Sada je: pet maj 02, 2025 12:01 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 465 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Okultna simbolika u svjetskoj arhitekturi
PostPostano: pon aug 24, 2009 12:43 am 
Član foruma

Vitez ispred ulaza u crkvu Ruzica na Kalemegdanu

Attachment/i:
vitez na ulazu u crkvu.jpg
vitez na ulazu u crkvu.jpg [ 48.97 KiB | Pogledano 4197 put/a. ]
Vrh

PostPostano: pon aug 24, 2009 12:48 am 
Član foruma

Crkva Ruzica spolja, vidi se slika Bogorodice sa Isusom a iznad njih je templarski krst

Attachment/i:
pozadina crkve.JPG
pozadina crkve.JPG [ 62.48 KiB | Pogledano 4197 put/a. ]
Vrh

PostPostano: pon aug 24, 2009 12:51 am 
Član foruma

Ovi lavovi se nalaze iznad ulaza u hotel na Hvaru

Attachment/i:
lavovi na hvaru.jpg
lavovi na hvaru.jpg [ 51.67 KiB | Pogledano 4196 put/a. ]
Vrh

PostPostano: pon aug 31, 2009 10:18 pm 
Početnik

pozdrav svima,

dio slika iz ovog topica sam imao prilike vidjeti prije nekih godinu dana na jednoj veceri, bile su slozene u prezentaciju pod nazivon "Occult__alchemical_and_esoteric_symbolism_used_in_Balkan_architecture_2.ppt"

prateci srodnu tematiku, tek nedavno sam otkrio ovaj forum i ustvari izvorni topic prezentacije. kako ne bi ostao na praznoj prici da malo upotpunim simbolizam sa svog zadnjeg putovanja, Bol na Braču:

Crkva gospe od Karmela, u samom centru:

slika

slika

slika

slika

slika

Dominikanski samostan i groblje iznad jedne lijepe uvalice:

slika

slika

slika

slika

sunce iznad ulaza, nesto losije vidljivo..

slika

groblje, na bocnom zidu:

slika

ulaz u groblje:

slika

grobnica:

slika

toliko za sada... sve slike su slikane mobitelom, te ih moze bilo tko koristiti. ako za proucavanje netko treba u hi-res, javite pa cu uploadati.

lp,

Zadnja izmjena: hrc; pon aug 31, 2009 10:34 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pon aug 31, 2009 10:20 pm 
Član foruma

Nisi dobro stavio,nevide se slike uopće.

Vrh

PostPostano: pon aug 31, 2009 10:34 pm 
Početnik

daco je napisao/la:
Nisi dobro stavio,nevide se slike uopće.

rijeseno, mea culpa...

Vrh

PostPostano: uto sep 01, 2009 8:16 pm 
Početnik

malo na istocni dio Hrvatske - Osijek...

slika

"egipat" usred osjeka:

slika

slika

crkva u centru osijeka, puno beštija, rozeta i simbolike sunca...

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: uto sep 01, 2009 8:20 pm 
Početnik

rozeta sa desne strane...

slika

rozeta sa lijeve...

slika

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 10:16 am 
Član foruma

Odlične slike @maja.maja i @hrc. Zahvaljujem na trudu.

http://www.4shared.com/dir/12497247/299 ... cija_.html

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 10:27 am 
Član foruma

hrc je napisao/la:
malo na istocni dio Hrvatske - Osijek...

slika

"egipat" usred osjeka:

slika

slika

Prva slika je kino Uranija (zanimljiv naziv, upućuje na metafizičko Nebo), to je lokacija bivše masonske lože u Osijeku.

Ovo drugo sa sfingama, kako mi je rečeno, je ulaz u sadašnju masonsku ložu.

Sfinge su apsolutno bezvremenski simbol, bez obzira da li se pojavljuju najranije u Egiptu il ine. Njihova funkcija je konstantni podsjetnik da ulaskom u sveti prostor moramo pobijediti dualnost u sebi. Hram je pri tom simbol samog Čovjeka, a dvije sfinge na ulazu imaju funkciju kao Jakin i Boaz u Solomonovom Hramu. Zato na drevnim grčkim svetištima piše: "spoznaj sebe", što znači da dualnosti moraju biti pomirene. Napredovanjem prema unutrašnjosti Hrama, borba suprotnosti mora okončati.

Kip žene i reljef lava - zodijački znaci Djevice i Lava. To su susjedni znaci ekliptičkog pojasa zodijaka. U biblijskoj priči, Dalila (djevica) je odrezala kosu Samsonu (Sunce u Lavu), što znači da Sunce (snaga) napušta Samsona i odlazi u znak Djevice na nebesima. Biblija je puna astroteoloških i astronomskih konotacija.

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 10:35 am 
Član foruma

hrc je napisao/la:
pozdrav svima,

dio slika iz ovog topica sam imao prilike vidjeti prije nekih godinu dana na jednoj veceri, bile su slozene u prezentaciju pod nazivon "Occult__alchemical_and_esoteric_symbolism_used_in_Balkan_architecture_2.ppt"

prateci srodnu tematiku, tek nedavno sam otkrio ovaj forum i ustvari izvorni topic prezentacije.

