Sada je: čet maj 08, 2025 11:19 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 273 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Sljedeća

Da li (ne) jedete meso?
Jedem meso 57%  57%  [ 69 ]
Vegetarijanac sam 43%  43%  [ 52 ]
Ukupno glasova : 121
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vegetarijanac / Mesožder
PostPostano: sri jul 08, 2009 5:21 pm 
Član foruma

Danmagorez je napisao/la:
Evo moja varjanta.... Mislim da smo blizu:
Ja recimo se dignem svako jutro oko pola pet i onda u mom zgodnom stancicu od 30 m2 popijem kafu blejaci u zid.. jer televizor nemam, jer ga necu. To sve ide uz opustajuci zvuk prvih jutarnjih autobusa, jer hvala bogu imam stanicu ispred kuce sa obe strane ulice.
Taj divni zvuk starih raspalih motora autobusa stvara interesantne vibrazije u dubini mozga.
Nakon kafice krecem na posao i krocim na mekani asfalt ispred kuce. Prolazim pored niza antickih kontejnera koji od toplote evaporiraju ukus budjavog truleza. Stizem u grupnjak interesantno nakostresenih, namrgodjenih, pospanih i nekim cudom nezadovoljnih lica i cekam autobus koji naravno nikako da dodje. To cekanje otvara prostor za uzivanje u okolini. Moze se primetiti razno djubre po ivicama ulice, a gore i okolo suma bilborda i reklama, prodavnice sa popustima i elegantno neuredjen skup ciganskih raspalih baraka nize sa druge strane poluiskrivljene zardjale ograde.
Naravno u punom autobusu imam priliku da se cesem i guzim sa gomilom ljudi koji se povremeno svadjaju. Vezbam ravnotezu i sposobnost da izbegnem da mi neko zgazi na stopalo kao i ja njemu.

=D> =D> =D>
Svaka čast druže!!! Tako divno pišeš. Oduševljen sam... i nasmejen... zbog ironije... sve u svemu, svaka čast na talentu... :thumbup:

Vrh

PostPostano: sri jul 08, 2009 5:45 pm 
Član foruma

SuperFrog je napisao/la:
Ljeti je super, ujutro puno ptica, raznorazne divljaci koja tamani sve vrste cvjeca i trave, tako da je uzalud sijati bilo sta. (bastu bih mogao imati jedino ako bih napravio staklenik) Nedaleko od kuce je farma, a najbliza trgovina je nekih 2-3 km. daleko.

A razmisljamo da se preselimo bas negdje na selo... (premda sam ja vise sa kakvu planinarsku varijantu - dakle druga drzava)

Ma i kod mene, u planinskoj varijanti ti je tako... recimo kukuruz ti napadaju divlje svinje, pšenicu ptice, kao i vinograd i tako dalje, i tako dalje...... Ali dobro, uvek ostane dovoljno i za nas :D . Ono što baš želimo sačuvati, to ogradimo tarabama ili onom pletenom žicom, te postavimo strašila. Pa i pored toga desi se... Eto pre mesec dana, čvorci (ptice) "obrstiše" sve trešnje za par sati, za mene nije ostala ni koščica. Sva sreća te sam ipak par dana dok se nisu bili pojavili, pojeo nešto i ja... :D

Jel znate šta mi je palo napamet? Da otvorimo temu ishrana korovom (divljim biljem), mislim ovde to su: loboda, maslačak, zelje, kopriva... Lobodu nisam nikad a maslačak retko, ali zati zelje i koprive koristim u ishrani... mmmm čorba od kopriva...
A voleo bih tu temu, jer da bi razmenili iskustva, otkrili još jestivih vrsta, i razmenili recepte, odnosno iskustva... Ja npr maslačak koristim u salati, ali me neki ovde zastrašuju da je opasno jesti ga, ne znam beše zašto, da li je jak diuretik ili tako nešto. Za lobodu sam čuo, ali nikad je nisam ni probao. Ako se slažete, otvorićemo temu...

