Sada je: čet maj 08, 2025 11:52 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 273 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sljedeća

Da li (ne) jedete meso?
Jedem meso 57%  57%  [ 69 ]
Vegetarijanac sam 43%  43%  [ 52 ]
Ukupno glasova : 121
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vegetarijanac / Mesožder
PostPostano: ned jun 28, 2009 7:52 pm 
Moderator

primjetio sam da mogu više puta glasati, tj već sam glasao ali opet mogu, doduše sad sam na drugom kompjuteru...neki bug?

Vrh

PostPostano: sri jul 01, 2009 8:29 pm 
Član foruma

hybrid je napisao/la:
A sad u drugu krajnost, najbrutalnija izjava koju sam u zadnje vrijeme procitao je od Osho-a, kojeg vidim ovdje ljudi jako cijene.

Question: Are you a vegetarian?

Answer (Osho): Everybody here is a vegetarian. To be non-vegetarian is inhuman. The non-vegetarian is exactly equal to a cannibal, there is no difference, except that cannibals eat better meat than the non-vegetarians.

Uz dužno poštovanje Osho lupa... Nema emocionalno, moralno, duhovne razlike između ova dva tipa ishrane. Obe su podjednako surove. Možda su bolji vegeterijanci jer ubijeju jednu vrstu bića manje od svaštojeda i to je sve.
Oduvek mi je smetalo jedenje mesa, ali se podjednako poistovećujem i sa biljkama.
Zamislite samo, ko je taj koji je rekao da su životinje uzvišenija bića od biljaka, a čovek uzvišeniji od životinja. Nije li to čovek lupnuo? Na osnovu čega???
No tu je i još jedna stvar koju sam pomenuo ranije, Šta je sa malim, sićušnim insektima koje pojedu vegeterijansci, ili još gore vegani, zajedno sa biljnom hranom. Jeli to u redu. Ubijanje muva, komaraca, pauka i sliučno. Je li to uredu. Šta je sa bakterijama??? Ne budimo licemeri. Svedimo pitanje vegeterijanac-mesožder ne na etičko već na zdravstveno, ne na duhovno-već na fizičko. Jer ima studija koje su pokazale i da biljke osećaju stres (ko zna koliko su tačne), ali čak i da njihov život i dešavanja u njihovom svetu prevazilazi ljudsku pamet i shvatanja, te se to ne može izmeriti ili utvrditi, čak ni to ne isključuje mogućnost da to ipak postoji. Budimo realni. Tako da, i sa biljkama unosimo, sa njohovim eteričnim telom njihov stres i strah :mrgreen:
Oprostite na ovome. Ali tako je. Kad se najdublje razmisli o ovoj stvari, ne čitanjem šta su drugi neosnovano rekli (morali su nešto reći, pisali su knjige, učili ljude, hranili svoj ego, i bilo im je lepo zbog toga, te su sve intenzivnijer to radili, jer glad egoao je kao narkomanija), sednimo, oslobodimo se granica i samii razmislimo, bez dogmi, samo sa činjenicama, koje imamo ili nemamo :D
Meso povećava agresiju, nervozu... ali riba smanjuje, smiruje.... to je proverena činjenica. I ne propagiram ništa sem dubokog nedogmatskog razmišljanja, i žao mi je da jedem i ribu i izbegavam sve vrste mesa, ali nije tačno da svo meso, bez izuzetka, podstiče agresiju i slično. I to je činjenica. Znači kad bih bio tužioc i trebao da osudim nekog opasnog kriminalca, ne bih to radio po svaku cenu, nego samo na osnovu dokaza koji ga terete, ali proverenih dokaza. A ne zato što zgrožen onim što je navodno uradio, želim po svaku cenu da ga zatvorim... Jer strast bi mi zatvorila oči za prave činjenice koje bi se pojavile... :blob:
Obećavam da je ovo moj zadnji poziv na buđenje, jer inače nemam prava da to radim, za razliku od onoga što mnogi govore, da je moj put jedini ispravan, da posedujem jedino znanje, da sam probuđen i da svi treba da se probude kao ja... i slične gluposti... Ja samo pozivam na razmišljanje, ali hladne glave, nepristrasno. Ne padajmo u jednu zabludu pokušavajući da izađemo iz druge. Koristimo se činjenicama što više možemo. A kad ih nemamo, zadovoljimo se time da moramo priznati da su naši zaključci isključivo predpostavke, ne i istina...
Znači ne jedenje mesa će nam dati bistrije umove, jer toksini iz mesa ometaju normalan rad mozga (recimo, lupam), u redu je, znači ako ne jedem meso biću raspoloženiji i neću da opsujem ženu kad mi prebaci što 2h buljim u monitor dok ona čisti po sobi, nego ću da ustanem i pomognem joj... e onda je okej... zato ne treba jesit meso... to je jasno.
Ali nije jasno ako neko kaže da ne jede meso jer mu je žao ubijanja životinja.... i biljke imaju dušu... i ako je duša energija... onda sve ima dušu... usudite se i recite da ono što ima dušu nema osećanja, ja nesmem! Samo zato jer nauka ili nekakvi prosvećeni tako tvrde. Da. Ipak ne smem. :-k

Pozdrav

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: sri jul 01, 2009 9:38 pm 
Član foruma

sjemenka je napisao/la:
ja vecinom jedem povrce, a meso kad mi zatrazi tjelo. Inace ne volim meso jer mi nije ukusno jos od djetinstva. U zadnje vrijeme mi se gadi piletina pa ju izbjegavam u sirokom luku.

