Mozemo da zivimo u dva stanja bica. Ljubav ili strah. Strah moze biti od milion stvari, a da ga nismo ni svesni. Kad god nismo svesni, radimo nesto automatski, mi smo uglavnom u nekom strahu. Strah od reakcije okoline, strah od odbijanja, od nerazumevanja, od odbacenosti, od usamljenosti, od toga sta ce drugi reci, strah od smrti, strah od bola, od gladi, strah da ne ostanemo bez posla, strah od proslosti, od buducnosti, strah od nepoznatog........... Sve su to kontejneri, predrasude, programi i potprogrami, na osnovu kojih smo oblikovani. Sve ono sto je u svesti i podsvesti, ali nikako nije osvesceno. 99% dana nismo svesni sebe, ni svoje licnosti a kamoli svoje sustine, zaboravljamo sebe, a svo to vreme zivimo u strahu. Stalno smo pod nekim kocnicama i sablonima, koje nam je drustvo i vaspitanje nametnulo, pa se plasimo da iazdjemo iz toga, jer je to izlazak u nepoznato. Kada smo u stanju Ljubavi, mi jesmo stalno u nepoznatom, ali posto nemamo strah, nama nije to problem. Uzivamo u tome, jer je to ono sto covek ustvari zeli, ali potiskuje to, jer se boji svega onoga sto sam vec nabrojao. Kada smo u Ljubavi, mi ne mislimo na sutra, na juce, nema ega, samo davanje. Bio sam jedno vreme u stanju Ljubavi , dok nisu dosle sumnje, odnosno strah, koji to sve ponistava. Kao svetlo i mrak. Ne mogu da budu oba u isto vreme. Mrak ne moze da postoji, tamo gde ima svetlosti, jer je on samo odsustvo svetlosti.
I onda sam razmisljao da nam je Stvoritelj svima dao tako jednostavan nacin da spoznamo i Sebe i Ljubav. Tako sto cemo voleti nekoga, nadopuniti sebe drugom polovinom i tako kompletni otici vise, doci do Znanja..... Mozemo voleti bilo koga. Znam iz iskustva da izgled nije bitan, nego obostrana otvorenost i potpuno prepustanje, bez sumnje.
Cini mi se da smo ovde, na zemlji, u ovom realitetu, ili kako god da nazoves, kao u cistilistu. Odatle ima raskrsnica. Ili u pakao=strah, ili u raj=ljubav. I tako onda samo od nas zavisi sta cemo. Mi smo kreatori svoje realnosti.
I jos sam razmisljao o Znanju. Kada smo u strahu i sumnji, ono naravno ne dolazi, jer smo zatvoreni. Kada smo u Ljubavi, Znanje dolazi, kad se nesto zapitamo, jer smo otvoreni, prepustamo se.
I kao sto sam ti vec jednom pisao, a to je doslo samo iz mene:
Ljubav je davanje. Bespostedno Davanje Sebe. Kada se Daje, ne ocekuje se nista za uzvrat. Bas nista. Ne ljubis nekoga da bi dobio poljubac, nego da bi drugome bilo lepo. Ljubav je stanje bica. U tom stanju razmisljate kako da udovoljite nekome. Tu nema onih zenskih igara, niti muskog sovinizma i egoizma. Kada se Daje, to se radi svom srcem, potpuno se prepustas tome. Ko daje, dobija desetostruko. Ljubav ne trazi paznju. Mi smo neiscrpni rezervoar iz kojeg se moze davati. Sto vise Das, vise Dobijes. Kada dajes, ne ocekujes nista nazad. Kada ljudi Vole, kazu da tada nemaju apetit. Nemaju ga jer se najedu energije ljubavi. Kazu da Ljubav nema oci. Nema je zaista, jer oci pripadaju egu. Ljubav ne osudjuje, nego u svemu trazi opravdanje i razumevanje. Ljubav nije logicna. Ljubav vidi neku drugu Lepotu, koju oko, ego, ne vidi. Nece je nikada ni videti. Ljubav ne sumnja. Ljubav uvek zna sta treba da Daje. Ljubav nema predrasude ni kontejnere. Ljubav niko i nista ne moze pobediti. Kada nekoga Volis, polizaces ga i ako ne mirise "lepo". Tebi i onda mirise bas kako treba. Kada pocnes da ocekujes, sumnjas, logicki razlisljas, Ljubav nestaje. Ljubav moze da spozna i onaj koji nikada nista nije procitao. Zar to nije pravedno? Ljubav se ne moze prepricati. Moze se samo pricati nesto o tome, ali vajde nema.
Sve sto nije tako, nije Ljubav, nego strah.
Najjaci strah je strah od smrti, pa onda strah od toga da nismo vredni zivota i Ljubavi.
Budite iskreni.
_________________ whatever you focus on, you will experience
|