Jack u potpunosti se slazem sa tobom (vidis i slozimo se ponekad)

sto se tice vrijedjanja! Ako sam ja nekog ovdje uvrijedila, molim vas da mi oprostite. Koliko sam svjesna , nisam nikog, ali ako je neko takav osjecaj dobio, licno cu se i ponovo izvinuti. Toliko o respektu.
Sto se tice VV toga sto navodis da sam ja i dala odgovore na postavljeno pitanje, u pravu si, samo ne ovako kako ih ti navodis.Ja sam htijela da cujem vasa misljenja.Pa mozda nesto novo i da cujem,naucim. Ali dosad, jadno, jalovo...
NISTA me vise nemoze iznenaditi od jevreja, vjerujte mi. E sad kojoj grupaciji od njih 71 pripadaju, nije ni bitno. Ako jedan moj brat musliman ili sestra muslimanka ucini nesto sto je protiv ljudskih normi, onda cu ja to i da osudim.Mene to moj Gospodar i duzi, odgovaracu za to ako budem samo posmatrala nepravdu a nedignem svoj glas.
Jedno pitanje ;gdje li su to jevreji proganjani od muslimana a zive u drzavama sa vecinskim mus. stanovnistvom? Nigdje. Vjerujte mi, u svom zivotu, posebno zadnjih 10 god susrela sam mnoge jevreje koji dolaze iz Irana(navescu samo njihov primjer)90% njih je emigriralo u Izrael. Vecinom su poticali iz obrazovanih porodica. Obrazovanje su kao i njihovi roditelji stekli u maticnoj zemlji. Razlog njihovog preseljenja nije bio progon, nego obecanja koja su dobili od vlade Izraela.Sve i jedna osoba sa kojom sam imala kontakt rekla mi je da su se pokajali i da su u Izraelu tretirani kao marva. Bas taj izraz koriste. Znate li koji je glavni razlog: zato sto nisu plavooki i sto nemaju bijelu(prozirnu) put.
Otac od jedne zene koja je sa mnom zajedno radila, bio je univerzitetsku profesor u Iranu. Kad je dosao u Izrael, jedini posao koji je dobio bio je konsigiere. Izvinjavam se, ne mogu naci podesnu rijec za ovu. Ali radi se o nekoj vrsti podbornika.
E sad zasto to navodim? Pogledajte samo, ako bar dosad niste nista kontali u vezi palestine(mislim ipak da vecina ima neki uvid, ali neki)kako reaguju svi ti "doseljenici" zbog kojih je svih ovih 38 god. toliko naroda izginulo, toliko kuca sruseno, ...kad se moraju "skloniti" sa zemlje gdje su skoro 40 god uzivali u njihovim velikim kucama sa bazenima i plantazama. Niti jednog dosad nisam cula, pa OK ovo ionako nije nikad bilo nase. Ovo je TUDJA zemlja.
E sad ako srecu gradis na tudjoj nesreci, onda je ona jadna.
To je poenta svega onoga sto ja mislim o jevrejima.
Nisam to tek tako olako rekla, ili prihvatila samo zato sto mi Kur`an navodi da su zidovi u proslosti bili takvi.
Ja inace sam takva da haman sve provjeravam. Tako sam godinama druzila se sa grupacijama ljudi koji su me interesovali kao LJUDI.Ucila sam od njih, jer znanje uzmi od svakog, ako je pohvalno,dobro.
Ja ne separisem nikog,naprotiv uvijek dam covjeku jos jednu, pa jos jednu...sansu.Ja ne sudim nikom. Nemam ja prava na to.
Izvinjavam se sto uopste ovo sve pisem tu. Slazem se da nije mjesto. Ali ocito da je potrebno.
Ja NEPROPAGiram ovdje ISLAM, ja samo navodim svoje stavove i naravno da ce biti inspirisani iz tog ugla.Ako ne zelite da bilo sta vise napisem, postujem. Dolazicu citacu, ali cu se uzdrzati od davanja svoga misljenja.
