Sada je: pon maj 05, 2025 2:41 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: uto sep 18, 2007 6:46 pm 
Član foruma

Faaip de Oiad je napisao/la:
Arbitrium Liberum je napisao/la:

Da, radi se o obrascima ponasanja =D>
Ali ne promenis ponasanje pa dozivis skok u "percepciji" nego promenis percepciju i nacin razmisljanja pa onda obrazac ponasanja.

U tom slučaju zašto se to ne zove P(ercepcija)PD ili nešto slično. O percepciji nitko nisam vidio da govori. A kao govori se o onome što slijedi poslije nje.

Sta si ti ovde hteo da kazes? Sta podrazumevas pod "P(ercepcija)PD"? Gde to niko ne govori o percepciji?

Citat:
kao napad na sebe ili svoj sustav uvjerenja.

Koji je tvoj sustav uverenja?

Citat:
Na kraju krajeva zgrabi koju knjigu iz psihologije pa pogledaj nalazi li se tamo igdje nekakva takva riječ. Ne baš. Zašto? Pa jer se ne odnosi ni na kakve stvarne psihičke sadržaje.

Sta sad to znaci, ako se reci tipa: energija, frekvencija, vibracija, ne nalaze u knjigama iz psihologije to znaci da se ne odnose na stvarne psihicke dozivljaje? Ovakav nacin dokazivanja je besmislen na isti nacin kao kada bi neko dokazivao da nema vanzemaljaca zato sto to ne pise npr u bibliji. Ako uzmes u obzir da je psihologija kao nauka realno razvijena krajem 19. i pocetkom 20. veka, kako mozes ocekivati da se u njoj pojavljuju reci tipa energija, frekvencija?

Citat:
Kako ti to znaš? Imaš li neposrednu i neoborivu percepciju, takvu da ne možeš ni zamisliti drugu mogućnost? Ili je u pitanju tek jedna zamišljena mogućnost u koju vjeruješ jer eto dolazi od kredibilnog izvora i slično?

A kako TI to znas? Da li je to sto ti pricas tek jedna zamisljena mogucnost u koju verujes jer dolazi od kredibilnog izvora?

Inace, ako je percepcija takva da ne moze ni zamisliti drugu mogucnost, ona nije "neoboriva" nego je ogranicena.

Citat:
Sto se tice verovanja, i ne treba da verujes, trebalo bi da znas.
Količina ovih formula koje se ovdje mehanički propagiraju bez mnogo razumijevanja je pozamašna.

Posto je tebi to jasno, hajde molim te objasni koju je to "formulu bez razumevanja" napisao AL u toj recenici? Narocito bi mogao da objasnis zasto je bez razumevanja, kad vec ti razumes.

Citat:
Prihvati da si u krivu i život će ti bit puno lakši.

Mozda on i jeste u krivu, samo tvoji argumenti su previse povrsni i neprecizni da bi to dokazao. Da budem iskren, zvuci kao da se izmotavas.

Faaip de Oiad je napisao/la:
Mozda za bolje shvatanje ne bi bilo lose videti i sta kaze "Ra" pa malo povezati (sa kasiopejcima naravno) i sa svojim razmisljanjima (ko vec razmislja o tome)

Haha. Klasična neadresirana uputa a la galaksija. Kao poznavatelj Gurđijeva znaš da je on takvu imitaciju nazivao "monkey business" iliti po naški majmunisanje.

Na osnovu cega je tebi "majmunisanje" kada neko preporuci citanje nekog materijala i povezivanje sa drugim? Zasto mislis da AL "imitira" nesto kada ti je to preporucio? Mozda AL govori iz svog iskustva, ali svejedno, interesantno je da si ti odabrao bas to tumacenje, mehanicki, rekao bih.

Molim te, nemoj ovo da shvatis kao napad. :)

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 18, 2007 7:05 pm 
Administrator

Ok, nek to svatko shvati kako želi.

Ali, evo moj današnji primjer:

Jedan čovjek u susjedstvu uzme Whiskas i nahrani mačku na dvorištu. Dođe drugi čovjek i šutne mačku nogom.

Evo, dva suprotno polarizirana odnosa prema drugim entitetima.

Naravno, ovo je banalan primjer, ali, umjesto te mačke - možemo biti i mi. Kako bi se onda osjećali? Recimo, dođe netko jači i šutne te samo zato što mu se ne sviđaš...

Davanje hrane je jedan oblik davanja energije. Nemožemo reći da energija postoji ( možemo, al onda zbilja NISMO u pravu ).
Odluka udarca nogom bez razloga je jedna ego-nasilničko-problemumozgu-poremećena odluka počinitelja, koji misli samo na sebe, da on ima jedini pravo proći kroz to dvorište...

Uglavnom, znamo o čemu govorimo.

O vibraciji duše ( u tijelu ili izvan njega ako nije fizički entitet ). To nemora nitko spominjati u nekim knjigama i spisima. To se, jednostavno, osjeća. I prema polarizaciji svoje duše - tako se i odnosi prema okolini.

Akumulator. Plus i minus pol. Kad zatvorimo strujni krug, fizički nastaje vibracija slobodnih elektrona, te se oni kreću od negativnog pola prema pozitivnom ( tako je fizički, iako su naučnici odredili označavanje suprotno od toga u shemiranju, dakle, dogovor oko "izražavanja" ). Svejedno, postoje 2 točke. Jedna "usisava" elektrone, energiju, a druga ih "daje". Ali - OBE moraju postojati da bi se zatvorio ciklus, strujni krug...

Evo, slikovito bi bilo ovako: - pol je tu davatelj, OPD. + pol je "uzimatelj", pa bi bio OPS.

Nadam se da je sad koncepcija ovog malo jasnija. Mislim, možemo mi to zvati i yx, babatrla i dedamrla, ali... svejedno. Postoje ta dva osnovna smjera cirkulacije energije, vibracije ili kako mi to god nazvali.

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 18, 2007 7:30 pm 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:
Jedan čovjek u susjedstvu uzme Whiskas i nahrani mačku na dvorištu.

Ja mislim da je i ovo OPS jer time stvara kontrolu nad mackom. AKo neda macki hranu ona ce morati sama da je nadje i time stekne nezavisnost tj. mogucnost prezivljavanja bez covekova mesanja. Dajuci joj hranu stvaramo njenu zavisnost o coveku, dolazice svaki dan na to mesto po hranu i nece sama pokusati da je nadje.
Cak mi je onaj drugi primer vise OPD od ovog.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 18, 2007 7:34 pm 
Administrator

Da, trebao sam reći ne da joj daje hranu, već da je nauči da peca... ili lovi miša, naravno, hehe.

Dobro, prethodni primjer ima i "nuspojave", pa ću, recimo, dati drugi:

Sunce - DAJE energiju za život na planeti. OPD

Crna rupa - UZIMA energiju koja je na određenoj udaljenosti od nje. OPS

Jel sad bolje?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 18, 2007 7:38 pm 
Član foruma

Ispada da je najbolje biti OPN.

OPN : Opredjieljenje prema nićemu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 18, 2007 7:43 pm 
Administrator

Da, nezavisni promatrač.

Definitivno, ali... kako to sada postići u našim uvjetima?

Mislim da tek kad se svi ujedinimo ( bog, 7. denzitet, unija, ili kak god to nazvali ) da ćemo onda svi zajedno biti OPN. I onda, opet iz početka, pras, podjela... na raznorazne djeliće... početak ponovnog velikog ciklusa...

Sad živimo u OPS svijetu trenutno. Uzimamo energiju od Sunca ( Kreatora? ) preko svjetlosti, biljaka, životinja...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 19, 2007 3:28 am 
Član foruma

OPN... Spyro, odlično! =D>

Ako čovek može biti u isto vreme i na istom mestu i OPD i OPS u podjednakoj meri, onda on postaje OPN!

Ili, drugim rečima, ako daješ tačno onoliko koliko i uzimaš, onda dolazi do neutralizacije. Sila ekspanzije, eksplozije - Sunce i sila apsorpcije, usisavanja - crna rupa, su postale istog intenziteta. Rezultat je nula, praznina ili beskonačnost. To je veliki Tao o kome govori Lao - Ce, to je Duh ili Namera o kojima govori Kastaneda. Na nivou osobe to znači stanje unutrašnje tišine kod Kastanede a kod Lao Cea se ta ista stvar naziva - praznina. Kada dođemo do tog stanja, onda se može reći da smo se ponovo spojili sa izvorom univerzuma koji je nije ni OPD ni OPS već je nešto treće, neopisivo i neshvatljivo i zato to doživljavamo kao prazninu ili tišinu. Ali to nije ništavilo! To je u stvari večno i beskrajno postojanje, večno sada i ispunjeno je do vrha... To je veliki Tao ili Duh. Van je svakog ljudskog poimanja, ali možemo ga doživeti i ponovo ući u savršenu harmoniju sa njim, ako uđemo u unutrašnju tišinu ili - prazninu. Ta tišina znači prestanak unutrašnjeg dijaloga ili neprestanog brbljanja uma ili po Lao Ce-u, praznina od svake misli i racionalnih predstava jer one uvek predstavljaju samo jednu krajnost, dobro, zlo, tama , svetlost, vera, sumnja itd.... Kad to stanje postignemo i učvrstimo ga kao stalno i trajno, onda se može reći da smo transcendirali (prevazišli) sve fragmentacije i podeljenost i sve svetove (denzitete) i ponovo se ujedinili sa izvorom svega.

Kastanedin Don Huan i Lao Ce su govorili potpuno iste stvari. Kod Don Huana - Duh ili Namera, Kod Lao Cea - Tao. Kod jednog unutrašnja tišina, kod drugog - praznina.

Pročitajte knjige Tao Te Ching od Lao Ce-a i Moć Tišine od Kastanede i uporedite pa ćete videti. A po mom mišljenju, Lao Ce je čak i puno bolje i detaljnije pokušao da objasni Duh tj. Tao, i dve suprotne sile koje su njegova manifestacija, Jin i Jang, kod Kastanede to su tonal i nagual, ili savremeno OPS I OPD. A Tao ili Duh je ono što Spyro reče, OPN - okrenutost prema ničemu, nema kretanja ka spolja, niti ka unutra. Ili, kako kaže drevna hermetička izreka: "Kako gore, tako i dole. Kako spolja, tako i iznutra." Nula.

Nula nije ništa, nula je sve što postoji.

Pozdrav. :) :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 19, 2007 3:17 pm 
Član foruma

Pantelija je napisao/la:
Ipak nisi dokazala da su moje informacije netačne. Niti da su tvoje tačne.

Radi se o tome da ti, kroz napad na neku knjigu ili autora koju ni sam nisi pročitao, sprječavaš forumaše koji bi ju možda pročitali, ili barem pogledali da sami ocijene što je bliže istini. Jednostavno, smatraš da imaš monopol nad istinom.

Oprosti ako sam imala bolje mišljenje o tebi no što ga sam imaš, no sudila sam po nekim tvojim djelima a ne riječima :)
Naime, kada netko ponudi informacije na svojim stranicama za skidanje, to je svakako OPD, ali kad to radi da zadovolji svoj ego, onda je to OPS.
Idealno bi bilo da se to radi anonimno, bez da se očekuje zahvalnost od bilo koga. A takvih ima puno na mreži, i nisu nikakve žrtve "lukavog podmetanja mentaliteta roba kada se veliča OPD oredeljenje".

Jack je napisao/la:
Koncept OPD-a nije "budi kul jer je to sad in", već smjer energije.

Sunce - DAJE energiju za život na planeti. OPD

Crna rupa - UZIMA energiju koja je na određenoj udaljenosti od nje. OPS

Jasno da jasnije ne može biti! =D>

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 19, 2007 6:20 pm 
Član foruma

Sofija, Pantelijin trademark je davati bombastične izjave i onda ih ne podupirati. Na to se jednostavno moraš naviknuti i vježbati "neuvažavanje". Smatraj to uslugom s njegove strane. :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 19, 2007 9:16 pm 
Administrator

Citat:

Savršeni balans.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 19, 2007 10:59 pm 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:
Citat:

Savršeni balans.

Da... takvo stanje čovekovog duha don Huan naziva "ratnikova besprekornost" a Lao Ce "Mudrost".

Evo jedna vežba iz bespekornosti, koja ujedinjuje suprotnosti, OPD i OPS ili nazovi-kako-hoćeš:

Kad kažemo JA, onda smo otišli u jednu krajnost, u OPS i stojimo u njoj. Kad kažemo ON onda smo u drugoj krajnosti - OPD. Tako ljudi koji ne poznaju Tao stalno svojom pažnjom skaču iz jedne krajnosti u drugu poput ping-pong loptice.

Probajte sada da celim bićem osetite sebe - JA. Onda zamislite neku osobu i osetite je sa isto tako potpunom pažnjom - ON (ili ONA).

A sad probajte da u istom trenutku celim bićem osetite i sebe i drugog. Neka vaša pažnja bude usmerena i ka sebi i ka njoj. JA sam ON! Istovremeno. I tamo i ovde. Videćete koliko je to teško! Ali nije nemoguće.

Ako u tome uspete, saznaćete šta je "treća tačka", Duh ili Tao. Biće vam kristalno jasno, ali nećete moći nikome rečima da objasnite, pa čak ni samima sebi! I, konačno ćete znati šta su u stvari te dve suprotne sile s kojima mi ovde lupamo glavu. A znanje je spasonosno.

Ili, pokušajte biti podjednako radosni i tužni u isto vreme, napregnite se. Rezultat će biti isti... Jedinstvo, ili balans suprotnih osećanja = spoznaja Duha.

"Takav je veliki Tao" rekao bi Lao ce.

Mi možemo iskreno i uzvišeno voleti samo ako nam istovremeno u opšte nije stalo do onoga što volimo. Eto, to je to.

Besprekornost ili Mudrost je u stvari transcendiranje razuma koji se zasniva na suprotnostima. Suprotnosti su samo iluzija uma i percepcije koju taj um stvara.

Sokrat je lepo rekao za sva vremena: "Ja znam da ništa neznam". On je spoznao Tao, tj. Duh.

Pozdrav. :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet sep 20, 2007 8:42 am 
Član foruma

Sofija je napisao/la:
Radi se o tome da ti, kroz napad na neku knjigu ili autora koju ni sam nisi pročitao, sprječavaš forumaše koji bi ju možda pročitali, ili barem pogledali da sami ocijene što je bliže istini.

Kritikujem samo ono što sam pročitao.

Sofija je napisao/la:
Jednostavno, smatraš da imaš monopol nad istinom.

Ne smatram, samo iznosim ono što znam, kao i svi drugi ovde. Možda ti nešto što pišem izgleda nametljivo ali to je samo zato što govorim iz znanja. Takav govor uvek zrači autoritetom. Ogrezli u neznanje to doživljavaju kao nametanje i monopol nad istinom.
Opet, da bi mi prigovorila da iznosim neistine trebalo bi ti da znaš PRAVU ISTINU. Da li znaš? Sumnjam.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet sep 20, 2007 11:56 am 
Član foruma

Dobro, Pantelija i Sofija, pošto ste se uzajamno napadali i trošili dragoceno vreme i energiju na besmisleno dokazivanje ko više zna i koje u pravu a ko nije, te ko se ovde pravi važan i tome sl. , mislim da bi sad bilo dobro da izađete iz vatrene odbrane svojih uvaženih i nadasve cenjenih ličnosti i vratite se na temu da ne bi počeo da brišem vaše spam postove bez daljeg objašnjenja. :ontopic:

Hvala na pažnji i prijatan dan.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet sep 20, 2007 2:11 pm 
Član foruma

OK, sad možemo da prekinemo pošto je moja reč bila zadnja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet sep 20, 2007 4:36 pm 
Član foruma

Stalker, kada gledam iz kuta iz kojega ti gledaš i što ti podrazumijevaš pod OPS i OPD - potpuno bih se s tobom složila!
I ja volim Lao Cea, a srednji put (OPN) me podsjeća na Budu i Orjentiranost Prema Nirvani.
Ali dozvolit ćeš da vanjska percepcija međuodnosa OPD-OPS nije jedini mogući kut gledanja, i kad se malo pomaknemo u stranu (figurativno), zamjećujemo što prije nismo i razmišljamo na sasvim drugi način. Ne želim reći da je kut gledanja iz kojeg promatraš svijet ni ispravniji niti pogrešniji od ovoga na kojeg želim ukazati. Samo bih ponudila jedan alternativni način razmišljanja.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned maj 25, 2008 2:01 pm 
Član foruma

Evo jedna zgodna pričica koja bi valjda došla u ovaj topic.

