Sve ovo i dalje nastavljam kao zanimljivu priču jer ne "verujem" u pisanu istoriju, statistiku a skoro ni literaturu. A takođe ni u samu ideju nacionalnosti, rasa i sl...
Slažem se da treba promeniti naziv teme u npr: Vlasi, običaji, vlaška magija" ili slično... A verujem njen inicijator se neće ljutiti...
A temu o magiji već imamo, narodnoj, ne?
Aragone
Priznejem da sam malo nevaljao... u početku se predstavivši kao neko ko nema pojma o čemu se ovde radi

Ali nije mi namera bila zla... samo sam hteo da čujem tuđa mišljenja, informacije...
Ja jesam iz istočne Srbije (pomenuo sam već prvu ruku u postovima, na to je se odnosila), tu živim... a pored ostalih, Vlasi su svuda oko mene...
Družim se sa čovekom koji je etnolog istraživač (i sam je Vlah), bavi se proučavanjem, pisanjem i prikupljanjem (zapisivanjem i snimanjem) njihovih običaja, verovanja i.t.d.... I takođe još jednim koji je jedan od osnivača njihovog "Foruma za kulturu". Pored toga dobro poznajem većinu sela i gradova u kojima žive...
Zato sam rekao da statistički, popisni podaci nisu tačni. Zato jer poznajem veeeliki broj Vlaha koji se, iz nekakvog straha (valjda koji smo im kroz istoriju a možda i danas, suptilno i indirektno usađivali), zvanično (u dokumentaciji) izjašnjavaju kao Srbi (u drugim zemljama, verovatnom takođe analogno ovome). Smešno je to, govorim o iskustvima sa potonjeg popisa, što neki stariji, jedva da su govorili srpski...
Tako smo za rezultate popisa, u velikom broju sela, (u gradovima je zanimljivo da se vrlo, vrlo mali br Vlaha izjašnjava u skladu sa svojim pravim poreklom), dobili jako mali br Vlaha, a znamo da 90% njih jedva da govori srpski.
Priča koju mi oni pričaju, naročito mlađi, jeste da se stide toga što jesu

, da ih se poistovećuje sa smrdljivim seljacima (seljak je, verovatno ružna reč, pa se vrovatno i sam trebam stideti što sam sa sela

) i da ih se diskriminiše... I nisam to čuo samo na jednom mestu... A kako sam video da se i sa Ciganima isto radi (a oni jadni i da hoće ne mogu da se prave da nisu Cigani), ja ih potpuno razumem. Arbitrium liberum (slobodna volja) je apstraktnija nego što se veruje... i ponekad se izjašnjavam kao marsovac, samo jer se stidim da budem čovek, a kamoli i neke konkretnije nacije, kad vidim koliko smo zli jedni prema drugima (mi ljudi), gde jaći uvek uskraćuju Arbitrium liberum slabijima, ili većinski manje brojnima... Da je do mene svi bi bili gledani kao kosmopolite, a razlike u običajima i kulturi smatrane lepim i zanimljivim. Bile bi povod za upoznavanje, razmenu iskustava i druženje, ljubav.... a ne mržnju (kao posledicu straha od nepoznatog)...
Tako, svi Vlasi (naziv grupe naroda sa podgrupama koje si naveo) govore isti jezik. A razlika između vlaškog u istočnoj srbiji i rumunskog je mala, i prestavlja razliku između srpskog narodnog i srpskog književnog jezika.... Sam srpski ima veće varijacije u odnosu na geografiju od vlaškog... tako se srpski koji se govori u okolini Leskovca prilično malo razume od strane "severnih" Srba, a tek Pirota... dok se svi Vlasi međusobom, uglavnom lako razumeju, kao i sa samim Rumunima... a uz malu muku i Italijanima (npr kao mi i Makedonci)... Tako se sve te razlike u "jeziku" svode na razlike između hrvatskog, srpskog, bosanskog, crnogorskog i dr jako sličnih jezika koji su, u stvari, mala varikacija jednog te istog... A ja iskreno verujem da i svi ti narodi nisu ništa drugo do jedan isti (naravno, nisam sve nabrojao)...
Zašto neki Vlasi tvrde da nemaju veze sa drugima, je isto zato što neki Slaveni tvrde da nemaju veze sa drugima

,grubo rečeno...
A ako ćemo o fizičkim karakteristikama, ja u njih ne verujem nimalo (jedino ako ćemo da poredimo crnce ili azijate sa nama

