Sada je: pon maj 05, 2025 6:35 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 59  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: ned feb 10, 2008 8:15 pm 
Član foruma

zdrao,
ova tema je super i jako mi je drago što još uvijek traje.
ja sam na prvoj strani u 2005:)

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto feb 19, 2008 8:08 am 
Početnik

http://www.gnosticteachings.org/

Izuzteno dobar sajt o Gnosticizmu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto feb 19, 2008 8:16 am 
Početnik

Obratite pažnju na ovu lekciju.

http://www.gnosticteachings.org/content/view/238/66/

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri feb 20, 2008 5:04 am 
Početnik

Citat:
About the Soul

The truth is that before the individual acquires new powers he does not even remotely know or possess, he must acquire powers he mistakenly thinks he has, but really does not.

Before all, it is necessary to know the way which takes us to the intimate Self-realization of the Being.

It is urgent to comprehend the necessity to crystallize within us that which is called Soul. Jesus the Christ said:

“With patience shall you possess your Souls.”

Also, before all, it is good to understand what the Soul is. Truly I must tell you that the Soul is a group of laws, principles, virtues, powers, etc. People possess the Essence, the psychic material to produce the Soul, but they do not possess the Soul yet.

http://www.gnosticteachings.org/content/view/140/10105/

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon feb 25, 2008 9:36 pm 
Moderator

Imam po koje pitanjce u vezi sa centrima: Moravjev ih navodi tri, motoricki, emocionalni i intelektualni, Gurdjijev tome dodaje i instinktivni centar, sto mi prilicno pije vodu.

Svaki od nizih centara ima tri dela: motoricki (mehanicki), emocionalni i intelektualni. Ovu podelu ne mogu da razaznam kod instinktivnog centra, pa je to prvo pitanje.
Uz to, svaki od nizih centara ima svoj negativni i pozitivni pol.

Prilicno mi je legao opis kod Uspenskog, pogotovo deo da koristimo najcesce mehanicke delove centara, one za koje nije potrebna paznja i za koje je potrebna najjednostavnija vrsta energije. Prilicno se dobro moze posmatrati.

I opis naseg emocionalnog zivota odn. negativnih emocija je prepoznatljiv (uzgred, ako mi se nesto dopada kod gnostike to je da gotovo svaku tvrdnju mogu da veoma lako da proverim samoposmatranjem 8) ). Pogotovo razlika izmedju ’negativnih’ oseta i negativnih ’emocija’. Negativni pol instinktivnog centra je neka vrsta strazara, on upozorava na opasnost, negativne emocije ’rade’ uz pomoc fantazije. Moze se dobro pratiti na primeru straha u situacijama kada se zaista nadjemo u nekoj opasnosti i straha koji se proizvodi fantazijom, zamisljanjem. Potpuno drugaciji osecaj, koji ocigledno dolazi iz potpuno drugacijih centara. Negativni emocionalni centar pozajmljuje materijal od instinktivnog centra i zajedno sa njegovim negativnim polom uz pomoc fantazije proizvodi negativna osećanja usled nedostatka paznje i kontrole.

Mi ne osećamo dovoljno, jer nemamo dovoljno energije koju koristi emocionalni centar. Nemamo istinska pozitivna osećanja: ona koja nazivamo pozitivnim, mogu svakog časa da postanu negativna.

Sad, ovo je vazno, u vezi sa time me zanimaju druga misljenja. Kako kaze Uspenski, za negativne emocije ne postoji centar, on je veštački (slicno kao telo boli kod Tola).
Kada shvatimo da za naš bes ili ljutnju niko drugi nije odgovoran, moći ćemo da uspostavimo kontrolu nad negativnim osećanjima. „Davanje oduška“ kao korisne funkcije je iluzija. Potiskivanje negativnih osećanja neće pomoći, jer ćemo ostati u identifikaciji, ona će kad-tad isplivati. Negativna osećanja su uvek zasnovana na nekoj vrsti pogrešnog mišljenja. (sa ovim delom se u potpunosti slazem).

Visi centri (emocionalni i intelektualni) rade veoma brzo i neometeno, potpuno razvijeni, bez negativno/pozitivnog polariteta, ali nam je njihovo dejstvo nedostupno jer zivimo u anarhiji nizih centara. Ideja je da se rad nizih centara dovoljno ubrza i da se omoguci njihov rad energijom predvidjenom za njih.

