Sada je: ned jul 13, 2025 12:37 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 8:07 pm 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:
Eh, pa voće nije doslovce bilo voće, kao npr. jabuke, kruške, banane, kiwi, šljive ili breskve... haha! Pa to VOĆE je bilo ZNANJE. Što to još dosad niste shvatili?!? Hehe? Tu je samo simbolički prikaz.

Jack,nisi skuzio poentu. Uzalud,bezpomocno bjezis od ove teme.
Neise,nema veze.
Ja imam djete i kazem,ne diraj ovo (bez obzira dali je to opasno ili nije) i on ne smije da dira. Naredjujem ! Jeste Jack,znanje,to je znanje.
Nego,kako si ti vidio i kako gledas ZNANJE u VOCE ?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 8:12 pm 
Član foruma

Kapljice,
Citajuci ovaj Forum naisao sam na nekoliko tvojih postova u kojima sama dajes odgovor na pitanje koje si postavila. Sve dole navedeno si ti pisala:

Pitanje: Zasto je Islam proglasen za neprijatelja nr.1

Odgovor:
• Znam da je danas dokazano da su Biblije mijenjali ljudi vremenom.
• Kur`an kaze da ih je (Zidove) Allah prokleo i za kaznu ce ih pustiti da lutaju pustinjom. Oni su narod koji netrpi nikog drugog, niko im ravan nije i daju sebi za pravo da odredjuju ko ce da zivi u slobodi a ko ne. Iskrivili su ucenja od Abrahama pa do Isusa. nista vise me ne moze iznenaditi od tog naroda. Sad im je cilj Iran. Sta mislite zasto? Njihov kralj kojeg ocekuju treba da se pojavi iz Irana.
Znaci da su Jevreji i hriscani u zabludi...
• Za Kur`an zna se sigurno da nije mijenjan od postanka i original i danas postoji.
• U tome i jeste razlika islama sa drugim vjerama,on je cijeli zivot a ne da uzimas sta ti drago.
...dok su muslimani iskljucivi vlasnici istine...
• Za nas muslimane postoje svete stvari. Kad mi to tako prihvatimo nemoze nam to nikad i NIKO odkodirati.
• Pa ako nam je Muhammed a.s. tako oporucio, a on nam je najbolji ucitelj, zasto bi ja sad polemisala kakvog tog smisla ima.
...indoktrinirani i ne trebaju razmisaljti jer im je Muhammed a.s. sve lepo objasio...
• Muhammed a.s. je rekao: vjernik moze pogrijesiti, moze ukrasti, pociniti blud, ali NIKAD ne moze SLAGATI.
...i ostavio u amanet plemenitu mudrost da dela nisu bitna...
• Sto se tice toaleta, od samog ulaska u nj postoji propis kako da ulazis kao i molitva kojom trazis od Stvoritelja da te zastiti od necistoce i dzina jer se oni i iskupljaju na mjestima gdje je necisto.
...i, najbitnije, pravila ponasanja koja idu cak i do WC-a.

Kada ti, kao emancipovana i obrazovana zena tako mislis, kakvi li su tek oni u Aziji i Africi i na sta li su tek oni spremni?

Ako uzmemo u obzir da svetom vladaju "hriscani" i "Jevreji", odgovor na tvoje pitanje je ocigledan. Mada licno mislim da je u pitanju nafta.

P.S. Napomenula si da ne odgovaraju oni koji ne poznaju Kur`an. Kako sam jedan od takvih, molim te da mi kazes da li postoje jos neka pravila, kao npr. o bezboznicima.

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 8:33 pm 
Član foruma

Imate li vi muslimani bar malo sposobnosti da shvatite da je poenta upravo u tom naređivaju svega i svačega u vašoj religiji. Kada se oslonite ne taj spoljni autoritet onda ste svoju svest i savest bacili dođavola. Zato tu nema razvoja već večite imitacije i ritualnog ponavljanja.
Zato je kultura življenja u islamskim zemljama na najnižem nivou, a ovu koju imate - imate zahvaljujući nafti. Nemate ni kanalizaciju ni wc šolju - zato i možete da se okrećete gde hoćete kad kenjate.

