Filip Dik,
Smatram nebitnim ko stoji iza tog nika, iako zadržavam pravo da o tome imam vlastito viđenje.
Moje obraćanje odnosilo se na post i visoku dozu najblaže rečeno „netolerancije“ koja izvire prema osobi kojoj se u postu obraćaš.
Videlo se i vidi da se deklarišeš kao ratnik, ali si „zaboravio“ osnovno pravilo „ratovanja“ toltečkog nauka:
da se ni po koju cenu ne izaziva sukob sa bilo kim, a pogotvo sa drugim ratnikom ili vidovnjakom.
Dakle, u samom startu zanemario si to osnovno pravilo, koje pomaže ratnikovoj besprekornosti i uštedi energije, i bio u najmanju ruku neljubazan prema osobi kojoj se ovde obraćaš.
Tako to videh i onako ti odgovorih u nameri da ti saopštim svoj stav u vezi toga, ceneći da ti može koristiti u izbegavanju budućih sukoba te vrste, koji ni tebi, ni onom s kojim ulaziš u sukob ne donose ništa (dobro)., ... a uzimaju energiju neophodnu za druge svrhe ...
Opšte poznata je stvar da se tuđe greške, mane i slabosti uvek lakše uoče kod drugih, čak i kada su malecke poput trnja, a da se sopstvene ne uočavaju čak i kad su ... ko balvani.
A to upravo i jeste jedan od najvažnijih motiva zbog kojih sam ovde ... da tragam po sebi vađenjem balvana iz sopstvenih očiju... da se menjam i popravljam i tako uvećavam nivo upotrebljive energije za ... znaš već ...
Iako u toltečkim učenjima nije previše pažnje posvećeno ispravnom načinu ophođenja sa drugim ljudima (jer, ključni akcenat je u ophođenju prema sebi), treba se ipak podsetiti da je don Huan uvek insistirao na MORALNOSTI i lepoti.
Ako dobro sagledavam stvari, mi ćemo u svom unutrašnjem traganju po sebi mnogo više napredovati ako ima neko da nam ukaže na te balvane u našim očima, a tu su svi oni dobronamerni članovi foruma koji imaju sličan sinergijski cilj da nam u tome pomognu.
Zato mi se čini da bi jedan od najvažnijih ciljeva na forumu trebao biti ne samo da se diskutuje u granicama propisanih forumskih, nego i u granicama nekih univerzalnih pravila ispravnog ponašanja, koja ne zastupaju samo toltečka učenja, nego i svi drugi istiniti putevi koji vode oDuhotvorenju, tako da umesto svađa i antagonizama stvorimo Duh toleranicje, odnosno takvog vida rasprave u kojoj će se ukazivanje na tuđe greške u samoj raspravi, obvljati na način da onaj kome se obraćamo takav dobronameran stav (koji, naravno, ne mora biti ni ispravan) shvati zaista kao diskusiju, a ne kao napad na svoju ličnost.
Ono što malo čudi jeste činjenica da većina nas ovde na forumu i na ovom podforumu imamo slične najvažnije sinergijske ciljeve, ali da i pored toga vrlo često dolazi do otvorenih i onih drugih nesuglasica, da ne upotrebim težu reč.
Dakle, nemilosrdnost kao princip traganja ne treba brkati sa surovošću i bezobzirnošću, a prepredenost ne bi trebalo shvatiti kao lukavost u nameri da se „protivnik“ (druga osoba na forumu) pobedi, ponizi, ismije, osramoti i sl.
Jer, kao što već rekoh, po toltečkom učenju naš najveći, jedini i pravi protivnik smo upravo mi sami (ovakvi kakvi smo, nesavršeni u ovom momentu) i naše slabosti kojima ometamo sopstvenu Duhovnu evoluciju.
S druge strane, igra Duha i „korist i zadovoljstvo“ koje On ima u svemu tome, i jeste da nas neprekidno, uvek iznova (sa rođenjem) od nule preko jedinice vodi do ... nule...(smrti)... i tako „razbija vlastito breme večnosti i svemoći“...
Zato mi se čini da je i moja i tvoja (ako smem reći) „greška“ u tome da želimo „sve“ „sad“ i „odmah“ ... zaboravljajući da u tom slučaju nema igre ... zbog koje i postojimo ...
Eh, taj Duh ...
.........
I da, ako si ti ili bilo ko na forumu zbog mojih postova osetio nelagodu, neprijatnost ili neko teže osećanje, evo se javno izvinjavam, molim za oproštenje, i obaćavam da ću nepokolebljivo nameravati da me Duh popravi, i tako spreči da ubuduće ponavljam iste greške...
........
U to ime, za lepši i bolji početak, bez obzira na to ko stoji iza nika (Duh, a ko bi drugi?)...