REAL_WORLD je napisao/la:
Pozdrav svima koji posjecuju i citaju forum...evo danas bas citam da planiraju uvest nove putovnice koje bi zamijenile vize...da je to vec pocelo u okolnim zemljama da se polako uvodi, te da Hrvatska isto zeli to postici do isteka Busheva mandata.
Sadrzavale bi dva cipa, antenu, na cipu bi bili pohranjeni podaci tipa otisci prstiju, sarenice oka, boja glasa, osobni podaci.
Takodjer je ista stvar bila i sa zdravstvenim iskaznicama, isto se pisalo i pricalo da se planiraju uvest zdravstvene i osobne iskaznice s cipovima.
Evo prije nekih mjesec dana bas idem gradom i vidim standove koji promoviraju mikrocipiranje zivotinja tipa pasa.
Eto vase komentare molim.
Pozdrav!
da,pochelo je josh davno,a pochelo je polako jer su imali gomilu tehnichkih problema na startu ovog veeelikog projekta
na realizaciji ovog projekta se ne radi od prekjuche vec desetak godina
za pochetak eksperimenta su odabrane zemlje kandidati za EU,i planirano je bilo da se pochne od Bugarske
medjutim tehnologija se nije pokazala bash pouzdana,nekoliko puta su bezuspeshno menjali i prepravljali ali nije ishlo
onda su seli i izrachunali da uraditi pasoshe za zemlju od desetak milona ljudi a da se chipovi sa biometrijskim podatcima ne chitaju ili chitaju pogreshno koshta mnogo chak i za ovako vazan eksperiment pa su odustali od te agende i krenuli od zemlje sa malo pasosha da shteta bude manja,t.j. od Makedonije,ali ni tada nije ishlo lako jer su odlagali mesecima menjajuci firme proizvodjache chipova i chitacha jer neshto im nije shtimalo kako su zamislili
napokon su krenuli pochetkom proshle godine i evo ja imam taj chipovani pasosh vec godinu i par meseci
nishta posebno,na drugom listu pasosha,ispod hartije i plastichne folije se primeti chip,kvadratic od 7x7mm u koji su svi ti podatci smeshteni
i to je to,
svaki otpor je uzaludan

jer kako cesh preko granice osim sa pasoshem,a svaki ce pasosh imati takav chip,
i slichni scenariji se pripremaju i za ostala dokumenta,razmenu novca,kupovinu,zdravstveno osiguranje i sl.uostalom to je bar ovde na forumu poznato kako i zashto i gde ide tako kako ide
ono shto mene zanima je da li ce moj pasosh postati nevalidan kad na chitachu primete da su mi ochi promenile boju usled urinoterapije