Ako je vama potrebno da budete dresirani za sve i svašta što radite, onda u redu, ali ima ljudi kojima nije, koji na osnovu slobodne volje dolaze do svesti o ispravnosti onoga što rade, koji imaju dovoljno srca da znaju kada čine ispravno a kada pogrešno. Oni koji nemaju srca u sebi moraju da ga traže u spoljašnjem autoritetu. Zato tako dramatično i ritualno naglašavate svoju veru. Jedan budista će rascepkati kip Bude da ga zapali da bi se ogrejao, ali će zato budinu prirodu videti u svim živim bićima.
Vaše poštovanje mrtvih materijalnih stvari (svetih mesta i svete knjige) je u suprotnosti sa apstraktnom i duhovnom prirodom Boga u koga verujete.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 11:11 pm 
Administrator

Eh, ne volim ovo pisati, ali dajte ljudi...

Nećemo ovdje paliti neke vjerske vatre, uvjeravajući jedni druge kako je ovo ili ono dobro-loše, krivo-pravo u nekoj vjeri ili dokazivati ovo ili ono.

Ako netko želi propovjedati neke vjere, odite na to predviđene forume tih vjerskih stranica, pa tamo promovirajte ljudima to što želite. Glupo mi je brisati postove, ali ako ovo pređe u međusobno vrijeđanje ili slično, morat ću intervenirati.

Ovako ćemo dalje:

Nećemo više se DIJELITI na:

muslimane, katolike, budiste,...
bijelce, crnce, žute, crvene,...
srbe, hrvate, makedonce, mađare, slovence, njemce, španjolce,...
evropljane, amerikance, afrikance,...
i da ne nabrajam do sutra... svi smo LJUDI.

Baš je poanta zavade u podjeli. E, sada... ljudi sa dušom i oni bez... hajde, mislim da tu i ne dolaze ovi bez nje... nisu u ovakvom načinu razmišljanja pa ih ovakva stranica ni ne privlači. Rađe odu na brdo ostalih internet stranica ionako.

Tko želi, zajedničkim naporima u saznanjima, neka se pridruži i neka samo posta svoja mišljenja i doživljaje o danoj temi. Da svi zajedno nešto naučimo i podignemo svijest. Ako netko nema taj cilj ovdje, nego samo provocira, piše stvari koje nisu u domeni ove web stranice i foruma, neka ne smeta ostale u njihovom radu. Ako hoće, neka gleda, ako ne, neka klikne na prvu web stranicu koja ga zanima... Slobodna volja.

Neću nikoga imenovati, odnosi se na SVE.

Idemo GRADITI nešto, ne RUŠITI. Pa mislim da je već rušenja bilo previše dosad otkad znamo za sebe kao ljudska vrsta. I malo koga to više zanima i ne vidi se više u tome.

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 11:51 pm 
Član foruma

Citat:
Neću nikoga imenovati, odnosi se na SVE.

A bas posle mog posta. :?:
Ja sam samo kopirao ono sto sto je Kapljica pisala. Trebao si onda obrisati celu temu.

Zadnja izmjena: VV; ned aug 21, 2005 9:55 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 1:13 am 
Član foruma

Jack u potpunosti se slazem sa tobom (vidis i slozimo se ponekad) :wink: sto se tice vrijedjanja! Ako sam ja nekog ovdje uvrijedila, molim vas da mi oprostite. Koliko sam svjesna , nisam nikog, ali ako je neko takav osjecaj dobio, licno cu se i ponovo izvinuti. Toliko o respektu.