U sklopu toga ideja da ne osecamo dovoljno, da je nas emocionalni zivot osiromasen mi se cini veoma tacnom. Nase emocije ne dolaze iz centra predvidjenog za to, niti koriste istinsku emocionalnu energiju, vec pozajmljuju materijal drugih centara i energiju nizih vibracija, pri cemu mehanicki deo emocionalnog centra odradi samo deo emocionalnog kacenja a fantazija (onaj kundabufer, sto bi rekao nas dobri Belzebub - pozdrav i tebi, ras :wink: ) odradi ostatak.

Drugim recima, u nekom ’normalnom’, svakodnevnom stanju mi nemamo autenticne emocije.

Medjutim, za razliku od gore navedenog rekla bih da se to odnosi kako na ’pozitivne’ tako i na ’negativne’ emocije. Prema mom iskustvu postoji razlika izmedju ljutnje i ljutnje, ljutnje koja je posledica pustanja filma, projekcija i slicnog i necega sto percipiram kao znatno autenticniju emociju, koja me ne ispunjava negativnoscu – naprotiv - sa kojom se ne identifikujem i, sto je takodje vazno, koju ne vezujem za odredjeni objekat. To je zaista moja emocija. Isto mogu reci i za pozitivne emocije. Nekako mi se cini da upravo ta autenticnost emocija ubrzava frekvencije emocionalnog centra i otvara nas za poruke iz visih centara.

Sta mislite o ovome?
A mozda misljenje nece mnogo pomoci. Mozda bi najbolje bilo pokusati da zapusimo glavne emocionalne energetske rupe i uspostavimo kontrolu nad laznim, izmastanim negativnim osecanjima i jednostavno posmatramo sta ce se dogoditi. :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 01, 2008 8:29 pm 
Član foruma

Nase misli i emocije uvijek se pojave kao manifestacija cjelokupne nase osobnosti, sa tim da nekad prevladjuje um a nekad srce. U pozadini, duboko potisnuta, zavarana intelektom i/ili zasjenjena osjecajima, uvijek stoji smrtna presuda koja je izrecena nasim rodjenjem.
Desava se da da emocionalno pokusava zamjeniti intelektualno, ili obrnuto, ponekad se um trudi objasniti emocije. Bjezeci od neminovnog kraja, tragajuci za nacinom na koji uskladiti te dvije energije, bavi se okultizam, koji odredjenim metodama nastoji dvoglavu zmiju /reptila u nama/ kontrolirati , vjerujuci da ce pomocu ovozemaljskog savrsenstva i moci, izbjeci presudu.
Tako samo potiskujemo istinu o prolaznosti, zavaramo sami sebe o vlastitim dostignucima, puni znanja i osjecaja, ispunjeni otrovom koji zmija neprestano ubrizgava,cas u glavu cas u srce, trazimo reptile, kojima sami postajemo , padajuci u jos dublju tamu.

Ali intuicija koja nije dio nase osobnosti i proizilazi iz tisne srca, kad se oslobadja nacelo vjecnosti, kad se rasplamsava duhovna iskra, kazuje da je istina je mozda i drugacija. Sta ako je smrtna presuda izrecena nasim rodjenjem samo iluzija, a opcinjenost zivotom potiskivanje straha od neminovnog kraja. Sta ako zivotnu energiju trosimo pogresno, prepustajuci se toj iluziju na bezbroj nacina.
Istina moze biti drugacija. Sta ako kroz nas pocne teci zivot koji nema kraja. Sta se tada desava sa nama. Nema nas, umiremo. Mi zaista moramo umrijeti, presuda je izrecena i tu nema spasa. Nitko nije bio i nece biti pomilovan. Samo sto neki umiru, a tu su medju nama, puni radosti zivota.
Tada nebo i zemlja postaju jedno, nase noge jos hodaju zemljom a ruke doticu nebeski svod Univerzuma. Tako ce biti za sva vremena, samo sto to neki vide a neki ne, jer zive u nekom svom vremenu koje ima pocetak i kraj. Kazaljke na satu se pomicu, ali mi stojimo, gledamo i cujemo te otkucaje, gledamo i slusamo ljude kojima otkucava.
Svima je pruzena ruka spasa, u pocetku kao skoro neprimjetni dodir a kasnije kao cvrst stisak. Svi ce je prihvatiti. Prije ili kasnije. Pomoc je uvijek na dohvat ruke.
U nama samima.

