Arja je napisao/la:
Sila nekontrolisane fantazije usled koje stvaramo iluzije kojima zamenjujemo percepciju stvarnosti. Kreiramo realnosti/iluzije i izgubimo se u njima. Stvaralačka sila, ako je pod ’našom’ kontrolom.
zaista,postoje samo dve mogucnosti:
ili Zmija jashe nas
ili mi zajashemo Zmiju(pod uslovom da se nauchimo jahanju)
mogucnost da se zmija zauzda i vodi pored sebe kao krava na ispashu je potpuno iskljuchena,nemoguca
spontana aktivacija koja se dogodi dok josh nismo nauchili jahanje,ili nismo josh ni chuli da jahanje zmije uopshte postoji kao disciplina,kao i retki sluchaji aktivacije u ranom detinjstvu ili josh od rodjenja uvode u prichu josh jedan elemenat,uticaj neke " vishe sile"
iskustva i spoznaje steknute Putem sve vishe povecavaju moju uverenost da tu spontanosti ima malo ili nimalo i da je trenutna ogranichenost percepcije ta koja uklanja navodnike oko rechi "spontana"
o opasnosti aktivacije upotrebom raznih spoljashnjih sredstava,stimulansa i sl. nema potrebe da govorim
poredjenje sa ukljuchivanjem na autoput u najvecem shpicu nekoga ko prvi put seda za volan je veoma slikovita
Arja je napisao/la:
Odakle ne znam, ali da, lako bi sve moglo imati veze sa astralnim telom.
svakako,u toj voznji astralno telo je vozilo koje koristimo
duzina noktiju,ugao uvijenosti trepavica,debljina koze na laktovima i petama s tim nemaju nikakve veze
Arja je napisao/la:
Sa druge strane – pogotovo naočigled sve sile lažnih proroka - ovo je verovatno najpošteniji pristup sa kojim sam se susrela.

i meni se chini da je poshteno prava rech za chetvrti put
Arja je napisao/la:
Možemo te delove koristiti onoliko dobro koliko smo u stanju i znati da to nije sve. Drugim rečima, po mom mišljenju, ako Gurdjijev nešto nije spomenuo, to ne znači da je to u suprotnosti sa četvrtim putem.
da,
ali je problem u tome da OBM-ovi i uopshte osobe koje pola zivota provedu trazeci onog pravog Gurua da ih povede na pravi put imaju tendenciju da od uchenja koje odaberu kao "jedino istinito" prave Bibliju,
bez razlike dali se radi o Gurdjijevu,Kastanedi,bilo kojem chenelingu,Krishnamurtiju,Sai Babi i ostalim babama
shto ih neizostavno vodi u zajeb ali to je samo josh jedna lekcija na Putu,
koja dok se ne apsolvira nema napred,
vec se vrte u krug uljuljkani uspehom osvajanja zeljenog platoa,srecni shto naochare koje su stigavshi na taj plato dobili daju bolju sliku,ne shvatajuci da su samo jednu Iluziju zamenili drugom Iluzijom,koja je samo drugachije obojena i koja ih uverava da je to to,
te odustaju od daljeg traganja i osvajanja sve veceg komada objektivne realnosti
Arja je napisao/la:
Meditacija nije sala, pa čak ni tako čista praksa kao vipasana. Ona podrazumeva određeno otvaranje, određenu promenu stanja bića, frekvencija i odnosa ulaznih i izlaznih energija. Ako ta meditacija izgleda tako da na primer malo pratimo svoj dah, pa malo gledamo na sat, pa se ponovo vratimo, pa masiramo noge, pa nam nešto odvuče pažnju, pa se ponovo vratimo, pa potpuno odlutamo – a to verovatno svi rade na početku - rezultat neće biti samo neuspešna meditacija, već jedna promena frekvencija koja nam ne ide na ruku i ne doprinosi našem napretku, nego baš obrnuto. Ovo sve, naravno, na osnovu ličnog iskustva. To se može savladati, ali mislim da je izuzetno važna svest o mogućim problemima.
Treba nam praksa i obuka za vožnju kola, jer ćemo se inače negde zakucati, treba nam i za meditaciju.
Ovi problemi se mogu prevazići, samo je potrebno da čovek
zaista prati sebe. Mislim da bi pokušaji pamćenja sebe (
samo-svest, svest Ja jesam, koja je potpuno suprotna od egoične strukture!) ili stanje prisutnosti mogli da znače jednu prilično dobru pripremu.
Naravno, takodje, udari generalnog zakona (o čemu god da je reč kod njega) – uključujući i ove negativne promene frekvencija - su kompatibilni sa našim slabim tačkama i možemo ih veoma efiksano iskoristiti kao pravu kulu svetilju.
Ukoliko nismo previše sujetni za to, naravno.

naravno.
bash lepo od Faipa shto je u istom postu istakao problem:
Faaip de Oiad je napisao/la:
Sto se tice ispravne meditacije, to je malo teza stvar.
Prava meditacija se dogodi kada se čovjek istinski prestane truditi da meditira ili se na ikoji način mijenja. To nije tako jednostavno ni blizu.
i ponudio praktichan primer manifestacije tog problema:
Faaip de Oiad je napisao/la:
Jesi li razmotrio da je u pitanju cisto psihicka stvar? Ako se prisiljavaš da radiš nešto, to nije to.
Ja osobno sam primjetio npr. da ako sjednem da meditiram 20 min, ucrvam se nakon 15. Ako sjednem da meditiram 1h, ucrvam se nakon 45 min. Dakle čisto psihički. Mnogo pocetnika bole noge, postaju nervozni i slicno. Neki su uvjereni da prosto ne mogu meditirati i odustanu.
iako sam otvoren za poimanje svega i svachega
tempiranje vremena meditacije i gledanje na sat (evo sad cu da meditiram od 7.16 do 7.48

)
mi je jednako nepojmivo kao i meditacija sa ukljuchnim televizorom na TELEShOP kanal gde se nude raznorazne naprave za oblikovanje tela i za pomoc u kuhinji,
sa velikim popustom,ofkors