violeta je napisao/la:
Svaka istorija zeli ga za sebe. Ali samo njegovo ime MAKEDOSKI kaze da je bio Makedonac.
Možda, no što ako je njegovo prezime izvedeno ne iz njegove nacionalnosti nego prema teritoriju sa kojeg potječe?
Mislim da i neke sjeverne Grčke pokrajine u imenu imaju naziv Makedonija (Dytiki Makedonia, Kentriki Makedonija, Anatoliki Makedonija)
Citat:
Za Grciju svako pleme koje nije bilo elinsko bilo je varvarsko. I sami oni kazu da je Aleksandar govorio starogrcki jezik kao moderni i naucni jezik tog vremena, ALI kad bi planirao svoje najbitnije pohode i planirao strategije sa svojim najblizim savjetnicima govorio je neki VARVARSKI jezik.
Znaci ni on sam se nie smatrao za Grk.
Tvrdnja da se nije smatrao Grkom ne znači automatski da je bio Makedonac.
Sama kažeš da:"Za Grciju svako pleme koje nije bilo elinsko bilo je varvarsko". A što je onda sa drugim narodima (plemenima) koji takođe naseljavaju/su naseljavali to područje?
Citat:
Civilizovao je mnogo gradova i naroda, gradio gradove, prihvatao je mirovne dogovore sa onima koji su shvatili njegovu ideju za jednu veliku drzavu od mnogo naroda sa raznih kultura.
Flaubert: "Ne dirajte u idole. Njihova vam pozlata moze ostati na rukama."
Citat:
Samo sam htela reci da ako je na bojnom polju, i ako gine vojnici, to su voene zrtve. Oni su tamo za to i posli. Da ubijaju i sto je mozno vise da prezive, ali desi se i da poginu. To su voene posledice.
Netko je rekao:"Za ideale ginu budale" i mislim da u svim ratovima ima
takvih (izmanipuliranih) no, koliko znam, za ovdašnjih ratova je bilo i
mnogo prisilno novačenih a nemam baš nikakvih razloga vjerovati da je
u neka prošla vremena bilo drugačije pa je tvoja tvrnja o "voljenim
posljedicama", što se mene tiće, na staklenim nogama.
Citat:
Pa i nisam tako mlada, oko 30.
Davno sam pročitao jedan jako dobar aforizam.
Kaže:"Sa starošču dolazi i mudrost, no... starost često dolazi i sama"
Ja bi samo nadodao ...izbor je na tebi.