Sto se tice VV toga sto navodis da sam ja i dala odgovore na postavljeno pitanje, u pravu si, samo ne ovako kako ih ti navodis.Ja sam htijela da cujem vasa misljenja.Pa mozda nesto novo i da cujem,naucim. Ali dosad, jadno, jalovo...
NISTA me vise nemoze iznenaditi od jevreja, vjerujte mi. E sad kojoj grupaciji od njih 71 pripadaju, nije ni bitno. Ako jedan moj brat musliman ili sestra muslimanka ucini nesto sto je protiv ljudskih normi, onda cu ja to i da osudim.Mene to moj Gospodar i duzi, odgovaracu za to ako budem samo posmatrala nepravdu a nedignem svoj glas.
Jedno pitanje ;gdje li su to jevreji proganjani od muslimana a zive u drzavama sa vecinskim mus. stanovnistvom? Nigdje. Vjerujte mi, u svom zivotu, posebno zadnjih 10 god susrela sam mnoge jevreje koji dolaze iz Irana(navescu samo njihov primjer)90% njih je emigriralo u Izrael. Vecinom su poticali iz obrazovanih porodica. Obrazovanje su kao i njihovi roditelji stekli u maticnoj zemlji. Razlog njihovog preseljenja nije bio progon, nego obecanja koja su dobili od vlade Izraela.Sve i jedna osoba sa kojom sam imala kontakt rekla mi je da su se pokajali i da su u Izraelu tretirani kao marva. Bas taj izraz koriste. Znate li koji je glavni razlog: zato sto nisu plavooki i sto nemaju bijelu(prozirnu) put.
Otac od jedne zene koja je sa mnom zajedno radila, bio je univerzitetsku profesor u Iranu. Kad je dosao u Izrael, jedini posao koji je dobio bio je konsigiere. Izvinjavam se, ne mogu naci podesnu rijec za ovu. Ali radi se o nekoj vrsti podbornika.
E sad zasto to navodim? Pogledajte samo, ako bar dosad niste nista kontali u vezi palestine(mislim ipak da vecina ima neki uvid, ali neki)kako reaguju svi ti "doseljenici" zbog kojih je svih ovih 38 god. toliko naroda izginulo, toliko kuca sruseno, ...kad se moraju "skloniti" sa zemlje gdje su skoro 40 god uzivali u njihovim velikim kucama sa bazenima i plantazama. Niti jednog dosad nisam cula, pa OK ovo ionako nije nikad bilo nase. Ovo je TUDJA zemlja.
E sad ako srecu gradis na tudjoj nesreci, onda je ona jadna.
To je poenta svega onoga sto ja mislim o jevrejima.
Nisam to tek tako olako rekla, ili prihvatila samo zato sto mi Kur`an navodi da su zidovi u proslosti bili takvi.
Ja inace sam takva da haman sve provjeravam. Tako sam godinama druzila se sa grupacijama ljudi koji su me interesovali kao LJUDI.Ucila sam od njih, jer znanje uzmi od svakog, ako je pohvalno,dobro.
Ja ne separisem nikog,naprotiv uvijek dam covjeku jos jednu, pa jos jednu...sansu.Ja ne sudim nikom. Nemam ja prava na to.

Izvinjavam se sto uopste ovo sve pisem tu. Slazem se da nije mjesto. Ali ocito da je potrebno. :oops:

Ja NEPROPAGiram ovdje ISLAM, ja samo navodim svoje stavove i naravno da ce biti inspirisani iz tog ugla.Ako ne zelite da bilo sta vise napisem, postujem. Dolazicu citacu, ali cu se uzdrzati od davanja svoga misljenja.

Molila sam da oni koji nepoznaju Islam ne reaguju. Nisam to uradila bez razloga. Jer ja takve slusam odkad sam pocela da razmisljam svojom glavom.Niti jedan onaj koji poznaje iole stanje, recimo u Iraku, se necuje. Mislim da je i najvecem bijedniku danas jasno zasto je to tako. U vecini slucajeva, ako covjek i zeli da sazna nesto vise, znaci da sam SKONTA sta je to tako zlo u Islamu, kad vec na sva usta to pricaju, onda takva osoba i prihvati Islam. (hehe nemojte sad poceti izucavati, da nebiste skrenuli :wink: )

Licno sam poznavala jednog Holandskog novinara, (ovo je nevezano za gornje napisanu recenicu)koji je izvjestavao vecinom iz islamskih zemalja.Njega je hol. vlada prije 35 god.osudila na tisinu. Sto znaci, svaki clanak koji je on napisao, bio je ili bar pokusan da se sprijeci. Nakon 35 god. on se vraca u Holandiju (inace je zivio u New York-u)i tuzi svoju zemlju. Dobio je spor.
On je bio prvi i jedini koji je izjavio da WTC centar nije srusio Bin laden.Tvrdio je da je to uradila Am.vlada sa vladom u sjeni.Onom koju niko nevidi i o kojoj kako kaze , malo ko od drzavnika danas vodi racuna.Sto implicira da pripadaju istima.
Mnoge stvari je izjavio o Americi. sad mu vise nisu mogli nista, jer 35 godina se borio da dokaze da je uvijek istinu govorio.To sto se vladi nije svidjalo, e to je druga strana opanaka kako je znao reci. Svaki put kad bi ga napali zbog njegovih izjava o americi i politici amerike, samo bi odmahnuo i rekao: jarane ja sam sa njima 40 god isti hljeb jeo.Mislim da nema osobe koja je od zapada bila proglasena za crnu ovcu, a da nije imao inerviu sa njom. Vecinom je provodio odredjeno vrijeme sa osobom sa kojom bi imao razgovor. Nisu to bili blic kontakti.