:-k
neki kazu ne treba jesti meso jer to ziva bica, no i to je jedna vrsta diskriminacije, jer i bilja su ziva bica, da nisu ziva nebi rasla, jel imaju svjest ili ne to je upitno a i nedokazivo trenutno.. svi zivimo u simbioznom odnosu jedno drugo jedemo a i nas ce jednog dana jesti crvi, ono sto je neprirodno bi recimo bio ljudisku uzgoj zivih bica za svrhu prehranjivanja, ono sto bi bilo prirodnije je da izadjes van uhvatis zeca i pojedes ga pri tome naidje lav dok ti cucis iza drveta i skoci na tebe i tebe pojede :mrgreen: e to je vec zivot u skladu sa prirodom...

...da definitivno se slazem sama sa sobom :mrgreen:

Ishrana je jako bitna. Po prirodi čovjek je po mnogo čemu biljojed, evo nekih sličnosti sa istim: Čovjek nema očnjake da kida meso i kosti, nema brzinu da uhvati lovinu, probavni trakt je nekoliko dužina tijela što je svojstveno isključivo biljojedima kod mesojeda trakt je puno kraći zbog toga što meso prilikom truljenja stvara toksine.

Drugo dali je itko ovdje sa foruma imao priliku prisustvovati kolinju ili obići neku od klaonica ili modernim nazivom industriju mesa, ako nije toplo savjetovjetujem posjetu takvim mjestima čisto zbog prispitivanja vlastite savjesti. Mnoge velike povjesne ličnosti ili majstori svjetla su bili vegetarijanci, mnogi pjesnici poput Tolstoja koji je izjavio: Zar da čovjek mojeg uma jede leševe. Da klaonice imaju staklene zidovesvi bi ljudi bili vegetarijanci (Richard Wagner). Mrtva Krava ili Ovca koja leži na livadi prepoznaje se kao strvina. Ista vrsta leša, ukrašena i obješena u mesnici, prolazi kao hrana (Marguerite Yourcener) Francuska književnica. Ono smo što jedemo (Thomas Moffet). Itd, itd, mogao bi do sudnjeg dana nabrajati. Čovjek nbih trebao namjerno (ako je čovjek u pravom smislu riječi) povrijediti ili ubiti niti jedno živo biće zbog vlastitog čulno sebičnog zadovoljstva.
Mnogi se brane na način da kažu pa ja ne ubijam već kupujem meso u mesnici, pa u čemu je razlika potrebu za ubijanjem stvara kupac i indirektno kao naručitelj je odgovoran za ono što se dešava tim jadnim stvorenjima.
Nije isto ubrati voćku i ubiti npr. Kravu ili svinju, kao što nije isto ubiti svinju ili čovjeka. Ako se voćka ubere to neznači da je i stablo ubijeno. Pšenica je živa samo dok je zelena i dok raste kad povene i osuši se na stabljici zrela je za žetvu iso je i sa kuuruzom, hoću samo reći da nemoramo nužno ubijati da bi preživjeli i održali tijelo.
Još ću nešto reći iz vlasitog iskustva pošto sam cijeli svoj dosadašnji život proživio na selu pa sam eto stekao i neka ružna iskustva. Poznato nam je svima da životinje imaju neku vrstu kolektivne svijesti to jest ako jedna životinja odašalje neku energiju posebno lošu sve životinje iste vrste se uznemire, evo primjera: Kad je kolinje čim se prva svinja u selu ubije sve druge postaju uznemirene i zbog straha počinju slabije jesti. Prilikom ubijanja životinja oslobaža hormon straha koji ostaje trajno u tkivi te konzumacijom tog mesa i sam konzument postane napetiji i nervozniji, to je i znanstveno dokazano.

Neželim nikoga diskreditirati ili nedaj Bože povrijediti, samo želim skrenuti pažnju na neke bitne činjenice na koje bih kao ljudska bića trebali obratiti pažnju.
Šta mislite zašto seu svijet toliko forsira mesna ishrana kad je poznao da je proizvodnja mesa višestruko skuplja od proizvodnje mlijeka ižitarica. :thumbup:

Vrh

Naslov: Re: Re:
PostPostano: čet jul 02, 2009 2:01 am 
Član foruma

Napisao sam ponovo nešto, ali prdomislio sam se...
Vidite vatra u rukama upućenog je blagoslov, ali u rukama neupućenog može biti strahota. Zato se neke velike istinee ne smeju iznositi pred svima i moraju čuvati u rukama onoh koji znaju...
Slobodno tvrite i verujte u svoja ubeđenja.
Ubrati kravu ili jabuku nije isto.Tačno. Razlika je u vrstama, jabuka je jabuka a krava je krva. Čiji je život važniji, da li život svinje od života muve... opet ljudska glupost...
Ako nastavim, postaće opasno jer mnoge stvari mogu pogrešno da se shvate... i prouzrokuju štetu...A to ne sme biti. Ako dozvolimo, istina sama dolazi nama, približava nam se... Ne trebaju nam velikani i svetli ljudi... Samozvani, ili harizmatični zavodnici masa...
Argumenti, činjenice... pominju se, ali samo kao termini... inače ih nema... Obrazloženja tvrdnjama...
I na kraju, ko sam pa ja da držim pridike... to bih mogao kad bih u nešto bio 100% siguran... a da li se to može???

Srdačan pozdrav

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 8:45 am 
Član foruma

baki je napisao/la:
Šta je sa bakterijama??? Ne budimo licemeri.

#-o
Tako je, kad te napadne neki virus ili bakterija, nema razloga se borit protiv nje, s ljubavlju prema bakterijama pusti ih nek te ubiju.

