charleston je napisao/la:
Sretna Nova svima
koliko vas god ima!
Ans i Eva Jargi je napisao/la:
čarobnjak
ne poseduje veće znanje od ostalih ljudi, nego jaču volju ...
Njegovo zapovedanje
dešavanjima nije posledica većeg znanja (kao umne kategorije), nego posledica snage “njegove” individualne volje ... (kao što brzina rada računara zavisi od snage i brzine procesora, a ne od softvera)...
Volja je vršilac i izvršilac želja, namera, komandi, zapovesti ...
Veće znanje može biti samo posledica volje, a ne uzrok ...
Mene sada zanima.... sto jaca volju?!
O cemu ovisi snaga necije volje?
Tj zasto jedni imaju volju kojom sve postizu a drugi su bezvoljni - CIJA je TO opet volja - i postoji li tu neki kriterij dodjele?
(Takodjer.... zasto mi se cini da je vecina ljudi s jakom voljom koju posto poto moraju sprovesti, manje inteligentna i senzibilna od onih koji svoju volju predaju Jacemu od sebe, kao u "Neka bude volja Tvoja"?

Je li moguce da su kod vecine ljudi jacina volje i stupanj zrelosti obrnuto proporcionalni? odnosno da vecina koja energiju koristi za sprovodjenje svoje volje nanosi time vise stete nego koristi i sebi i drugima?)
.... I kad vec pricamo o slobodnoj volji - a po meni je svaka volja slobodna, jer kakva bi to bila volja koja nije slobodna - jednom sam, iscrpljena rezultatima vlastite slobodno sprovodjene volje, naletjela na citat, mislim da je Kunderin, koji je glasio: "Ono sto je nastavilo zivjeti, nakon sto bi sproveo svoju volju, bila je smrt u njemu" .... Mislim da mi je tadasnja lekcija bila da Volja bez Znanja vodi u katastrofu.
Ans i Eva Jargi je napisao/la:
a Jargijevi iznose stav da nema druge razine postojanja, osim trenutne razine postojanja (SADA i OVDE) i da se ništa ne bi dešavalo da nema Slobodne volje, koja je uzrok, pokretač i vršilac dešavanja i na ovoj i na bilo kojoj “drugoj” razini postojanja (jer i “druge” razine postojanja su uvek subjektivno postojanje sada i ovde, bez obzira da li je u pitanju “ljudska”, “anđeoska”, “demonska”, “polubožanska”, “božanska” ili bilo koja “druga” razina postojanja) ...
...
Znaci, neciju Slobodnu Volju treba kriviti za sve sta se desava, a ne karmu i sve to??
I zanima me sto Jargi misli o odnosu volje i zelje
Jer, po Caycu, "Zelja je pokretac duse" ...
Zanima me da li zelja/ceznja sama po sebi pokrece dusu u odredjenom pravcu, ili je za to potrebna odlucnost volje, onaj yang momenat, da se dusa uopce pokrene u bilo kojem pravcu?...
(Nadam se da nisam ovo sve nejasno formulirala i da nece doci do zbrke u terminima...

)
”Mene sada zanima.... sto jaca volju?!”
Slobodna Volja.
”O cemu ovisi snaga necije volje?
Tj zasto jedni imaju volju kojom sve postizu a drugi su bezvoljni - CIJA je TO opet volja - i postoji li tu neki kriterij dodjele?”
SVE
ovisi o Volji Slobodne volje.
Koliko ce slobodne volje “dodeliti” pojedinom liku u filmu koji upravo Posmatra, zavisi
od trenutnog scenarija filma koji upravo projektuje i posmatra i “raspolozenja” Scenariste-Rezisera-Gledaoca (Slobodne Volje) ...
”(Takodjer.... zasto mi se cini da je vecina ljudi s jakom voljom koju posto poto moraju sprovesti, manje inteligentna i senzibilna od onih koji svoju volju predaju Jacemu od sebe, kao u "Neka bude volja Tvoja"?”
Istinski
predati “svoju” (individualnu) volju Naj-ja-cijoj (Slobodnoj) Volji mogu samo oni koji spoznaju Zakon Slobodne Volje (po kojem je Slobodna Volja ta koja vrsi sve aktivnosti, o svemu odlucuje i svime upravlja)... Zato to i nije cin “predavanja” sopstvene volje Slobodnoj Volji, nego konacno prepoznavanje i “priznanje” da sopstvena volja i ne postoji ...
Oni
koji to spoznaju u nastavku filma se ponasaju kao “strogo kontrolisani ludaci”, sto bi rekao Kastanedin don Huan, ili kao “strogo kontrolisani mudraci”, sto bi rekli neki drugi ...
Spoznaja
tog Zakona Jedne Slobodne Volje po kojem funkcionise Svet spoznavaocu ne oduzima njegovu individualnu volju (on je sada vidi u njenom “pravom svetlu”) i zato istinske bakte, ili “strogo kontrolisani ludaci/mudraci” gledano ocima nekog od “ucesnika” istog filma imaju znatno snazniju volju od onih ego-siledzija koji posto-poto zele svojom individualnom voljom nadvaladati Vrhovnu Silu (Slobodnu Volju) ...
