Dlakava ruka nepoznatog bića uspaničila Kninjane: 'Često znamo čuti glasanje nepoznate životinje'
Već neko vrijeme na mobitelima Kninjana kola fotografija ruke nepoznatog bića pronađene podno Dinare, poviše sela Polače kod Knina, piše Slobodna Dalmacija. Ruka nalikuje rukama primata, ima pet prstiju i nokte i obrasla je dlakom. Mnogi Kninjani već imaju svoje teorije, od onih da je riječ o majmunu kojega je netko kao kućnog ljubimca odbacio i ostavio na Dinari, do teorija koje bi “dušu dale” za Krešimira Mišaka i njegovu emisiju “Na rubu znanosti”.
Poklonici tih nevjerojatnih teorija spekuliraju da je možda riječ o ruci nepoznatog divljeg stvorenja ili čak o ruci preživjelog neandertalca. Fotografiju odlične kvalitete je podno Dinare svojim mobitelom snimila 29-godišnja mještanka Polače Vaska Radulović.
- Fotografiju sam snimila prije otprilike godinu dana i, eto, proširila se po Kninu razmjenom preko mobitela. Ruka je pronađena podno Dinare, iznad sela Polače, u predjelu koji zovemo Polački gaj. Bila sam s majkom koja je tu čuvala ovce i naš pas je negdje u blizini našao i donio tu ruku. Planirala sam pozvati veterinare da nam daju stručno mišljenje o ruci, odnosno o kojem biću je riječ, ali već je sljedećeg dana nestala. Vjerojatno ju je pokupila neka životinja. Naši lovci iz sela također nisu znali odgonetnuti kojoj životinji pripada ruka – govori nam djevojka iz Polače, autorica fotografije, te dodaje kako ruka najviše nalikuje majmunovoj i čovjekovoj.
- Ruka je najviše nalikovala majmunovoj, ali kako ovdje nema majmuna, sve je prilično čudno – kroz smijeh nam govori susretljiva sugovornica koja nam opisuje veličinu same ruke, što se na fotografiji ne može utvrditi jer se ne može usporediti s nekim okolnim predmetom.
- Nadlaktica, podlaktica i prsti su veličine ljudskih. Ali ne samo što odgovaraju veličinom, nego i nalikuju na ljudske – govori nam Vaska Radulović.
Nakon što su vidjeli ruku, nekim stalnim posjetiteljima Dinare ipak nije bilo svejedno.
- Često s društvom dođem u planinarski dom na Dinari i često po noći znamo čuti životinjsko glasanje koje ne nalikuje ni jednoj životinji za koju poznajemo. Tako da mi nije svejedno nakon što sam vidio ovu fotografiju – kazao nam je 47-godišnji Kninjanin.
Fotografiju ruke poslali smo Institutu za antropologiju u Zagrebu te Zavodu za biologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu sa zamolbom za stručnim mišljenjem, no do danas nismo dobili nikakav odgovor, što cijelu priču o ruci nađenoj podno Dinare čini još zagonetnijom, piše Slobodna Dalmacija.
Izvor:
http://www.jutarnji.hr/cudna-dlakava-ru ... -/1051786/