Sada je: pon maj 05, 2025 7:33 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 59  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 2:38 am 
Član foruma

Citat:
S naglaskom na sistematsko prenošenje gnoze unutar reda.
I to na način (dramske i ritualne izvedbe) za koji nisu potrebne puste knjige koje se nabrajaju na raznim sajtovima, iako su korisne, naravno.
Doduše nisam dosad prisustvovao nijednoj ceremoniji, ali logički zaključujem.

Gnoza se bas i ne "prenosi", pre ce biti da je prava gnoza, odnosno znanje, ono koje sami otkrijemo odnosno shvatimo. Bas kao u skoli, ucitelj moze da nam objasni kako se resavaju jednacine, mama moze da nam pomogne oko domaceg zadatka kod kuce, ali sve dok sami ne shvatimo kako se resavaju jednacine necemo znati da ih resimo, znaci necemo imati to znanje.

Naravno, neko mora da nam isprica da znanje postoji (puste knjige?) da bi mi uopste shvatili da imamo sposobnost da ga trazimo, ali tek kada sami saznamo i shvatimo i time steknemo sposobnost da ga primenimo, to mozemo podvesti pod "znanje".

Stvar oko rituala nije tako jednostavna kao sto izgleda. Rituali mogu biti precica do znanja (mama radi domaci) ali pitanje je da li mi takvo znanje stvarno "znamo" i da li mozemo da ga primenimo.

Inace ako to povezes sa terminima OPD i OPS (u literaturi na engleskom STO i STS) ako i samo malo razmislis o tome, i time steknes sposobnost/znanje o tome, mozes lako da povezes da su rituali OPS a prirodan nacin ucenja i shvatanja OPD.

Ako rituale dalje u svom razmisljanju (shvatanju/sticanju znanja?) povezes sa hiperdimenzionalnoscu i sto je jos vaznije energijom (dinamikom protoka energije, odnosno obrati paznju opet: OPD i OPS nacinu zivota ili postojanja) i kada uzmes u obzir da sve, pa i svi mi i jesmo energija i da sve jeste "borba" za energiju, docices do veoma zanimljivih zakljucaka.

Naprimer: preko rituala svoju paznju/energiju a samim tim i "fokus" svog bica, odnosno svoj deo energije koja je svesna same sebe (a to si ti sam) poklanjas nekome drugom, sto uopste ne zvuci lose, lepo je poklanjati, ali ti tim poklanjanjem ne dobijas nista zauzvrat, gubis sposobnost da sam dodjes do znanja, odnosno da ga shvatis. Jednostavno vise nemas energije (a sto kazu Gurdjijev i Kastaneda) za to jer si je prosledio sefu, a od tebe se ocekuje da je otmes od onih ispod sebe, i da i to naravno prosledis sefu, onako neobradjenu i ukusnu. Krajnji cilj bi otprilike bio da ti jednoga dana postanes sef. Ako ti to odgovara samo izvoli.

Evo jos jedne ideje: ako bi sve bila energija, pa i mi sami jedan deo te energije koja je svesna same sebe, ako bi i bog bio energija i ako bi mi svi sacinjavali tog boga ("bog je svuda oko nas" cak i crkva kaze). Da li bi poklanjanje svoje energije odnosno svog bica (duse?) kroz rituale ustvari bila svojevrsna izdaja boga, odnosno napustanje samog sebe? Da li mozda zato i postoje organizovane religije sa svojim obredima i ritualima?

Citat:
To čuti iz tvojih 'usta' mi je dovoljno da izvedem zaključak.

Zasto? Pa i on je samo covek kao ti ili ja, nista manje ili vise. Samo sto eto ima zelju da saznaje i shvata. I to radi sam, ne slusa i ne priznaje znanje "iz necijih usta" a koje nije sam stekao.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 9:17 am 
Član foruma

Arbitrium Liberum je napisao/la:
Citat:
S naglaskom na sistematsko prenošenje gnoze unutar reda.
I to na način (dramske i ritualne izvedbe) za koji nisu potrebne puste knjige koje se nabrajaju na raznim sajtovima, iako su korisne, naravno.
Doduše nisam dosad prisustvovao nijednoj ceremoniji, ali logički zaključujem.

Gnoza se bas i ne "prenosi", pre ce biti da je prava gnoza, odnosno znanje, ono koje sami otkrijemo odnosno shvatimo. Bas kao u skoli, ucitelj moze da nam objasni kako se resavaju jednacine, mama moze da nam pomogne oko domaceg zadatka kod kuce, ali sve dok sami ne shvatimo kako se resavaju jednacine necemo znati da ih resimo, znaci necemo imati to znanje.

mislio sam da se prenose osnovne koncepcije i tehnike kako doći do tog Znanja unutar sebe. a također i samo Znanje.

Naravno, neko mora da nam isprica da znanje postoji (puste knjige?) da bi mi uopste shvatili da imamo sposobnost da ga trazimo, ali tek kada sami saznamo i shvatimo i time steknemo sposobnost da ga primenimo, to mozemo podvesti pod "znanje".
Stvar oko rituala nije tako jednostavna kao sto izgleda. Rituali mogu biti precica do znanja (mama radi domaci) ali pitanje je da li mi takvo znanje stvarno "znamo" i da li mozemo da ga primenimo.

slika vrijedi više od tisuću riječi.
mislim da je to primjenjivo na odnos između rituala i knjiga.
u tom smislu, rituali jesu prečica do Znanja.
a tvoje pitanje i dalje stoji.
a ja smatram da nakon raznih ceremonija i rituala može odgovoriti potvrdno.
no to ne mora biti uvijek slučaj.