Izvor pričice: J. Peniel - The children of the law of one and lost teachings of Atlantis

Pričica:

Bio jednom čovjek koji je umro i odveli ga anđeli u nebo (raj). Anđeli mu rekoše: „Odvest ćemo te u raj, ali prvo ćemo ti pokazati pakao“.

Odvedoše ga tad anđeli na mjesto gdje je bila velika zdejla, toliko velika da je nalikovala na jezero. Zdjela je bila puna hranjivog kuhanog jela. Svuda oko zdjele bili su ljudi. Mršavi, izgladnjeli, jadni ljudi. Imali su kašike s kojima bi jeli, a kašike su bile dovoljno duge da dosegnu do jela u zdjeli (30-40 metara). Problem je bio u tome što su mogli kašike napuniti jelom, ali nisu ga mogli približiti ustima jer su kašike bile preduge. I tako su tu svi ti patetični ljudi, pate i jadikuju u agoniji, stalno pokušavajući jesti hranu koja je u obilju pred njima - sve uzalud.

Zatim su anđeli odveli čovjeka u nebo. Na njegovo iznenađenje, ugledao je posve istu sliku! I tu je bila divovska zdjela s istom hranom, okružena ljudima koji drže tridesetmetarske kašike. Ipak, nešto je bilo drukčije ovdje - svi ovi ljudi bijahu nasmijani, sretni i zdravi!

„Zašto? Šta je ovdje drukčije, pa da su ovi ljudi sretni i siti?“ - upitao je čovjek anđele.

Oni odgovoriše: „Nemaš li oči da vidiš?“ Čovjek pogleda pažljivije, i uoči da je jedan čovjek kašikom pokupio jelo i prinio ju ustima drugoga. Netko je zagrabio jelo i njime nahranio drugoga.

Anđeli se nasmijaše i rekoše: „Ovdje ljudi hrane jedni druge. Ovdje su ljudi koji su naučili zakon [nesebične] Ljubavi“.

:love3:

kraj priče

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned maj 25, 2008 2:06 pm 
Član foruma

Lijepa prica,odmah sam pomislio na to cim sam vidio sta ovi u paklu rade. :lol:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned maj 25, 2008 2:18 pm 
Član foruma

Razlika je u polaritetu: ovi u paklu su OPS a ovi u raju OPD. U raju jedni hrane druge dok u paklu svatko misli na svoj želudac.

http://www.4shared.com/dir/12497247/299 ... cija_.html

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned maj 25, 2008 4:43 pm 
Član foruma

Razumio sam pricu tehuti,samo sam se lose izrazio.

Mislio sam rec cim sam vidio da se u paklu nemogu nahranit ,rekoh sebi da u raju hrane jedni druge.

:)

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon dec 01, 2008 11:34 am 
Član foruma

Exile
Citat:
Ono što znam i što sam vidio već prije je da će se dogoditi nevjerojatna bitka između dobra i zla i imat ćemo mogućnost birati, baš kao što smo nekad birali između onoga što vi nazivate OPS i OPD. Tada smo odabrali OPD.

Kako to misliš "Tada smo odabrali OPD."?

Citat:
Ono što znam i što sam vidio već prije je da će se dogoditi nevjerojatna bitka između dobra i zla

Možda je u tome problem.Ako ćemo u to vrjeme još uvjek smatrati ili uvidjeti taj događaj kao bitku između dobra i zla a ne kao promjenu ili prjelaz na sljedeću razinu,frekvenciju postojanja(recimo kao bolest)vjerojatno ćamo odabrati OPS.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.