U nama samima mora nastati novi hram istinskog covjeka.
Istina, koja se moze ciniti paradoksalnom je da smo mi i hram i graditelji hrama. Pra-projekti postoje vec od davnina u nama , u nasem srcu i svi pokusaji da ih osavremenimo, poboljsamo, mogu uzrokovati takvu zbrku da ni temelji nece biti postavljeni.
Potrebno je dozvoliti ovozemaljskom znanju da se raspline, stvoritelja novog ne ometati u stvaranju, te tako omoguciti nastanak osnove koja vise nije podlozna vibracijama ovog svijeta, bez obzira kako one bile snazne.
Kad potpuno ogoljeni ogrnemo novu odjecu, tkanu od zraka svjetla, kad se zlatni hram ukaze punim sjajem, kad budemo govorili, svima razumljive rijeci, radosti i ljubavi, kad dodiri nasih ruku i misli naseg uma budu jedno sa Logosom, tad ce se djevicanske duse vratiti svom izvoru i nastaviti putovanje Univerzumom.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 01, 2008 8:30 pm 
Član foruma

Da jos dodam kako nam se svima pruza mogucnost napustanja kola rodjenja i smrti, kako mozemo poceti disati zrak koji nije iz nase zagadjenje atmosfere, prvo na slamcicu a kasnije punim plucima, glavom i srcem.
Nije rijec ni o kakvoj mistifikaciji, vec o realnoj transformaciji, koja nas strukturalno mijenja i prilagodjava uslovima zivota u novoj sredini.
Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri apr 23, 2008 11:37 pm 
Član foruma

Excitabo je napisao/la:
Citat:
About the Soul

The truth is that before the individual acquires new powers he does not even remotely know or possess, he must acquire powers he mistakenly thinks he has, but really does not.

Before all, it is necessary to know the way which takes us to the intimate Self-realization of the Being.

It is urgent to comprehend the necessity to crystallize within us that which is called Soul. Jesus the Christ said:

“With patience shall you possess your Souls.”

Also, before all, it is good to understand what the Soul is. Truly I must tell you that the Soul is a group of laws, principles, virtues, powers, etc. People possess the Essence, the psychic material to produce the Soul, but they do not possess the Soul yet.

http://www.gnosticteachings.org/content/view/140/10105/

Dodao bih na ovo jednu lepu knjigu, Ekart Tol-Moc sadasnjeg trenutka,upravo je zavrsavam i vidim da ima neke veze i sa ovim.. :wink: :lol:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet apr 24, 2008 1:20 am 
Član foruma

Ipak bih predlozio da OBAVEZNO procitate ovu knjigu MOC SADASNJEG TRENUTKA...objasnjava vam sve sto pitate i polemisete u ovoj temi..i sta se sme i sta nesme,i kako,i zasto,itd..jako je poucna i ima oko 200stranica..Arja,tebi je posebno predlazem zbog pitanja koja si postavila ovde..pozzz

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet apr 24, 2008 1:29 am 
Član foruma

Cela ova tema je objasnjena u ovoj knjizi.kratko,precizno i savrseno jasno...predlazem je svakome,sto pre je procitati,to bolje. :!: 8)

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet apr 24, 2008 11:21 am 
Član foruma

zemuntrio je napisao/la:
..Arja,tebi je posebno predlazem zbog pitanja koja si postavila ovde..pozzz

ako arja to nije procitala i to bar 2 puta ja cu da pojedem tu knjigu :twisted:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet apr 24, 2008 4:41 pm 
Član foruma

zemuntrio je napisao/la:
Ipak bih predlozio da OBAVEZNO procitate ovu knjigu MOC SADASNJEG TRENUTKA...objasnjava vam sve sto pitate i polemisete u ovoj temi..i sta se sme i sta nesme,i kako,i zasto,itd..jako je poucna i ima oko 200stranica..Arja,tebi je posebno predlazem zbog pitanja koja si postavila ovde..pozzz

hehe...
pukla te knjiga,vidim praavo :)
ima i chime,knjiga je odlichna,definitivno spada u mast rid folder
btw,
postoji i posebna tema o toj knjizi a tamo imash i neke linkove za audio formate Tolovih knjiga 8)
evo link:
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=1166&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight
a mogao bi tamo josh poneshto o utiscima i preporukama u vezi knjige :D
:love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet apr 24, 2008 5:02 pm 
Član foruma

Ha ha ha :D :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet apr 24, 2008 5:04 pm 
Član foruma

De me nije pukla,super je :D :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet apr 25, 2008 11:43 am 
Član foruma

ras je napisao/la:
zemuntrio je napisao/la:
..Arja,tebi je posebno predlazem zbog pitanja koja si postavila ovde..pozzz

ako arja to nije procitala i to bar 2 puta ja cu da pojedem tu knjigu :twisted:

Procitala je :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jun 10, 2008 7:08 pm 
Član foruma

hm možda sam trebao otvoriti novi topic a možda i nisam.
u ovom threadu je tema gnostika, po meni se čini
prikladnije gnostika iz gurđ.perspektive.
no nisam čitao cijeli thread tako da..
kako god
zanimaju me glavni događaji u gnostici, veze sa drugim naukama i tako to..
any suggestions?books?links? poželjno, mnogo poželjno je video linkovi?
tnx

zašto bi naprimjer Anastazija bio contelpro a gurđijev kao ok?
ili,
zašto bi svi redovi (prenositelji gnoze) bili održavatelji matrice
,a ne samo neki od redova?

gdje je granica između programiranja (naprimjer službenog obrazovanja) i gnoze kao Baštine koja je više od pukog intelektualnog sadržaja?