Inace ako to povezes sa terminima OPD i OPS (u literaturi na engleskom STO i STS) ako i samo malo razmislis o tome, i time steknes sposobnost/znanje o tome, mozes lako da povezes da su rituali OPS a prirodan nacin ucenja i shvatanja OPD.

ne shvaćam zašto su rituali neprirodni,a čitanje prirodno?
zapravo mislim da obadvoje mogu biti i OPS i OPD
a po meni je literarna spoznaja neprirodnija od neke druge metode naprimjer ples (o plesu kao izrazu misli govori i gurđijevi)
zapravo, to je više pitanje kulturološkog konteksta
Ako rituale dalje u svom razmisljanju (shvatanju/sticanju znanja?) povezes sa hiperdimenzionalnoscu i sto je jos vaznije energijom (dinamikom protoka energije, odnosno obrati paznju opet: OPD i OPS nacinu zivota ili postojanja) i kada uzmes u obzir da sve, pa i svi mi i jesmo energija i da sve jeste "borba" za energiju, docices do veoma zanimljivih zakljucaka.

Naprimer: preko rituala svoju paznju/energiju a samim tim i "fokus" svog bica, odnosno svoj deo energije koja je svesna same sebe (a to si ti sam) poklanjas nekome drugom, sto uopste ne zvuci lose, lepo je poklanjati, ali ti tim poklanjanjem ne dobijas nista zauzvrat, gubis sposobnost da sam dodjes do znanja, odnosno da ga shvatis. Jednostavno vise nemas energije (a sto kazu Gurdjijev i Kastaneda) za to jer si je prosledio sefu, a od tebe se ocekuje da je otmes od onih ispod sebe, i da i to naravno prosledis sefu, onako neobradjenu i ukusnu. Krajnji cilj bi otprilike bio da ti jednoga dana postanes sef. Ako ti to odgovara samo izvoli.

shvaćam da sve jeste borba za energiju.
a gnozu smatram kao filozofskom podlogom za razvijanje metoda o načinima kako optimalno trošiti tu energiju

evo jedno pitanje za tebe?
koja je razlika između hermetičkih rituala na zapadu i naprimjer, castanjedinih šamanskih rituala.
koji btw, također isto ima šefa.
možda si (ne samo ti) u razmišljanju izostavio kulturološki kontekst (koji naravno ne opravdava postojanje matrice)

Citat:
To čuti iz tvojih 'usta' mi je dovoljno da izvedem zaključak.

Zasto? Pa i on je samo covek kao ti ili ja, nista manje ili vise. Samo sto eto ima zelju da saznaje i shvata. I to radi sam, ne slusa i ne priznaje znanje "iz necijih usta" a koje nije sam stekao.

upravo zato sam to i rekao

nisi se osvrnio na moju podjelu društava vođenih Slabim i Višim ja.
da je si onda bi shvatio da se slažem sa svim što si rekao gore,
ali to nije uvijek slučaj.zato jer postoje poznavatelji ezoteričnih tajni koji su vođeni svojim Višim ja.

možda smo se previše uzbudili oko ovih OPS tajnih društava, i nismo stigli (usudili) razmišljati dalje od toga.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 10:16 am 
Administrator

Sofija je napisao/la:

Dragi Galaksija!

U većini se stvari s tobom slažem, ali me zanima kako se ti to "aktivno boriš za mir u svijetu?"

Brine te pokolj u Iraku, ali te ne brine svakodnevni pokolj u tvome tanjuru! Zar tako i ti ne spadaš u "one koji nisu u stanju da vide šta im se dešava ispred nosa"? Pa može li svijest lešinara postići "mir u svijetu"?

Svakom patnjom nanesenom nekom jadnom anonimnom biću koje je završilo u klaonici da bi ti mogao uživati u "svježoj" svinjetini ili teletini indirektno i sam radiš na "održavanju matrice" - naime, matrica se napaja patnjom i euforijom, plusom i minusom.

Da, puno je lakše raskrinkati poplavu kojekakvih lažnih redova i učenja, nego raskrinkati sebe. Eto, tako i meni nije teško raskrinkati tvoje licemjerje, ali kad pokušam raskrinkati sebe i svoje licemjerje - to boli, užasno boli!

Pitam se što ja mogu uraditi da ublažim patnju stanovnika ove doline suza? Godinama već putem ovakvih foruma razmjenjujemo informacije o cijelom arsenalu zla kojim nas bombardiraju neki "zli gospodari ovoga svijeta", o tome zašto to rade i što bismo mogli poduzeti da to prestane.

Ali jedan bljesak uvida, a to je pravi smisao gnoze, odnosno gnostike, može dati snagu da preživimo u ovome nužnom svijetu, shvatimo zašto smo se od svih svjetova našli baš u ovom zatvoru koji su nas "naši lažni gospodari" naviknuli da ga nazivamo "svojim domom".

Kad se netko nađe u zatvoru, ne bori se da od njega stvori mjesto ugodno za život već možda samo za privremeni opstanak. Krajnji je cilj izlazak iz zatvora, jer će zatvor koliko god lijep i neprimjetan bio uvijek ostati zatvor. A kako jedino i može biti u zatvoru - znamo.

Vjeruje li netko da je na ovom svijetu postojalo razdoblje bez patnje i da će možda opet jednom postojati? Istočne tradicije pominju period satyajuge, "zlatnog doba", ali se vjerojatno radi o prasjećanju naše božanske suštine na jedan takav OPD svijet, koji ne egzistira u ovoj našoj OPS razini.

Za kraj jedan link:
http://etnolog.bloger.hr/post/sve-se-vr ... 80385.aspx

Draga Sofija,

bar meni lično se čini da je rozenkrojcersko vegetarijanstvo i tobožnja briga za zdravlje životinja uz istovremeno ignorisanje daleko važnijih stvari, mnogo ljepši primjer licemjerja. Čovjek koji jede salatu nije ništa manje programiran od onog koji jede meso, a mnoge činjenice ukazuju na to da se promjenom ishrane ne može promijeniti stanje svijesti. Naravno, neko bi mogao reći da samo to što čovjek ne jede meso može da odražava njegovu duhovnost, međutim, istinska duhovnost ide zajedno sa percepcijom spiritualne realnosti koju vegetarijanci nisu u stanju da percipiraju ništa bolje od ostalih, tj. bar tako se to u praksi pokazalo.

