Planinštak je napisao/la:
Svaka čast, i 4-5 dana gladovanja je dobro, drago mi je što primjećuješ efekte čišćenja. Napiši kasnije još nešto o sopstvenom iskustvu gladovanja i eventualnim rezultatima-posljedicama, ovo je i osmišljeno kao mjesto za razmjenu takvih vrsta iskustava.
Juče sam morao, na žalost, da prekinem post... ali dobro, bar nije bilo uzalud, obavezu koja me je omela sam, koliko toliko dobro obavio
Ne znam jesam li rekao ranije nešto vezano za zglobove... ali post, čak i samo onaj na jabukama, ih čini lakšim u smislu pokretljivost, opuštenijim... smanjuje škripu (koja je pored degradacionih promena u zglobnom sistemu posledica i taloga u vidu kristala... npr zbog viška uree u krvi a manjka tečnosti, i najbitnije, kretanja)... a moramo priznati, svima nama, manje li više škripe zglobovi... pucketkaju i sl...
Povećava elastičnost drastično (a inače kao neko ko se kako tako bavi jogom i elastičniji je od proseka bio sam prilično elastičan i pre)... To što je već primećeno zubi postaju čistiji... a onaj bljutavi ukus u ustima koji se zadržao u nekom blažem stanju i sada, drugog dana po početku unošenja hrane... izgleda je bazan (logično... lužast)... pa je izgleda odgovoran za to što se zubi ne prljaju čak ni kada se ne operu odmah po jelu... već ostaju savršeno glatki...
Što se tiče vida... tu ništa nisam primetio... povremeno mi se magli vid... ali to mi je od umora... a kako se ni za vreme posta nisam previše odmarao... isto je bilo... mada možda ređe...
Nos je i dalje nekako jaaaako slobodan... iako sam i ranije mislio da je slobodan... izgleda da je došlo do nekog smanjenja pritiska u nosnim krvnim sudovima... pa su nosni otvori širi...
Istina da se diše sporije za vreme posta... verovatno su i potrebe organizma za vazduhom tada manje, dosta manje... kao i za snom... jer je telo rasterećeno bavljenjem detoxikacijom nakon jela... predpostavljam...
Ima još jedan pozitivan, pa da onda pređem i na negativne

... Naime... od juče, od kada sam počeo ponovo da jedem... metabolizam je bržći nego ikad... Najpre sam pojeo jednu jabuku... kada je glad nastala, sat-dva kasnije, pojeo sam malo paradajz salate... i tako laganog još dvaput do večeri...
Sve što bih pojeo, svario bih i izbacio u roku od najviše 2-3 sata... što je u odnosu na moje ranije standarde od 6-8 sati... nenormalno

Tako je i danas... kada sam pojeo i malo kuvanog pasulja za ručak, nakon banana za doručak... i paradajz salatu za večeru...
Ima i tu jedna primedba... na nesreću, morao sam da popijem jednu kafu danas... I kako sam je popio, a samo što sam bio u WC, i to muški

, morao sam opet... a onda sam skontao da se, sada čisto telo, tako brano od toxičnih tvari... pa kada se u njega sada puno sposobnijeg da razlikuje dobro od lošeg, poput krave koja pase i trebi dobru od otrovne trave...
Verujem da je tako... a tome u prilog ide i isto iskustvo pri udisanju duvanskog dima od cigarete koju neko upali čak na 5m daleko od mene...
E sad... negativni efekat koji sam zakačio...
Pričao sam da sam najpre postio 4-5 dana (ili više, nisam baš brojao), na jabukama i vodi... Čitao sam da su jabuke nenormalno sposobne da zbog pektina brže nego ma šta drugo, apsorbuju toxine... i istovremenoi čiste i jetru i bubrege (diuretične su, i podstiču lučenje/rad jetre)...
Nakon toga sam još 4 dana postio samo na vodi... ali osećaj je bio identičan... ako se izuzme snažan apetiti za vreme jabučnog posta...
Čak sam, konačno, preksinoć rešio bio i da uradim klizmu sa slanim rastvorom (jedna kašika na litar...cca oko 10-15g)... odradio sam tri... ali je sve bilo bistro i čisto... a stajao sam na glavi (stoj na glavi), zatim na boku... pa u sledećem sveću, a u poslednjem iz sveće i u plug... po minuut-dva...
Ili je talog žešće zalepljen za zidove ili ga nema, samo bistra voda...
Eto... malo neprijatno za izlaganje, ali bez tabua i predrasuda... radi deljenja iskustava...
Međutim... već smo govorili (Planinštače) o esencijalnim masnim kiselinama... a ja o mojim telesnim mastima kojih praktično nemam... e sad, ne znam je li to ili šta drugo... ali je koža počela da mi se suši... naročito na dlanovima... ko smokva brate... a kako trljam dlan o dlan... šušti ko papir....
Koža na telu je ok... ali dlanovi užas... a pomalo i lice... tj čelo...
Ne znam šta bi bilo... ali može biti EMK... ili, čini mi se vitamin K, ili E... i sl...
Sad sam počeo malo sa lešnicima i semenjem bundeve... mada sam razmišljao i o onim kapsulama ako se ovako nastavi... ili bar malo ribe u ishrani... ne znam...
Ima li neko istih iskustava, ne... ili predlog ili ideju šta može biti...
Inače, ne obraćam puno pažnje na to... ali sam naveo sve što sam primetio i čega sam se setio...
Pozdrav
PS
Za saunu... planiram ovih dana...
Samo da prokljuvim i kako se slike ovde "ubacuju" u mđuvremenu... pa da postavim svoj nacrt ako se pokaže funkcionalnim...
Generator pare bi bio rešo sa lončićem nekim od 2L... postavljenog pod stolicu... Rešo u struju, voda u lonče, pa lonča na rešo... i kad počne da vri.... paaaaraaaa
Planirao sam da to stavim pod stolicu.. hoklicu... na kojoj ću sedeti... a oko koje će biti ram od drveta... obmotan najlonom (za plastenike), sa svih strana osim na dnu...
Kad isprobam javiću da li i kako radi...