galaksijom u svemu sto je naveo o Breathariancima.
Bila sam na predavanju gospodje Jasmuheen u Zagrebu prije nekoliko godina. Ona je, prema intervijuu u Vegenovi (br. 23), 30 godina bila vegetarijanka prije no što je prije 7 godina prešla na pranu. (Opaska: interview je odrzan u Zagrebu prije nekoliko godina!)

Referenca:
http://www.vegetarijanstvo.net/vegetari ... nazor.html
http://www.vegetarijanska-udruga.hr/veg ... ostalo.htm

Ja trenutno nisam spremna za to, ali mozda nas situacija na planeti natjera pa je dobro biti informiran.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 26, 2005 1:18 pm 
Član foruma

NAPOKON!!!! da naidjem na nekog sa istim misljenjem :D E, portal, nisi trebao tako odjednom da izbacis toliko informacija...trebalo je da pustis da krenu u istrazivanje pa polako da im ponestaju argumenti...tek onda ljudi pocnu da veruju u nesto...anyway odlican tekst... :) Inace ja sam Lacto...i dalje ne mogu da se odvojim od mleka :lol: mnogo volim krave :) muuuuuuuuuu hehe

www.jasmuheen.com zena je fantasticna...Sofija, hoce li kojim slucajem ponovo dolaziti Zg? mozda znas...mnogo bi voleo da je vidim uzivo...
Lepo si ti rekla, ni ja nisam jos spreman ali je neminovno da cu to jednog dana i uraditi...a osecam da je to u potpunosti moguce...

Takodje sam krenuo da zabadam nos u reiki...jel ima neko iskustva? ili mozda neko misljenje?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 26, 2005 4:15 pm 
Administrator

Možemo živjeti i samo od gledanja u sunce - direktno. Samo NEMOJTE to raditi nez priprema. Osljepit ćete. Crvena krvna zrnca nam djeluju kao klorofil kod biljaka. Prenose energiju. Mislim da u Australiji ima ljudi posebno istreniranih za to ( Bobo jel si možda čuo nešto o njima ? ). Neznam trenutno kako se zovu, ali pitat ću frenda koji mi je rekao za njih. Neki od njih su čak svjesni toliko da znaju sve odkad su bili atomi ( naravno, puno njih ). O njihovnim duhovnim sposobnostima ne treba ni pričati...
Uglavnom, super - ne koriste žive organizme nižih denziteta kao izvore energije. Zasigurno je to oblik uzimanja energije koji nas sve čeka kad se malo razvijemo i postanemo svjesniji... Svaka im čast !

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 26, 2005 6:54 pm 
Član foruma

Da, svaki im cast. Mi jos to nemozemo. Nadam se da cemo uskoro moc. Ni ja nisam presretan sto moram jest zivotinje i biljke da bi prezivio.

Inace svinjokolja u hrvatskoj je jako jadno i brutalno napravljenja. Prvo cupaju jadnu zivotinju iz svinjca dok ona vristi. Onda ju ili odmah kolju ili je upucaju onim svinjskim pistoljem, a to samo rade da bi sebi olaksali stvari, ne njoj.

Kad bi ja morao klat svinje ovako bi to napravio. Prvo bi napravio dvije prostorije. Jedna puno veca, gdje ce bit svinje tokom godine, drugu manja koja sluzi za klanje. Kad dode vrijeme klanja, uzeo bi PRAVI pistolj i prigusivac (da neuplasim druge svinje), pustio bi jednu svinju da ude u tu malu prostoriju. Tamo bi sjeo s njom (cisto je, nema govana, jer svinje neborave u toj prostoriji) dragao bi je, da je smirim. Dao mozda nesto slatko za jest. Onda bi dok je ona tako smirena uzeo pistolj, i pucao tocno u mozak. Totalni prostrelj. Ona bi pala i ja i kolege bi je izvukli van i obavili cijeli proces.
Neznam kako ljudima nije zao tako patit zivotinje. Boli njih kurac (da oprostite na vulgarnosti, fakat me nekad naljute), glavno da oni sebi napune trbuh, bez obzira na druga bica. JOOOOJ

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 26, 2005 11:52 pm 
Administrator