Na stranu ideologije, dogme i “paket-aranžmani” kulta koji je u pitanju. Danas imamo najmanje hiljadu kojekavih redova, društava sekti, kultova. Svaki od njih smatra upravo onu dogmu koju propagiraju istinskom, svaki od njih ima nešto eksluzivno u svom izlogu a svaki od njih ima i “UNIFORMU” za svoje članove. Uniformu za svijest, kalup za um. Mnogi od njih dodjeljuju i činove svojim pripadnicima, slično kao u vojnim i svim ostalim piramidama karakterističnim za 3D OPS realnost. Tako njihovi članovi mogu da napreduju u piramidi ali ne i u duhovnoj realnosti jer to dvoje ne ide zajedno. Poslije par otpjevanih pjesama na nedjeljnoj misi i par odrađenih rituala čovjek se može “duhovno-nafiksati” za neko vrijeme ali ne zadugo. Uskoro mora da ode po drugi fiks i tako do daljnjeg. Kakve to veze ima sa duhovnim razvojem?

Nikakve.

Postoje dosta indikacija da je pripadnik svakog “reda”, kulta, “društva” (uključujući religijske i vojne hijerarhije) itd. - specijalna poslastica za 4D OPS sile. Zašto? Zato što se on dobrovoljno odriče svoje individualnosti i slobodne volje i stavlja je u ruke drugih (koji su mu ponudili određeni paket-aranžman’ a on ga je svojevoljno prihvatio). Prihvatajući dogmu (čitaj: lijepo upakovane laži) i stavljajući se u njenu službu, njegova energije tada otiče ka vrhu piramide (koji ne mora isključivo da se nalazi na našem ‘spratu’) kojoj pripada. Kasnije, napredujući u toj OPS-hijerarhiji, on crpi energiju iz onih ispod njega i prosljeđuje je zajedno sa svojim energetskim udjelom prema gore.
Međutim, čini se da u većini slučajeva, zalutalu dušu možemo smatrati samo nedužnom žrtvom?!

M. Topper:

Citat:
"U višim spiritualnim dimenzijama u kojima su se polarizirala ta negativna bića, svijest je moć, više nego mudrost—njihova ’mudrost’ se sastoji od znanja kako da steknu moć. S obzirom na to da je svijest ključna bez obzira na to kako ona izgledala, varijabila slobodne-volje mora se poštovati ili će u suprotnom robi nedostajati njena dragocjena vrijednost; tako će jedna duša koja je potpuno isisana biti upotrebljiva kao jedan striktno robotski-refleks ili programirani reaktivni-mehanizam, na isti način na koji se koriste i mašine; najdragocjeniji regrut je onaj koji je bio vrbovan uz pomoć prevare, tako da je kod njega varijabila slobodne-volje ostala u suštini nepovrijeđena a istovremeno usklađena duševnim slaganjem sa uzorkom koji joj je bio suptilno nametnut. To odgovara varijabili aktuelnog energetskog potencijala svijesti da se integriše u ‘auru’ dominirajuće ili pobjedničke Volje. Tako je regrut ili prinova “izabrao” negativnu polarizaciju, bez obzira na to što on možda nije bio svjestan šta tačno radi; a ‘konzerviranje’ te jedinke svijesti koja se onda kao jedna nova vrijednost pridodaje ostalim potencijama prikačenim za lično aurično polje Vođe – i koja ga tako pojačava – predstavlja stvarnu ‘poentu’ cijele ove negativne igre. Jedno od pratećih pravila ove igre je da se sve one koji se ne mogu negativno polarizirati, spriječi da se pozitivno polariziraju ili što bi bilo najidealnije, da ih se izmanipuliše tako da smatraju određene oblike svog ropstva sasvim prihvatljivim ili neminovnim. Na taj način Negativno Biće idealno kontroliše sve figure na šahovskoj ploči, pa tako i ‘pobjeđuje’."

Link: http://www.bibliotecapleyades.net/cienc ... pper03.htm

(Čovjeku može samo pamet da stane kad pomisli koliko ovakvih ‘regruta’ ili ‘dobrovoljaca’ već imamo u sklopu raznoraznih religija i ezoteričkih društava i koliko energije naši “svevišnji gospodari” ubiru na ovaj način!?)

Dakle, Sofija, ako si razumjela poentu, naš ‘kosmički altruizam’ (koji je obično baziran na našem nižem emocionalnom centru), možda bi bilo bolje vezati za istinsko znanje, nego za konzumiranje salate; a pogotovo za kojekave “duhovne hijerarhije” u kojima obično služimo kao – “baterija” - za entitete koji se nalaze na vrhu piramide. Sva ova dinamika koju M. Topper predstavlja u tekstu na gornjem linku može se lako vidjeti, naravno, ukoliko je čovjeku - “bitno stvarno očima vidljivo”.

Individualnost i lična slobodna volja su – duhovna svetinja. Kad to čovjek svojevoljno stavi u službu drugih, onda se on pretvara u njihovog pijuna ili “vozilo-OPS-sila”. Nakon određenog vremena provedenog u toj organizaciji on postaje omamljen a ne prosvijećen. (Mnogi danas miješaju ta dva pojma, tj. svoju omamljenost smatraju - produhovljenošću.) S tim u vezi i njegova percepcija je istovijetno modifikovana. On vidi sliku koja mu je projicirana odozgo a nije u stanju da percipira i pravilno interpretira dešavanja oko sebe. Ukratko, u takvom stanju on jedino može ‘efikasno’ da djeluje kao “agent-matriksa”.

Naravno, moramo imati na umu i to da nisu svi ljudi isti, tj. da svako od nas ima različit psihički, fizički i duhovni profil, te odatle i različite potrebe, sklonosti, potencijale itd. Tako postoji i mnogo ljudi koji jednostavno ne mogu da žive bez nekog vođe koji im treba govoriti šta treba da misle i rade, ili ne mogu da žive samostalno izvan neke zajednice ili grupe s kojom će se identifikovati. (Nekim čudom, takvi se nisu u stanju identifikovati sa čovječanstvom, kao ‘grupom’, nego se tu obično podrazumijeva neka manja eksluzivna grupa, nacionalna, religijska, ezoterička i slično). S tim u vezi, njih treba razumjeti i pustiti ih da rade ono što oni misle da je u redu na principu - “pusti svaku dušu da hoda svojim putem”.

Međutim, problem je u tome što se isti ti obično ne pridržavaju istog principa te promovišu ta svoja “društva” i njihove ideologije i “paket-aranžmane” zabacujući udicu gdje god mogu. To je standardni princip OPS sila. Zabacuju udicu sa šarenim i privlačnim mamcima a za lovinu koju dostave u svoju piramidu dobijaju specijalne “poene” od strane “onih odozgo”. Naravno, većina njih u stanju kakvom jeste smatra da time čini dobro i drugima.
(Prije par dana mi je na vrata zakucalo par Jehovinih svjedoka. Ponudili su mi toliko dobar “paket-aranžman” da sam ga jedva odbio. Oni takođe imaju specijalno “modifikovan” režim ishrane koji je u rezonanciji sa njihovim “istinama”. U svakom slučaju, otišli su uvjereni da sam ja “izgubljen slučaj”. A možda im je čak bilo i žao što me nisu uspjeli spasiti?!)

**

Nekima od nas je bitno jedno, drugima je bitno drugo. Pripisivanje vrijednosti stvarima koje se dešavaju u ovoj našoj realnosti može da bude prilično subjektivno. Isto tako i naša percepcija. Uostalom, u ovom tekstu “Bitno je očima nevidljivo”, već sam pokušao da predstavim jedan dio te problematike.

http://galaksija.blogspot.com/2007/10/b ... ljivo.html

“Udaraj ‘matriks’ tamo gdje ga najmanje boli i što ne može drastično promijeniti status quo” - je univerzalni recept većine tzv. redova ili društava. Bavljenje simptomima današnjeg stanja svijesti čovjeka uz istovremeno ignorisanje njegovih uzroka i modaliteta manipulcije, nije samo specijalnost rozenkrojcera, nego i svih drugih javnih, tajnih i polutajnih društava. Uz sve to, presipanjem iz šupljeg u prazno, niko se neće naći na direktnom udaru ‘kontrolnog sistema’.

S druge strane, kad bi se pozabavili stvarnim uzrocima stanja u kojem se nalazimo i kad bi podigli nivo svoje svijesti do onog praga koji bi nam omogućio da vidimo one aspekte realnosti u kojoj živimo koji su stvarno bitni, onda bi se prvo pozabavili ugroženošću samih sebe, odnosno, čovječanstva na ovoj planeti. Isti nivo svjesnosti bi garantovao i uspostavljanje jednog optimalnog odnosa prema životinjama i biljkama, odnosno, stanovništvu 2-og denziteta (kad se o “tanjiru” radi, zašto davati prednost biljkama koje su svjesna bića, nad životinjama, koje su takođe svjesna bića?!).

Naravno, u uslovima u kojima se život ljudi odvija pod kontrolom onih sa vrha piramide, sam koncept individualnog pristupa ezoteričkom razvoju i saradnji kolinernih individua na bazi ‘networking-a’ je skoro nepoznat. To je ovdje, za sada, jedna - “nova paradigma”. Ono što ljudi obično rade, to je uključivanje u ovu ili onu piramidu koja se nalazi u sklopu velike piramide. S vremena na vrijeme, kontrolni sistem ubaci poneki novi program (ili što bi ‘Om’ rekao: – ‘kontejner’), na kojeg se odmah uhvati masa onih koji nisu bili ni tamo ni vamo. Na primjer, ovaj “Anastazija-program” (ili ‘kontejner’ na kome piše – “Anastazija”), već ima na hiljade sljedbenika, ne samo u Rusiji, nego širom svijeta. Novi fiktivni bog/boginja je ubačen u našu realnost, zajedno sa pratećom dogmom i taj ‘kontejner’ se već uveliko napunio onima kojima je individualni pristup životu i razvoju svog bića potpuno stran. Ljudi koji nisu razvili vlastitu pronicljivost ili razboritost ili koji nisu u stanju da “razmišljaju uz pomoć čekiča,” predstavljaju laku lovinu. Oni svoju “svetinju” (individualnost i slobodnu volju) olako predaju u ruke onoga ili onih koji im pruže “najprivlačniju ponudu”, te tako postaju njegova/njihova – “baterija”.

**

Na kraju krajeva, koncept individualnog čovjekovog razvoja (neovisno od ikakvih “grupa”) o kojem stalno pričam, može se uzeti bar čisto informativno (na intelektualnoj bazi), ukoliko se već ne može razumjeti njegova suština.

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 1:23 pm 
Član foruma

Svaka grupa, sa ovakvim ili onakvim ritualima prije ili kasnije ubija individualnu volju .
Ne mozes jednu dusu staviti u kalup a da joj pri tome ne zarobis vecinu njenog vlastitog potencijala.
Kad bi bili u stanju vidjeti taj za sada nevidljivi svijet energija bilo mi nam jasno kako se to desava.
Cak je i "networking" vecinom moguc samo sa individuama slicnog stupnja svjesnosti jer drugacije se opet svede na nametanje necije volje , ne da to netko i zeli nego jednostavno se energije vezu a onaj tko jos nije u stanju to prepoznati ne vidi da malo pomalo vec je svoju volju usmjerio tamo gdje nije njegova istinska ekspresija.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 1:54 pm 
Član foruma

Citat:
ali to nije uvijek slučaj.zato jer postoje poznavatelji ezoteričnih tajni koji su vođeni svojim Višim ja.

Galaksija me preduhitrio sa svojim postom.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 2:06 pm 
Član foruma

GALAKSIJA - škola misterija
manifest
mi (škola misterija GALAKSIJA) smo od sad/danas,
nismo iz egipta, nemamo veze s tim, nemamo pojma što se desilo s atlantidom.i nije nas briga

nama je jedino stalo da živimo sretno i veselo.

s obzirom na taj cilj potrebno je probuditi intuciciju i komunicirati s univerzumom
u tu svrhu trebate raditi tri rituala:

1. na papir nacrtj oči i promatraj
1a razmišljaj o svojoj percepciji

2 napiši na papir što te čini sretnim
2a dođi do toga

3 razmisli što te čini nesretnim
3a riješi se toga

i bićete sretni veseli i zadovoljni

zbog administracijskih troškova, i ugleda do kojeg red drži,
potrebno je platiti članarinu u iznosu od 10Eura
i postajete našim članom,
a u određenim trenucima kad vrijeme i raspored dopusti
imaćete čast da budete u društvu našeg velikog majstora
a ako vamse posreći možda vas i počasti pićem

eto osnovali smo školu misterija ovdje na galaksiji
i zašto bi ovo sad bilo mentalno programiranje u matrixu

Zadnja izmjena: probuđeni; čet jun 12, 2008 2:14 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 2:11 pm 
Član foruma

Citat:

Galaksija me preduhitrio sa svojim postom.

hm hm hm
ja baš i nisam vidio u njegovom postu mogućnost postojanja ezoteričnog društva vođenih svojim Višim ja

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 2:23 pm 
Član foruma

galaksija je napisao/la:

Na stranu ideologije, dogme i “paket-aranžmani” kulta koji je u pitanju. Danas imamo najmanje hiljadu kojekavih redova, društava sekti, kultova. Svaki od njih smatra upravo onu dogmu koju propagiraju istinskom, svaki od njih ima nešto eksluzivno u svom izlogu a svaki od njih ima i “UNIFORMU” za svoje članove. Uniformu za svijest, kalup za um. Mnogi od njih dodjeljuju i činove svojim pripadnicima, slično kao u vojnim i svim ostalim piramidama karakterističnim za 3D OPS realnost. Tako njihovi članovi mogu da napreduju u piramidi ali ne i u duhovnoj realnosti jer to dvoje ne ide zajedno. Poslije par otpjevanih pjesama na nedjeljnoj misi i par odrađenih rituala čovjek se može “duhovno-nafiksati” za neko vrijeme ali ne zadugo. Uskoro mora da ode po drugi fiks i tako do daljnjeg. Kakve to veze ima sa duhovnim razvojem?

Nikakve.

u potpunosti se slažem sa ovom tvrdnjom. kao što bi amer rekao
I could not agree more

no, to nije moj slučaj sa pripadnošću AMORCu gdje sam član već par mjeseci.
a upravo taj vanjski smisao napredovanja sa činovima i slično je ono
što mi nije dalo da ostanem napredovati u teološkom svijetu.
gdje sam prisustvovao pranju mozga nekoliko godina
i sad bih otišao tamo samo da se podsjetim kako je lepo biti glup
ali nema povratka
a prašak za mozak je izgubio svoju vrijednost

kako god, da ne zbijam pošalice, nadam se da to neće biti slučaj i sa AMORCom

slušajući intuiciju to mi zasad ne djeluje tako

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 7:51 pm 
Administrator

Citat:
u tu svrhu trebate raditi tri rituala:

Ne treba raditi nikakve rituale jer oni ograničavaju.

Citat:
eto osnovali smo školu misterija ovdje na galaksiji
i zašto bi ovo sad bilo mentalno programiranje u matrixu

Forum, ili kako to popularno zoveš "škola misterija", nije osnovan u svrhu nekog programiranja, već dobrovoljne razmjene informacija, iskustava i svega što bi moglo nekome biti od pomoći kod svojih istraživanja i napretka.

Inače, ionako je sve što se nalazi u ovom dijelu vremena/prostora/svijesti podliježe nekoj matrici, pa makar kakva ona bila. Čim ima nekih pravila - to je znak da matrix postoji. Zato je i glupo govoriti da je nešto, negdje na ovoj planeti IZVAN matrice, jer, kako izgleda - nije i nemože biti, jer nebi bilo ovdje/sada. Sve moguće lekcije svih entiteta koji ovdje obitavaju - uključuju program matrice, sviđalo se to nama ili ne. Naravno, uvijek možemo napustiti sistem, jedino bi se trebalo trenutno odvojiti od naših, toliko voljenih, fizičkih tijela. Većina ljudi to baš i ne želi, pa su unutra dosta dugo... pa opet i opet... no, to je radi savladavanja tih lekcija koje uključuju to okruženje.

Citat:
a u određenim trenucima kad vrijeme i raspored dopusti
imaćete čast da budete u društvu našeg velikog majstora

Ovdje na forumu nema nikakavih "velikih majstora", pa se ionako ne moraš time zamarati. Nitko nikog ne percipira kao takvog, a ako to netko poželi - slobodna mu volja. Njegov misaoni kontejner omogućava sve što taj dotični entitet treba naučiti u tom ciklusu.

No, da nastavimo sa gnostikom... glupo bi bilo daljnje provociranje bez konkretnih i konstruktivnih razmjena iskustava i informacija. Ako netko poželi razarati - slobodno nek nađe neko drugo mjesto na internetu. Bar je svaki drugi forum na internetu neko pljuvanje i kritiziranje, tj. pregršt negative na jednom mjestu i lako ga se pronađe.

Pozdrav!