PozZz

Vrh

PostPostano: sri jul 08, 2009 6:44 pm 
Član foruma

Zanimljivo, prije par dana u razgovoru dodjemo na temu maslacka u ishrani. Ovdje u obliznjoj trgovini u salati takodje dolazi i maslacak?! Ja sam znao za med od maslacaka, ali nisam znao da se koristi sirov za salatu, premda sam ga i jeo. :rofl

Vrh

PostPostano: sri jul 08, 2009 6:49 pm 
Član foruma

baki je napisao/la:
Citat:
Priroda nam daje i više nego što je potrebno, sve je tu samo se treba sagnuti i pobrati.

Slažem se.... ali ne sa savremenim načinom života...

Takodje ne u dovoljnoj kolicini... :(

Vrh

PostPostano: sri jul 08, 2009 8:38 pm 
Moderator

SuperFrog je napisao/la:
Zanimljivo, prije par dana u razgovoru dodjemo na temu maslacka u ishrani. Ovdje u obliznjoj trgovini u salati takodje dolazi i maslacak?! Ja sam znao za med od maslacaka, ali nisam znao da se koristi sirov za salatu, premda sam ga i jeo. :rofl

...a ovo je još zanimljivije...

ovu mi je poruku jučer poslao frend (s kojim dijelim slične teme za razmišljanje kakve se nalaze i na forumu, ali on baš i ne posjećuje "galaksiju") (da sinhronizacija):

7. 7. (Prije 1 dan)
Dobročinitelj maslačak

Priroda je u svojoj mudrosti učinila maslačak jednom od najraširenijih biljaka. On je kod kuće u umjerenim i hladnim područjima ove zemaljske hemisfere: u Evropi, centralnoj Aziji, sjevernoj Americi i u Arktičkim južnim umjerenim zonama. Svuda bujno raste na livadama, oranicama, zelenim poljima, uličnim jarcima, sporednim putovima i skoro na svim mjestima na kojima dobiva malo sunca. Skoro da ga nije moguće istrijebiti. Tko je to pokušao, možda je i mislio da se priroda zabunila, kad je tom "dosadnom" korovu dozvolila da se širi preko Zemlje. No ipak svemudri Bog, koji je stvorio toliku vrstu korova, ipak mora voljeti taj ponizni maslačak i imati na umu njegovu posebnost. Maslačak je u stvari kralj biljnog svijeta i pripada porodici glavočika, "najviše stojećoj biljnoj obitelji, vrhuncu biljnog carstva". Tko naginje nisko gledati tog princa u prosjačkim haljinama, u njemu bi mogao ovaj članak izazvati poštovanje.

Maslačak kao hrana

U teškim vremenima čovjek uzima hranu gdje god je nalazi. Kako maslačak posvuda raste, on je jedino prirodno sredstvo za stalno osiguravanje zaliha hrane čovjeka, životinja, ptica i čak pčela. Njegovo znanstveno ime je TARAXACUM, arapska promjena grčke riječi TROGEMON, što znači jestivo. Kad su jednom insekti uništili cjelokupnu žetvu na otoku Minorca, stanovnici su umjesto kruha jeli korijenje maslačka. Kao prehrambeno sredstvo ne zaslužuje on samo pohvalu u lošim vremenima. U mnogim zemljama stoljećima je on sastavni dio obroka, jer se spoznala njegova vrijednost.

Upotrebljavaju se divlje i kultivirane vrste. Mlado lišće puno je vitamina i minerala i neobično je ukusno za pravljenje zelene salate. Često se kuha kao špinat i stavlja na stol začinjen maslacem ili octom. Sa drugim zelenilom nema tako gorak okus. Sitno izrezano lišće se stavlja i u namaze na kruh. Slijedeći su razlozi zašto prehrambene znanosti savjetuju dnevno ga koristiti.