Dobar primjer Streamer, ali moram te razočarat... svinje kao i sruge životinje osjećaju kad im dođe kraj, pa ih nebi mogao zavarati sa nikakvom dobrom klopom ili posebnom čistom prostorijom. Recimo kod ovog tsunamija koji se desio, niti jedna životinja koja je bila na slobodi - nije poginula - vjerojatno su sve osjetile pizdariju, pa su na vrijeme otišle na sigurno.
Mislim da ni životinje ne "puše" foru s vremenom - koje kako ga mi shvaćamo - ne postoji - već je jedna iluzija koja nam je nametnuta. Životinje izgleda shvaćaju događaje intuitivno i nikakvim linearnim vremenom ih ne možeš prevariti, jer imaju odlično memorijsko pamćenje. Tko zna, možda vibracijama prvoubijene svinje koje se proizvedu u trenutku smrti, ostale to osjete i već je panika. Mogo bi im dat i brdo čokolade kao mamac, ali mislim da nebi "popušile" foru.

Ali svaka čast - ideja je OK. U potpunosti ne treba ništa ubijati... osim ako te neki entitet ne napadne i nemaš drugog izbora kao zaštitu svog života...
Ne ubij - ako baš ne moraš...

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 27, 2005 8:13 am 
Član foruma

Da, imas pravo. Al opet bi se dalo nesto napravit. Recimo da svaki tjedan dovodis sve svinje u tu prostoriju i dajes im slatko. Tako ce se one naviknit i kad dode dan svinjokolje, propucas je.
Ili sve svinje odjednom uspavat sa nekom inekcijom. Bilo sta, samo da nije ona brutala koja se sad desava. Vidio si. Ostanes ovako :shock:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 27, 2005 10:13 am 
Član foruma

Streamer je napisao/la:
Kad bi ja morao klat svinje ovako bi to napravio. Prvo bi napravio dvije prostorije. Jedna puno veca, gdje ce bit svinje tokom godine, drugu manja koja sluzi za klanje. Kad dode vrijeme klanja, uzeo bi PRAVI pistolj i prigusivac (da neuplasim druge svinje), pustio bi jednu svinju da ude u tu malu prostoriju. Tamo bi sjeo s njom (cisto je, nema govana, jer svinje neborave u toj prostoriji) dragao bi je, da je smirim. Dao mozda nesto slatko za jest. Onda bi dok je ona tako smirena uzeo pistolj, i pucao tocno u mozak. Totalni prostrelj. Ona bi pala i ja i kolege bi je izvukli van i obavili cijeli proces.

Bas kao sto i mi ljudi uzgajamo, tovimo pa koljemo i jedemo zivotinje, isto to OPS bica s podrucja visih densiteta "humano" rade nama.
Putem implanta upravljaju nasom "slobodnom voljom" i izazivaju ratove, kriminal, nemoral i ostale patnje covjecanstva. Manipulirani pojedinci, grupe i narodi naravno vjeruju da to rade iz ideolosko-vjerske osvjestenosti, ali zbog pomanjkanja spoznaje sve zavrsava u jednoj velikoj patnji.
Onda se ta OPS bica hrane "pognojenim" ekstremnim emocijama, i sto je veca patnja, strast ili veselje - veca je gozba.
Mi ljudi nismo njihovi neprijatelji (vec bi nas davno pobili). Ne, nase su misli i osjecaji njihova hrana koju uzgajaju!

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 27, 2005 10:46 am 
Član foruma

Slicno je vjerojatno i u ostalim drzavama:

Aditivi zabranjeni u svijetu u hrvatskom sladoledu, sokovima i slatkišima
srijeda, 26.1.2005 22:15

TRIDESETAK prehrambenih aditiva koji se u Hrvatskoj dodaju hrani i pićima zbog poboljšanja okusa, boje i mirisa zabranjeni su u Europi, jer je dokazano kako imaju štetan učinak na zdravlje.

Naime, kako piše Jutarnji list, čak 110 prehrambenih aditiva od njih oko 300 koliko ih se koristi u Hrvatskoj, može naškoditi ljudskom zdravlju. Za njih trideset je dokazano da su opasni, a 70-ak ih spada u kategoriju "moguće opasnih aditiva".

Najveći broj tih zabranjenih aditiva u europskim zemljama, nalazi se u slatkišima, gaziranim pićima, pudinzima i raznim suhomesnatim proizvodima.