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 9:09 pm 
Član foruma

izvinjavam se zbog nejasnoća ali ovaj zadnji post na koji se jack osvrnuo
je bio žešča zafrkancija krivog shvaćanja ovog foruma.
isto kao što mislim da se krivo shvaća da su sva tajna društva održavatelji matrice
dobro možda onaj dio s ritualima i majstorima nije baš pogodio srž, ali način na koji sam ih predstavio mislio sam da će se povezati što sam htio reć,

osobno smatram, kao što sam već rekao konkretno i iz iskustva, da AMORC nije u toj skupini tajnih društava koji održavaju matricu.
otvoren sam za mogućnost da nisam u pravu.
imam razloga zbog kojih mislim da AMORC jeste OPS društvo (neću reći da su OPD/OPS termini terminologije jedno programa iz matrice)
a također imam razloga da vjerujem da nije OPS društvo, bolje rečeno da je itekako OPD društvo
voljan sam podijeliti informacije i iskustva ako nekog interesira.

neznam što ima loše u tome da je netko vođa?
ili da je proučavanje uređeno sistematski kao organizacija?
a u svijetlu takvog konteksta, ne kontam zašto se odmah zaključuje da to podrazumiejva odricanje slobodne volje?
isto tako se onda može reći i za castanedu?
možda naš balkanski mentalitet nije navikao na urednost?

u dodatak tome, zašto se naprimjer čuvanje tajni u pripravljanju napitaka poput ayahuasce, ili nekim tajnama ayurvede,smatra opravdanim,
ali kad je u pitanju zapadna duhovna tradijcija.
onda se automatski i klasifikacijski radi o zavjeri
takvo razmišljanje mi djeluje kao vibracija straha iz/od matrice

osim toga ako se pronađe metod za okretanje matrice da radi u tvoju korist,
što je jako teško i za što smatram da je potrebno volja da se dolaženje do takvog znanja prenosi putem nekog učitelja ili slično
ŠTO NE PODRAZUMIJEVA ODRICANJE SLOBODNE VOLJE
onda matrica prestaje biti zatvor već učitelj!

jer na kraju krajeva matrica postoji zato jer smo je prizvali.
ona je odraz jednom zaželjene želje da se dominira
i to nam (nama ljudskim bićima) se vratilo tako što smo nakačili razne vanzemaljce i ostala OPS bića
kad sve posljedice takve želje prođu početi će svitati novi svijet o kojem piše budak u svom članku novi svijet
i tako će čovječanstvo se vinuti u novu fazu evolucije poučen karmičkim i
kozmičkim iskustvom

i za kraj, smatram da filozofske škole koje ne prepoznaju vrijednost materije i tijela su vrijedne žaljenja
jer se o nevidljivom uči iz vidljivog,
a pjesnik crpi inspiraciju iz prirode, ljepote žene, i slično
druga stvar je što to sve završava u pulsevima Ega umjesto čežnjama duše

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 9:48 pm 
Član foruma

Dobar post probuđeni.

Citat:
u dodatak tome, zašto se naprimjer čuvanje tajni u pripravljanju napitaka poput ayahuasce, ili nekim tajnama ayurvede,smatra opravdanim,
ali kad je u pitanju zapadna duhovna tradijcija.
onda se automatski i klasifikacijski radi o zavjeri
takvo razmišljanje mi djeluje kao vibracija straha iz/od matrice

Moram se složiti s tobom da se vrlo često umanjuje ili podcjenjuje zapadna ezoterijska tradicija na račun imena nekih egzotičnih tradicija sa zvučnim imenima. Vrlo često se događa da se okrećemo prema Istoku, iako imamo bogatu tradiciju i u ovom podneblju, češće prikladniju našem europskom mentalitetu. Naravno, ne vrijedi ovo uvijek i za sve, ali vrijedi za mene.
Citat:
osobno smatram, kao što sam već rekao konkretno i iz iskustva, da AMORC nije u toj skupini tajnih društava koji održavaju matricu.

AMORC ima izuzetno dobre lekcije i materijale, no kao pripadnicima bilo kojem ezoterijskog reda ili onih koji to nisu, sav posao je na nama.

Zvučne i ugodne predstave i dramatski rituali su napravljeni da pokažu inicijatu simbolizam koji se krije iza mitova koji se oživljavaju. Oni mogu ograničiti čovjeka ako ih shvati doslovno, no oni sami po sebi nisu ni OPS ni OPD.

Citat:
osim toga ako se pronađe metod za okretanje matrice da radi u tvoju korist,
što je jako teško i za što smatram da je potrebno volja da se dolaženje do takvog znanja prenosi putem nekog učitelja ili slično
ŠTO NE PODRAZUMIJEVA ODRICANJE SLOBODNE VOLJE
onda matrica prestaje biti zatvor već učitelj!

Upravo to. Uloga matrice se može transmutirati na isti način kako se Olovo pretvara u Zlato. Ako je nešto različitog pola od nečeg drugog, uvijek se može primjeniti hermetički princip pretvorbe iz jednog u drugo. Vanjski učitelj je katkad poželjan, barem kao pomoćnik, a ne vođa, ali nije i nužan. Pravi Učitelj čuči u centralnom mikrokozmičkom Suncu, u Jastvu.

Citat:
i za kraj, smatram da filozofske škole koje ne prepoznaju vrijednost materije i tijela su vrijedne žaljenja
jer se o nevidljivom uči iz vidljivog,
a pjesnik crpi inspiraciju iz prirode, ljepote žene, i slično
druga stvar je što to sve završava u pulsevima Ega umjesto čežnjama duše

Pobijanje važnosti fizičkog iskustva ili matrice u Velikoj Shemi Svega je ravno zanemarivanju bilo koje druge razine postojanja, jer ni jedna nije apsolutna već relativna u odnosu na objektivnu stvarnost. Dakle, ni jedna nije bitnija od druge.