Zapravo sad sam došao do jednog po meni revolucionarnog otkrića do kojeg su pretpostavljam već mnogi prije meni došli:

ako je ono što uradimo sa svojom svijesti jedina stvar koju prenosimo u drugu inkarknaciju, što će reć,
to je ono što jedino istinski posjedujemo (za razliku od bitnih materijalnih dobara koji su prolazne vrijednosti)

onda je ukupnost 'gnostičkih' iskustava (što bi značilo napori u pohodu ka vlastitom bitku)

je jedina istinska Ljudska baština kojoj možem imati pristup
jer je to zapravo naše

neznam dali vam ovo ima smisla, pretpostavljm nekima više nego meni

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 11, 2008 10:36 am 
Administrator

Probuđeni:
Citat:
zašto bi naprimjer Anastazija bio contelpro a gurđijev kao ok?

Možda bi prvo trebalo malo dublje proučiti i jedno i drugo? Ili steći neka saznanja na temu kako ‘cointelpro’ radi, pogotovo ona njegova 4D komponenta!? Na primjer, tu bi od pomoći mogle biti neke od knjiga kao što su Visionaries, Mystics and Contactees, Salvadora Freixeda, Our Haunted Planet, John-a Keel-a, Messengers of Deception J. Vallee-a itd., Secret History of the World L.K. Jadczyck… itd. Trebalo bi imati i neke osnovne predstave o mehanizmima manipulacije svijesti ljudi. (Ova znanja se nekim “slučajem” ne prenose kroz današnje “redove” ili “društva” koja sebe nazivaju “gnostičkim” ili “ezoteričkim”, pošto njihovi članovi u većini slučajeva takodje bivaju podvrgnuti metodama “ispiranja mozga”.) Takodje bi trebalo biti u stanju vidjeti bar jedan djelić objektivne realnosti, pa analizirati svaki bitan materijal koji nam je predočen. Onda bi se možda i nazreo odgovor na pitanje zašto je Anastazija ‘cointelpro’ a Četvrti put/Gurdjijev nije.

Uostalom, Vladimir Megre koji je sebe stalno predstavljao veoma naivnim što se ezoterike tiče u toj svojoj seriji knjiga, nije imao nikavih problema da u 6-om dijelu knjige proglasi Gurdjijeva “Hitlerovim duhovnim savjetnikom”. To čak nije padalo na pamet ni Gurdjijevovim neprijateljima koji su ga mnogo bolje poznavali od Megrea. Medjutim, Megre je vjerovatno dobro svjestan da se sa stanovišta Četvrtog Puta njegov materijal može smatrati najobičnijim smećem, pa je tako pokušao da diskredituje to učenja diskreditacijom Gurdjijeva kao njegovog predstavnika. Medjutim, duhovnost i laži ne idu nikako zajedno. Duhovnost takodje ne ide zajedno ni sa tzv. “wishfull thinking-om”. Anastazija je naravno veoma dobro prihvaćena kod ljudi jer ljudi imaju tendenciju da prihvataju sve što lijepo zvuči i što kod njih uzrokuje pojavu “uzvišenih emocija”, bez obzira na to što nema mnogo veze sa objektivnom realnošću.

S druge strane, spoznaja objektivne realnosti je upravo cilj Četvrtog Puta. On vodi kroz nju. Dakle, nije za one koji imaju tendenciju da projiciraju ili maštaju. S tim u vezi, nije nikakvo čudo zašto se ova dva koncepta sukobljavaju.

