jolo_du je napisao/la:
Ja mislim da nema većeg sebeljupca od čovjeka koji ne može prihvatiti da je hrpa kemijskih reakcija pa izmišlja dušu, zagrobni život itd. I više pokušajte pobiti ili se složiti oko ovih proturječja, nadodati svoja itd., ne puniti stranice razmišljanjima o meni i mojem umu ili natovim besmislenim porukama.
E pa meni je teško odrediti što je blesavije; vjerovanje u dušu ili ovakvo zadrto vjerovanje u neki redukcionistički deterministički mehanicizam. Činjenica je, naime, da još uvijek neznamo odgovore na temeljna pitanja svijesti, i da je taj tvoj stav u najboljem slučaju pretjeran.. Ti si pseudo-skeptik i hipokrit, tobože kritiziraš dogmatične stavove i "uzimaš sve s rezervom", a ustvari određene upitne stavove prihvačaš kao temeljne i nepropitljive istine (npr. ovo o svijesti). Pravi skeptik takav nije. Aragorn je jako dobro objasnio tu razliku pa ne bih sad više o tome.
Samo bih se osvrnuo na tu, danas vrlo popularnu, mehanicističku tvrdnju da smo 'hrpa kemijskih reakcija', koja se tako upadljivo postavlja u tvom postu, koda je sasvim sigurno da je baš tako. No da nije ni blizu sigurno, jasno je onome tko je upučen u tematiku. Pogledaj naprimjer
ovog fizičara, jedan od poznatijih - dobitnik nagrade za fiziku (koju je podjelio s Hawkingom) zbog svojeg enormnog doprinosa fizici. U svojoj knjizi
Emperor's New Mind on iznosi i objašnjava svoje stavove i razmišljanja po pitanjima svijesti, razuma, računala (AI), zakona fizike itd., a koji su dijametralno suprotni tvojoj mehanicističkoj dogmi. Pročitaj prvih par pasusa sa wikipedije o njoj za bolji dojam. Ili npr.
Bohm, koji je također i fizičar i filozof, a o čijem utjecaju na modernu fiziku valjda i nije potrebno govoriti, s obzirom na to da je odgovoran za jednu
interpretaciju kvantne mehanike. Kažu čak da je trebao dobiti nobela. On u svojoj knjizi (koju sam pročitao) također (između ostaloga) pokazuje svoje viđenje svijesti, nasuprot mehanicističkom, a koje je sasvim doslijedno i kompatibilno sa fizikalnim zakonima u koje je i suviše upućen.
Zaključno: prvo, ove priče o 'hrpi kemijskih reakcija' možeš prodavati negdje drugdje, drugo, nisi ti nikakav skeptik, tvoje dogmatično prihvačanje određenih uvjerenja od bilokakvog je skepticizma udaljeno svijetlosnim godinama.
Peace.