Različita istraživanja su otkrila da se u mnogim biljkama nalazi vrlo malo željeza, ali u velikoj količini u maslačku i potočarki. Željezom se bori protiv osjećaja umora i osjećaja teškog disanja. Znamo da je željezo potrebno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Mnogi liječnici i iscjelitelji su mišljenja, da je nedostatak željeza jedan od najvećih zdravstvenih problema uopće. Usprkos modernog vremena tzv. "bolji život" i jednostavna prehrana čine nedostatak željeza sve većim problemom.

Anemija je medicinski izraz za nedostatak željeza u ljudskom tijelu. Ako u zdravim danima stalno uzimamo maslačak, preventivno sprečavamo anemiju. Čovjek na taj način prima novu energiju i ostaje zdrav i aktivan.

O željezu ovisi i pravilna proizvodnja biljnog klorofila, koji stvara uz pomoć svjetla hranu za biljku. Ako ona nema dovoljno željeza, lišće joj požuti i nema više vrijednost za ljudsku prehranu. Drugi uzrok za izvanredno visoki udio vitamina i minerala u maslačku, je njegovo špicasto korijenje, koje duboko ulazi u zemlju i tako on prirodno dolazi do određenih razina u zemlji. Razna ispitivanja su pokazala da neke biljke uzimaju minerale samo iz određenih slojeva, kao npr. što kikiriki uzima kalcij u blizini površine zemlje. Tako je korijen maslačka jedinstveno hranjivo sredstvo za čovjeka. Tanko izrezan može se upotrebljavati u salatama kao i juhama, povrću i u prozirnim juhama. Korijen se može upotrebljavati kod pravljenja sokova od povrća i kao dodatak kavi, tako da se korijenje osuši, melje i prži. Utječe na okus kave poput cikorije.

Korijen skuplja energiju, što maslačku pogoduje da rano niče u proljeće. S toga se smatra da je korijen maslačka snažna hrana. Grčka mitologija kaže da je Tezej, koji je imao snagu da savlada bika od Maratona kao i čudovište Minotaura, Hekata, tajnovita božica Mjeseca hranila ga je sa maslačkom.

Moderna znanost naziva korijen maslačka "Čarobna supstancija", prehrambeno sredstvo, koje se ne sastoji niti iz škroba niti šećera. U nekom smislu sliči obima, jer iako posjeduje značajke škroba ipak je topljiv kao šećer. Brzo se pretvara u fruktozu, jednu vrstu šećera.

slika

1. Kemijska struktura hemoglobina 2. Kemijska struktura klorofila

Proces disanja se odvija uz pomoć željeza opremljenog hemoglobina, koji daje krvi crvenu boju. Veliko otkriće kemije je bila kemijska formula za hemoglobin, vrlo srodnog s zelenom tvari klorofil u biljkama. Hemoglobin ima u središtu strukture željezo, a klorofil ima magnezij. Strukture podsjećaju i na kvadrat.

Svaki dio biljke maslačka može se smatrati da je jestiv, jer je ona okrepljujuća i također hranjiva. I sam cvijet se upotrebljava kod pravljenja vina ili se može dodati salatama zbog poboljšanja prehrambene vrijednosti.

Medicinske osobine

Maslačak se upotrebljava i u medicini, kao sredstvo za povećanje unutarnjeg izlučivanja i otpuštanja urina iz tijela, za jačanje želuca i pospješivanje rada žući. Odlično je sredstvo za sprječavanje i za liječenje skorbuta, koji se uglavnom javlja nedostatkom C vitamina. Maslačak je jedna od najkorisnijih biljaka kod smetnji jetre, također je vrlo vrijedan i za srce.

Nizozemski liječnik i kemičar, Hermann Boerhaave (1668. - 1738.) rekao je, da dnevna uporaba maslačka najozbiljnije i najtvrdokornije lišava zastoje u probavnim organima. To je dakle vrlo staro sredstvo za liječenje probavnih smetnji, koje dolaze zbog trome jetre. Noviji istraživači smatraju da je maslačak dijetalno sredstvo, koje otapa tipične naslage reumatičnog artritisa.

Prema Macmillan Medical Encyclopedia upotrebljava se svježa mliječna supstancija iz cvjetnih stručaka također i za liječenje bradavica. Najmudrija medicinska upotreba je preventivne prirode.

