Citat:
Dado Upisano: Nedelja Maj 29, 2005 4:25 pm Naslov komentara:
--------------------------------------------------------------------------------
Negdje sam pročitao o izgubljenim ili izostavljenim evanđeljima,pa me zanima da li netko zna nešto o tome i može li se igdje pročitati barem odlomak iz tih spisa?
Pozdrav
U knjizi
Elaine Pagels "Gnostička evanđelja" mogu se naći neki dijelovi gnostičkih spisa.
Moram priznati da me se tada dosta dojmila ta knjiga, a i danas mislim da ima 'nešto' u njoj. Kako od gnostičke literature nisam baš previše čitala, još je puno predamnom.
Iz knjige sam prepisivala razne dijelove razbacane posvuda i najupečatljivije meni, ako se nešto čini 'isčupano' ili nejasno, treba ipak pročitati knjigu.
Radi se o 52 teksta pronađena u Nag Hammadiju
GNOZA
SAMOSPOZNAJA KAO SPOZNAJA BOGA
"Dijalog spasiteljev" u kom su učenici Isusu postavili pitanje "Na koje mjesto ćemo ići?", on odgovara: "Mjesto do kojeg možete stići, tu stojte!"
"Evanđelje po Tomi" (EPT) govori, kad su učenici pitali Isusa kuda trebaju ići, on je rekao samo:
"Postoji svjetlost u čovjeku svjetlosti, i ona osvjetljava cijeli svijet. Ako on ne svijetli, on je tama."
Daleko od toga da ozakonjuje bilo kakvu instituciju, obje izreke upućuju čovjeka samome sebi, ka svojoj unutarnjoj sposobnosti da pronađe vlastiti pravac, k "unutarnjoj svjetlosti".
~~~~~~~~~~~~~~~~
Novozavjetni izvori nas uče da mi podnosimo mentalnu i fizičku patnju zato što ne uspijevamo postići moralni cilj kojem težimo:
"svi smo griješili i ne dostižemo slavu Božju." (Poslanica Rimljanima 3:23)
Nasuprot tome, brojni gnostici su tvrdili da neznanje, a ne grijeh, čovjeka vodi u patnju.
Gnostički pokret pokazuje određene podudarnosti sa suvremenim metodama samoistraživanja putem psihoterapijskih tehnika. I gnosticizam i psihoterapija iznad svega cijene (samo)spoznaju koja predstavlja uvid. Oni se slažu da bez te spoznaje čovjek osjeća da ga pokreću impulsi koje ne razumije.
Valentin to izražava kroz mit. On govori da je svijet nastao kada ga je Mudrost Majka svih bića stvorila od svoje patnje. Četiri elementa za koje grčki filozofi kažu da tvore svijet - zemlja, zrak, voda i vatra - konkretni su oblici njenog iskustva:
"Tako se zemlja izdigla iz njezine pomutnje;
voda iz njezinog straha;
strah iz zgušnjavanja njezine boli;
dok je vatra...bila sastavni dio sva ova tri elementa...
dok je neznanje bilo skriveno u sve te tri patnje."
Na taj način svijet je rođen iz patnje. Drugačiju verziju mita u
Evanđelju istine donosi Valentin ili jedan od njegovih sljedbenika:
" ...Neznanje je donijelo tjeskobu i strah. A tjeskoba se zgusnula kao magla, tako da nitko nije mogao vidjeti. Radi toga je greška moćna..."
Stoga većina ljudi živi u zaboravu ili rečeno suvremenim jezikom, besvjesno. Budući da su nesvjesni vlastitog ja, oni nemaju korijena. "Evanđelje istine" opisuje takav život kao noćnu moru. Oni koji tako žive doživljevaju "strah, zbrku i nestabilnost, sumnju i podijeljenost" jer su uhvaćeni u mnoge iluzije.
Onaj tko ostane neznalica, "stvorenje zaborava", ne može dozivjeti ispunjenje. Gnostici su govorili da takva osoba "živi u nedostatnosti" (suprotno od ispunjenja). Jer nedostatnost se sastoji od neznanja.
Samoneznanje je također oblik uništenja - po
"Dijalogu spasiteljevom" tko god ne razumije elemente svemira i sebe određen je za uništenje:
Kako i gdje čovjek može tražiti samospoznaju? Mnogi gnostici slažu se sa psihoterapijom u drugoj velikoj pretpostavci: i jedni i drugi slažu se da nasuprot pravovjernom kršćanstvu, psiha ima u sebi mogućnost oslobođenja ili uništenja. Mali broj psihijatara se ne bi složio s riječima pripisanim Isusu u EPT:
"Ako izneseš ono što je u tebi, ono što si iznio spasit će te. Ako ne izneseš ono što je u tebi, ono što nisi iznio uništit će te."
Ovakav uvid se dostiže postupno, kroz napor:
"Prepoznaj ono što ti je pred očima, i otkrit će ti se ono što je skriveno."
EPT također upozorava da samootkriće donosi unutarnji nemir:
Isus je rekao: Neka onaj tko traži nastavi tražiti dok ne nađe. Kad nađe postat će uznemiren. Kad postane uznemiren, zaprepastit će se i vladat će svim stvarima.
WILLIAM BLAKE, primjećujući tako različite opise Isusa u Novom zavjetu, podržavao je onaj koji su gnostici pretpostavljali "viziji Krista koju svi ljudi vide":
Moja vizija Krista spasitelja
Od tvoje nema većeg neprijatelja
Tvoja je prijatelj ljudskom rodu svom
Moja parabolom govori slijepom...
Tvoja voli svijet koji moja mrzi
Vrata mog pakla dveri raja su tvoje...
Bibliju čitamo vrijeme svo
Ali gdje ti čitaš crno ja čitam bijelo...
U bijesu i strasti, kad sam lažnog Krista
ugledao
širom zemlje glas sam svoj podigao
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ne znam koliko je sama autorica htjela/smjela napisati - vjerojatno u tim tekstovima ima puno više - koliko od toga nije za javnost?
Ovaj dio o podudarnosti s psihoterapijom izgleda 'dobro', ali psihijatrima i psihoterapiji ipak ne vjerujem previše. Vjerujem da dosta toga izliječiti ne mogu, nego samo uljuljkati u blažu iluziju. Čitala sam negdje kad je jedan od njih, u trenutku iskrenosti, tako nešto i rekao.
Uostalom, što znači izliječiti? Otvoriti oči, to ne mogu jer ni sami ne vide (naravno iznimke su moguće). Ne želim ovime podcjenjivati, da se ne shvati krivo.
O Nag Hamadiju bilo je i dokumentaraca na TV. Razne ekipe arheologa/teologa/...loga iz raznih zemalja bave se time, a često su i u konkurentskim odnosima. Pa mi se malko tu smučilo, umjesto da pomažu jedni drugima...
Što vi mislite o Nag Hammadiju?
Na sajtu i forumu ima divnih tekstova o Gnostici.