Ego-siledzija
se u ostvarenju “svoje” individualne volje oslanja na (materijalno-energetsku) snagu kao “podupirac” “svoje” volje, dok je baktama poluga za pokretanje Sveta upravo Slobodna Volja ...
Bakte ili probudjeni ludaci|mudraci sva desavanja i sve "vlastite" i sve "tudje" zelije vide kao Igru Slobodne Volje, i posmatraju je sa vrhunskim uzitkom ...
”Je li moguce da su kod vecine ljudi jacina volje i stupanj zrelosti obrnuto proporcionalni? odnosno da vecina koja energiju koristi za sprovodjenje svoje volje nanosi time vise stete nego koristi i sebi i drugima?”
Sumnjam da je to sasvim tako ...
Zavisno od toga sta je kriterij “zrelosti”?
I zavisno od kriterija sta je “steta”, a sta “korist” ...
U svakom slucaju,
ako je “SveJedno”, onda su i bilo koja “steta” i bilo koja “korist”, samo deo scenarija i ne predstavljaju istinsku stetu, niti korist za SveJednog ..., osim sto mu posmatranje te igre “stete” i “koristi” koristi za zadovoljstvo posmatranja filma ...
Druga je stvar
sto u tom filmu gledano ocima likova filma postoji i steta i korist ...
Ponekad
oni koji vide da neki drugi likovi svojom energetskom voljom sebi i drugima nanose stetu trude se da nadju put i nacin da to poprave ili promene, umesto da poprave i promene samoga sebe, odnosno scenario u svom vlastitom filmu, ... ali i to je deo scenarija, koji je promenljiv i varijabilan, i moze da se menja tokom projekcije ...
”.... I kad vec pricamo o slobodnoj volji - a po meni je svaka volja slobodna, jer kakva bi to bila volja koja nije slobodna - jednom sam, iscrpljena rezultatima vlastite slobodno sprovodjene volje, naletjela na citat, mislim da je Kunderin, koji je glasio: "Ono sto je nastavilo zivjeti, nakon sto bi sproveo svoju volju, bila je smrt u njemu" .... Mislim da mi je tadasnja lekcija bila da Volja bez Znanja vodi u katastrofu."
Uistinu
ne postoji mnostvo Slobodnih Volja, nego samo Jedna koja, igre i zabave radi, “kreira”, “projektuje” “bitije” ili “subjektivnog posmatraca” vlastite filmske projekcije u koje “usadjuje” iluziju volje ... (takvo bitije izvesno vreme nakon “rodjenija” primecuje da moze da pokrece vlastite udove i da komanduje pojedinim culnim organima, da “misli” i “odlucuje” i stice ilziju da je ono akter koji cini te aktivnosti i koji upravlja svojim unutrasnjim desjavanjima, i na osnovu te iluzije umislija da ima slobodnu volju...)
Pomenuti
Kunderin citat shvatam nesto kao: “Kad projektovana filmska projekcija (bitije) stekne ili potpuno preuzme Slobodnu Volju od Projektanta, i potpunosti se (je) ostvari, sledi “smrt” ili di-end te projekcije” ...
”Znaci, neciju Slobodnu Volju treba kriviti za sve sta se desava, a ne karmu i sve to??”
Znaci, Jedinu Slobodnu Volju treba kriviti za sve sta se desava, i za karmu i sve to!!
Karma je rekvizit igre ...
Slobodna volja “tera” projektovano bitije da cini “dobra” i “losa” dela, a onda ga za
“dobra” dela nagradjujuje, a za “losa” kaznjava ...
Bez tog osnovnog Pravila i Zakona Igre, Igra bi bila siromasna i neigricna ...
”I zanima me sto Jargi misli o odnosu volje i zelje
Jer, po Caycu, "Zelja je pokretac duse" ...
Zanima me da li zelja/ceznja sama po sebi pokrece dusu u odredjenom pravcu, ili je za to potrebna odlucnost volje, onaj yang momenat, da se dusa uopce pokrene u bilo kojem pravcu?...”
Jargi o tome misli:
Zelija je pokretac Slobodne Volje (koja je ispunjava ili ne ispunjava zavisno od snage individualne volje koja je zeliju pozelijela, njene karme i od nekih drugih okolnosti scenarija), a Slobodna Volja je “proizvodjac” zelija ...
Jaka zelija
(ceznija) puno vise pokrece Slobodnu Volju od obicne zelije i pokrece je u zeljenom pravcu, a za to je potrebna odlucnost volje, onaj kriticni yang momenat kada se dusija pokrene u izabranom pravcu ...
(Zacarani krug ...)
...
P.S. Nemoj misliti da se izmotavam sa bitijem, zelijama i sl. ...Pisjem na tastaturi bez slovnih znaka “tija”, “sija” i drugih, pa moram da se do-vi-ja-m ...
Nadam se
da ce ti uzivati u “Igri sna i jave” bar onoliko koliko i ja koje je pisalo ...