Industrijska vrijednost

Maslačak ispunjava i uvjete moderne proizvodnje. U Rusiji i Argentini uzgaja se posebna vrsta maslačka zbog mliječnog soka (latex). On se prerađuje u gumu. U zemljama gdje se proizvodi svila, često se listovi maslačka koriste kao nadomjestak dudovog lišća za hranu dudovog svilca.

Možda je jedna od najvažnijih, ali i najnepoznatijih zadaća maslačka za vrijeme kritičnog proljetnog vremena, staviti na raspolaganje pčelama velike količine polena i nektara. Tada ga pčele trebaju za izgradnju svojeg legla. U rano proljeće je on od velikog značenja za pčelare i trgovce medom.

Nešto o dualitetu

Ne začuđuje ako, kod te biljke, koja toliko služi za dobrobit i tako neprimjetno raste, pronalazimo jedinstvena obilježja. Tako je na pr. maslačak "odustao" od oplodnje svojeg sjemena. Njegovo sjemenje se uopće ne oplođuje. Svako sjeme i svaka generacija su isključivo rezultat neke vrste partenogeneze "djevičanska oplodnja". Bez spolne oplodnje nije moguće ni miješanje nasljednih čimbenika. Stoga, objašnjavaju nam znanstvenici, da će maslačak i nakon miliona godina biti isto biće kao i danas.

Izgleda kao da je priroda kod maslačka rekla: "Ti si dobar, kakav jesi. Ne moraš se mijenjati ili se usavršavati. Ja s am s tobom zadovoljna." Tako priroda uvijek iznova dokazuje da joj je neobično važno da ta savršena biljka preživi.
Iz arhiva R.C.

...a, zanimljiv je i izvor...

Izdavač
A.M.O.R.C. * Lange Str. 69 * 76527 Baden-Baden
- Sva prava pridržana -
http://www.amorc.hr/newsletter/kolovoz_2006.htm

...Hm... :-k

eeej, pa već 15 min. pokušavam poslati post!!!

Ta web stranica nije dostupna.

Web stranica na domeni posting.php?mode=quote&f=6&t=1891&p=69654 možda privremeno nije dostupna ili je trajno preseljena na novu web adresu

...tek iz desetog puta sam konačno uspio... :shock: :shock: :shock:

????

Vrh

PostPostano: sri jul 08, 2009 10:13 pm 
Član foruma

SuperFrog je napisao/la:
Takodje ne u dovoljnoj kolicini... :(

[-X

Vrh

PostPostano: sri jul 08, 2009 10:58 pm 
Član foruma

Evo idem da otvorim tamu o "hrani iz prirode". Pozivam vas sve da pređemo tamo kad želimo da pričamo o "divljoj hrani"...
Hej Vjetre, možda da prekopiraš svoj post o maslačku i tamo, jer će možda tako biti lakšt da na tu jako korisnu informaciju naiđu zainteresovani... Inače svaka čast na postu! Jeste videli "law of attraction" na delu... kako nas je samo spojio :D
PozZz

Vrh

PostPostano: ned jul 12, 2009 8:00 pm 
Moderator

baki je napisao/la:
Evo idem da otvorim tamu o "hrani iz prirode". Pozivam vas sve da pređemo tamo kad želimo da pričamo o "divljoj hrani"...
Hej Vjetre, možda da prekopiraš svoj post o maslačku i tamo, jer će možda tako biti lakšt da na tu jako korisnu informaciju naiđu zainteresovani... Inače svaka čast na postu! Jeste videli "law of attraction" na delu... kako nas je samo spojio :D
PozZz

Jeste :D i to je divno :love5: da nas je spojilo. Baš se ima dosta novog naučiti. Nego da li ste za otvoranje teme Selo? Razmjene nekih iskustva i razmišljanja, ideja među onima koji žive na selu i možda potencijalni povratnika ili doseljenika :mrgreen: Ideje kako preći na selo/salaš/prirodu i kako se finansiski održati u ovom sistemu, jbg drugog nemamo, iz sela. Možda u toj temi može da se spoji i hrana iz prirode jer je usko vezana za život na selu?

