DELIK, letači su samo jedna vrsta neorganskih bića, među milionima vrsta tih bića koje postoje u univerzumu. To ti je slično kao kad kažeš "organska bića" u koja spadaju nebrojeno mnogo vrsta životinja i biljaka pa i sam čovek.
Ovde Kastaneda opisuje komunikaciju i razmenu energije sa jednom drugom vrstom neorganskih bića, korisnom vrstom, a ne sa letačima.
A sad sledi nastavak prevoda:
Svaki put kad ostvarite neki dobitak, nameravajte da ćete leteti u snu. To vam verovatno neće uspevati na početku, ali možda će vaš um reagovati na ova ubacivanja i fijuuuu! Krenuli ste! Moji najbolji snovi su bili letačke vrste.Često sam preletao iznad raznih predela uz uzvikivanje stvari kao što je (citiram): "Jeeeeaaaaahuuuuuu!" Nisam mogao verovati koliko jebeno stvarno je sve to! "Vaaaaheeeee!". Jedan od tih doživljaja je bio posebno lep. Puno promičućih brda,pitomih sela itd.
Ključna stvar je da se setite da možete činiti bilo šta. Trik je pokušati se prisetiti da možete učiniti određenu stvar kad želite da postanete sposobni da to učinite u snu. Mogućnosti u snu su BAŠ poput svakodnevnih mogućnosti: one zahtevaju vežbanje. U te sposobnosti spadaju (ovo su moje sopstvene, sa različitim nivoom uspešnosti):
Let, nevidljivost, psihokineza, telekineza, gledanje na daljinu, teleportacija,prizivanje stvari.
Ova poslednja znači da nameravate da se određena stvar pojavi i kao rezultat toga, PUF! Eto je. Učinio sam to sa laserskom puškom (BFG-Blaster Flash Gun, prim.prev.) Našao sam se u nezgodnoj situaciji u snu poput Dum-a (video igrice), prizvao sam da se pojavi puška i pojavila se - izgleda prilično nevaljalo ali je efikasno.
Započnite sa lakim stvarima i uspećete. Let je dobar da bi ste započeli sa vrhunskom zabavom! (Naročito ako san izgleda dovoljno stvarno).
U vezi leta u snovima: verovali ili ne, "Autostoperski Vodič kroz Galaksiju" (Kultna SF knjiga, prevedena i kod nas, prim. prev.) je izvanredno podsticajan da bi to naučili; na primer, u u snu nije stvar toliko u tome da naučite kako da "odvojite stopala od tla", već je više u pitanju to da zaboravite da držite stopala NA tlu.
Daglas (autor te knjige) poznaje ove stvari, siguran sam; ima toliko puno stvari u "Auto-Stoperima" koje zvuče poput stvari iz Kastanedinih knjiga da je to smešno! P.N.D. oblast... (bavljenje Problemom Nekog Drugog).
8. Komande
Ovo treba lukavo koristiti jer je moćno i uspeva veoma dobro. U osnovi, sve što izgovorite u snu je komanda. To je to, sve što "proglasite" u oblasti snova trenutno postaje trenutno izvršeno, na licu mesta. Ja koristim izraz "Nameravam da ... (bilo šta). Na primer, u jednom snu ispitivao sam neke stvari u tržnom centru. Neko mi je prilazio i ja sam rekao: "Nameravam da sam nevidljiv." Bingo! Ja sam nevidljiv!
Lik o kome se radi je samo prošao pored mene. Uopšte me nije video (naravno, nema načina da se kaže da li sam bio nevidljiv sa tačke gledišta tih osoba jer sam direktno nameravao da me taj lik ne može videti. Tako da je neko koga nisam primetio možda još uvek to mogao).
(Uzgred, može se činiti pomalo čudno što ovako opisujem stvari, dok se odvija san, stvari koje neko doživljava se trenutno dešavaju; više o tome uskoro.)
Međutim, komande ne moraju biti izrečene na ovakav način. Ako ono što kažete ima u sebi nameru na bilo koji način, onda će sve funkcionisati baš lepo. Klasika, ako nam više odgovara primer iz Duma, kada sam imao situaciju borbe u snu jednom mi se desilo sledeće: Neki loš lik je došao do mene, i ja sam upero prst u njega i viknuo "Crkni!". I jeste. Heheheheheh...
