niki je napisao/la:
Pa ko još upalu zove fizičko oštećenje,i to množina,al dobro...
Upala je proces koji dovodi do fizickih ostecenja. Jer, ako smijem primjetiti (iako izgleda da ne smijem), upalni proces dovodi do razlicitog izgleda tkiva.

Ono, ocima vidim da je nesto upaljeno.

A to je po definiciji fizicka promjena, koja je ustvari ostecenje. Mozes ti upotrebljavati drugu rijec, ja volim to zvati ostecenjem. Svaka promjena koja je nezeljena je ostecenje. Ako ti upale ne vidis, ne vidis da je tkivo oteceno, povecalo svoj volumen, upaljeno (promjena boje i sl.), pa dobro, ti onda nemoj upale zvati fizickim promjenama koje su nezeljene... Znas, rijeci mogu biti razlicite, ali pricamo o istoj stvari. Filozofiraj ti koliko zelis, ja sam prvi koji dopusta kreativnu upotrebu rijeci.
Citat:
Kad imaš bakterije imaš upalu oka,a kad ti se zabije staklo -fizičko oštećenje.
Ajoj, kada imas bakterije, tebi nije nista. Kada imas viruse u sebi, tebi nije nista. Ljudima ne smeta virus per se. On se eto, nalazi u tebi. I to je tako lijepo, imas virus, imas bakteriju...
Problem je, molicu lijepo u tome sto tebi virus ili bakterija radi. A radi vise stvari, pa da samo rekapituliramo par stvari koje bakterije i virusi rade u tebi:
a) Trose hranjive tvari koje bi inace trosile tvoje stanice (tebi manje, moras jesti vise, a neke hranjive tvari ti potpuno fale)
b) Izbacuju svoje metabolite u tebe, poznatije pod toksini, koji te truju. To je ustvari uzrok mnogih bolesti, ti toksini koji te truju, koje moras provesti kroz svoj metabolizam. Zato i jeste herxheimer slican bolesti, jer jednostavno, umjesto toxina iz patogena, moras obraditi mrtve patogene. Razlika? Pa, kada je on ziv, on stalno stvara nove i nove toksine (a i nove i nove generacije patogena koje ce stvarati toksine). Kada ga ubijes, on vise ne stvara toksine.

c) Neki patogeni (ne svi) direktno napadaju tvoja tkiva (razni patogeni vole neka tkiva vise, a neka manje), izazivajuci svojim djelovanjem u tebi fizicka ostecenja.
Kada to pogledas ovako kako ja to gledam (cisto sumnjam, ali nema veze, pisem ja to i zbog drugih, ne samo zbog tebe, a i biti ce taj tekst skopiran na slobodni.net, neka se nade...), onda ti je jasno da to sto imas patogena u sebi nije toliko gadno. Gadno je sto on radi neke stvari koje se tvojem tijelu ne svidaju. A razlika izmedu stakla u oku i patogena koji ce dovesti do konjuktivitisa (kada smo se uhvatili oka)? Pa, staklo je obicno ocito, svima je jasno da je to razorno djelovanje stranog tkiva. A patogeni isto stvaraju razorna i te kako razorna fizicka ostecenja, od kojih su neka nazalost ireverzibilna, ali su ta puno nevidljivija. Pa ne zaboravimo i to da su patogeni nevidljivi golim okom (onim u kojem nije staklo). Je, razumijem ja da osoba kao sto si ti ima problema s predstavljanjem takve slike, ali to jeste tako.
Citat:
A ovaj dečko nema nikakve simptome bolesti,samo se htio malo pročistit,pa je ispalo da mu je loše.
Da, nekad je covjek pun patogena, a nema nikakvih ocitih problema. Sto ne znaci da nema ama bas nikakvih problema. A i ovako jaka reakcija, to je znak necega... Da ne pricam kako je meni bilo dok sam se cistio prvi put... Nimalo ugodno. Mene je jedino drzalo i hrabrost davalo to sto je meni bilo ocito bolje, iz dana u dan. Tako sam znao da trebam izdrzati, usprkos povracanju, mucnini, slabosti. Srecom, ja jesam izdrzao, pa sam sada sretan i zadovoljan sa svojim zivotom.
Netko tko smatra da njemu to ne treba, niti ne treba uzimati (time ne zelim reci da ne bi imao koristi)...
Citat:
I mislim da je ok da čovjek bude oprezan sa ovakvim stvarima.Pa drukčije bi bilo čudno.
Slazem se, svakako da treba biti oprezan. Tko misli da postoje 100% sigurne stvari, da je piti vodu sigurno 100% neka proba popiti 10L vode dnevno (vazna napomena, nikako ne pokusavajte, zaista je opasno po zivot, smrt je vjerojatnija nego vase prezivljavanje)...