...prije dvije sedmice sam imao dijalog sa prijateljem o selu. Kroz taj dijalog smo shvatili da se sistem/društvo trudi da selo i seljane ocrni najstrašnije. Još u djetinjstvu sam uočavao te fraze(postale su i moje :oops: ) koje su opšteprihvaćene u današnjem društvu...'' Ma pusti ga, seljak. Joj, koji seljak. Seljober. Vidi vozara. Joj putova. (hercegovina, u srednjoj školi jer su morali da putuju do grada). Brđanji. Krkani (u hercegovini...izvedeno od neko ko krka/ ždere no može i onaj ko nosi na leđima, na krke/krkače) ...'' Primjera mali milion.Česta uzrečica ako nekog hoćeš uniziti. Vjerovtno je duboko istoriski usađena, ono s koljena na koljeno. Elem, pričamo tako i prijatelj mi reče kako su današnji seljaci pokvareni i nepošteni. Dobar je to čovjek, moj prijatelj, otkud li mu takav stav? Počeo sam sa propitivanjima, razvezla se priča i na kraju smo došli do toga da ''društvo'' nikako ne želi nezavisne ljude te da smo dopustili (nas dvojica) da nas duboko zatruju. Shvatate da smo obojica imali teške predrasude. Mislim da bi ovakva tema pomogla i sa te strane, da se takve predrasude malo protresu...

Pozdrav

:love3: :love5: :love3:

ide nekako uz ovu diskusiju...hehe...pođimo na selo... :wink: :mrgreen:...
http://www.youtube.com/watch?v=UUGKlTXR7Po

Vrh

PostPostano: ned jul 12, 2009 8:27 pm 
Član foruma

Java, otvaraj temu brate, dobra ideja... Ja sam diplomirani seljak :mrgreen: , zaljubljenik u seoski način života, zemlju i prirodu... pridružiću se temi... Samo razmisli gde da je staviš... možda da se konsultuješ sa moderatorima...
Znači raspravljali bi o eko selima, samoodrživim...o problemima na selu... o odnosu sistema prema seljaku... o (de)stimulaciji mladih da ostanu na selo... O za i protiv...
Inače sve o čemu ti pričaš ja sam proživeo, sva ta omalovažavanja, vređanja i slično, ali uvek kažem "Ja sam seljak u srcu i duši, ko me mrzi može da mi... :mrgreen: , pljune pod prozor :wink: ", šalim se... Znaš kako, nema to veze sa time ko sam ja, nego ko je onaj koji me vređa... Kaže "duhovna" literatura, ali kažu i zvanični psiholozi, omalovažavanje ukazuje na bolest psihe onoga koji omalovažava.... Onaj koji te vređa ima problem sa sobom, on se ne oseća dobro, prihvaćeno, voljeno, vredno... inferioran je i ima potrebu da unizi druge kako bi se na trenutke osetio vrednim, iznad ostalih... Nema to veze sa odnosom građana prema seljacima... ima takvih gde 'oćeš... Tako da takve ja oduvek sažaljevam a ne ljutim se na njih :D ...
Ma mogu me zvati kako hoće, mogu me vređati, psovati..., vikati na mene... ja znam da problem nije u meni... :mrgreen:
I kako kaže M.L.King: "Šta god da mi učine ne mogu me naterati da ih mrzim" :wink: :kiss:

PozZz

Vrh

PostPostano: ned jul 12, 2009 10:29 pm 
Moderator

E pa u pravu si isti problem je svuda no meni se čini da ima tu više od problema ljudske psihe ili šire bolesno društvo kad pričamo o selu. Mi smo na ovom metafizičkom forumu a tu je sve povezano jedno s drugim, hehehe, tako da je teško odlučiti gdje otvoriti temu. Može pod manipulacija a može pod zdravlje. Ja sam prije da otvorimo pod zdravlje. Večeras nemam vremena jer imam posla koje mi valja završiti do ujutro a poslije imam neke druge obaveze. Hajde ovih dana a može i neko drugi. Imam što reć na ovu temu a i pitati :mrgreen:

blago tebi na tom zzZzzz :hello2: :mrgreen:

Pozdrav

:love3:

Vrh

PostPostano: uto jul 14, 2009 12:44 am 
Član foruma

hehe... ne zZz-am ni ja puno ne brini :mrgreen:
Pa mogu za promenu umesto PozZz i radioamatersko 73 :wink: :hello2:

Vrh

PostPostano: uto jul 21, 2009 2:36 pm 
Član foruma

Ou ... ajde otvorite vise tu temu o "hrani iz prirode".
Ne sekirajtese nece vam niko nista a ima ja mislim mnogo zainteresovanih.
Obecavam necu tu da kenj@m nista nego cu samo da slusam (Citam)... :^o
Ja mogu da ga otvorim temu ali bi bilo kao da autoelektricar otvara temu o vodoinstalacijama.

Vrh

PostPostano: pon nov 23, 2009 1:46 pm 
Član foruma

Ja jedem meso, bila sam nekad vegetarijanac dok nisam obolila jer sam jela samo voće i povrće. Meso bih izbacila kad bih znala čime ga zamijeniti i imala vremena za kuhanje - kuha mi mama. :angel4:

Vrh

PostPostano: pon nov 23, 2009 6:38 pm 
Član foruma

nioivo je napisao/la:
bila sam nekad vegetarijanac dok nisam obolila jer sam jela samo voće i povrće.

znaci da nesto bas i nije stimalo u tvom pogledu na vegetarijanstvo xD

viewtopic.php?f=6&t=2409

˝Ne vjeruj zato što tako kažu stari rukopisi,ne vjeruj zato što je općeprihvačeno,ne vjeruj zato što te tjeraju da vjeruješ,već prosudi istinu i ako uvidiš da će svima činiti dobro,vjeruj u nju, živi u skladu s njom i pomozi i drugima da čine isto.˝
-Buda

Vrh

PostPostano: sri dec 29, 2010 9:47 pm 
Početnik

Vegetarijanac :love3:

Vrh

PostPostano: uto jan 04, 2011 11:45 pm 
Član foruma

chiril stipsa je napisao/la:
nioivo je napisao/la:
bila sam nekad vegetarijanac dok nisam obolila jer sam jela samo voće i povrće.

znaci da nesto bas i nije stimalo u tvom pogledu na vegetarijanstvo xD

viewtopic.php?f=6&t=2409

Osim tog opravdanja, čemu meso, mleko i jaja su dovoljni i idealni, čakk bolji od mesa, ukoliko je već, MOŽDA, potrebno (a realno nije) meso, tj neki vitamini iz mesa ili proteini...
Protein iz jajeta je 100% iskoristljiv u ljudskom organizmu dok su proteini mesaa svi do reda sa manjim iskorišćenjem.
Takođe, protein iz majčinog mleka ja 100% iskoristljiv, a iz kravljeg oko 98%...

Ako je verovati naučnim podacima koje sam naveo, ne vidim da meso neko mora jesti iz zdravstvenih razloga, jedini je razlog - razlog uživanja u ukusu, a to je već druga priča ii treba je pričati otvoreno :D
Osim toga, samo mleko ili samo jaja već zadovoljavaju organizam svim neophodnim sastojcima zbog kojih je jedenje mesa, navodno, neophodno... naravno, uz raznovrsnu ishranu...

Pozdrav

Vrh

PostPostano: pet feb 11, 2011 7:29 pm 
Član foruma

ovo je zgodno

http://www.animalliberationfront.com/Sa ... leTyke.htm

Little Tyke turning away her head from meat (and wincing).