9. Prisećanje sna
Kada se probudite, najvažnija stvar je da se setite šta ste sanjali, da se prisetite. Jeste li se ikada mučili da se prisetite reči koja vam je na vrh jezika? To je tačno ono što činite dok ovo radite? Šta osećate dok pokušavate da se setite? Pa, to je ono što trebate činiti da bi ste se prisetili sna. Pamtite. Prisetite se. To je teško opisati jer u zapadnim jezicima uopšte ne postoji reč za to. Jedino u drugim kulturama poput Vremena Snova kod Aboridžina takvim konceptima su dati nazivi, gestovi itd. Ovo samo pokazuje koliko zapadna kultura mari za jednu trećinu svojih života!

(Razmišljajte o ovome: provešćete oko 23 GODINE svog života spavajući.)
U sistemu prikazanom u Kastanedinim knjigama, možemo reći da bi se neko setio sna, on treba da "pomakne skupnu tačku tamo gde je bila kada je sanjao - gde god se nalazila kada je sanjao - dok se san dešavao." Eh, znam da to nema puno smisla; moraćete da jednostavno pročitate knjige da bi ste to shvatili. Žao mi je!
U svakom slučaju, da bi ste se prisetiti sna, jedan od načina je da jednostavno sedite na krevetu par minuta, zatvorenih očiju, i da pokušate da se prisetite šta se događalo. Trik: Ako možete da se setite samo delova, probajte se prisetiti unazad od te tačke sna a onda idite u napred i tako opet. To će pomoći da "popunite rupe", nalik ponavljanom farbanju istog mesta na zidu pomoću četke: svaki potez popunjava površinu malo više.
Ako se ne sećate puno, budite svesni da će u jednom trenutku tokom dana, brza slika sna možda iznenada iskočiti u vašoj glavi (na poslu, u igri, bilo gde). Ako se to desi, prestanite s onim što radite (ako je moguće

) i iskoristite trenutak - potrudite se i prisetite se čega možete. Ovo se najčešće događa jer je nešto u stvarnom svetu "okinulo" (trigger - okidač. prim. prev.) memoriju. Kada se to dogodi, probajte da naizmenično skačete nazad i napred između pokušaja da se setite sna kojeg je događaj iz stvarnog života izneo na površinu i razmišljanja o tom događaju iz relnog života koji je okidač. To zavisi od prirode samog okidača: to može biti prizor, zvuk, miris, bilo šta.
Ono što trebate pokušati je da "oživite" san pomoću osećanja koje ste imali kada ste sanjali. Ovo je posebno važno za letačke snove - morate se setiti kakav je osećaj letenja. Oh, uzgred, nemojte čak ni pokušati da objasnite nekome kakva su to osećanja jer nećeti biti sposobni za to - ova vrsta znanja je nazvana "Nemo Znanje" u Kastanedinim knjigama; npr. da je to znanje koje ne može biti izrečeno već se samo može doživeti, iskusiti. Znam šta je i kako izgleda letenje u snu, ali ne postoji način da to opišem; kao što Spok kaže Bounsu u "Zvezdanim Stazama III" kada je Bouns nezadovoljan što Spok odbija da raspravlja o smrti: "nedostaje nam odgovarajući okvir za poređenje".
Mislim, kako nekome objasniti kakav je ukus jagode, ako je taj nije nikada ranije okusio? Ne možete. Taj jednostavno treba da je sam proba. Lepo malo poređenje koje...
Možete pokušati sa vođenjem dnevnika snova ali ne bih dosađivao s tim jer se možete previše oslanjati na njega da bi ste sačuvali detalje svojih snova, umesto da pokušavate da poboljšate vaše sopstvene sposobnosti prisećanja snova. Koristio sam dnevnik pre više godina, ali to se završilo tako što je on postao poput istorijske knjige: sadržaj dnevnika je postao puno više nego što je to njegova uloga da bude osnova za prisećanje detalja sna; vremenom te stvari se isključuju i to postaje trajni gubitak jer ih nema u dnevniku. (Dakle, autor želi reći da se vremenom počinjemo baviti nevažnim stvarima umesto hronologijom sna i tako dnevnik gubi svoju glavnu i svrhu - beleženje detalja sna radi lakšeg prisećanja. Prim. Stalker - prev.)