Vidljivo nije samo odraz nevidljivog, već je i njegova čista kopija samo u guščoj formi. Vidljivo je simbol onog kako je "gore".

http://www.4shared.com/dir/12497247/299 ... cija_.html

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 13, 2008 10:44 am 
Član foruma

Ovdje vec duze vremena postoji nesporazum o onome sta je gnoza.
Dakle gnoza se u svakom slucaju ne bavi rjesavanjem ovozemaljskih problema, otkrivanjem stvarnih nastojanja onih koji vladaju ovim svijetom, gnoza ne nastoji popraviti situaciju ili pretvoriti ovaj svijet u humanije ili bolje mjesto za zivot. Gnoza se interpretira i kao znanje, a to je slijedeci uzrok nesporazuma.
To znanje ne stice se iz knjiga ili bilo kakvim nacinom prosirenja spoznaje nase realnosti, ukljucujuci tu okultizam sa raznim ritualima ili tehnikama.
Sa tog stanovista Galaksija je potpuno u pravu. Oni koji su na bilo koji nacin dodirnuti poljem gnostickog djelovanja postaju hladni prema svim tim problemima, te ne usmjeravaju svoje djelovanje ka tom cilju.
Isto je tako istina da vegetirajanstvo ne utjece na promjenu svijesti u smislu prosirenja spoznaje.
Sve aktivnosti koje mozemo oznaciti kao dobre pune jedan energetski pol kao balans onom negativnom, a sa vremena na vrijeme ti nas polovi prerastu pa dolazi do rasterecenja. Na tom dualizmu i pociva nasa sfera.
Dilema individualno ili grupa je lazna. Ona mozda ima smisla na nasem nivou jer stvara iluziju slobode na bazi individualnosti, te slobode koja puni onaj pozitivni pol ako smo "dobri" ili negativan ako smo "losi".
Ista takva sloboda postoji i u grupi bilo kakvog predznaka, sloboda koja nas jos vise okiva.
Gnoza je uvijek individualna, ona nam prilazi kao pojedincu, bilo da smo sami ili u nekoj grupi.
Svako od nas je u odredjeno, posebnom stanju da drugacije i ne moze biti.
Polje gnoze je izvan polja dualnosi i omogucuje dosezanje apsolutne slobode. Samo oslobadjajuci sebe od svih utjecajaja, bilo materijalnih ili onih nevidljivih naseg nivoa, odnosno mjenjajuci sebe mozemo utjecati i na druge.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 13, 2008 1:39 pm 
Član foruma

ako smo raspoloženi za neku konstruktivnu raspravu onda se čini da je potrebna radna definicija za termin gnoza
po meni su najbolje hrvatske riječi za taj grčki termin gnossis
Pronicljivost i Spoznaja (koja dolazi iznutra)
nešto tipa 'sine, spoznaj sam sebe'

mi možemo govoriti o znanju zemljopisa, povijesti, fizike i slično
(bez obzira sad tko je pisao tu povijest)

no Gnoza tj. Pronicljivost ili Spoznaja bi se u daljoj raspravi odnosila isključivo na iskustveno Znanje i/ili na Glas Intuicije (jer nas zapravo ona vodi do Spoznaje) o nekim temama.

ova definicija bi se mogla još malo doraditi...

a onda sam spreman da govorimo o prirodi rituala(čitaj:dramsku izvedbu) za koje smatram da su za bilo kakvu Spoznaju ili Pronicljivost
jednako korisni,
a u nekim slučajevima i prijeko potrebni do mjere da su nužni kao i THC i/ili DMT

čini mi se da je potrebno da o tome govorim jer sam uvjeren iz vlastite Spoznaje, suprotno uvjerenju mnogih drugih,
da su rituali/tehnike/vježbe kojima sam ja bio izložen itekako korisne za Spoznaju
o ceremonijama ne bih mogao reći nešto jer nisam bio izložen jednoj takvoj ceremoniji
jedino mogu reći da su religijske ceremonije i obredi neusporedivi spram 'obreda' u AMORCu

ukratko, smatram da je Gnoza sinteza dvije stvari
Intuicija+Iskustvo = Spoznaja ili Gnoza
koju možemo u slengu zvati Snoza

:mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 13, 2008 1:49 pm 
Član foruma

u dodatak tome mislim da nije od pomoći raspravljati o gnostičkim školama predajama i tako dalje.
bar ne zasada
dok ne utvrdimo o čemu pričamo.
iz razloga jer će kasnije biti lakše prepoznati tko prenosi gnozu a tko se folira.

btw osobno smatram da je gnoza jedina istinska ljudska baština
ili kulturološko blago u terminima galaktičke kulture,
i jedini način na koji možemo kao ljudi opstati u novom sutra

i u tom smislu mi je neizmjerno stalo da čujem zašto mislite da su rituali sredstva manipulacije,
slažem se da je to tako za većinu religijskih rituala
(ali ne za svakog vjernika, ima njih nekih iznimaka, mada su oni svejedno u teističkom programu za pranje mozga tako da se njihov unutarnji glas svejedno uguši bez obzira što ih ritual osvještava,koliko god to zvučalo apsurdno, )
i slažem se da je to tako za neke od tajnih društava

ali ne slažem se da je to slučaj sa mnom pa u tom smislu me zanimaju odakle dolaze vaše tvrdnje,
iz Spoznaje ili iz knjiga

što se tiče tvrdnje da ritual oduzima energiju.
ja osobno i odgovorno tvrdim da to nije točno. zapravo u mom slučaju je itekako suprotno
kroz RC tehniku meditacije ja lakše dolazim do vlastite intuicije pa tako i do Spoznaje
pa prema tome nemrem reći da mi se pere mozak
za razliku od vjerskog sistema.
za taj sistem mogu reći da je program za pranje mozga

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 13, 2008 1:51 pm 
Član foruma

probuđeni je napisao/la:

ukratko, smatram da je Gnoza sinteza dvije stvari
Intuicija+Iskustvo = Spoznaja ili Gnoza
koju možemo u slengu zvati Snoza

:mrgreen:

Simpatično.

