Brate, Ome,
čini mi se da ne shvataš smisao mojih komentara i da je
to nerazumevanje posledica nedovoljnog praktičnog iskustva sa lucidnim snovima ...
To o čemu govoriš je gledište iz ugla, kako je nazivaš “normalne” iliti prosečne svesti ..., a ne gledište nekog ko je ovladao budnim sanjanjem ...
Ali,
čak i sa takvog dobronamernog gledišta, koje je rezultat brige ili straha za druge (a u osnovi brige ili straha za druge je uvek briga ili strah za sebe,
odnosno strah ... od života, postojanja, egzistencije ...), teško da se može izvući zaključak kakav izvlačiš:
“Ako se intelektualna strana sadržaja ostavi privremeno po strani, i obrati pažnja na praktičnu stranu lucidnog
(svjesnog) sanjanja uz svjesnost da interesanti imaju normalnu razvijenu sijest koja ne može da funkcioniše bez identifikacije sa jatstvom, nameće se odgovornost i savjest za negativne posljedice nastale kroz takva iskustva.”
Zar ne uviđaš
da je to isto kao kada bi ljudima rekao nemojte da radite na povišenju svesti, ne tragajte za istinom, ne tražite sebe, odrecite se najlepše i najuzbudljivije igre, ... zato što je to
... opasno ..., niste vi za to, ... niste vi dovoljno pripremljeni ... (jer treba prvo
da se osvestite, da nađete istinu, da se samospoznate, ... pa onda na miru možete da istražujete i ulazite u te opasne avanture) ...
Zar ne shvataš
da ne možeš nikoga sprečiti da spava i sanja, i da te opasnosti i prepreke o kojima ti govoriš svakom čoveku stoje na putu svake noći ... i da su te opasnosti daleko veće u tkz. normalnim ili običnim snovima (u kojima je svest snivača
na veoma niskom nivou), a ne u budnima (u kojima je svest snivača na znatno višem ili visokom nivou) ...
I zar ne shvataš
da takvim dobronamernim upozoravanjem upravo proizvodiš kontraefekat,
poput onih dobronamernih roditelja koji svoju decu pred spavanje, sa najboljom namerom da ih zaštite, upozoravaju na potencijalnu opasnost od zmajeva, veštica, čudovišta i babaroga koje mogu susresti u “astralu” ..., i da time takvi roditelji kod mnoge dece proizvode upravo suprotan efekat
i ružne snove (jer su ime rekli da zmajevi, veštice, čudovišta i babaroge POSTOJE,
a deca veruju svojim roditeljima i starijima od sebe i ono što im oni kažu prihvataju kao najvišu istinu,
a prihvatanjem takvih istina, takva deca automatski ostaju bez zaštite koju im pruža blaženo neznanje, pa će do sopstvenih istina doći na mnogo teže načine, kroz stalnu borbu, strahove i nerazumevanje,
umesto kroz ljubav i razumevanje) ...
Nešto slično tome
rade i dobronamerni lekari psihijatri i ostali kad svojim pacijentima u najboljoj nameri kažu: “Žao nam je, vi bolujete od neizlečive bolesti. Tu se ništa više ne može učiniti.”,
i tako im zacementiraju bolest (čak i kad je dotle nisu imali, nego su samo pokazivali simptome slične toj bolesti) ...
Dalje,
iz FORMICINOG komentara (
“...Pazi snovi, odnosno ono čega se ti sjećaš iz svijeta astrala, jesu simbolični jer se tvoja svijest brani od nerazumljivog praveći srazmjerno razumljive prizore.”)..., izvlačiš pogrešan zaključak da se svest budnog snivača u lucidnim snovima BRANI od Nerazumljivog ...
Jer,
ako se takva formulacija donekle i može upotrebiti kao ispravna u slučaju običnih snova, gde mi zaista možemo da izvlačimo konkretne poruke iz Nesvesnog, dotle se kod lucidnih snova dešava još nešto (divno):
Takvi snovi
nam znatno više služe kao kompenzacija, kao što kaže Jung, odnosno “približavanje i saradnja” između svesnog i Nesvesnog, ali i kao nova, zanimljivija i drugačija java ...
Uostalom,
mi tokom celog života ništa (drugo) i ne činimo, osim što iz Nerazumljivog pravimo srazmerno razumljive prizore ... To činimo od “rođenja”, pa do “smrti”, u snu i na javi, a koliko smo u tome uspešni pokazuju ljubav ili strah (briga) koje osećamo prema Svetu, drugim osobama, prema sebi, Egzistenciji ...
Oni koji SVE-T vole
“profitiraju” iz te jednosmerne komunikacije svojevoljnim lucidnim snovima (tu ne računam šamane i čarobnjake koji u lucidne dospevaju uz pomoć nakrotika,
među kojima ima i onih koji vole i onih koji se boje), dok oni koji osećaju strah, mržnju ili druga negativna osećanja, gotovo ceo život pate od života ... (govorim uopšteno i u simbolima, i zato nemoj neko da mi se ovde prepozna

...) ...
I zato,
iako u osnovi mi i iz budnih snova iz Nesvesnog, Naguala, Nepoznatog, Nesaznajnog, Nerazumljivog, Apstraktnog, ... izvlačimo razumljive i konkretne prizore, takvi prizori u budnim snovima sa napredovanjem u lucidnom sanjanja imaju sve manje karakter simbola, a sve više postaju nova, druga, i drugačija java (lepša, uzbudljivija i sa mnogo više Božanskog potencijala) ...
I, da:
Rekoh da u svojevoljnom lucidnom sanjanju nema opasnosti i pri tom ne postavih uslov neidentifikovanja sa jastvom ...
A iznositi svoje mišljenje da u takvom lucidnom sanjanju ima opasnosti, deluje ne samo neozbiljno, nego i destimulativno ...
Uostalom, mi, ovakvi kakvi jesmo, nismo u stanju nikoga ni stimulisati, ni destimulisati,
jer sve to (UVEK i SVUDA, SADA i OVDE) čini Slobodna Volja ..., koja nas “tera” i na ovakvu vrstu rasprave ...
Bratski pozdrav!