E sad,zasto imam stavove o pojedinim stvarima, je samo zato sto sam i sama sebe podobro ispitala na tim podrucjima. Politika me je uvijek interesovala. Brat mi je politicar. I kao mala curica, rastuci uz njega citala sam sve moguce od stampe koja se je mogla naci na Bosanskom trzistu kao i stranu koju je on nabavljao. Time sam pocela citati sa 13 god.
Zato, kad kazem da me uistinu vise nista iznenaditi nemoze, onda to uzmi za tako, ili jednostavno ignorisi.
Ja sam samo jedna mala kap u moru i ma koliko sebe osjecala vrijednom, to ne znaci da nema neko/nesto jos vrijednije.

VV, ako si siguran da si na pravom putu, onda neka te nebrine sta to tamo neko prica. Ako pak nisi, onda procitaj/prouci malo vala i taj Kur`an, ako vec dovoljno dobro poznajes druge knjige koje su potrebne da te uvjere u to. Ja sam bar tako radila. Isla sam u crkvu, sinagogu, citala, trazila,... u familiji i oko mene ima i teologa , fizicara, hemicara, doktora medicine... Vazda sam nesto pitala. Evo procitala sam i Alternativnu povijest :wink:

Ja sam pronasla svoj put, sto ne znaci da nesmijem citati stranice kao sto su ova i slicne. Cak naprotiv!

Eto, ja vas molim sve da mi halalite/oprostite na sadrzaju i duzini koji nikad nebi ni napisala, ali osjecam da trebam. Radi sebe i radi vas. Da se ne ponavljamo.
Mislim da sam negdje navela da volim insane/ljude. Uistinu je tako. Nemam prizmu niti roza naocale. :wink:

p.s. jos samo jedan mali info:
Nama Muhammed nije iscrtao niti oporucio sve. Ali veliki dio jest. E sad da li cu ja slijediti ili ne, to je do mene. Niko me natjerat ne moze.
Allah Uzviseni je rekao: u vjeri nema prisile.
Ali stvari koje nam je nas Poslanik pojasnio i oporucio je olaksanja za nas, da nebi bilo anarhije niti tumacenja kako se kome cefne. Pa sad kome se to nesvidja, ima i za to odgovor: a mozda je bas u tom sto vam je odvratno, veliko dobro za vas. tako kaze nas Stvoritelj, Onaj koji sve zna i cuje.

...Gospodar moj je Onaj Koji zivot daje i Koji smrt daje...

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 1:15 am 
Član foruma

... mozda bi iduce pitanje trebalo biti: Zasto li su najveca naftna izvorista bas kod MUslimana? :wink:

hehe, bolje da nestanem odavde :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 2:09 am 
Član foruma

Interesuje me uistinu Pantelija da li si ti to ODRASTAO u Islamskim zemljama kad vec tako govoris o stanju tamo i uopste o muslimanskoj kulturi i tradiciji.

Prouci malo stanje kakvo je bilo u Andaluziji(znas ti gdje je to) a kakvo je u isto vrijeme bilo u Europi(za koju se danas nasilu hoce reci da je prijestolnica znanja, cistoce, i sveg onog sto bi trebalo predstavljati civilizaciju) U to vrijeme Engleska kraljica (pisu vasi historicari, ne islamski jer bi se u protivnom proglasilo za nabulozu)se kupala dva puta godisnje?! E sad kako i koliko puta se je kupao kmet i svaki onaj koji nije posjedovao dvorac, to uistinu ne mogu ni zamisliti. A musliman da bi obavio molitvu, pet puta na dan, mora da bude cist. Pa razmisli.

E sad o naredjenjima. Sta mislite da nije bilo naredjenja NE UBIJ. da li bi nas bilo danas?!

A razum smo dobili da sami odlucimo, poslusati ili ne, opet za nase dobro.

Nego, hajmo da pljackamo banke, da ubijamo,... necemo vise slusati nicija naredjenja.