S druge strane, ukoliko promišljeno i pažljivo ne prizovete snove koje ste upamtili, detalji se mogu izgubiti. Zato mislim da dnevnik kao podsetnik za snove (neka vrsta putokaza) u vezi onog što se desilo, može biti koristan; takav podsetnik za mene može biti "InsubZona", koja je bliska prilično dugačkom i pustolovnom snu koji sam imao jednom u vezi putovanja paralelnim dimenzijama. Ta reč vraća nazad sva sećanja. Ako se potrudim da zapišem taj san, to će postati previše nalik na "hard copy". (Napisaću ipak priču zasnovanu na tom snu, jer je prilično dobar. (pogledajte Dodatak A). Ono što JESTE korisno, jesu sanjački snimci. Pod ovim smatram da smestite magnetofon pokraj svog kreveta u pripravnosti za snimanje. Ono što ja činim je da ostavim dugme za snimanje uključenim ali urerđaj je isključen iz napajanja preko glavnog dugmeta. Jednostavan pritisak na dugme će aktivirati napajanje i započeti snimanje - nema mučenja sa pritiskanjem "record + play" dugmadi u isto vreme i slično.
Dakle, kad se probudite, počnite da snimate i izbrbljajte bilo šta čega se možete setiti.
Dobra stvar je što što to možete učiniti dok je svetlo ugašeno, što znači da nećete doživeti prizore i zvuke novog dana koji će "obrisati" vašu sanjačku memoriju. Kasnije možete pustiti snimak i upotrebiti ga kao pomoć u tačnom pamćenju sna. Veoma je lako da se potpuno prisetimo sna odmah posle buđenja, ali satima kasnije, sećanje je skoro nestalo. Karlos bi rekao da je to zbog toga što je skupna tačka neposredno posle buđenja još uvek prilično blizu mesta na kome je bila tokom sna. Međutim, kasnije ona je pomerena dalje i zato se ne možemo setiti. Preslušavanje snimka može pomoći da povratimo sećanja, možda zato što vaš glas nosi u sebi ono što ste osećali u to vreme i to vrlo snažno, i to su osećanja koja su verovatno najvažnija.
Konačna reč:
Ovo je pomalo bizarno, ova stvar, ali radite s tim šta želite. Kada postanete dobri u ovim stvarima, možete imati snove koji, ako ih ne kontrolišete ispravno, izgledaju tako đavolski stvarno, da nećete moći opisati razliku između njih i "normalne" stvarnosti. Obični snovi i čak, lucidni snovi uglavnom, teže ka tome da smo uvek negde u pozadini uma svesni da je sve to samo san.Ali napredni snovi mogu biti drugačiji. Kao što sam rekao, ako imate dvostruki san, (san unutar sna), ako ne ne pazite pravilno šta radite i ne zadržite umerenost, možete doživeti uznemirujuća iskustva uzastopnog buđenja! Meni se to desilo 3 puta i vrlo je neprijatno.
Dakle, prema tome i sve u svemu, kada se bavite ovim stvarima morate se odnositi prema onome što se dešava u vašim snovima kao daje sve to stvarnost; npr. svesni ste da je ono što doživljavate san, ali se ponašate kao da nije, na neki način. Ne mislim da je doslovce stvaran,jer puno stvari koje se dese u snovima mogu biti veoma uvrnute! Evo jednog primera za to:
Ako imate košmar (Sada ih više nemam. Bilo šta grozno što mi priđe u snu biva smoždeno!

), i to je napredno sanjanje - bolje nego lucidno - onda će vas to iskustvo zastrašiti. Više nego što Dum u VR od 10 000 000 puta 10 000 000 rezoluciji to može! Nije baš prijatno.
Dakle, ne zajebavajte se unaokolo u naprednom sanjanju. U najvećem delu, oni su mega-zabava, ako ima malo strave na početku. Ali ako ste napadnuti u snu, prvo pucajte a posle postavljajte pitanja!
Dum može pomoći. Provodeći puno sati sa Plazma puškama i sličnim, trebalo bi da ste sposobni da "prizovete" odgovarajuće oružije u bilo kom trenutku.He he, nameravao sam da imam motornu testeru!
(Hm... rekao bih da ovo pokazuje tipičnu opsednutost Amerikanaca nasiljem. Kada se razne ale i monstrumi pojave u vašem snu, uperite mali prst leve ruke u njih i viknite "Nestani!". To je dovoljno. Karakondžula će ispariti, hehehe...

Koristiti snove za iživljavanje i ispucavanje agresivnosti i besmislenog nasilja je bolesno i ja to ne bi preporučio. Prim. Stalker-prev.)
Nastaviće se...