Jedno istraživanje u Njemačkoj pokazalo je da hrana s aditivima koji pojačavaju okus, te hrana koja sadrži fosfat uzrokuju kod djece od 10 godina osteoporozu, jer istiskuju kalcij iz kostiju.

No, tih pojačivača okusa, i onih koji su u Europi podvrgnuti dodatnim ispitivanjima, ima u gotovo svim grickalicama koje možemo naći na našem tržištu, i koje pretežno jedu djeca. Osim u grickalicama, glutaminske kiseline ima i u Vegeti, gotovo svim suhomesnatim proizvodima, te gotovim juhama. Fosfata, pak, ima u mliječnim napicima, desertima, koncentratima za juhe i umake, te gaziranim pićima poput Coca Cole.

Jedan od poznatijih dodataka prehrani, za kojeg je dokazano da je vrlo toksičan i štetan za zdravlje, je aspartam, odnosno umjetni zaslađivač. Njegova upotreba je vrlo raširena. Čak je, piše Jutarnji, službeni zaslađivač Coca Cole i Pepsi Cole, a nalazi se u više od 6000 proizvoda, uključujući i dječje osvježavajuće napitke.

Simptomi trovanja aspartamom su glavobolja, umor, vrtoglavica, povraćanje, ubrzan rad srca, gubitak pamćenja, depresija, pobačaji, neplodnost, a može utjecati i na pojavu tumora mozga, multiple skleroze, kroničnog umora, epilepsije, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove boelsti, i brojnih drugih.

Jedan od aditiva, koji se kod nas koristi, a zabranjen je, primjerice u Japanu, te u hrani za djecu, je BHA, koji se upotrebljava u proizvodnji koncentrata za juhe, začinskih mješavina, grickalica (primjerice čipsa), te žvakačih guma. BHA ima kancerogene i estrogene učinke.

U Hrvatskoj odnedavno postoji knjižica s popisom aditiva koji se koriste u proizvodnji hrane, a koji su kod nas dopušteni. Autorice knjižice "Što se krije iza E-brojeva" potencijalno opasne aditive ne preporučuju djeci, starijim osobama, šećerašima, bubrežnim bolesnicima i alergičarima.

( Skinuto sa: http://www.index.hr/clanak.aspx?id=246389 )

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 27, 2005 11:21 am 
Administrator

Zaboraviše da dodaju Natrijum glutamat, (MSG - monosodium glutamate) koji je jedan od glavnih sastojaka Vegete a inače spada u ekcitoksine.

O fluoru u vodi i zubnim pastama, da ne pričamo.

Pozdrav!

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jan 28, 2005 11:18 am 
Član foruma

Što se krije iza E-brojeva?

Ako ste se ikad konzumirajući neku hranu ili piće zapitali što se krije iza nejasnih brojki i slova kojima se u sastavu označavaju aditivi, kemijski sastojci kojima je svrha poboljšati okus, boju, miris ili konzervirati proizvod, konkretne odgovore dat će vam brošura "Što se krije iza E-brojeva", koju je izdala Udruga za demokratsko društvo. U njoj je prvi put na jednom mjesto navedeno i objašnjeno više od 300 aditiva odobrenih u Hrvatskoj, među kojima su posebno označeni oni koji čestim konzumiranjem mogu naškoditi zdravlju.

"Na meni je bilo samo da upozorim javno da se za neke od aditiva preispituje opravdanost upotrebe, i da se neki od njih nikako ne mogu smatrati bezopasnim", rekla nam je jedna od autorica brošure Ivana Vinković-Vrček. Najviše potencijalno opasnih aditiva je u skupini bojila, konzervansa, pojačivača okusa i zaslađivača koji se u prehrambenoj industriji najviše koriste.

Autorica dalje objašnjava kako aditiv omogućuje bržu i jeftiniju proizvodnju hrane, a time i veću dobit: "Oni zapravo služe tome da hrani mijenjaju izgled i okus, povećavaju volumen, vežu vodu u proizvodu, omogućuju primjenu manje vrijednih sirovina, olakšavaju i pojeftinjuju proizvod, kao i njegovo skladištenje i transport. Kupujući prehrambeni proizvod, potrošači često plaćaju i aditive, koji zapravo nemaju nikakve prehrambene vrijednosti".