Gram prakse vrijedi više od tone teorije.

"Budi promjena koju želiš vidjeti." Mahatma Gandhi

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 9:10 am 
Član foruma

Izbacio sam meso iz prehrane i mogu reci da se osjecam puno bolje. Po mojem jesti meso nije nikako prirodno. Smatram da meso smanjuje imunitet(hocu reci da trošimo imunitet da probavimo meso i onda kad dođe neki jadni virus,PAF) i potice agresivnost.

To je moje osobno iskustvo i saznanje. Ali ko voli nek izvoli. :thumbup:

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 1:04 pm 
Član foruma

Nesto mi nije jasno, gdje je opcija za svastozdera??

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 1:12 pm 
Član foruma

SuperFrog je napisao/la:

Pa ako jedes meso, onda si svezder.

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 1:15 pm 
Član foruma

hybrid je napisao/la:
SuperFrog je napisao/la:

Pa ako jedes meso, onda si svezder.

Bolje zvuci nego mesozder. :angel4: :mrgreen:

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 1:36 pm 
Član foruma

hybrid je napisao/la:
baki je napisao/la:
Šta je sa bakterijama??? Ne budimo licemeri.

#-o
Tako je, kad te napadne neki virus ili bakterija, nema razloga se borit protiv nje, s ljubavlju prema bakterijama pusti ih nek te ubiju.

Ja sam sa sela, ovde često napadaju i divlje životinje, ose, pčele, stršljani, ponekad i vukovi, a tu su zmije one su redovnije... Do sada sam se jako ljutio na ove meštane ovde, što ih ubijaju, naročito zmije, čak i čim ih vide, za svaki slučaj,... ali sad vidim grešio sam. Sad sam shvatio da treba ubijati sve što nas napada. Pa i one biljke što proizvode štetni polen.... da trebe ih istrebiti... zamislite samo... one su sebi dale za pravo da proizvode toksični polen a veter je se toliko odvažio pa taj polen raznosi... A... sa... trebe zabraniti i vetar... A mislim i da sunce beše emituje prejake UV zrake... trebalo bi i njega zabraniti... Ko je ono da se suprostavlja VELIKOM čoveku... :rofl
Sve se ovde radi o zabludi... ali kad bi krenuli tom logikom i konačno prihvatili istinu da su svi životi, bilo koih bića, jednaki.... jadni mi bi se frapirali, ne bi mogli da se pomirimo sa strašnim životom i surovošću koju nam on nameće.... :mrgreen:
Ovako, bar srećni živimo u svojoj zabludi, slepo verujući da smo uzvišeniji, produhovljeniji, moralniji, jer ne ubijamo jednu vrstu bića iako drugu ubijamo bez trunčice samilosti, jedemo ih i ponosimo se, jer smo time učinili dobro delo, spasli žiovotinju. A u redu je ubiti besnog psa koji je jurnuo na nas... To Bog, to Presvetla Beskonačna Inteligencija odobrava :mrgreen:
Vidite li vi koliko je apsurda u ovome, NE?
Takođe Bogu ne smeta ako ubijete maliu, sitnu životinju, njemu je tad sve jedno, ona je nevažna jer je malena... :angel4:
A biljke je, zaboga, stvorio i specijalno namenio za ljudsku ishranu, to je njihov smisao života i one se raduju što će završiti u ljudskim crevima... :dontknow:
Da, da, da....

Smatram, verujem, mislim da, rekao je Osho, Buda, Pol, Napoleon, Janko, Marko :D , treba podvući ove reči, jer one označavaju jedinu činjenicu u celoj ovoj klimavoj priči...

"Ne jedem meso jer se osećam bolje". - to je prava izjava, to se ceni... ne neki drugi razlog, već kako se osećam, onda je OK. Ali nisam prosvetljeniji čovek... NE! Ali bolje se osećam jer ne jedem meso, a čim je meni dobro biću ljubazniji prema ženi, deci, komšiji... e onda je to dobro delo... i to je argument, pravi razlog.
A ne ovaj ili onaj mi je rekao da ću postati prosvetljeniji ako ne jedem meso, Pazi da ne... On je sišo s neba, svetleo je kao sunce, i to me je uverilo da je uzvišeno biće... :mrgreen: takva izjava ne pije vodu...

"Ne jedem meso jer se bojim raka", a u lepo publikovanoj naučnoj studiji, koja je poprilično uverljiva, dosledna i sistematska (http://www.svetlostistine.com/Knjige/Ki ... adrzaj.htm) lepo piše da mleko na prvom mestu, pa meso i jaja obavezno podstiču rak! Ne stvaraju ga (u stvari ne zna se tačno da ga ne stvaraju, ja ne volim da insinuiram, pa ću napomenuti ovo), ali ga podstiču ako žarište već postoji. Što je frapantno, čovek koji je došao do ovih otkrića je seljak, farmer, koji jse rodio, odrastao i živeo na mesu, jajima, i mleku i koji su mu bili omiljena hrana, a koji se zatim osvestio otkrivši gore pomenuto, i teška srca ali ipak odrekao (zbog činjenica a ne praznoverja) svih tih namirnica... Ovo je jedna u nizu sličnih, lepo urađenih publikacija, sa imenima ljudi koji su radili istraživanja, sa navodima problema koje su imali jer su se suprostavljali zabludelim ljudima, ekonomskim moćnicima, industriji mesa, i načinima života tolikih ljudi...
Ovo gore nisu moje izjave, već primer kako bi trebale da izgledaju osnovane izjave, razlozi. Da, ne jedimo meso, zaista tako je bolje, definitivno, Čak je i opasno jesti meso, mleko i jaja! Sudeći po najsavremenijim istraživanjima. Ne budimo konspiranti u svemu. Beg iz jedne zablude u drugu je pogrešan. Kao i gluposti oko pravih razloga. To je ono pogrešno... a ne jedenje ili nejedenje mesa. Jeli vi meso ili ne, niste bolji i različiti po pitanju ubijanja radi svog opstanka... Ne kažem da trebamo biti extremisti i poput jedne indijske sekte hodati samo po goloj ztemlji i to tako što nežnom metlom pred sobom, nežno sklanjamo insekte da ih ne bi zgazili... i ne hodati po travi i slično, ne... samo kažem da trebamo da prihvatimo čionjenicu da je isti đavo prema drugim bićima bili mi vegani ili svejedi... Svakako ćemo, makar slučajno ili nesvesno ubijati čak i druge životinje, a nesvesno ne znači i bez odgovornosti, čak ni u ljudskim zakonima!

Pomenuo si bakterije i viruse... ali to je izvlačenje iz kontexta! Ja sam pomenuo i grinje koje žive i hrane se zrnima žitarica, pasulja, leće i mnogih drugih, te crvića iz povrća i voća i tako dalje... Oni nas ne napadaju, ne ujedaju, nisu opasni niti neophodni u našoj ishrani... A mi ih tako hladnokrvno kuvamo, ili jedemo žive... Strašno! Ali nema veze jer oni su majušni, ne vide se... šta sad da se zbog toga uzrujavam... Imaju vrlo malo krvi pa se ne vidi kad ih zagrizemo :mrgreen: ...Njihovi životi nisu bitni, oni se ne računaju! :twisted: ...Pa ebi ga... moram nešto jesti... šta sad da se tripujem i zbog toga... jer već sam bolji čovek... ne jedem velike životinje... Ipak je to velika stvar... one više vrede jer su velike... Da! Bog je tako rekao... Njemu je veličina njegove dece bitna... manja deca manje vredan njihov život... Jel tako :mrgreen:
A svo to semenje koj je trebalo da porastre u nove stabiljke, a dete jabuke koje je trebalo da izraste u novo drvo, (meso jabuke štiti seme od atmosferalija, niske temperature i sličnog do proleća kada predstavlja početnu hranu za semenje u središtu ploda, i iz koga raste novo drvo... - ili radije da verujemo da je meso jabuke stvoreno za nas... a da seme neprirodno izvadimo iz ploda i čuvamo ga u sobi do proleća, te onda direktno u zemlju posejemo... kao da tete nije raslo u materici)... o svemu tome nećemo da razmišljamo jer nam je tako lepše, lakše... Pa nešto moramo jesti...
Ima puno izmanipulisanosti u nama! Ko se ovako igra sa našim glavama?

Veki je lepo i dobro rekao. To se ceni! Nije tvrio da mu je Šiva šapnuo da ne treba da jede meso, i ono što je bitnije nije tvrdio i hvalio se da je zbog toga manje kriv pred bogom, da se rešio karme, ili da je zbog toga krenuo putem svetla... To zaslužuje svaku pohvalu, i takjve izjave su u redu.

Jedite šta hoćete jer sve je jedno šta jedete, ono što je bitno je vaš odnos prema hrani, zahvalnost i poštovanje. Razumevanje za sve druge koji su nam različiti, poštovanje razlika, i gledeanje ostalih kao nama potpuno jednakima... bez obzira šta rade i kako rade...

Naravno, uz svo dužno poštovanje!!! Da neko ne pomisli da imam bilo kakav interes da bilo šta od ovoga pričam, osim razumevanja - to je moj jedini interes. I nemam potrebu da bilo čiju iluziju srušim, da bilo koga u bilo šta ubedim... Ja samo ukazujem na aspekte koji se uvek po pravilu zanemaruju!!! Ništa nije tako jednostavno, prosto i određeno, ništa nema samo jednu stranu... zapravo sve ima 100000000 strana... Oni malo svesniji vide bar 2...... Razmišljanje... argumentovanje... obrazloženje...

Verovatno najčešće mladi ljudi, ispod nekih odprilike 25 god. još uvek misle da svet mogu podeliti na crno i belo (ja sam bio jedan od žešćih zatupljenijih preimeraka :mrgreen: ), i takođe snažnu potrebu da se pronađu u ovome svetu... pa jure u duhovnost... kroz raznu literaturu... traće vreme (kao ja)... da bi shvatili da je bar do prosvetljenja (uslovno rečeno) moguće lako doći... A to je, onako koliko se to može rečima, shvatanje da se BORBOM za mir ne postiže mir, da se ubijanjem u ime vere ne dobija karta za raj... Ključna je tu reč borba, jer nasilje i strast ne donose mir. To može samo unutrašnji mir, razumevanje, opraštanje...
Dakle, na neki način da.... ljubavlju prema virusima izbećićemo infekciju... a ne prezirom ili strahom... Strah je najveći otrov, on je uzrok svakom sukobu, svakom zlu... Ali to je puno dublja tema...