Emocionalno pobuđenom čovjeku se dezinformacije duboko urezuju u svijest i podsvijest. To oni koji su iskoristili Megrea za plasman ovog coinetlpro projekta dobro znaju. Tako su oni koji su pročitali Anastaziju izmedju ostalog saznali i to da se nas vanzemaljci boje i da se trude da nas izbjegavaju, kao i to da njihove letjelice imaju pogonski sistem na principu vakuma kojeg stvaraju bakterije koje se nalaze u zidovima tih letjelica (možemo samo zamisliti koliko velika brzina može da se postigne u vakumu svemira uz pomoć - pravljenja vakuma!?) Doduše, Anastazija priznaje da su se oni jednom prilikom morali prinudno spustiti na zemlju jer su imali kvar, međutim, ona ga je veoma brzo otklonila, tako da su onda sretni i zadovoljni odletjeli odavdje. Nadalje, bila je tu i jedna grupa zloćudnih vanzemaljaca koji su se pripremali da izvrše invaziju na našu planetu, medjutim, Anastazija je na vrijeme intervenisala i osujetila im planove. Ona će nas braniti od zlih sila a mi samo treba da se posvetimo baštovanstvu tj. “ko-kreiranju”. Ona se služi i specijalnim “zrakom” uz pomoć kojeg vidi sva zbivanja na planeti i kosmosu. Tako je na primjer vidjela i to da je u napadu na Svjetski Trgovinski Centar ucestvovalo 6 različitih terorističkih grupa (što je naravno čista glupost):

http://www.galaksija.com/cofsadrzaj.htm
http://www.galaksija.com/planeta/scenario911.htm

a Megre nam navodi kao pravi primjer potez G. Busha koji se nakon toga povukao u svoj “space of love” (ranč) gdje je nakon odredjenog perioda kontemplacije nadošao na “optimalno rješenje” (da povede rat protiv terorizma, čiji je rezultat već sada preko milion mrtvih a o ljudskoj patnji i razaranjima da ne razgovaramo)

Naravno, Megre je napakovao u ovu seriju knjiga i sa dosta koncepata koji su ispravni, medjutim, isti recept se koristi od davnina, kao na primjer kad su “svete knjige” u pitanju. Te istine služe samo za davanje kredibiliteta dezinformacijama koje su suptilno isprepletene (naveo sam samo par bisera, kao primjer). Nemam namjeru da se ovdje upuštam u analitiku cjelokupnog Megreovog materijala, jedino mogu da savjetujem da se obrati pažnja na ove elemente.

Medjutim, ono što je sigurno, ova serija knjiga V. Megrea, garantuje čitaocu manje-više razvedenom od objektivne realnosti još brži i efikasniji razlaz s njom, što mnogi od nas vjerovatno svjesno ili podsvjesno i žele. Taj tip ljudi se obično ni ne upozna sa nekim drugim konceptima, kao što je npr. Četvrti put.

**

Citat:
ili, zašto bi svi redovi (prenositelji gnoze) bili održavatelji matrice
a ne samo neki od redova?

- Kako onaj ko nije u stanju primjetiti dinamiku manipulacije uz pomoć knjiga tipa Anastazija, može odrediti koji “redovi” promovišu istinsku gnozu a koji su samo “održavatelji matrice”?! Za tako nešto je potrebna razboritost koja se stiče radom na samom sebi a ne može se dobiti uz pomoć pseudoezoteričkih rituala kojima pribjegava većina tih “redova”, društava itd.

Jedan od dobrih pokazatelja bili bi oni članovi ‘reda’ kojima je STVARNO pošlo za rukom da ostvare ono što taj ‘red’ propagira (bez foliranja samih sebe i drugih, što je redovan slučaj).

Medjutim, koliko je poznato ni Gurdjijev-ove grupe koje su bile zasnovane na ‘četvrtom putu’ (kao jednom nekompletnom učenju) nisu mnogo napravile. (Na pitanje – zašto? – pokušao sam odgovoriti u tekstu čiji sam link ostavio ispod). Današnje vođe grupa baziranih na istom konceptu listom tvrde da im je poznato gdje je Gurdjijev griješio, te da se njihovim grupama ne može desiti da se nadju na stranputici. Naravno, tu se sada može postaviti pitanje zašto onda ne možemo reći da je i Gurdjijev “cointelpro-agent”?! Četvrti put predstavlja jedno nekompletno učenje, čega su bili svjesni i on i mnogi drugi, pa su to i sami naglašavali.
Isto kao i istočna gnostika, tu se radi o jednom učenju koje je zasnovano na osposobljavanju čovjeka da sam percipira realnost, a ne da – vjeruje. Da djeluje na osnovu znanja a ne vjerovanja ili predrasuda (koje nisu ionako njegove onoliko koliko on smatra da jesu). Predstavljene su metode koje čovjek može sam koristiti u svom vlastitom razvoju bez potrebe da bude nečiji sljedbenik. Tu se ukratko rečeno radi o jednom mukotrpnom radu na samom sebi čije plodove čovjek može sam primjetiti i verifikovati (što istovremeno nije slučaj i sa materijalom predočenim u seriji knjiga Zvonki Cedar Ruski/Anastazija).