Da, ja sam napravio tu prezentaciju za Icke-a. Očekivao sam da će se prikazati na javnom predavanju, ali nije. Nema veze.

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 10:43 am 
Član foruma

maja.maja je napisao/la:
Detalji za grobne ploce Milana Obrenovica:

slika

slika

Zanimljivo. Ovaj križ izgleda ispunjem Drvom Života. I to u 4 smjera. Kabalistički Kozmos se sastoji od 4 razine ili Olamota: Atzilut (spiritualna razina), Beriyah (mentalna razina), Yetzirah (astralna razina) i Asiyah (eteričko-fizička razina). Možda križ ne predstavlja samo osnovna 4 elementa, već i cijeli Kozmos. Ako je to naravno, bila namjera simbolista koji su dizajnirali simbol.

Usput, ovdje vidimo i Fleur de Lis, francuski simbol merovinške loze. On također ima kabalističko-alkemijsku konotaciju: misterija broja tri kao broja balansa. List ljiljana ima tri latice pri čemu je središnja veća nego ostale, što će reći da je balans posebno bitan u cjelokupnoj ravnoteži i ritmu Kozmosa i Čovjeka. Isto tako, cvijet ljiljana je indirektno shematski prikaz Drveta Života u smislu da svaka latica odgovara jednog stupu Drveta, praveći tako balans između polariteta.

Na drugoj slici, vidimo lorenski križ sa dvije horizontalne prečke. Lorenski križ ima više varijacija, ali povijesno ga je kao heraldički amblem preuzeo Rene d'Anjou, francuski plemić i kralj koji je bio upućen u hermetičke nauke i Corpus Hermeticum. Malo je poznato, ali templari su najprije nosili lorenski križ kao amblem svog bratstva prije nego je dobro poznati jednakokračni križ postao centralni simbol. Sam lorenski križ hermetički implicira dualnosti i transcendenciju dualnosti (dvije horizontalne prečke na jednoj vertikalnoj) i hermetički zakon "kako gore tako i dolje".

Po gornjoj strani nadgrobne ploče, vidimo varijacije na templarske križeve i osmokrake zvijezde (hermetički princip bespolnog Uma - simbol Hermesa Trismegistosa)

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 11:03 am 
Član foruma

tehuti je napisao/la:
Zanimljivo. Ovaj križ izgleda ispunjem Drvom Života. I to u 4 smjera. Kabalistički Kozmos se sastoji od 4 razine ili Olamota: Atzilut (spiritualna razina), Beriyah (mentalna razina), Yetzirah (astralna razina) i Asiyah (eteričko-fizička razina). Možda križ ne predstavlja samo osnovna 4 elementa, već i cijeli Kozmos. Ako je to naravno, bila namjera simbolista koji su dizajnirali simbol.

e sada mene nesto buni. negdje sam tu na forumu procitao (tu, zadnji post) da postoje cetiri wrste "tijela": fizicko, etericno, astralno i mentalno. :-k

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 11:10 am 
Član foruma

maja.maja je napisao/la:
Ovo je slika iz manastira Rila u Bugarskoj. Na slici je Isus Hrist okruzen znacima zodijaka, cak su oznaceni fiksni znaci: Ovan, Lav, Skorpija i Vodolija; mene zbunjuje to, sto je crkva protiv astrologije i masona, a ona sama koristi istu simboliku kao i astrologija i masoni, ko je sad tu sad lud a ko zbunjen? I zasto crkva krije istinu?

U gotičkim i romaničkim crkvama i katedralama imaš puno zodijačke i elementalne simbolike, uz niz drugih hermetičkih tajni. S vremenom se znanost zvijezda svela na idolatriju i praznovjerje pa je u očima Crkve postala đavolja nauka. Međutim, riječ je o istinskoj metodi praktične psihologije i magije koja je zavijena u veo simbolike i "mutnih" termina. Od vremena Konstantina i njegovog progona gnostika i drugih "heretika", znanost zvijezda više nije dio oficijalnog religijskog učenja. Poznato je da su rani crkveni oci prije Konstantina pisali komentare na Corpus Hermeticum, i na mnoge druge neoplatonističke i platonističke rasprave koje su vrlo mistične i okultne po prirodi. U njihovim očima, ono što je poganski mistik Hermes pisao, nije bilo ništa znatno drugačije od kršćanskog nauka, već je bilo konzistentno sa nekim unutarnjim doktrinama vjere. Misticizam ranih crkvenim otaca je zamijenio dogmatizam i politička malverzacija kasnijih crkvenih diktatora. Astrologija je bila sastavni dio hermetičkog nauka i kao takva u ranoj Crkvi, nije bila kontradiktorna kršćanstvu.

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 11:17 am 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:
tehuti je napisao/la:

e sada mene nesto buni. negdje sam tu na forumu procitao (tu, zadnji post) da postoje cetiri wrste "tijela": fizicko, etericno, astralno i mentalno. :-k

Tetragramaton (4 slova - Drvo Života na 4 razine) kao četveroslovno Ime Božje, također predstavlja razine na kojima Čovjek funkcionira. Ova podjela sa tog linka je teozofska, ali se ne razlikuje bitno od hermetičke. Ovo što sam u prijašnjem postu napisao glede povezivanja hebrejskih imena i razina postojanja, vrijedi u modernijem hermetizmu. Hebrejski kabalisti se ne bi složili sa mnom. Ja smatram da ovakva podjela stoji, ali je samo riječ o terminologiji i o interpretaciji. Hermetička Kabala je više fluidna i fleksibilna nego tradicionalna.

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 11:28 am 
Član foruma

nije da je vezano za temu ali rijetko si na forumu tehuti, kaj se zbiva, akj se radi (ako smijem pitati)? :mrgreen:

pozz :love3:

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 11:31 am 
Član foruma

znas tehuti, moram priznati da me tek sada pocela interesirati owa tema(tika). waljda sam morao imati neko "predznanje" da bi poceo sa nekim interesom gledati na owaj topic.
samo zbunjuje me swe owo. ko da popamti owe swe simbole, imena koja ponekad imaju i nekoliko "dodatnih" imena,... :-k

inace, hwala... :thumbup:

Zadnja izmjena: bad.ass; sri sep 02, 2009 11:34 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 11:32 am 
Član foruma

demiurge je napisao/la:
nije da je vezano za temu ali rijetko si na forumu tehuti, kaj se zbiva, akj se radi (ako smijem pitati)? :mrgreen:

bice da su masonerija i ekipa otkrili owaj forum te ga sada:

1. ganjaju jer kuze da zna dosta pa da poduci owe mladje narastaje;
2. ganjaju jer owim sto pise tu po forumu ih otkriwa nama swima.

pa sada... :love3:

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 11:59 am 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:
demiurge je napisao/la:

bice da su masonerija i ekipa otkrili owaj forum te ga sada:

1. ganjaju jer kuze da zna dosta pa da poduci owe mladje narastaje;
2. ganjaju jer owim sto pise tu po forumu ih otkriwa nama swima.

pa sada... :love3:

Pa sad, nije da nisam interesantan braći u keceljama. :)

Ipak sam za neke "na dobrom glasu".

Dosta sam vremena provodio samo čitajući forume i eventualno postajući knjige, tu ti tamo neki komentar i to je sve. Pisao sam neki članak od 30 + stranica, ali nisam još gotov, pa ga u nekoj skorijoj budućnosti postavim na forum. Plus još moja neka proučavanja i čituckanja, pa vrijeme izgleda kao da se skraćuje, čim se više zaokupim.

Vrh

PostPostano: sri sep 02, 2009 12:07 pm 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:
znas tehuti, moram priznati da me tek sada pocela interesirati owa tema(tika). waljda sam morao imati neko "predznanje" da bi poceo sa nekim interesom gledati na owaj topic.
samo zbunjuje me swe owo. ko da popamti owe swe simbole, imena koja ponekad imaju i nekoliko "dodatnih" imena,... :-k

inace, hwala... :thumbup:

Da bi se simboli stvarno razumijeli treba ih obujmiti i intelektualno, i intuitivno. Predznanje je nužno jer naše koncepcije i percepcije tih simbola nadograđujemo istraživanjem i komparacijom. Simbolizam je najneutralnija nauka u ezoteriji jer nema dogme već samo smjernice. Simboli su kanali i spojne točke između onostranog i budnog-racionalnog. Zato su pogodni za kontemplacije, meditacije. Već i samo intelektualno, suzdržano proučavanje simbola može koristiti samoizgradnji unutarnjeg Hrama, a kamoli uranjanje u prostor i domenu simbola (praktični eksperimenti).

Primjećivanje simbola u budnom stanju isto pomaže kao podsjetnik da se nalazimo u Kozmičkom Umu, budući da je Svemir mentalna projekcija.

Arhitektura kao zamrznuta glazba i harmonija u sebi sadrži sve elemente i smjernice duhovnog uzdizanja. To je ljudski pokušaj da se manifestira stvarnost duhovnih svjetova i uprizori u tvrdoj materiji koja je samo refleksija zakona gornjih svijetova ("kako gore tako i dolje, kako dolje tako i gore"). Drevni hramovi, crkve i svetišta nisu samo mjesta gdje su se primale inicijacije, već i mjesta koja su sama po sebi učenje koje je skriveno pred profanim očima. Dakle, iako su to bile škole misterije, te građevine nisu samo služile kao mjesto boravišta i rituala, već i kao samo učenje jer u sebi sadrže svete matematičke i geomterijske proporcije na nevidljivoj razini i okultne simbole na vidljivoj razini. Alfabet simbolične stvarnosti kao cjelokupna Knjiga Života stalno vibrira i mami poglede i pažnju onih koje zanima struktura stvarnosti a ne forma. Forma je način da se prikrije struktura, te je sadržaj bitniji od forme. Stilski i estetski elementi sakralne arhitekture su više kao dodatak na univerzalni nivo simbolizma.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 465 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.