Auh brate mili, kad prije se opet zapetlja?!
A tek smo počeli ... (šta li će tek sada biti, poslije ovog

...) ...
...
Nego,
sad ja vidim da se ti, brate, sam zapetljavaš vjerujući da imaš tijelo, i da iz toga (što smatraš da je tvoje tijelo) možeš izaći bilo gdje, i da se uopšte možeš mrdnuti bilo kud ..., i buditi se u “drugom” svijetu ...
Najočiglednije stvari je i najteže pojmiti ...
Mi ne znamo objasniti ni kako gledamo, ni kako čujemo, ni kako bilo šta činimo, al sve to ipak činimo ...,
ili bolje reći mislimo da to činimo, iako se SVAKO činjenje (ne samo ono što činimo nesvjesno, kao što je varenje hrane u stomaku, nego i ono što mislimo da činimo svjesno, kao što je pokretanje ruku i nogu) čini i odvija samo ... od Sebe ... tj. od Njega (s tim što je ono što mislimo da činimo svjesno, praćeno “našom” komandom tijelu da nešto učini, koja opet nije naša komanda, nego nam je prije nego što smo je postali svjesni već servirana na gotovo) ...
To da imaš tijelo, da se u njemu krećeš, da iz njega “izlaziš”, da se budiš u “drugim” svjetovima, se tebi samo tako pričinjava, i to ti se zove RELATIVNA stvarnost (na istoku čuvena MAJA), a na zapadu je najčešće poznato pod imenom OBJEKTIVNA stvarnost ...
Vidi, ovako:
Kad spavaš i kad se probudiš u snu (astralu) i gledaš neki prizor u tom snu, neki grad, brdo, rijeku, neke ljude, stražare, pratioca, bilo koga, ili bilo šta, ... da li je to što vidiš u tebi ili izvan tebe?
Ako je to što u snu vidiš izvan tebe, kako bi ti to mogao viđeti kad su ti oči zatvorene (ili možda spavaš otvorenih očiju?)...
E, vidiš,
to što vidiš u snu nije IZVAN tebe, nego je u Tebi, ali Ti u snu nisi (fizičko) tijelo, niti si bilo koje drugo tijelo (kako kažu astralno, ili mentalno, ili kako već)...
Ti u snu “proizvodiš” sve te prizore, a možeš “proizvesti” i to sanjano tijelo, ako ti se sviđa da imaš tijelo, a možeš biti i samo posmatrač bez tijela koji dešavanja u snu prati odozgo, ili sa strane, ili odozdo,
ili kako ti već paše ...
E, nešto slično tome dešava se i na javi, samo što je veza između Tebe i Tvog fizičkog tijela na javi neuporedivo čvršća nego u snu, i mnogo je teže iz njega izaći dok je budno ...
(Evo, sad i ovi novi fizičari kažu da sve što vidimo i čujemo, uključujući i naše tijelo, oči i mozak, nije čvrsto i materijalno, nego predstavlja neke električne signale, ali to je samo novi i drugačiji opis one iste priče prema kojoj mi gledamo očima i mozgom) ...
Suština je u tome da mi u stvari nemamo nikakvo tijelo, i da mi u suštini ništa i ne činimo,
nego smo samo svjedoci i posmatrači dešavanja i činjenja u nama i oko nas (na ekranu naše svjesnosti) ...
...
Nego, viđi, nije mi jasno kako znaš da nijesam baš onaj Bosanac, ako me ne poznaješ?
Kako znaš da se nijesam premetnuo u njega?
...
Nijesam vodič u prelazu, niti znam išta o tom prelazu ...
...
Još uvijek ne naslućuješ dobro šta svo vrijeme govorim:
Opet Tvorca dijeliš na dijelove?
Još uvijek ne priznaješ Njegovu Cjelovitost?
(Nijesmo nikad ni bili odvojeni od Njega da bi se ponovo s Njim spajali. “Mi” i “Svi” ne postojimo, samo On.)
...
Znači, ipak si me strpao u grupu ... onih što “imaju uvid”,
pa bi bilo dobro da malo pojasniš to ... “imati uvid” (čisto da znam s kim sam u društvu)

...
A, pošto se i ti lijepo igraš riječima, jel to znači da i ti imaš taj uvid, ili lijepo igranje riječima nema veze s uvidom ...