U 3D OPS realnosti koja je potpuno kontrolisana od strane 4D OPS sila, postojanje grupe koja je u stanju da obezbjedi svojim članovima stvarnu slobodu ili da ih osposobi da se sami oslobode od kontrolnog sistema, bilo bi ravno jednom čudu. Stoga nije nikakvo čudo što većina tih grupa u suštini obezbjedjuje svom članstvu samo jedan malo ‘egzotičniji’ način brčkanja u iluziji (naravno, uz određenu ‘naknadu’), bez obzira na to kakav im ‘paket-aranžman’ obećava. Kod SVAKE 3D-ezoteričke grupe ili “reda”, mogu se primjetiti neki od elemenata koje sam već naveo u tekstu Ezoteričke grupe, ovdje:

http://galaksija.blogspot.com/2007/07/e ... grupe.html

Interesantan fenomen je i to, što ti “redovi” ili grupe koje kobajagi promovišu neka ezoterička učenja koja zalaze u samu suštinu čovjekovog života i kreacije uopšte, ne posvećuju na najmanju pažnju ovom današnjem socijalnom inženjeringu i mentalnoj manipulaciji čovječanstva uz pomoć terorizma i ovog “rata protiv terora” koji nam se dešava ispred nosa, dok se naše slobode iz dana u dana smanjuju (tragikomično je to što većina njihovih ‘prosvjetljenih’ članova danas još uvijek vjeruje da je bin Laden bio taj ko je organizovao napad na STC)!? A isti ti “redovi” i grupe koje prstom ne miču protiv ovog porobljavanja koje se dešava sada i ovdje, obećavaju svom članstvu ostvarenje neke – slobode-u-budućnosti?!

Nadalje, koja od tih grupa obraća pažnju na problem psihopatije, odnosno, mentalnog sklopa i modaliteta manipulacije ljudi od strane tih entiteta koji se nekim “čudom” često zadese i na pozicijama vlasti (patokratija)!? Kako to da ti adepti mogu da vide sve i svašta u drugim dimenzijama a nisu u stanju da vide stvari koje im se dešavaju ispred vlastitog nosa, niti da poduzmu neke efikasne radnje da se bar malo popravi kvalitet čovjekovog života u ovoj realnosti!? Oni koji nisu u stanju da vide šta im se dešava ispred nosa, mogu samo sanjati na temu dešavanja u drugim dimenzijama ili realitetima. Gdje su njihovi rezultati!? Koja se to od tih grupa aktivno bori za mir u svijetu?! Ko to od njih glasno protestuje protiv ovog poslednjeg pokolja u Iraku? Ne, oni imaju neke mnogo “važnije” teme na koje će trošiti svoje dragocijeno vrijeme i kojima će zabavljati svoje članstvo na njihovom putu ka nirvani ili ‘prosvjetljenju’. Boli glava od gluposti. Ili se tu možda samo radi o – održavanju matrice?!

Citat:
gdje je granica između programiranja (naprimjer službenog obrazovanja) i gnoze kao Baštine koja je više od pukog intelektualnog sadržaja?

Određivanje gdje se ta granica nalazi čovjek mora da vrši sam, isto kao i da utvrđuje vjerodostojnost onoga što mu se prezentira pod ‘gnozom’ (pronicljivost!). Jedino tako čovjek moze raditi na izgradnji svog vlastitog bića.

Pozdrav

P.S. Na kanadskom forumu ‘Anastasia’ naveden je podatak da je V. Megre priznao da je Anastasia fiktivna ličnost. Doduše, on je ionako bio jedini koji ju je bio u stanju vidjeti, kao što je to slučaj sa mnogim misionarima, prorocima, vidovnjacima itd. (već sam pomenuo literaturu gdje je ta vrsta manipulacije lijepo predstavljena). Tragikomično je to što su neki na to reagovali u smislu – “pa i ako ne postoji, treba je izmisliti ili bar zamisliti”. #-o

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 11, 2008 3:26 pm 
Član foruma

galaksija je napisao/la:
Oni koji nisu u stanju da vide šta im se dešava ispred nosa, mogu samo sanjati na temu dešavanja u drugim dimenzijama ili realitetima. Gdje su njihovi rezultati!? Koja se to od tih grupa aktivno bori za mir u svijetu?! Ko to od njih glasno protestuje protiv ovog poslednjeg pokolja u Iraku? Ne, oni imaju neke mnogo “važnije” teme na koje će trošiti svoje dragocijeno vrijeme i kojima će zabavljati svoje članstvo na njihovom putu ka nirvani ili ‘prosvjetljenju’. Boli glava od gluposti. Ili se tu možda samo radi o – održavanju matrice?!

Dragi Galaksija!