Naredio ti sef da pocnes raditi od 8 h. Hajde ti kazi: ma ko tebe zasto, ja cu doci kad mi se cefne.
Hehe,

Ja prije nekoliko godina bila u Mekki. Tamo mjenjacnica uopste nema stakla. Bukvalno otvoreno.Covjek sjedi u kucici visine 2 metra. Pridjes da zamijenis pare i u tvojoj visini prsa jednostavno otvoreno, nema resetaka, nema stakla. Nije mi jasno,nema kamera po ulicama, nema strazara uz mjenjacnicu, rukom mogu haman pa dohvatiti hrpe para. Pitam covjeka : kako tO? Kaze, kako, kako? :wink: i smije mi se. Pa gdje je staklo, resetke, kamere, strazari, hej ljudi u kojem to vremenu vi zivite??? Opet mi se smije. Kaze: vidim imas humora (ironija sa osmijehom) ali kad bi sve neko i pokusao, vjeruj nebi daleko stigao. I onda, ode mu desna saka.Ne ubistvo, da ne pomislite.
Odsjecanje desne sake je najveca sramota koja moze zadesiti jednog muslimana. Jer desnom rukom jedes, a ako je nemas onda svatko zna da si lopov. Za primjer, da nebi bili puni zatvori, e ovako ti je, pa neka pokusa iduci, dodaje veseli sluzbenik.

Kad je vrijeme molitve, ostavljaju radnje otvorene, idu u dzamiju. zamislite to ovdje kod nas?!

Pa sad mi recite ko se koga boji. Ovdje na zapadu svako se haman svakog boji.

E sad da se nebi ponovo kacili za nesto iz ovog posta, ako nisi skontao poentu zabranjenog, naredjenog, onda ne polemisi.

Mada sad vec vidim face; odscjecanje sake, koji barbarizam!
Hehe,barbari smo mi veci od onoga za koga mislimo da je to.

Nesto sasvim drugo, ali vezano.
U Holandiji prije nekoliko godina nestalo struje. Trajalo to malo duze. Pekare ne rade, tramvaji, metroi stoje. Radnje se pozatvarale. Voda se nepreporucuje za upotrebu. takav je haos nastao, da su masovno ljudi nakon toga davali izjave tipa, to je bio takav sok da su pretrpjeli izvjesne mentalne probleme. cak se govorkalo o tome koje osiguranje i koga da se tuzi za ostetu. A niko bas niko se nije upitao : sta da potraje malo duze, kako bi prezivio. Sta i kako opstati bez kompjutera koji sve upravlja, od vozova , aviona, do preciscavanja vode.

e sad narodi koje mi imamo obicaj barbarisati imaju izgradjen sistem prezivljavanja, ma kako to nama zaostalo zvucalo i izgledalo.

Moja prijateljica u Sarajevu za vrijeme rata imala skoro samo rizu. Za vodu je morala ici vecinom 2-3 kilometra dalje. djetetu svom od rize pravila rucak, kao i sebi. Hajde, ona ce to i pojesti, ali kako objasniti djetetu da je opet riza za jelo. Ona onda pocela izmisljati. Danas napravi meso (od rize), sutra jaje... i onda kad je prvi put stvarno kupila jaje i sva sretna ispekla i tako svecano iznijela pred dijete i rekla; evo sine jaje. Dijete iznenadjeno odgovori: pa nije ti ovo jaje! Dugo je trebalo da ga ubijedi da je sad jaje, pravo jaje i meso, meso...

Poenta, mozes imati znanje, iskustvo, marifetluk, ...ali ako to ne znas iskoristit kad treba, onda uzalud sve to.

Eh gdje ja odoh :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 2:40 am 
Administrator

Citat:
A bas posle mog posta. Question
Ja sam samo kopirao ono sto sto je Kapljica pisala. Trebao si onda obrisati celu temu. I pogledaj sta pisu Kapljica i Mome.

Ne, nije nakon tvog posta u stvari... poruku sam napisao u sličnoj temi gdje se slično diskutira, pa sam samo copy - paste i u ovu, jer vidim da će biti vatre...

A nema veze s tvojim zadnjim postom ovdje, ali mora bit iza nečijeg, zar ne?

:roll:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 3:35 am 
Član foruma

kapljica je napisao/la:
... mozda bi iduce pitanje trebalo biti: Zasto li su najveca naftna izvorista bas kod MUslimana? :wink:

To je već bolje pitanje :D

Nažalost ne pada mi na pamet nikakav smisleni odgovor.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 8:02 am 
Član foruma