), jer Vlaha ima u svim bojama kao i svih ostalih

, i tvrdim da ako bih te pitao da mi izdvojiš Vlahe od ostalih u nekoj grupi ljudi, da ne bi uspeo...
To koju oni priču pričaju jedni o drugima, to je ista priča koju pričaju i recimo stanovnici jednog grada o onima iz drugog... ili još gore, oni iz centra o onima iz predgrađa istog grada...
Iskreno ne znam kako se dolazi do podataka koji se prezentuju na Wikipediji, ali smatram da si u pravu... a da li se radi o širem području ne znam... Ovi istraživači koje poznajem su uložili godine u terenski rad, obilazeći ne samo Srbiju već čitav region... te sam sklon radije verovati njima...tim pre što ih poznajem, poznajem sistem njihovog rada i sl...
Ali sve je to samo onako, bezveze... jer ni jedan podatak nije apsolutan, i nikome se na može 100% verovati. To kažem iako ih poznajem kao nepristrasne istraživače (koji se bave kulturom, ne politikom)...
Citat:
Na kraju ispada da se termin Vlasi ipak odnosi samo na ljude romaskog jezika, dok su "etnicki", odnosno fizicki i po mentalitetu vrlo razliciti izmedju sebe, cak toliko da se moze reci da nemaju nista zajednicko osim jezika.
Isto kao i stanovnici jednog grada i stanovnici iz drugog... Dobro, možda su tu razlike male, ali dakako da nisu male razlike imeđu gradova severnije i južnije, a naročito imeđu stanovnika sela i gradova... jednog istog naroda...
Mentalitet, običaji, a naravno i jezik, se vidno razlikuju
Iskreno za Tošu ne znam... prvi puta sam ovde juče čuo da je Vlah... ali kome je to važno (meni nije)

... čovek lepo peva, drag je i to je sve što znam...
Nekad smo svi bili Jugosloveni, ne

... Meni se to jako sviđalo... iako sam tada bio jako mlad...
Od kada su počeli da se dele... ja sam postao kosmopolit i po poreklu (

) i po kulturi, tj običajima
Pošto sam bio u takvoj prilici da živim duže vreme okružen ljudima iz raznih krajeva zemlje (konkretne), i smarao ih da me nauče... mogu reći da sam uspeo da naučim razne varijacije južnjačkog srpskog (Leskovac, Pirot, Kosovo), ali takođe, delimično i vlaškog... pa onoliko koliko je to moguće, pričao sam iz prve ruke... a vrlo malo na poverenje mojih prijatelja... Tako za jezik kojim se koriste Vlasi u Makedoniji lično ne znam... Ali imam dosta i Makedonskih prijatelja, i to na sreću i onih koji žive ovde i takođe delimično znaju ovdašnji Vlaški... a doseljenici su iz Makedonije te tamo često odlaze kod rođaka... Iskoristiću to da popričam sa njima o sličnosti i razlikama u jezicima "naših" i "njihovih" Vlaha (iz lične radoznalosti), pa mogu i to napisati jednom...
Najzanimljivije bi bilo kada bi imali Vlahe na forumu, razne i iz raznih krajeva (zemalja), pa da ih zamolimo da napišu nešto na svom jeziku i pokušaju da se sporazumeju između sebe...
Eto... ako ima nekog iz Makedonije neka napiše par rečenica, a ja ću da dovedem prijatelje da to pročitaju i da ih pitam da li su razumeli... Bilo bi to jedno lepo, zanimljivo iskustvo... a verujem, naročito za njih...
Još jednom da kažem, ja lično, ne bavim se ovde argumentovanjem ili demantovanjem... u tom smislu meni je svejedno kao što mi je sve JEDNO... Jedino mi je želja bila da podelim ono što znam, sa prostora kog znam, na način kojim umem
Ako sam i imao neki cilj onda je to skretanje pažnje upravo na to da se ovoj i analognim temama ne može pristupati sa naučnog aspekta... jer je ovo jedna neuhvatljiva, neopipljiva kategorija, a naročito nedeterminantna...
Šta sam ja po nacionalnosti i poreklu... ne znam... možda Turčin

(ponovo se pozivam na onih 5 vekova)... a i da je tako sve mi je jedno

, ne?
Kada je o samoj magiji reč... da li je vlaška magija vezana samo za istočnu Srbiju i tamošnje Vlahe... ne verujem... koliko je meni poznato u čitavom regionu (da ne kažem svetu) ljudi "bave" magijom...
Slušao sam razne priče konkretno o ovoj... kako crnoj tako i beloj... a one koje sam imao prilike da sretnem za koje se govorilo da se bave belom, koliko sam uspeo da skontam, to su obični hrišćanski vernici, sa gomilom ikona koji mute neke travice i sl... recitujući obične hrišćanske molitve ali na svom jeziku... I zaista, mnogi koji njima odlaze sa problemima tvrde da im je pomoglo... A ljudi sa extrasens se mogu sresti svuda, bez obzira na genezu...
'Ku noć...