Pozdrav :love5:

Zadnja izmjena: baki; čet jul 02, 2009 2:42 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 1:37 pm 
Član foruma

Oprostite, :oops:

Zadnja izmjena: baki; čet jul 02, 2009 2:44 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 1:52 pm 
Član foruma

baki je napisao/la:
A svo to semenje koj je trebalo da porastre u nove stabiljke, a dete jabuke koje je trebalo da izraste u novo drvo, (meso jabuke štiti seme od atmosferalija, niske temperature i sličnog do proleća kada predstavlja početnu hranu za semenje u središtu ploda, i iz koga raste novo drvo... - ili radije da verujemo da je meso jabuke stvoreno za nas... a da seme neprirodno izvadimo iz ploda i čuvamo ga u sobi do proleća, te onda direktno u zemlju posejemo... kao da tete nije raslo u materici)...

Koje usporedbe. :-k

Kad posadimo to sjeme izraste novo stablo, a sto bi trebali napraviti sa svinjskim butom da izraste nova svinja?

Po meni ti neke usporedbe ne stoje, al OK, ja imam svoje misljenje, ti svoje, to je draz foruma. :wink:

LP

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 2:01 pm 
Član foruma

veki je napisao/la:
Izbacio sam meso iz prehrane i mogu reci da se osjecam puno bolje. Po mojem jesti meso nije nikako prirodno. Smatram da meso smanjuje imunitet(hocu reci da trošimo imunitet da probavimo meso i onda kad dođe neki jadni virus,PAF) i potice agresivnost.

To je moje osobno iskustvo i saznanje. Ali ko voli nek izvoli. :thumbup:

Upravo tako, meso je toksin te kao takvo nikako nije preporučivo za konzumaciju. Osobe koje konzumiraju meso sklonije su raznim oboljenjima posebno kardiovaskularnim. Iz vlastitog iskustva mogu reći da otkad nejedem meso daleko sam smireniji, mental mi puno bolje funkcionira a što se tiče zdravlja tu je situacija kud i kamo bolja nego prije. Tko voli nek izvoli. Danas dosta ljudi živi da bi jelo i to im je na žalost postao životni cilj (use, nase,podase). Treba jesti da bi se preživjelo to jest održalo tijelo u funkciji a cilj bi trebao biti uzvišenije prirode.
Sve nas uči da moramo ovladati ponajprije umom, neovladan um je čovjeku najgori neprijatelj za razliku od ovladanog uma koji može biti najbolji prijatelj. Kad je um pod kontrolom automacki su i čula pod kontrolom jer su mu podređena. U tu svrhu služe meditativni procesi gdje čovjek može ući u stanje samadhija ili nirvane gdje se ustvari stapamo sa apsolutom i postajemo dijelom njega što je i krajnji cilj življenja a ne proždiranje materije iz života u život.

Pozdrav.

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 2:28 pm 
Član foruma

Ne radi se o kvalitetu komparacije... čak je i nisi razumeo. Nažalost kao po običaju ovde se razlika u mišljenjima shvata kao napad na EGO. Ego obavezno podrazumeva gledanje sa visine na druge...a to već dovoljno kazuje o individui. Ali nemam ja prava da imam mišljenje o tome. Ono na šta imam prava je da primetim, da se ovde radi o tome da se u nedostatku argumenata, hvata za tuđe reči, one se izvlače iz konexta, njihov smisao izvće, a čemu je jedini cilj hranjenje pomenutog egoa. Ovde se čak radi o tome da smo ja i ti na istoj strani, na neki način, jer i ja tvrdim da je loše jesti meso... Ali razlozi zbog kojih to tvrdimo nas razlikuju i ja to razumem. Ali verujem (jer samo to mogu) da ti želiš da osporiš moje reči samo zato jer se bojiš, jer ti istina deluje strašna, ne zamisliva...
Evo i argumenata. Uhvatio si se za komparaciju koju si i citirao. A neosnovanost tog čina je ona koju nisi želeo da primetiš, a to je zrno pšenice??? Šta je s njim??? To je buduća biljka??? A što nisi pomenuo i citirao ono o crvićima, insektima, zašto nisi iskomentarisao moje primedbe o razlici koje se prave između velikih i malih stvorenja...???
Zato jer je jedino komparacija jabuke i svinjskog buta davala prostora za osporavanje...
Nemojmo se boriti... Ja to ne želim... Razmisli nepristrasno, hladne glave, ravnodušno... pa mi onda reci šta misliš...
Ne napadam te, nemaš razloga da se braniš! Ne napadam čak ni te ideje!!! I ja sam u jednom periodu tako razmišljao... ne mogu reći da je to pogrešno - mislim razmišljati tako.... ali teorije o vegeterijanstvu iz humanosti... to je pogrešno...

Ako se dovoljno čita duhovne literature naći će se da jedino pravo prosvetljenje možeš dostiće ako naučiš da se poistovećuješ sa svim bićima bez razlike... da osetiš JEDNOTU... tako čak i duhovnici (ako ih sad neosnovano ne delimo na prave i lažne) tvrde da su sva bića jednaka i da su životi svih jednako vredni...