Lepo pričaš, samo previđaš razliku između reči i dela, i subjektivnost. Vi sami sebe vidite na jedan način, a svi ostali ljudi vas vide na drugi. Kod koga je problem? Lepo je što se tu ne krade u Meki, a masu drugih stvari nisi videla. Odobravaš odsecanje ruke sitnom lopovu a ne vidiš da on možda krade zato što je gladan a feudalna ekonomija islama ne može da obezbedi dovoljan razvoj, niti to što ceo svet zna da je Saudijski kralj jedan od najvećih trgovaca oružjem u svetu. Da li bi njemu šta odsekla? Upoznaj se sa istorijom razvoja islama u Indiji na primer, pa će da ti presedne ručak od mora krvi i genocida u ime Alaha (p.r.c.). Ili da te upoznam sa Srbinom iz Bosne da ti ispriča šta su njemu i njegovoj porodici radili muslimani na početku rata, kada Srbi još ništa nisu preduzimali. I to u ime jednog Boga, sveopšteg. Sama bi rekla da bi to samo đavoli uradili. I šizofreniku je najteže objasniti da ono što zamišlja i veruje nije stvarno i da mu se reči ne poklapaju sa delima.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 10:14 am 
Član foruma

Citat:
Ne, nije nakon tvog posta u stvari... poruku sam napisao u sličnoj temi gdje se slično diskutira, pa sam samo copy - paste i u ovu, jer vidim da će biti vatre...

OK sorry :wink:

Bas me pogodilo ono o nacionalnoj mrznji, vredjanju i provociranju.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 2:30 pm 
Član foruma

Mome je napisao/la:

Ko kaze da imamo i prosle zivote. Ako je tebi logicki da smo prosli vise zivota... da smo sami sebi stvorili,da sam nekad bio banana,pa poslije zirafa sada covjek,sutra mozda neki reptil..... zasto je toliko cudno da nas je JEDAN stvorio,da cemo se njemu vratiti.

Smijesan argument ali Mome vec sam na to naviknuo od tebe ako smijem primjetiti.
Ja ne vidim niti jednu osnovu u reinkarnciji koja bi pobijala cinjenicu da nas je Alah d.z.s stvorio i da cemo se njemu vratiti.

Citat:
Svi ti gluposti su za tebe realne a nije to da svi cemo Smrt ukusiti i ozivljeni biti... da cemo odgovarati za grjehe koje smo pocinili.

Famozno. To sta jeste glupost a ne uopce nisi u poziciji prosuditi.
I ponovo da kazem to da ce netko odgovarati ili ne za svoja dijela uopce nema nikakve kontradikcije sa reinkarnacijom.

Citat:
Iz inata nemozes da prihvatis ono o cemu raspravljate ovdje i mislite da ste nesto otkrili,to nista novo nije,na to smo opomenuti jos odavna... i sve se onako ko sto je receno dogadja.

Opa, tipicna dikcija nekog ko se osjeca jace u skupini i iz skupine djeluje. To su obicno recenice "mi smo", "mi cemo" , "vi raspravljate".
Tipican obrazac mi-vi. Lose!

Niti ovdje itko tvrdi da je nesto otkrio, niti nitko ne kaze da VI niste opominjali ili sta ti ja vec znam. Smiri strasti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 2:34 pm 
Član foruma

kapljica je napisao/la:

A zasto je najmanje vode bas kod muslimana?

Da Bog toliko voli te muslimane pa valjda bi im dao vodu da mogu prezivjeti ko ljudi a ne bi im odmah dao Cadillaca koji trosi 20 L pa da moraju imat naftu.

Mislim, takav nacin razmisljanja dugorocno bas nista ne govori.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 2:53 pm 
Administrator

Samo vas gledam...

:shock:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 3:17 pm 
Član foruma

Citat:
Vi sami sebe vidite na jedan način, a svi ostali ljudi vas vide na drugi. Kod koga je problem?

Problem je kod medije. A zna se ko upravlja danas medijima.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 3:27 pm 
Član foruma

kapljica je napisao/la:
...pa vidis organski(hehe kako ovo fino zvuci) da si imalo upucen sto se tice islama,

Vidis kapljice da si ti imalo upucena u vezi mene znala bi da sam ja upucen u vezi Islama.

Citat:
znao bi da bas islam je odgovor na to, zamisli! Preporucila bih ti(ako naravno imas vremena i volje i obratno) da malo proucis vrijeme kad je islam u proslosti bio vodic vlastima i narodu. Npr. vladavina halida el Rasida, samo je jedan period kad je sve to gore sto navedoh bila zbilja a ne puko razmisljanje ili san nekog jadnika.

Islam cijenim, ili bolje receno cijenim sta su pojedini muslimani napravili u okvirima u kojima su mogli.