Tridesetak dokazano opasnih i još 70-ak moguće štetnih aditiva u Hrvatskoj nije zabranjeno, a najviše ih je u slatkišima, gaziranim pićima, pa i u hrani koja je dostupna i djeci. "Trebalo bi paziti koliko se tog proizvoda koji sadrži aditiv uzima. Jer ako pojedete 100 grama neke hrane neće vam ništa biti, ali ako pojedete 200 ili 300 grama, onda ćete udvostručiti ili utrostručiti dozu određenog aditiva, koji bi onda mogao dovesti do nekih zdravstvenih problema", kaže Ivana Vinković-Vrček.

Spomenimo još da se brošura može kupiti u svim knjižarama, a ako vas zanimaju podrobnije informacije, u subotu u 11 sati bit će službeno predstavljena u knjižari Profil u Bogovićevoj.

Preuzeto sa: http://www.radio101.hr/?section=1&page=1&item=16325

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jan 28, 2005 12:06 pm 
Administrator

Evo ovdje jedna besplatna lista:

http://www.foodlaw.rdg.ac.uk/additive.htm

Aspartame - E951
Na-glutamat - E622

Kad se uzme u obzir da je potassium – kalijum; a sodium – natrijum, prilično je razumljivo.

Isti brojevi važe za zemlje van evropske unije, ali bez slova - E.

Pozdrav!

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jan 29, 2005 11:48 am 
Administrator

Pročitao sam Rosenkreuzerski_pogled_na_svijet od Heindela, ima lijepo znaje o ishrani. Recimo lišće povrća ima odlične sastojke za mozak ( recimo lišće mrkve ), a mi to ne jedemo, već samo korijen. Tamo spominje i vodu - najbolje da unutar tijela koristimo destiliranu ( koloidno srebro ??? ) jer najbolje otapa, a za vanjski tretman je najbolja čista izvorska voda. Ima o svemu, pa bi preporučio za pročitati svakome. Tamo je i uzrok zašto starimo. Odlomak o ishrani je negdje oko 93. stranice, neznam, imate kazalo ako ne želite čitati čitavu knjigu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jan 29, 2005 2:00 pm 
Administrator

Jack,

Ja sam pomalo skeptičan prema rozenkrojcerima ali ovaj put nema vremena za argumente. (daleko od toga da nema dosta istine u njihovom učenju)

U stvari, htjeo sam samo da kažem da mislim da je za piće najbolja izvorska voda, upravo zato što sadrži sve potrebne minerale a od destilovane vode čovjek može samo dobiti gadan proljev, jer mu ona izvlači iz organizma minerale (ja sam to već pomenuo ukratko u onom tekstu - Da li je voda živo biće). U svakom slučaju, probaj, pa nam javi rezultate. Hahaha!!! Mada za koloidno srebro jeste najbolja destilovana voda i količina koja se popije ne predstavlja neki problem.

Pozdrav!

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 30, 2005 1:02 am 
Član foruma

Doslo mi je da napisem nekoliko redaka a sto je veoma rijetko da cinim na ovom forumu.. Iz prostog razloga sto vecinu stvari o kojima ovaj forum govori .. ja tek sada srecem. Zatro mi oprostite ako nekog uvredim i usnemirim samo jednim misljenjem. Ne zelim da mijenjam nikog niti da bilo koda savjerujem ili vodim...stoga...

Vegetarijanac sam oko 10-tak godina. Na putu sam nekih 12 ili 13 godina. Svakakvih gluposti i dobrih djela sam radio i probao. Vjerovatno zato sto mislim da je bit svega licno iskustvo. No nebitno.
Upoznao sam u toku ove "radne sluzbe" zilion osoba kao i ucitelja nekog od puteva duhovnosti. S nekim sam se slagao, neke sam negirao ili raskrinkao. NIsam dobrica a nisam ni zao. Nemam altruizam niti da nekom domogne... pokusavam zivjeti sebe.
Vegetarijanc sam samo zato sto mi to odgovara tjelesno a i opravdava neka moja gledanja na zivot.

Dok god se hranimo nizimo i nama ces e hraniti oni "visi". Mislim da je to vec neko pomenuo, ali nisam siguran. Vegetarijanac nisam da bi bio duhovniji... jer duhovnost i izrazavanje bica/sebe ne ovisi o ishrani. Vec o kvaliteti zivljenja. O tome ko jesmo a ne sta trpamo u usta ili sta izlazi na drugu stranu.

