STALKER je napisao/la:
Enoch, dobrodošao na naš forum!
Hvala najljepša!

Još bolje vas našao!
STALKER je napisao/la:
Odličan uvodni post u drevnu nauku. U najkraćim crtama si precizno izložio kabalističku kosmologiju.
Navedeni tekst (prijevod) dio je veće cjeline pod nazivom "Što je Kabala" koja će uskoro izaći na hrvatskoj "verziji" stranice
www.kabbalah.info. Namjera mi je pružiti ljudima koji posjećuju ovaj forum uvid u autentičnu mudrost Kabale, kako su je tumačili veliki kabalisti prijašnjih vremena, i kako je danas tumače nasljednici njihove "loze" Michael Laitman i organizacija Bnei Baruch čiji sam student. Stoga ću s vremena na vrijeme postati dio po dio tog teksta, i ako bude pitanja, bit će mi drago odgovoriti na njih koliko budem znao i mogao.
STALKER je napisao/la:
Ja se nisam puno bavio tom tematikom imam samo informativno znanje ali bih voleo više saznati o tom drevnom znanju, o sefirotima i ostalom, a naročito me zanimaju praktični postupci za dostizanje viših sfera. Nadam se da nam možeš nešto o tome reći.
Praktični postupci mogu se svesti na slijedeće: Sve što ti podiže želju za duhovnim, za Stvoriteljem, to radiš. Odnosno, svrha je izbrusiti i iskristalizirati vrlo određenu namjeru koja nam omogućava ulazak u duhovne svjetove - namjeru za davanjem. U kabalističkom smislu to se prvenstveno postiže kontemplacijom nad kabalističkim tekstovima i radom u grupi s gdje se "uvježbava" navedena namjera. Postoje, naravno, i drugi načini, no ova dva su temeljna. Ovo zasigurno djeluje nejasno, no kako budemo odmicali u raspravi postat će jasnije.
STALKER je napisao/la:
Kabala je u celom svetu izuzetno cenjena od svih ezoterijskih krugova ali sam čuo da je to najteža i najkomplikovanija praksa i znanje, nešto kao gnostički sistem za elitu, za posebno obdarene i odabrane ali ne znam koliko je to tačno. Možeš li reći nešto više o tome?
Kabala uistinu jest vrlo složena. Rekao bih do matematičkih razina preciznosti...

No, svatko tko želi, može se baviti njome. Dakle, svatko tko ima želju za duhovnim, tko se pita "Koji je smisao mog života?" "Koji je smisao postojanja?" dobrodošao je baviti se Kabalom. Ranije zabrane, da osoba mora biti muškarac, stariji od 40 godina, oženjen s djecom, dobrog poznavanj Tore i sl. od 16.stoljeća, točnije od Arija (Isaac Luria) više ne postoje. Kabala ne poznaje elitizam, talenti nisu bitni, nije bitno ni predznanje, jer u većini slučajeva ono može biti samo teret kojeg se čovjek vrlo teško rješava. Kabala je put srca kojim može kročiti tko god to želi i koliko želi.
STALKER je napisao/la:
Mislim da je veoma dobro što je ova tema otvorena jer smatrem da Kabala ima svoje velike vrednosti i dubinu mudrosti i spoznaje duhovnih dimenzija, te zaslužuje da se o njoj raspravlja na ovom forumu.
Slažem se.

I budući da nisam vidio da je itko započinjao ovu temu, osjetio sam se pozvanim da to učinim.
STALKER je napisao/la:
Još jednom, srdačna dobrodošlica i samo napred!

Hvala najljepša, i vrlo se radujem kvalitetnim i iscrpnim raspravama.