Pad Toleda koji su dotad drzali Saraceni pod vlascu je bio pocetak jednog svijetlijeg razdoblja u evropskoj povijesti i mali izlaz iz mentalnog ropstva u kojem je vecina Evropljana zivjela. I cak dok su taj grad Saraceni drzali svi koji su trazili znanje bez obzira na vjeru mogli su doc i sudjelovat ravnopravno u raspravama sta je u tom trenu za krscane bila misaona imenica. Kasnije dok se znanje od tamo pocelo siriti po Evropi sve se promijenilo. To je pocetak renesanse u Evropi.

Danasnja matematika toliko je profitirala od ucenja od islama da mi dan danas koristimo arapaske brojke. Algebra, algoritam, alkemija i kemija sama imaju temelj u znanju koje se tad pocelo slobodno kolati Evropom.
Da ne pricam da su cuvali vodu u srebrnim posudama znajuci za djelovanje srebra na zdravlje ljudi i imali tu razinu higijene da ih je epidemija kuge zaobilazila u sirokom luku dok su u Evropi umirale stotine tisuca jer su zivjeli u vlastitom izmetu. O njihovom bankarskom sustavu gdje si samo sa potpisom mogla dici sumu novaca bilo gdje od Andaluzije do Arapskog poluotoka da ne pricam. Templari su kasnije uveli kamatu i taj sustav uveli u Evropu. Takoder tu su jake okultne tradicije od kojih je takoder evropa uzela mnogo.

Zaboravila si rec da je sam engleski kralj zbog svade sa papom molio lokalnog kalifa u sjevernoj Africi da ga prevede na Islam na sta je kalif uzvratio da je razocaran sa ljudima koji se ne drze svoje vlastite vjere i mijenjaju je samo tako iz neiskrenih motiva.
Ovo samo ukratko da ti pokazem da ne smatram da je Islam skupina bradatih spodoba koje ulaze u avion i zabijaju se u zgrade.
MEdutim sve to sta sam gore naveo kao i sta ti navodis ne vrijedi u konacnoj sumi nista. Ali o tome kasnije.

Citat:
Islam zabranjuje kamatu, dalje od tebe se trazi da radis samo onoliko koliko ti je uistinu potrebno.Ne gomilaj zalihe(ionako neznas kad ces ispustiti dusu a MORAS jedan dan) Islam nam porucuje:kad odes da legnes, dusa napusta tvoje tijelo.Ko ti garantuje da ces je imati ujutro kad se probudis.Islam nam nalaze, duzni smo, da se uzdignemo protiv nepravednog vladara.Dalje, ako nemas para, moraju postojati institucije, ili pak osobe, kod kojih ces moci dobiti nepovratnu pomoc(u smislu da te nezaduzuje da to isto vratis, ili na bilo koji drugi nacin).

I sta sad. Sve to mi je poznato.
Super. Dakle Islam nam govori o elementarnim stvarima.

Citat:
Zamisli vladara koji je isti kao ja i ti. Ide na posao pjesice, jednostavno da nebi zagadjivao atmosferu nece da posjeduje auto.He he kako banalno zvuci u danasnji vakat.

Taj vladar ima dobar sevap nema sta. Samo da se to zbilja ponovo desi trebat ce puno sabura. I to nikako se nije desilo samo zato jer je tip musliman.

Citat:
Elem, mogu ja ovdje pisati kilometre, da mi ova dva prsta kojima tipkam otpadnu od ukocenosti(sta cu, navikla sa dva pa mi nesto simpa :wink: )
ali ako ti imas svoje predraasude o Islamu, onda te samo tvoj Stvoritelj moze spasiti. Znaci, zamoli, kazi, zavapi: pokazi mi, otvori mi oci,hocu da znam.

Tipkaj sa deset prstiju. Time ces moc producirat puno vise teksta.
Pokazi mi, otvori mi oci, hocu da znam.
Eto jel dobro!

A sad ti jednom da nemas predrasude o drugim ljudima da oni imaju predrasude.

Citat:
Strah zapada i jest bas u tome, jer zna se gdje je bio islam kad je postojala jedna vlast i kad je jedino strah i ljubav prema Allahu Uzvisenom vodila ljude, a ne materijalizam i idolopoklonstvo kao danas.

Ma da?
A zasto se ne boje vedske kulture, raznih gnostickih pokreta tipa katari koji su imali sve sta si navela da su imali muslimani. Islam po nicem nije superiroran drugim vjerama u njihovim ranijim tj. ciscim oblicima. Ok Zidovi su tu na dnu sta se tice toga jer su opsjednuti elitistickim krugovima koji znaju vise od obicnog puka ali slicno imas u svim religijama u ovom ili onom obliku.