Molila sam da oni koji nepoznaju Islam ne reaguju. Nisam to uradila bez razloga. Jer ja takve slusam odkad sam pocela da razmisljam svojom glavom.Niti jedan onaj koji poznaje iole stanje, recimo u Iraku, se necuje. Mislim da je i najvecem bijedniku danas jasno zasto je to tako. U vecini slucajeva, ako covjek i zeli da sazna nesto vise, znaci da sam SKONTA sta je to tako zlo u Islamu, kad vec na sva usta to pricaju, onda takva osoba i prihvati Islam. (hehe nemojte sad poceti izucavati, da nebiste skrenuli

)
Licno sam poznavala jednog Holandskog novinara, (ovo je nevezano za gornje napisanu recenicu)koji je izvjestavao vecinom iz islamskih zemalja.Njega je hol. vlada prije 35 god.osudila na tisinu. Sto znaci, svaki clanak koji je on napisao, bio je ili bar pokusan da se sprijeci. Nakon 35 god. on se vraca u Holandiju (inace je zivio u New York-u)i tuzi svoju zemlju. Dobio je spor.
On je bio prvi i jedini koji je izjavio da WTC centar nije srusio Bin laden.Tvrdio je da je to uradila Am.vlada sa vladom u sjeni.Onom koju niko nevidi i o kojoj kako kaze , malo ko od drzavnika danas vodi racuna.Sto implicira da pripadaju istima.
Mnoge stvari je izjavio o Americi. sad mu vise nisu mogli nista, jer 35 godina se borio da dokaze da je uvijek istinu govorio.To sto se vladi nije svidjalo, e to je druga strana opanaka kako je znao reci. Svaki put kad bi ga napali zbog njegovih izjava o americi i politici amerike, samo bi odmahnuo i rekao: jarane ja sam sa njima 40 god isti hljeb jeo.Mislim da nema osobe koja je od zapada bila proglasena za crnu ovcu, a da nije imao inerviu sa njom. Vecinom je provodio odredjeno vrijeme sa osobom sa kojom bi imao razgovor. Nisu to bili blic kontakti.
E sad,zasto imam stavove o pojedinim stvarima, je samo zato sto sam i sama sebe podobro ispitala na tim podrucjima. Politika me je uvijek interesovala. Brat mi je politicar. I kao mala curica, rastuci uz njega citala sam sve moguce od stampe koja se je mogla naci na Bosanskom trzistu kao i stranu koju je on nabavljao. Time sam pocela citati sa 13 god.
Zato, kad kazem da me uistinu vise nista iznenaditi nemoze, onda to uzmi za tako, ili jednostavno ignorisi.
Ja sam samo jedna mala kap u moru i ma koliko sebe osjecala vrijednom, to ne znaci da nema neko/nesto jos vrijednije.
VV, ako si siguran da si na pravom putu, onda neka te nebrine sta to tamo neko prica. Ako pak nisi, onda procitaj/prouci malo vala i taj Kur`an, ako vec dovoljno dobro poznajes druge knjige koje su potrebne da te uvjere u to. Ja sam bar tako radila. Isla sam u crkvu, sinagogu, citala, trazila,... u familiji i oko mene ima i teologa , fizicara, hemicara, doktora medicine... Vazda sam nesto pitala. Evo procitala sam i Alternativnu povijest
Ja sam pronasla svoj put, sto ne znaci da nesmijem citati stranice kao sto su ova i slicne. Cak naprotiv!
Eto, ja vas molim sve da mi halalite/oprostite na sadrzaju i duzini koji nikad nebi ni napisala, ali osjecam da trebam. Radi sebe i radi vas. Da se ne ponavljamo.
Mislim da sam negdje navela da volim insane/ljude. Uistinu je tako. Nemam prizmu niti roza naocale.
p.s. jos samo jedan mali info:
Nama Muhammed nije iscrtao niti oporucio sve. Ali veliki dio jest. E sad da li cu ja slijediti ili ne, to je do mene. Niko me natjerat ne moze.
Allah Uzviseni je rekao: u vjeri nema prisile.
Ali stvari koje nam je nas Poslanik pojasnio i oporucio je olaksanja za nas, da nebi bilo anarhije niti tumacenja kako se kome cefne. Pa sad kome se to nesvidja, ima i za to odgovor: a mozda je bas u tom sto vam je odvratno, veliko dobro za vas. tako kaze nas Stvoritelj, Onaj koji sve zna i cuje.
...Gospodar moj je Onaj Koji zivot daje i Koji smrt daje...