V.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 13, 2008 2:00 pm 
Član foruma

ett je napisao/la:
Dakle gnoza se u svakom slucaju ne bavi rjesavanjem ovozemaljskih problema, otkrivanjem stvarnih nastojanja onih koji vladaju ovim svijetom, gnoza ne nastoji popraviti situaciju ili pretvoriti ovaj svijet u humanije ili bolje mjesto za zivot.

to je stvar perspektive (skoro kao i u svakom drugom slučaju)
ako gledaš izvana onda je to točno,
ako gledaš u terminima kolektivne svijesti onda je to zapravo najbolji način
kako ozaći na kraj s matricom

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 13, 2008 3:03 pm 
Član foruma

Ja licno ne razumijem zasto na putu spoznaje , trazenja svoje vlastite istine, covjek ne bi imao teznju da od ovog privremenog stanista , stanista koje moze da nas oslobodi i naseg unutarnjeg zatvora jer ovdje smo dosli i da iskusimo ovaj materijalni zivot a i da ga se oslobodimo... napravi mjesto dostojno ljudskog zivota, pod tim ne mislim da se izivljavamo nekim materijalnim zadovoljstvima nego da obezbjedimo svatkom bicu da prozivi svoje vlastito iskustvo u nekim ljudskim okolnostima.
Ne znam da li su ova trenutna izivljavanja, ratovi, gladni i bolesni ljudi samo obiljezje materijalne kreacije pa drugacije ne moze biti ili obiljezje kolektivne nesvjesti i loseg djelovanja svakog pojedinca ponaosob, plus da smo silama kaosa dali svoje energije koje smo mogli uposliti za nesto korisnije.
Moze biti i da je do mene i da nisam prevazisla taj koncept dualnosti i da ne vidim prekrasan vrt tamo gdje stoji korjenje, moze stvarno biti da je samo do moje ogranicene percepcije, ne mogu reci da sam nacisto sto je.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 13, 2008 3:18 pm 
Član foruma

probuđeni je napisao/la:
a onda sam spreman da govorimo o prirodi rituala(čitaj:dramsku izvedbu) za koje smatram da su za bilo kakvu Spoznaju ili Pronicljivost
jednako korisni,
a u nekim slučajevima i prijeko potrebni do mjere da su nužni kao i THC i/ili DMT

Sta je THC/DMT, i zasto mislis da su nuzni?

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 13, 2008 3:31 pm 
Član foruma

thc je pshoaktivni sastojak u zloglasnoj i kontraverznoj biljci kanabisu
a dmt je aktivni sastojak u gljivama ili napitku ayahuasci

a nužni su zato što je nužna dekonstrukcija / rekonstrukcija uma, kako bi se dolo do buđenja intuicije,
a njeno buđenje sprečavaju iluzije o vremenu i prostoru
u kršenju tih iluzija, u nekim slučajevima
ništa drugo ne pomaže,
kao što je to bilo u slučaju sa castanedom

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 13, 2008 4:04 pm 
Član foruma

probuđeni je napisao/la:
ett je napisao/la:
Dakle gnoza se u svakom slucaju ne bavi rjesavanjem ovozemaljskih problema, otkrivanjem stvarnih nastojanja onih koji vladaju ovim svijetom, gnoza ne nastoji popraviti situaciju ili pretvoriti ovaj svijet u humanije ili bolje mjesto za zivot. Gnoza se interpretira i kao znanje, a to je slijedeci uzrok nesporazuma.

admine obriši ovaj post

Pojavi se u ovoj hrpi spamova na temu gnostike natko tko primjećuje da prazno naklapanje nema veze s gnozom i odmah bi taj spamer to obrisao :(

Moja iskustva s AMORC-om su da je njihov svjetonazar potpuno inkompatibilan s gnostičkim svjetonazorom i da ih zanima samo ritualna magija, no možda sam slučajno nailazila samo na takve amorcovce.

U kom smislu sam ovaj svijet usporedila sa zatvorom, lijepo je opisao Mak Dizdar u čijim se pjesmama osjeća bogumilski gnostički duh:

I.

Satvoren u tijelu, zatvoren u koži
Sanjaš da se nebo vrati i umnoži
Zatvoren u mozak zarobljen u srce
U toj tamnoj jami vječno sanjaš sunce
Zarobljen u meso zdrobljen u te kosti
Prostor taj do neba
Kako da se premosti?

II.

Zatvoren u rebra zarobljen od srebra
I kad si visokan bjelji ni od srebra
Satvoren u tijelu zatvoren u koži
Sanjaš da se nebo sa tom zemljom složi
Otrgnut od neba žudiš hljeba vina
Al u domu tvome
Kad će domovina?

III.

Zatvoren u meso zarobljen u kosti
Pa će tvoje kosti tvoje meso bosti
Otrgnut od neba želiš hljeba vina
Kamena i dima samo ima svima
Od te ruke dvije tvoja jedna nije
Jedna drugu ko da
Hoće da pobije?

IV.

Zatvoren u mozak zarobljen u srce
U toj tamnoj jami vječno zoveš sunce
Sanjaš da se nebo približi i vrati
Tijelo se kroz vlati u pijanstvu klati
U žilište slišćen zatvoren u krvi
U tom kolu bola
Potonji il' Prvi?

V.

U tom kolu bola ni potonj ni prvi
Igrište si strvi i ročište crvi
Zaplijenjen od tijela greb za sebe djela
Kad će tijelo samo da
Postane djelo?

(Još: http://poezijaiproza.blogger.ba/arhiva/2007/06/26 )

A što ce vegetarijanstva tiče, naravno da nitko samim time što ne jede meso neće biti ništa bolji niti prosvjetljeniji od drugih, a pogotovo time neće postati gnostik, jer je nejedenje mesa posljedica nekih uvida a ne sredstvo da se do njih dođe.
Ali onaj tko jede meso o spoznaji može govoriti samo teoretski, akademski, onako "ex katedra" kao što to radi Galaksija. Jedna posjeta klaonici u svome gradu bi bila puno edukativnija od brda pročitanih knjiga.

A što o klaonicama kaže Gurdjiev u 42. poglavlju knjige "Belzebubovi razgovori s unukom":

"Klaonicom" se naziva specijalno mjesto na kome se tricentrični Zemljani bave uništavanjem bića raznih drugih formi čija planetarna tijela upotrebljavaju kao svoju prvu nasušnu hranu, naravno, opet zbog abnormalno uspostavljenih uvjeta svakodnevnog života.
Štoviše, dok sve to rade na tim specijalnim mjestima, oni ponavljaju i čak tvrde da to rade iz "nužnosti" i na "najhumaniji" način.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 59  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.