Citat:
Zasto je strah!Danasnji muslimani(govorim za zapad)nisu vise oni gastrarbaiteri koji su samo izrabljivacka klasa na zapadu. Danas su to naucnici, ljudi koji su zavrsili neke dunjalucke skole.To se valjda trazi, diploma,da bi iole bio priznat.Nista samoizucavanje, ne vrijedi,danas. Eh kad takvi danas, kojih je sve vise, kazu, meni moja vjera zabranjuje kamatu, ja cu da je ne koristim, niti da dajem nekom da od mene ima koristi u tom.

Opet to nije ekskluzivitet Islama.

Nemam ja nista protiv svega sta ti pricas al ono sta je bitno za shvatiti je da to

1)nije slucaj samo sa Islamom. Nista nije Islam napravio. Napravili su to posteni i sposobni ljudi. Da su to pokusali negdje drugdje mozda bi ih vjesali, proganjali ili spaljivali na lomaci.

2)imas jos hrpu vjera koje na ovaj ili onaj nacin propagiraju ovakve ili onakve vrijednosti slicne Islamu. Ti si muslimanka i ok, branis svoje sta je u redu jer vidi se da vjerujes u ono sta pricas. Ali bitno je vidjeti da nije tu Islam izmislio toplu vodu.

3)Zasto sam rekao na pocetku da sve ono sta sam napisao za sta je Islam zasluzan ne vrijedi nista. Pa to je kao da nekom uzmem sve i nakon toga kad nema nista i kad zaboravi da sam sve uzeo dam mrvice sa svog stola. I on meni kasnije bude zahvalan sta sam mu dao mrvice onog sta je nekoc bilo njegovo.

4) Nisu ni muslimani bili cvjecke kroz povijest. Imaju putra na glavi kolko oces mada je moj stav da je sukob muslimana i krscana uvijek bio potican od strane krscana jer Islam priznaje Krista i kao takav je 100 put tolerantniji od krscansva ali daleko od toga da Islam nije bio izrabljivan kroz povijest za osvajanja bas kao i krscanstvo. U svojoj biti Islam je odradio zadatak bas kao i ostale religije. Njegova glavna uloga je da postavi obrazac MI-VI kojeg Mome ovdje forsira a da ni ne primjecuje u jednoj blazoj varijanti. Dakle mi smo u pravu a vi bas i ne pa smo mi bolji. Da bi pomislila da ste VI u pravu naravno mora ti dat mamac sta je cijeli niz mudrih stvari od kojih si neke i navela. Zatim tu ima malo idiotizama tipa okretanje prema kamenu da covjeka ubaci u energiju rituala i napravi ga programiranim i pod utjecajem vanjskog autoriteta.
KAsnije je to odlican materijal za razne ratove i sukobe.

5)Jos jedan dokaz do koje mjere Islam prati obrazac tipicne religije je sukob sunita i sita oko trivijalnosti. Ako si upoznata mozes i ti rec svoje misljenje ko je u pravu. Suniti mozda? Ako da zasto?

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 3:31 pm 
Član foruma

Super.

Dakle ajmo odsijecat udove svima koji kradu.

I onda se jos hvaliti kako nema krada!
Eto meni je upravo pao na pamet nacin kako cemo kod muskaraca iskorijeniti nevjeru u braku. Odsijecanjem!!!
I pri tom ne mislim na desnu saku pa da vidimo dal ce ponovit!

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 3:52 pm 
Administrator

Citat:
Eto meni je upravo pao na pamet nacin kako cemo kod muskaraca iskorijeniti nevjeru u braku. Odsijecanjem!!!

OP, "vraže" jedan... hehe!
:twisted:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 4:45 pm 
Član foruma

Organski,
poistovetio si arapsku kulturu sa islamom. To su dve sasvim različite stvari. Islam je naprednu arapsku kulturu pola uništio a pola preuzeo i prikazao kao svoju.

Šta uopšte islam ima? Ima samo Kuran (za Sufije smo već rekli da nisu izvorno islamski pa zato sufi pesnike i mistike ne računamo). Pokušajte da uporedite Kuran sa Novim zavetom, Bhagavad gitom ili Tao Te Đingom. To se ne može uporediti, duhovne poruke Kurana nemaju ni 1% snage i dubine od spomenutih dela.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.