U većini se stvari s tobom slažem, ali me zanima kako se ti to "aktivno boriš za mir u svijetu?"

Brine te pokolj u Iraku, ali te ne brine svakodnevni pokolj u tvome tanjuru! Zar tako i ti ne spadaš u "one koji nisu u stanju da vide šta im se dešava ispred nosa"? Pa može li svijest lešinara postići "mir u svijetu"?

Svakom patnjom nanesenom nekom jadnom anonimnom biću koje je završilo u klaonici da bi ti mogao uživati u "svježoj" svinjetini ili teletini indirektno i sam radiš na "održavanju matrice" - naime, matrica se napaja patnjom i euforijom, plusom i minusom.

Da, puno je lakše raskrinkati poplavu kojekakvih lažnih redova i učenja, nego raskrinkati sebe. Eto, tako i meni nije teško raskrinkati tvoje licemjerje, ali kad pokušam raskrinkati sebe i svoje licemjerje - to boli, užasno boli!

Pitam se što ja mogu uraditi da ublažim patnju stanovnika ove doline suza? Godinama već putem ovakvih foruma razmjenjujemo informacije o cijelom arsenalu zla kojim nas bombardiraju neki "zli gospodari ovoga svijeta", o tome zašto to rade i što bismo mogli poduzeti da to prestane.

Ali jedan bljesak uvida, a to je pravi smisao gnoze, odnosno gnostike, može dati snagu da preživimo u ovome nužnom svijetu, shvatimo zašto smo se od svih svjetova našli baš u ovom zatvoru koji su nas "naši lažni gospodari" naviknuli da ga nazivamo "svojim domom".

Kad se netko nađe u zatvoru, ne bori se da od njega stvori mjesto ugodno za život već možda samo za privremeni opstanak. Krajnji je cilj izlazak iz zatvora, jer će zatvor koliko god lijep i neprimjetan bio uvijek ostati zatvor. A kako jedino i može biti u zatvoru - znamo.

Vjeruje li netko da je na ovom svijetu postojalo razdoblje bez patnje i da će možda opet jednom postojati? Istočne tradicije pominju period satyajuge, "zlatnog doba", ali se vjerojatno radi o prasjećanju naše božanske suštine na jedan takav OPD svijet, koji ne egzistira u ovoj našoj OPS razini.

Za kraj jedan link:
http://etnolog.bloger.hr/post/sve-se-vr ... 80385.aspx

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 11, 2008 11:28 pm 
Član foruma

Galaksija, puno hvala na odgovoru neke stvari su mi sada jasnije.
Osim toga, poštedio si me užasnog zadatka čitanja Anastazije.
Jedna frendica se skroz naložila na tu knjigu, i preporučuje mi da ju pročitam jer ću se prosvjetlit..bla bla.. a spika me asocirala na Gurđijeva, pa sam zato postavio pitanje na koje sam dobio odgovor,
Hvala na odgovoru.
Ja bih također sumnjao u sposobnost pronicljivosti neke osobe (kao što si tu sumnjao o moje) ako nemože prozreti matricu u događajima u Iraku.
Kako god, prema tvom postu, saznajem da Anastazija to naziva 'optimalnim rješenjem'. To čuti iz tvojih 'usta' mi je dovoljno da izvedem zaključak.

Nadalje, Sofija, složio bih se s tobom da je mesožderstvo jedno od tekovina civilizacije koje podržavaju matricu, no ne bih nekoga prozivao licemjerom zbog toga.
Evo, naprimjer u mom slučaju, ja jednostavno nemam izbora osim da naručim pizzu, a životne okolnosti mi trenutno ne dopuštaju da se ozbiljnije pozabavim time, a čak i kad bi htio.
Dolazim do zaključka da je sve: od vode, prehrane i lijekova zatrovano do zla Boga.

Promjena u ishrani i koršitenju energije mora i može doći na razini društva, a ne individualno.

Također bih htio istaknuti tvoj odgovor na pitanje od galaksije što to čine neki od redova po pitanju situacije u svijetu?
Naime, oni prenose gnozu.
S naglaskom na sistematsko prenošenje gnoze unutar reda.
I to na način (dramske i ritualne izvedbe) za koji nisu potrebne puste knjige koje se nabrajaju na raznim sajtovima, iako su korisne, naravno.
Doduše nisam dosad prisustvovao nijednoj ceremoniji, ali logički zaključujem.
Nije mi jasno kako ti galaksija možeš vidjeti samo vanjsko gledanje samih rituala.
To me stvarno iznenađuje.
Ali nemoj da te to sprečava u zajebanciji koju zbijaš na račun tih rituala, jer i meni je to zabavno izvana promatrati na tvoj način .