Jeste da je vibra profinjenija i senzibilnija kod vegetarijanaca, ali sam imao tu srecu da mi je zivot pokazao i ljude koji nisu vegetarijanci ali zive svoju sustinu.. necu da kazem da su probudjeni... ne..:) ta rijec je postala kich. i to ce na kraju ostati. Kao i vecina puteva koja je unistena zbog toga sto ljudi nisu na putu radi sebe vec radi naziva puta. Radi svoh ubjedjenja ne radi istine o sebi.

Takodjer, ono vegetarijanaca koje sam upoznao.. ne mogu reci da su imalo duhovniji od najobicnijeg seljaka koji cijeli dan ore njivu... sto i ne vjerujem da ce mnogi uspjeti. Zivot nije darezljiv kako religije pokazuju i pokusavaju da nam pokazu. Opstaju najsposobniji, najjaci, oni kojima dan zapocinje sa pitanjem :ko sam ja? Sta zivot zeli da dans ucinim? Kako da se zivot kroz mene izrazi?.. ili nekim slicnim pitanjem.. a ne tim da li je on vegetarijanac... tantrik.. yogi... ili denzitet koji spominjete. Mozda ja gresim .. volio bi to... ali zivot mi svaki dan pokazuje upravo to.

Eto toliko.. nadam se da nisam odugvlacio i oduseo vam vrijeme...

Galaksija.. super je forum i sajt.. fono vas je citati.. barem ono sto mene interesuje... :)

Pozdrav svima..

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jan 31, 2005 1:55 pm 
Administrator

Jesam,

Nema razloga da se ustručavaš da pišeš duže poruke. Kratkim porukama se ionako ne može puno reći.

Interesantno je da neka društva kao što su npr. Rozenkrojceri zahtjevaju od svog članstva da pređu na vegetarijanstvo i ostave duvan, alkohol itd. a poredeći njihova učenja sa istočnjačkim verzijama, stiče se utisak da se radi o fragmentima jednog te istog učenja, s tim što je svaka od tih grupa, od fragmenata koje je imala na raspolaganju sačinila različitu cjelinu (začepili su rupe materijalom koji mahom ne drži vodu).
Neki su u sve to ubacili neku vrstu pseudo-ezoteričnih ritula koji treba da daju kredibilitet onome što se propovijeda.
Nisam još čuo da se u istočnoj verziji gnoze propovijeda neka posebna ishrana niti rituali, mada se dosta govori o higijeni tijela.

U zapadnjačkim verzijama govori se o Putu, dok se u istočnim prvo govori o načinima kako da se priđe Putu. Tako stičem utisak da je zapadna verzija ezoteričkog razvoja preskočila proceduru prilaska Putu tj. krenula «prečicom». (U 5-tom dijelu Gnostike biće nešto više govora o tome)

Ja imam neku averziju prema onima koji sebe nazivaju duhovnim učiteljima a pogotovo onima koji tvrde da su probuđeni. Ja još uvijek nisam sreo probuđenog čovjeka, mada sam sretao mnogo onih koji misle da su probuđeni i misle da vide a naravno, ni sebe samog na smatram probuđenim. Prije bih rekao da se nalazim u fazi buđenja. Gurđijev jednom prilikom reče nešto u smislu da ukoliko čovjeku pođe za rukom da se na momenat probudi, snage koje ga drže u snu obrušavaju se na njega desetorostrukom jačinom i vraćaju ga nazad u san?! (ne znam, da li ovo još uvijek važi, jer mi se čini da u ovom periodu dolazi do nekih promjena koje još uvijek nisam u stanju racionalno objasniti.)

S druge strane, za mene druga opcija ne postoji nego da se krećem u pravcu kojim sa namjerio. Kažu da postoje četiri puta, Put fakira, Put monaha, Put jogija i Četvrti Put. Pitanje je da li je stvarno broj tih "Puteva" ograničen?

Činjenica je da se čovjek često prilikom svega toga osjeća frustriranim, međutim, nije ni čudo kad se razumije da pokušavamo doseći srž egzistencije.

Pozdrav!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 286 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.