At four years old, the mature African lioness weighed 352 pounds. Her body stretched 10 feet 4 inches long and could run 40 miles per hour. Her skull, highly adapted to killing and eating prey, possessed short powerful jaws. Normally, African lions eat gnus, zebras, gazelles, impalas, and giraffes. This particular big cat, in her prime and perfect health, chose a more gentle way of life, vegetarian!

slika

Vrh

PostPostano: sub mar 26, 2011 10:08 pm 
Član foruma

baki je napisao/la:
Protein iz jajeta je 100% iskoristljiv u ljudskom organizmu dok su proteini mesaa svi do reda sa manjim iskorišćenjem.
Takođe, protein iz majčinog mleka ja 100% iskoristljiv, a iz kravljeg oko 98%...

Ako je verovati naučnim podacima koje sam naveo, ne vidim da meso neko mora jesti iz zdravstvenih razloga, jedini je razlog - razlog uživanja u ukusu, a to je već druga priča ii treba je pričati otvoreno :D
Osim toga, samo mleko ili samo jaja već zadovoljavaju organizam svim neophodnim sastojcima zbog kojih je jedenje mesa, navodno, neophodno... naravno, uz raznovrsnu ishranu...

Pozdrav

Slučajno sam naišao na ovaj thread, pa su me ove izjave 'alarmirale'. Znači postoje znanstveni dokazi da čovjek teško probavlja tzv. životinjske proteine.
Svatko može posvjedočiti da je osječaj sitosti nakon jedenja jaja ili mesa puno duži nego nakon jedenja zelenila. Ovo je u biti vrlo negativno jer čovjek troši ogromnu energiju za probavu mesa, mlijeka, jaja, sira i ostalih životinjskih prerađevina. Dapače postoji tvrdnja da probava životnijskih namirnica podiže kiselost i da organizam pokušava to neutralizirati i reagira tako da uzima kalcij iz kostiju, slabeći kosti. Mlijeko kao najbolji izvor kalcija je najveći propagandni uspjeh industrije.

Od ostalih horora neću ni spominjati da prije klanja životinja osjeća nevjerovatan strah i da je onda meso puno hormona, adrenalina i ostalih negativnih supstanci koje se najviše koncetriraju u mišićima/filetima koje blesavi ljudi najviše vole jesti. Piletina se drži u boxovima gdje se ne može ni okrenuti, krave isto, prikopčane na aparate za mužnju bivaju non stop silovane da daju više mlijeka.

Uspoređivat majčino mlijeko i kravlje je van pameti. Čovjek je jedina vrsta koja pije mlijeko druge vrste i to dugo nakon doba svog odrastanja. Nevjerovatno kako su nas zatupili.

Svi oni koji jedu meso i mlilječne proizvode podržavaju industriju genocida (nasilje nad životnijama), GMO industriju (stočna hrana), ekološko zagađenje (fekalije i enormna potrošnja pitke vode), glad u svijetu (ogromne poljoprivredne površine za stočnu hranu umjesto za čovječu ishranu). Stoga mislim da jedenje mesa nije stvar izbora, već nužan prvi korak u smjeru kako postati ponovno čovjek.

Bar ja tako mislim, a i već godinu dana živim na taj način, od kad sam ovo shvatio.

Više o hrani općenito u dokumentarcu Life At Its Best:
http://www.youtube.com/watch?v=tvh_DqJ_1nA

A posebno o životnijskim proteinima koji povečavaju kiselost organizma i troše kalcij iz kostiju:
http://www.youtube.com/watch?v=d8edqlo677w

Vrh

PostPostano: uto mar 29, 2011 11:54 pm 
Član foruma

Vegeterijanstvo i spoznaja
Nemoguće je u fizičkoj realnosti biti 100% OPD

Tj... insekti, bakterija i biljke su živa bića na šta često potpuno zaboravljamo (nesvesnost), pa onda jedan genocid zamenjujemo drugim, ili pak samo nastavljamo kao fariseji (http://sh.wikipedia.org/wiki/Teško_vama_licemeri).

A može biti i da ja, zapravo, grešim :wink:

Pozdrav

Vrh

PostPostano: sri mar 30, 2011 10:35 am 
Član foruma

http://www.promdest.hr/

Brutala, bolesno :( :shock:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 273 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.