E sad, moj argument koji slijedi zapravo je argument koji pobija tezu o svim društvima kao održavateljima matrice.

Naime, neki od redova su vođeni svojim Slabim Ja a neki svojim Višim Ja.
Jedni i drugi se kuže, a svoje znanje ljubomorno čuvaju;
ovi vođeni Višim Ja, kako bi zaštitili Znanje (a samim tim i same sebe), od ovih vođenih svojim Slabim Ja.
A ovi vođeni Slabim Ja, štite stečeno ezoterijsko Znanje i/ili (prema Ickeu) nasljeđeno Znanje kako bi oni ostali ti koji dominiraju..

Također bih još htio istaknuti jedan sloj komplikacije.
Naime, recimo da postoje redovi koji nisu poklekli pred svojim Slabim ja.
To ne znači da su svi članovi u tom redu vođeni svojim Višim ja.
Naime, upravo suprotno, možda se na dnu piramide nalaze ovi ekstrovertni tipovi koji se vole hvaliti svojim članstvom zaslugama i tako to..
a zapravo ne kuže da uopće ne napreduju i da se vrte u krug, u iluziji koju im ovi sa vrha piramide diktiraju,
ne zato što su zli, već zato što ovi to ne zaslužuju, ili je možda bolje reć nemogu im pomoć,
a također im ne mogu otkazati članstvo zbog nekih drugih razloga…

no, ti iluminirani sa vrha piramide zaista ne moraju biti robovi svog Slabog ja
zapravo logičnije mi je zaključiti da i nisu poklekli pred njim.
Jer znaju koliko je veće zadovoljstvo u OPD vrijednostima.

Eh da, btw, kad sam tek počeo čitati po ovom sajtu, ti termini OPD i OPS su mi aludirali da je to neka vrsta matričnog programa
No, brzo sam sh.vatio sa su ti termini od velike pomoćoi (da nekažem unutar programa u kojem se koristi:)

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 1:01 am 
Član foruma

Sofija je napisao/la:
[Kad se netko naðe u zatvoru, ne bori se da od njega stvori mjesto ugodno za život veæ možda samo za privremeni opstanak. Krajnji je cilj izlazak iz zatvora, jer æe zatvor koliko god lijep i neprimjetan bio uvijek ostati zatvor. A kako jedino i može biti u zatvoru - znamo.

Sofija sa svim sto kazes se manje vise slazem, mada to nije toliko ni vazno jer to je moj i tvoj subjektivizam.
Ima komentar za ovo gore sto kazes o zatvoru.
Nasa materijalna percepcija ili nasa trenutna percepcija je nas stvarni zatvor, iluzije, subjektivne stvarnosti takodje.
Ova planeta je ipak zasluzila da je postujemo i da svojim akcijama, djelima , ponasanjem napravimo jedno ugodno mjesto za nas privremeni boravak ovdje i za sebe i za druga bica koja su se nasla na ovoj planeti i koja treba da se nadju.
To je nasa odgovornost i prema ovom privremenom boravistu koga smo sami svojom voljom izabrali a i prema cijelom Univerzumu jer nista nije odvojeno, ako zagadjujemo zemlju zagadjujemo i druge planete.
Ono sto smo mi napravili od sebe ovdje i kako smo se odnosili prema nasem privemenom boravistu, ljudima koje smo sreli tu, to smo mi i tamo u pravom istinskom domu, ono sto pravimo od sebe ovdje to smo sada i tamo.
Koga smo povrijedili ovdje , povrijedili smo ga i tamo, kome smo ucinilo dobro ovdje, ucinili smo mu dobro i tamo.
Zato se i nema gdje pobjeci , od cega smo pobjegli ovdje, ceka nas i tamo.
Istina ovaj svijet ima svoje zakone i nikad nece tu biti Raj jer materijalna kreacija ne moze opstati bez oba principa, svjetla i tame , vanjski uticaj ce uvijek djelovati Ali ipak da su ljudi nasli svoju istinsku slobodu, tj pobjegli iz svog unutarnjeg zatvora , bilo bi vise slobode i u ovom spoljnom zatvoru.
Svi smo negdje procitali da neke duse koje su se probudile su prestale osjecati zemlju kao zatvor, da li su i ovdje bili tamo :)
Naravno ovo je vidjenje iz mog ugla, ja licno osjecam da Zemlja zasluzila mnogo vise postovanja sto nas trpi dok se mi oslobadjamo od svih svojih unutarnjih okova. Vjerujem da i ti tako mislis samo si se izrazila drugacije.
Pozdrav :love3:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 59  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju.