Dobio sam jedan odličan mail, materijal je iz knjige Holografski svemir, a komentari i uviđaji bi možda mogli nekome pomoći u nekim saznanjima, pa ću ovdje copy-pastat mail, ispričavam se jer dotiče mnoge teme sa ovog foruma, a ipak sam odlučio ovdje staviti, pa evo...
----------------------------------------------------------
... iz knjige:
Za razliku od Bohma, Jahn i Dunne smatraju da subatomske
čestice nisu stvarne do trenutka kada svijest ne stupi
na scenu. Mislim da smo u fizici visokih energija odavno
prošli fazu kada smo istraživali strukturu pasivnog
svemira, ističe Jahn. Držim da smo u području gdje se
uzajamno djelovanje svijesti i okoline odvija na tako
primarnom stupnju da zaista, prema svakoj smislenoj
definiciji tog pojma, stvaramo stvarnost
---
ovo nije iz knjige, nego moj komentar:
//-REKAO BIH, kao ispravku, da možda NE STVARAMO STVARNOST,
nego je OPAŽAMO u zavisnosti od stupnja razvoja svijesti
što je donekle = DENZITET (?) ili prema Don Huanu = položaj
skupne točke ( položaj skupne točke određuje ono što
ćemo opažati, a položajem skupne točke manipuliraju oni
rijetki pojedinci koji znaju kako se to radi, tj.
koji su podigli stupanj svoje svijesti na ovaj ili
onaj način (vježbom ili slučajnom povredom)
A RAZLOG ŠTO TAKO MALI broj pojedinaca to može, odnosno
RAZLOG ZAŠTO VEĆINA TO NEMOŽE - leži u tome što su nam
4D STS potkresali krila percepcije, tj. potkresali DNK,
ili opet kako bi to rekao D.Huan - što nam od rođenja
ostavljaju samo lokvicu svijesti visine od poda do vrha
nožnog palca, umjesto do pune visine.(a ostalo popapaju)
(hmm, ovo se pretvara u Komparativnu analizu ove knjige, C's i Castanede;
zapravo i jedni i drugi tvrde isto,jedino mi nije jasno gdje su završili svi ti vračevi sa grupama,
možda u 4. denzitetu? ili u paralelnoj realnosti?
- Doduše, za Carlosa sam nekako
mišljenja da je na Level 5, nije uspio... šteta, onda je
stvarno bio ili glup ili mu noge gadno smrde kada pristupa
karmičkom administratoru .. )
(.. a castaneda se spominje na nekoliko mj. u knjizi)
Kontempliraj OVO :
... (iz knjige):
Jedan od mogućih odgovora na to pitanje je da naš svijet možda nije utemeljen isključivo na podacima koje primamo putem svojih pet osjetila. Ma koliko fantastično to možda zvučalo, toj ideji u prilog moguće je podastrijeti vrlo snažne argumente. Prije no što objasnim, rado bih to povezao s događajem kojem sam svjedočio sredinom 1970-ih. Moj je otac bio angažirao profesionalnog hipnotizera kako bi zabavio skupinu prijatelja okupljenih u njegovoj kući, te me pozvao da prisustvujem događaju. Nakon što je u kratkom vremenu odredio osjetljivost na hipnozu različitih ljudi koji su bili nazočni, hipnotizer je za subjekt hipnoze odabrao prijatelja mog oca po imenu Tom. Bio je to Tomov prvi susret s hipnozom u životu.
Pokazao se kao vrlo dobar subjekt i hipnotizer ga je za par sekundi uveo u duboki trans. Potom je nastavio s uobičajenim trikovima koje izvode hipnotizeri-zabavljači. Uvjerio je Toma da je žirafa u sobi, a Tom je zijevao u čudu. Rekao je Tomu da je krumpir u stvari jabuka i on ga je pojeo s tekom. No, vrhunac večeri bio je kada je rekao Tomu da će mu, kada iziđe iz transa, njegova kći tinejdžerica, Laura, biti potpuno nevidljiva. Tada ga je, nakon što je Lauru zamolio da stane točno ispred stolice na kojoj je Tom sjedio, hipnotizer probudio i upitao vidi li ju.
Tom se osvrnuo po sobi i činilo se kao da njegov pogled prolazi točno kroz njegovu kćer koja se hihotala. Ne, odgovorio je. Hipnotizer je upitao Toma je li siguran, no on je opet, unatoč Laurinom sve glasnijem hihotanju, odgovorio niječno. Tada je hipnotizer stao iza Laure, tako da je bio skriven od Tomovog pogleda, i izvadio neki predmet iz svoga džepa. Pomno je pazio da predmet bude skriven tako da ga nitko u prostoriji nije mogao vidjeti, te ga pritisnuo na Laurina križa. Zamolio je Toma da identificira predmet. Tom se nagnuo prema naprijed, kao da gleda direktno kroz Laurin trbuh, i rekao da se radi o satu. Hipnotizer je klimnuo i upitao Toma može li pročitati posvetu na satu. Tom je za-škiljio kao da teško razabire slova, te izdiktirao i ime vlasnika sata (što je slučajno bila osoba nepoznata svima u prostoriji) i poruku. Hipnotizer je potom otkrio da je predmet zaista sat, i proslijedio ga po sobi da se svi uvjere da je Tom dobro pročitao posvetu.
Kada sam nakon toga razgovarao s Tomom, rekao mi je da mu je kći bila apsolutno nevidljiva. Vidio je samo hipnotizera kako stoji i sat u dlanu njegove ruke. Da ga je hipnotizer ostavio u neznanju o tome što se zbiva, nikad ne bi saznao da nije opažao uobičajenu, konsenzualnu stvarnost.
Očigledno je da Tomovo viđenje sata nije bilo utemeljeno na podacima koje je primao preko svojih pet osjetila. Odakle je primao podatke?
... (iz knjige):
Za razliku od drugih izmijenjenih stanja svijesti, hipnoza nije povezana s neobičnim EEG uzorcima. S fiziološkog gledišta, mentalno stanje hipnoze posve je nalik našem uobičajenom budnom stanju. Znači li to da je samo uobičajeno budno stanje neka vrsta hipnoze, te da svi neprekidno percipiramo stvarnosna polja?
Nobelovac Josephson sugerira da bi se moglo raditi o nečem slič-nom. Kao i Globus, Josephson Castanedino djelo uzima vrlo ozbiljno, te ga je pokušao povezati s kvantnom fizikom. Predlaže da objektivna stvarnost nastaje iz kolektivnih sjećanja ljudske vrste, dok su anomalni događaji - kao, na primjer, oni koje je iskusio Castaneda - manifestacija individualne volje.
... (iz knjige):
Što se mog osobnog stava tiče, na temelju vlastitih iskustava složio bih se s Don Juanom kad kaže: "Mi smo promatrači. Mi smo svijest. Nismo objekti. Nismo čvrsti. Mi smo neizmjerni. Svijet objekata i čvrstoće samo je sredstvo da se naš život na Zemlji učini jednostavnijim. To je samo opis koji je stvoren da bi nam pomogao. Mi, ili točnije, naš razum, zaboravljamo da je opis samo opis, pa tako svoju cjelovitost zapetljamo u kobni krug iz kojega se za života rijetko tko izvuče."
Drugim riječima, ne postoji stvarnost onkraj one stvorene integracijom cjelokupne svijesti, a um može oblikovati holografski svemir na gotovo beskonačan broj načina.
Ako je to točno, tada zakoni fizike i građa galaksija nisu jedine stvari koje su stvarnosna polja. Čak bi i naša tijela, nositelje naše svijesti u ovom životu, trebali promatrati kao ni manje ni više stvarna od anoma-lona i šampanjskih plaža. Ili, kao što Keith Floyd, psiholog na koledžu Virginia Intermont, kaže: »Protivno općem uvjerenju, možda nije mozak taj koji proizvodi svijest, nego je svijest ta koja stvara pojavu mozga - materiju, prostor, vrijeme i sve drugo što volimo interpretirati kao fizički svemir.
To je vjerojatno najviše uznemirujuće od svega, budući da smo tako čvrsto uvjereni da su naša tijela čvrsta i objektivno stvarna da nam je teško čak i razmotriti ideju da ni mi, također, možda nismo više od «sjenki».
...(iz knjige):
Mi smatramo da smo sastavljeni od "čvrste materije". Međutim, naše je tijelo u biti krajnji proizvod, da se tako izrazim, tanahnih podatkovnih polja koja oblikuju naše fizičko tijelo kao i cjelokupnu materiju. Ta polja su hologrami koji se mijenjaju u vremenu, (te su) izvan dosega naših uobičajenih osjetila. To je ono što vidovnjaci vide kao Šarene jajolike aureole, odnosno aure što okružuju naša fizička tijela.
- Itzhak Bentov
Stalking the Wild Pendulum
(Prikradanje podivljalom njihalu)
/// Dođavola, to mora da je zanimljiva knjiga! hmmm,
rado bih je se dočepao..///
.......(iz knjige):
Vizualni podaci koji ulaze u naše mozgove preuređuju se i modificiraju od strane naših sljepoočnih režnjeva, i tek potom se prosljeđuju do vizualnih korteksa. Neka istraživanja sugeriraju da se manje od pedeset posto onoga što «vidimo» doista temelji na podacima koji dolaze do naših očiju. Preostalih, više od pedeset posto sastavljeno je od naših očekivanja o tome kako bi svijet trebao izgledati (a vjerojatno i od drugih izvora, kao što su, na primjer, stvarnosna polja). Oči možda jesu organ vida, međutim mozak je taj koji vidi.
///ili kako je to rekao D.Huan, prepreden ljudski izum bez premca, oko razbojnika, koji bere samo vrhnje iz slike, a ostalo konstruira///
....(iz knjige):
Ljude koji imaju frekvenciju više od devet stotina herca Huntova naziva mističnim ličnostima. Dok su ekstrasensi i mediji koji ulaze u trans često samo provodnici informacija, mistici posjeduju mudrost da znaju što učiniti s informacijama, kaže Hunt. Oni su svjesni kozmičke međupovezanosti svih stvari i u dodiru su sa svim razinama ljudskog iskustva. Usidreni su u svakodnevnoj stvarnosti, međutim često imaju i vidovnjačke i sposobnosti ulaska u trans. No, njihove se frekvencije protežu i daleko izvan granica povezanih s tim sposobnostima. Koristeći modificirani elektromiogram (najviše frekvencije koje elektromiogram obično mjeri su svega dvadeset tisuća herca), Huntova je naišla na pojedince koji su u svojim energetskim poljima imali frekvencije i do dvjesto tisuća herca. To je intrigantno stoga što su mistične predaje za izuzetno duhovne pojedince uvijek govorile da imaju višu vibraciju od običnih ljudi. Ako su otkrića Huntove točna, čini se da pružaju vjerodostojnost tim navodima.
/// (opet Ja): eto, ko što rekoh, sve je tu (tamo) crno na bijelom, tehnički dokazi od eminentnih ljudi, čak u
nastavku imaš Dryeričine opise koji bi zgodno MOGLI
objasniti/predočiti KAKO npr C's očitavaju SVE moguće iz
našeg "polja/aure/whatever"
A i KAKO je D.Huan 'čitao' Karlosa ko' knjigu/film !
- Zatim se mogu dobiti ideje o tome Zašto C's kažu
da smo MI kreator i kreirano i da su sve te informacije
naše, of course - osim pojedincima - nedostupne,
a znamo i ko je kriv ...///
...(iz knjige):
Promišljajući o cjelini, Tiller sugerira da je i sam svemir u početku bio suptilno energetsko polje, te da je postupno, pomoću sličnog efekta zupčanika, postao gust i materijalan. Njegovo mišljenje je da je Bog možda stvorio svemir kao božanski obrazac ili zamisao. Poput slike koju vidovnjaci vide kako pluta u ljudskom energetskom polju, taj božanski obrazac funkcionirao je kao šablona, utječući na sve manje suptilne razine kozmičkog energetskog polja, od vrha prema dnu, preko niza holograma, i oblikujući ih sve, dok se na kraju nije sjedinio u hologram fizičkog svemira.
Ako je to točno, navodi nas na zaključak da je ljudsko tijelo holografsko na još jedan način, jer bi svatko od nas zaista bio svemir u malom.
...(iz knjige):
«Dom» uma, kao i svega drugoga, implicitni je red. Na toj razini, koja je
temeljni plenum cjelokupnog manifestiranog svemira, linearno vrijeme ne postoji. Implicitno carstvo je bezvremeno; trenuci nisu posloženi jedan do drugog poput kuglica u ogrilici
- Larry Dossey Recovering the Soul
....(iz knjige):
Ukoliko je svaka faza neke aktivnosti - uzmimo primjer žene koja puše mjehurić od sapunice - snimljena kao niz sukcesivnih slika u hologramu s višestrukim slikama, svaka slika postaje poput okvira na filmskoj traci. Ako je hologram 'bijele' svjetlosti - komad holografskog filma čija se slika može vidjeti golim okom, te nije potreban laser kako bi postala vidljiva - kada promatrač hoda kraj filma i mijenja kut svog opažanja, vidjet će ono što je zapravo jednako trodimenzionalnom filmu sa ženom koja puše mjehurić od sapunice. Drugim riječima, različite slike koje se odvijaju i uvijaju izgledat će kao da teku zajedno i stvarat će iluziju pokreta.
Osoba koja nije upoznata s hologramima mogla bi pogrešno pretpostaviti da su različiti stadiji puhanja mjehurića od sapunice prolazni te da se, nakon što se jedanput opaze, više nikada neće moći pogledati, međutim - to nije točno. Na hologramu je uvijek snimljena cjelokupna aktivnost, no promatračev kut gledanja koji se mijenja je taj koji stvara iluziju da se prizor odvija u vremenu. Holografska teorija daje naslutiti da isto vrijedi i za našu prošlost. Umjesto da se postupno izgubi u zaboravu, i ona ostaje snimljena u kozmičkom hologramu i uvijek joj se može ponovno pristupiti.
...(Ja)
///tako su jednom D.Huan i Henaro uzdrmali Karlosa koji je
mislio da više nikad neće vidit isti list kako pada sa
iste grane -> Hop, vidio je prizor OPET i opet i opet...
dok su se ona dvojica zabavljala njegovom zbunjenošču///
...(iz knjige):
Bohm ovu situaciju rezimira na ponešto drukčiji način. "Kada ljudi točno sanjaju o nesreći i ne ukrcaju se na avion ili brod, oni ne vide pravu budućnost. To je samo nešto u sadašnjosti što je implicitno i što se kreće prema stvaranju te budućnosti. U stvari, budućnost koju su vidjeli razišla se od prave budućnosti zato što su ju promijenili.
WOW pazi OVO...(iz knjige):
Svi dobiveni podaci ukazivali su na to da duši nije svojstven spol, i mnogi su barem jedan život proživjeli kao suprotan spol Svi su također govorili da je svrha života razvijati se i učiti, te da više života olakšava taj proces.
A, EVO NAM I DOKAZA O "LEVEL 5" :
Međutim, Whilton je do svog najneobičnijeg otkrića došao kada je ispitanike vratio u međuvrijeme između života, divno svjetlošću ispunjeno područje u kojem "nisu postojali vrijeme ni prostor kakve poznajemo." Po riječima njegovih ispitanika, svrha tog područja jednim je dijelom bila da im se omogući da isplaniraju svoj sljedeći život, da doslovce skiciraju važne događaje i okolnosti koje će ih zadesiti u budućnosti. Međutim, taj proces nije bio jednostavno neka bajkovita vježba ispunjenja želja. Whitton je otkrio da pojedinci u tom području između života ulaze u neuobičajeno stanje svijesti, stanje svijesti u kojem su izuzetno svjesni vlastitog bića i imaju pojačan osjećaj za moral i etiku. Osim toga, više nisu mogli racionalizirati svoje pogreške i nedjela, te su se mogli sagledati potpuno iskreno. Kako bi ga razlikovao od naše uobičajene svakodnevne svjesnosti, Whitton to intenzivno savjesno stanje uma naziva "meta-svjesnost".
Stoga, kada su ispitanici planirali svoj sljedeći život, činili su to s osjećajem moralne obveze. Izabrali bi da se ponovno rode s ljudima kojima su nešto skrivili u prijašnjem životu kako bi imali priliku iskupiti se za svoja djela. Planirali su ugodne susrete sa «srodnim dušama», pojedincima s kojima su tijekom mnogo života izgradili uzajamno koristan odnos ispunjen ljubavlju; predviđali su i «slučajne» događaje kako bi usvojili daljnje životne pouke i ostvarili daljnje ciljeve. Jedan je čovjek rekao kako si je tijekom planiranja sljedećeg života vizualizirao jednu vrstu instrumenta sa satnim mehanizmom u kojega se moglo umetnuli određene dijelove kako bi uslijedile točno određene posljedice.
Te posljedice nisu uvijek bile ugodne. Nakon što je vraćena u meta-svjesno stanje, žena koja je bila silovana kada je imala trideset i sedam godina otkrila je da je u stvari bila planirala taj događaj prije nego što je došla u ovu inkarnaciju. Kako je objasnila, bilo joj je potrebno da iskusi tragediju u toj dobi kako bi se prisilila da promijeni svoje "cjelokupno duševno motrište"
..itd itd
-----------------------------------------------------------
Hvala autoru maila, zbilja poučno izvađeni dijelovi knjige!!!