Ne tvrdim da sam u pravu, želim da mi dokažu da grešim, da mi se ukaže na greške. Kad dođe do toga u trenutku ću reći da sam pogrešio i sve što sam rekao povući... Ja se ne vežem za svoje stavove, ja nisam moji stavovi... i nemam potrebu da ih branim. Ovo što sam do sada napisao u postovima nije pokušaj da nešto dokažem, već preispitivanje dosadašnjih pogleda... stavljanje mojih predstava na proveru... Još nisam dobio argument koji ih osporava, osim tuđih ubeđenja koja im se protive... Ali ja se ne protivim nikome i ničemu!!! Samo težim update-u... svoje svesti...
To je sve :love10:

Od srca, iskreni, najiskreniji pozdrav
I oprosti mi beskrajno te molim da me ne gledaš kao protivnika!!! :occasion5:

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 2:57 pm 
Član foruma

baki je napisao/la:
Ne radi se o kvalitetu komparacije... čak je i nisi razumeo. Nažalost kao po običaju ovde se razlika u mišljenjima shvata kao napad na EGO. Ego obavezno podrazumeva gledanje sa visine na druge...a to već dovoljno kazuje o individui. Ali nemam ja prava da imam mišljenje o tome. Ono na šta imam prava je da primetim, da se ovde radi o tome da se u nedostatku argumenata, hvata za tuđe reči, one se izvlače iz konexta, njihov smisao izvće, a čemu je jedini cilj hranjenje pomenutog egoa. Ovde se čak radi o tome da smo ja i ti na istoj strani, na neki način, jer i ja tvrdim da je loše jesti meso... Ali razlozi zbog kojih to tvrdimo nas razlikuju i ja to razumem. Ali verujem (jer samo to mogu) da ti želiš da osporiš moje reči samo zato jer se bojiš, jer ti istina deluje strašna, ne zamisliva...
Evo i argumenata. Uhvatio si se za komparaciju koju si i citirao. A neosnovanost tog čina je ona koju nisi želeo da primetiš, a to je zrno pšenice??? Šta je s njim??? To je buduća biljka??? A što nisi pomenuo i citirao ono o crvićima, insektima, zašto nisi iskomentarisao moje primedbe o razlici koje se prave između velikih i malih stvorenja...???
Zato jer je jedino komparacija jabuke i svinjskog buta davala prostora za osporavanje...
Nemojmo se boriti... Ja to ne želim... Razmisli nepristrasno, hladne glave, ravnodušno... pa mi onda reci šta misliš...
Ne napadam te, nemaš razloga da se braniš! Ne napadam čak ni te ideje!!! I ja sam u jednom periodu tako razmišljao... ne mogu reći da je to pogrešno - mislim razmišljati tako.... ali teorije o vegeterijanstvu iz humanosti... to je pogrešno...

Ako se dovoljno čita duhovne literature naći će se da jedino pravo prosvetljenje možeš dostiće ako naučiš da se poistovećuješ sa svim bićima bez razlike... da osetiš JEDNOTU... tako čak i duhovnici (ako ih sad neosnovano delimo na prave i lažne) tvrde da su sva bića jednaka i da su životi svih jednako vredni...

Ne tvrdim da sam u pravu, želim da mi dokažu da grešim, da mi se ukaže na greške. Kad dođe do toga u trenutku ću reći da sam pogrešio i sve što sam rekao povući... Ja se ne vežem za svoje stavove, ja nisam moji stavovi... i nemam potrebu da ih branim. Ovo što sam do sada napisao u postovima nije pokušaj da nešto dokažem, već preispitivanje dosadašnjih pogleda... stavljanje mojih predstava na proveru... Još nisam dobio argument koji ih osporava, osim tuđih ubeđenja koja im se protive... Ali ja se ne protivim nikome i ničemu!!! Samo težim update-u... svoje svesti...
To je sve :love10:

Od srca, iskreni, najiskreniji pozdrav
I oprosti mi beskrajno te molim da me ne gledaš kao protivnika!!! :occasion5:

Ne radi se tu o nikakavom napadu na ego, o nikakvom plasenju, o nikavim protivnicima,itd.
Procitao sam dosta toga na tu temu plus moje vlastito iskustvo u tome i stvorio svoju paradigmu u glavi i ona mi djeluje sasvim logicno. Tvoje postove citam s gustom (mozda su mrvicu predugi :wink: ), proanalizirao sam ih i te tvoje analogije mi ne stoje.
Iskreno, stvarno mi se neda razglabati o analogiji izmedju zrna psenice, insekta ili ubijene zivotinje za hranu.
Jednostavno ne mozes usporedjivati biljke i zivotinje, ima milion razloga zasto, u ovom topicu, kao i u ovom viewtopic.php?f=6&t=42&hilit=vegetarijanstvo ih je navedeno masu, da ih sad sve ne nabrajam

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 3:40 pm 
Član foruma

Naravno... većina razloga koji se navode stoje. Meso nije zdravo i tačka. U ostalom i ona knjiga čiji sam link dao gore, upravo o tome govori. I to izgleda da nije sporno.
Radilo se samo o komparaciji zrna pšenice i mladunčeta životinje, ali ajde da ne idemo u tu krajnjost, i čak i da se kod životinja samo zadržimo, šta je sa insektima poput muva i komaraca, šta sa onima iz hrane koje i da hoćemo ne primetimo uvek, ili čak i ne vidimo, šta je sa manje vrednim i više vrednim životinjama. O tome je reč. Ne branim ja mesoždere, daleko bilo, ček i naprotiv. Ja se zalažem za ravnopravnost koja ne postoji samo u očima i umovima ljudi, i nema veze sa prirodom ili Bogom. O tome je reč. A sve što postoji ovde na forumu, i puno toga do čega sam godinama dolazio, nigde nije pilo vodu mešanje baba i žaba, odnosno duhovnosti i vegetarijanstva. Možda bistrijeg uma, možda odsustva agresije zbog takve ishrane, ali ne i boljem biću zbog samog čina ne ubijanja velikuih životinja a zanemarivanja svega ostalog, a na kraju i biljaka.
To nigde nije bilo logično, za te ostale organizme niko ne mari. Ubijaju ih i tvrde da je to u redu zato jer nema horora kao kad se ubija malo jadno prase. Nema vidljivbih organa koji podsećaju na ljudske i zato i nije bitno, nema poistovećivanja. Ovo je proces pokušaja shvatanja, i zahvalan sam svima koji mi u tome pomažu. Jer kad shvatim zašto se to tako radi, ako nije samo zbog zdravlja, bilo telesnog bilo intelektualno-psihičkog, biću za nijansu bolji čovek u odnosu na sebe sada. Ako ne zbog drugog onda bar zbog toga što neću gnjaviti ostale forumaše :mrgreen: ...
Idem da ponovo pročitam sa onog linka koji si dao, možda mi je ipak nešto promaklo. A ti ako znaš za neki detalj koji bi mi posebno pomogao u mom shvatanju, molim te da mi ukažeš na njega... i naravno bilo ko ko ima neku ideju.
Najiskrenije hvala :love3:

Vrh

PostPostano: čet jul 02, 2009 10:48 pm 
Član foruma

Malo tko od nas se može pohvaliti da od rođenja nije okusio meso, znam i takve koji su rođeni u obiteljima vegetarijanaca pa kasnije počeli jesti meso jer je to eto društveno prihvatljivo a i zbog toga da ih drugi negledaju kao neke čudake ili nedaj Bože sektaše, pa eto pokleknu ako su slabijeg karaktera.

Što osoba ima više znanja postaje svesnija kako sebe tako i svoga odnosa spram drugim živim bićima, nesmijemo zaboraviti činjenicu da smo i mi u nekim ranijim utjelovljenjima prolazili kroz drugi denzitet bili možda od strane čovjeka ubijani, siguran sam da je to bilo grozomorno iskustvo.

Svatko ima slobodu da radi sa svojim životom što ga je volja ali nesmijemo zaboraviti ćemo po završetku ovozemaljskog putovanja morati podnijeti račun za sve počinjeno dobro ili loše bez obzira.

Bolje je preventivno spriječiti nego represivno liječiti, neki ljudi se nebih odrekli mesa makar to značilo i konačnu smrt, nije meso kao hrana toliko privlačno problem prestavljaju ljudske navike, posebno loše koje kad se jednom ukorjene mogu prestavljati nepremostivu prepreku u spiritualnom razvoju.
Mi moramo biti gospodari svoga tijela, a ne da ono gospodari nama kao podivljali konji bez uzda.

Vrh

PostPostano: pet jul 03, 2009 12:08 am 
Član foruma

kartikeya je napisao/la:
Mi moramo biti gospodari svoga tijela, a ne da ono gospodari nama kao podivljali konji bez uzda.

Da li je to zaista tako,, ili smo samo naučeni da tako mislimo, ne znam. Ali čini mi se ispravnim, i moja me priroda koju nosim rođenjem, navodi da kažem da si u pravu. Bio sam, više nisam, sklon verovanju i sledio razne učitelje, probuđene i prosvetljene. Ali njihove teorije jednostavno nisu držale vodu. Oni su isti kao ja, ti, svi. Zato što sam shvatio da probuđen znači izbor da se tako sebe nazove, shvatio sam da sam i ja probuđen :D , i dobar takav kakav jesam :angel4: , to shvatanje po meni znači prosvetljenje. Od kada sam to shvatio više nemam idole(učitelje), sam sam svoj učitelj, a literaturu čitam po principu zakona privlačnosti...ako me neko uputi, ako slučajno naletim na nešto, ako me google slučajno baci, ako mi pogled stane na nekoj knjzi slučajno dok sam u biblioteci, ili ako osetim želju da neku knjigu pročitam. No autore više ne pamtim (osim najčeće čitanih ili pominjanih)... i ne opterećujem se time što pročitam, doživljavam to čitanje kao zabavu, romane...
Mislite da grešim?
Ima li neko od pisaca te literature argumente za svoje tvrdnje, uglavnom ne. Slobodni zaključci, kao i kod romanopisaca i poeta.
Ali i dalje sam za to da je meso štetno :mrgreen:
Eto ja 3 dana otkako ništa ne jedem...zato i ne mogu da spavam pa imam više energije za forum :D .
Palo mi na pamet, zato jer sam od uvek mrzeo činjenicu da moram da jedem, i jedenje uopšte, da pokušam ono što tvrdi Džezmahin... Ja i onako često ne jedem po nekoliko dana... dođe mi tako od malena... tad je imao ko da me grdi što ne jedem, a sad računaju odrastao sam, zapravo ko će mariti za ludaka :mrgreen: Ne zamerite na ćaskanju...
Video sam da je na drugim temama sve već rečeno, nema se više šta reći. Osim družiti. I ćaskati. Nisam još video ništa dovoljno jasno, logično, osnovano... ali zer je moguće bilo šta videti tako?!?
Pitam se ko je otkrio, video ona suptilna tela, i šta ti je znam šta, pa podelio živa bića i predmete prema tome. Taj učitelj je baš prilično jasno video...
Ili prevideo da sve je jedno, da svi smo jedno... ako je i to istina... a možda i sami stvaramo svoju istinu...
Umorio sam se a to je znak da se bližim zaključku.... očigledno je zaključak da zaključka nema. Još sam sigurniji da ne možemo biti sigurni #-o , još svesniji da smo nesvesni ](*,) , još neograničeniji u shvatanju naših ograničenja...
Odo da živim... Možda se vratim... opet... po inspiraciju... zbog druženja...

Pozdrav!

Vrh

PostPostano: pet jul 03, 2009 10:29 am 
Moderator

Nisam siguran dal je ovome mjesto u vijestima, filmovima ili ovdje, ali evo tu pa prebacite ako...

http://mojtv.hr/magazin/2357/video-food-inc--horror-godine.aspx

http://www.foodincmovie.com/about-the-film.php

Vrh

PostPostano: pet jul 03, 2009 11:26 am 
Član foruma

baki je napisao/la:
kartikeya je napisao/la:

Da li je to zaista tako,, ili smo samo naučeni da tako mislimo, ne znam. Ali čini mi se ispravnim, i moja me priroda koju nosim rođenjem, navodi da kažem da si u pravu. Bio sam, više nisam, sklon verovanju i sledio razne učitelje, probuđene i prosvetljene. Ali njihove teorije jednostavno nisu držale vodu. Oni su isti kao ja, ti, svi. Zato što sam shvatio da probuđen znači izbor da se tako sebe nazove, shvatio sam da sam i ja probuđen :D , i dobar takav kakav jesam :angel4: , to shvatanje po meni znači prosvetljenje. Od kada sam to shvatio više nemam idole(učitelje), sam sam svoj učitelj, a literaturu čitam po principu zakona privlačnosti...ako me neko uputi, ako slučajno naletim na nešto, ako me google slučajno baci, ako mi pogled stane na nekoj knjzi slučajno dok sam u biblioteci, ili ako osetim želju da neku knjigu pročitam. No autore više ne pamtim (osim najčeće čitanih ili pominjanih)... i ne opterećujem se time što pročitam, doživljavam to čitanje kao zabavu, romane...
Mislite da grešim?
Ima li neko od pisaca te literature argumente za svoje tvrdnje, uglavnom ne. Slobodni zaključci, kao i kod romanopisaca i poeta.
Ali i dalje sam za to da je meso štetno :mrgreen:
Eto ja 3 dana otkako ništa ne jedem...zato i ne mogu da spavam pa imam više energije za forum :D .
Palo mi na pamet, zato jer sam od uvek mrzeo činjenicu da moram da jedem, i jedenje uopšte, da pokušam ono što tvrdi Džezmahin... Ja i onako često ne jedem po nekoliko dana... dođe mi tako od malena... tad je imao ko da me grdi što ne jedem, a sad računaju odrastao sam, zapravo ko će mariti za ludaka :mrgreen: Ne zamerite na ćaskanju...
Video sam da je na drugim temama sve već rečeno, nema se više šta reći. Osim družiti. I ćaskati. Nisam još video ništa dovoljno jasno, logično, osnovano... ali zer je moguće bilo šta videti tako?!?
Pitam se ko je otkrio, video ona suptilna tela, i šta ti je znam šta, pa podelio živa bića i predmete prema tome. Taj učitelj je baš prilično jasno video...
Ili prevideo da sve je jedno, da svi smo jedno... ako je i to istina... a možda i sami stvaramo svoju istinu...
Umorio sam se a to je znak da se bližim zaključku.... očigledno je zaključak da zaključka nema. Još sam sigurniji da ne možemo biti sigurni #-o , još svesniji da smo nesvesni ](*,) , još neograničeniji u shvatanju naših ograničenja...
Odo da živim... Možda se vratim... opet... po inspiraciju... zbog druženja...

Pozdrav!

Tijelo je kao odjelo ili ti vozilo pomoću kojeg putem osjetila percipiramo realitet u kome se nalazimo, tijelo kao takvo je u drugom planu bitna je suština a to smo mi kao duhovna iskra koja je vječna i koja teži svome domu od kud je zapravo i potekla.

Najveći problemi i nastaju onda kada se poistovjetimo sa fizičkim tijelom, tu nastaju raznorazna imenovanja to jest nametanja bezbrojnih ličnosti od društvenog i nacijonalnog identiteta što kasnije prijeđe u nacijonalni egoizam što dovodi do sukoba sa drugim neistomišljenicima, zatim akademske titule gdje vam netko da papir da ste pametniji od drugih, bračni status itd. sva ta imenovanja čovjeka odvlače od njegove stvarne suštine. Što želiš postati kad već jesi.

Ovaj kao i bilo koji drugi realitet u univerzumu je samo prolazna faza i razred koji moramo proći, neki i padnu pa moraju ponoviti isti ali uglavnom svatko od nas ide prema gore netko brže a netko sporije. Krajnji cilj je napuštanje prolaznog materijalnog bivstvovanja i odlazak u duhovnu sferu postojanja to jest naše krajnje odredište gdje smo svoj na svome.

Svatko od nas u ovom svijetu pravi mnoštvo aranžmana nebili smanjili muku i ublažili patnju ali bezuspješno iznova i iznova se suočavama sa problrmima koji nas peru iz dana u dan, ima trenutaka zatišja gdje kažemo e sad nam je OK međutim to je samo zatišje pred buru.

Vidim na forumu da su neki članovi izjavu "SVE JE JEDNO" povezali u jednu riječ "SVEJEDNO" pa misle da u životu mogu raditi sve i svašta a da pritom zaboravljaju jedan univerzalni kosmički zakon a to je zakon uzroka i posljedice (karma).
Mi možemo raditi šta hoćemo i koliko možemo ali nećemo do kad hoćemo, jer posijano se mora kad tad požnjeti. Da nije tako Bog bi bio nepravedan a i nastao bi kaos umjesto kosmosa.

Ovim putem neželim nikome nametati nešto ali svatko iti mali inteligentniji može sam zaključiti neke stvari, treba samo slušati glas iznutra, glas vlastite savjesti to je najbolji vodič za razliku od onih koji vole slušati neke samozvane autoritete pa se na kraju nasuču, znam hrpetinu takvih primjera.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 273 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.