Sada je: pet maj 02, 2025 11:25 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: uto aug 14, 2007 11:05 am 
Član foruma

evo, shvatio si! :D :D :D

velkam d klab!

=D>

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 14, 2007 5:22 pm 
Član foruma

STALKER je napisao/la:
A može i ovako:

Svi ljudi lažu. Ja sam čovek, dakle, i ja lažem. To znači da vas ja lažem da svi ljudi lažu. Znači, svi ljudi u stvari govore istinu.
Šta mislite gde je greška u ovakvom razmišljanju?

Pozdrav! :mrgreen:

Sad sam se ja upecala hehe.
Ako uzmemo da je "covek laze" isto sto i "covek ponekad laze" jer su dogadjaji "covek uvek laze" i "covek uvek govori istinu" nemoguci, tada prva greska je narandzasta recenica jer ne mora da znaci da si nas slagao.

Druga greska je u plavoj recenici. Trebalo bi biti "neki ljudi u stvari govore istinu".
Negacija od "Svi ljudi lazu" je "Neki ljudi govore istinu".

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 14, 2007 9:57 pm 
Administrator

Citat:
Svi ljudi lažu. Ja sam čovek, dakle, i ja lažem. To znači da vas ja lažem da svi ljudi lažu. Znači, svi ljudi u stvari govore istinu.

Šta mislite gde je greška u ovakvom razmišljanju?

U PREDRASUDI, koja glasi: "Svi ljudi lažu". To je predrasuda, pa dovodi do krivih zaključaka ( može, ali i nemora biti istina ). Mi nikad nemožemo znati da li ISKLJUČIVO SVAKI čovjek laže/lagao je/lagat će... pa nemožemo sa sigurnošću tvrditi da svatko laže ( ili suprotno, svejedno ).

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 19, 2007 7:24 pm 
Član foruma

ja sam osobno matriks shvatio kao sistem koji nas krivo uči, pokazuje nam samo neke puteve i fragmentalan znanja.sistem koji želi da mi budemo pokorni ,da čak ni ne saznamo da on postoji. sistem koji od nas želi napraviti radnike koji ništa ne pitaju,te energetsku hranu kojom se te beštije hrane. tada to stvarno postaje svijet koji nije stvaran, koji je iluzija, poput onog virtuelnog,al za razliku od drugog, mi smo tu samo sirovina kojom treba vješto upravljati, ništa više. to je moje mišljenje o matrici.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 02, 2007 12:31 am 
Član foruma

spyro je napisao/la:
Aristotelov silogizam* prema kojemu su dvije stvari koje su jednake trećoj međusobno jednake - jednostavno ne funkcionira u logici.

U kakvoj logici ne funkcionira? Možeš li objasniti točno koji je to silogizam ili ga zapisati simboličkim jezikom jer ne znam jesi li se najspretnije izrazio. Misliš li na "tertium non datur" odnosno "isključenje trećeg"? Jer ovak "silogizam" koji si gore "postavio" teško da je silogizam.

spyro je napisao/la:
Logika nije aritmetika, aritmetika je umjetna tvorevina koju je izmislio čovjek i koja funkcionira.

Logika možda nije arimetika, ali se arimetika dobrim dijelom bazira na logici (tako barem tvrdi jedna - u suvremenoj tradiciji prilično utjecajna - škola logičara matematičara - logicisti). Jedan od najpoznatijih logicista je bio upravo Frege i njegov na neki način učenik, Bertrand Rusell.
Tvrdnja da je aritmetika umjetna tvorevina je doduše otvoreno pitanje ako se mene pita... Možda (tj. sigurno) je umjetna tvorevina skup simbola kojom nešto označavamo (pa tako i fizikalne zakone između ostaloga) no određeni odnosi u prirodi teško da su ljudska tvorevina. To što naša interpretacija često de-finiranjem (pa tako nužno i o-graničavanjem) i prilagođavanjem sebi, određene prirodne zakone ne spoznaje u cjelosti, ili ih interpretacijom pomoću konstrukta (simboli, brojevi etc.) spoznaje na sebi svojstven način, druga je priča.

spyro je napisao/la:
Da bi riješio problem u logici, um "leprša" kroz golemu količinu podataka i proračunava s desetinama i čak stotinama varijabli. Ne misli i nikada nije mislio na osnovi toga, da su dvije stvari jednake trećoj međusobno jednake, osim kad upotrebljava matematiku koju je izmislio da bi bolje rješavao apstraktne probleme. Apstraktna je istina da su dva i dva jednako četiri.

Kao prvo, jednako i isto nije ISTO. Dvije stvari mogu biti jednake, no ne i iste, jer bi tada imali identitet odnosno tautologiju (A=A) odnosno prevedeno u prirodni jezik jezičnu besmislicu koja bi glasila otprilike "ovaj stol (ako umjesto varijable "A" postavimo "stol") je istovjetan sa samim sobom". Što bi točno značilo da je stvar istovjetna sa samim sobom nije jasno nikome, odnosno čak i ako je jasno, zalihosno je i bazira se na onome što Wittgenstein naziva "metafizika kao bolest jezika". Otprilike i jednostavno rečeno.

spyro je napisao/la:
Dva i dva čega su jednako četiri?

Ta tvrdnja se ipak dokazuje iz Peanovog aksiomatskog sistema. Tako da je dokaziva (i dokazana). Izvod je na kojih pola stranice A4 papira (ovisi koliko sitno ili krupno pišeš :D).

spyro je napisao/la:
Još nije napravljena skala, mjerilo ili kalibar*, niti je proizveden mikroskop koji bi opravdao činjenično stanje da su, primjerice, dvije jabuke plus dvije jabuke jednako četiri jabuke. Dvije jabuke i dvije jabuke su četiri jabuke ako je riječ o istim jabukama, ali one ne mogu postati jednake drugim četirima jabukama bilo kakvim, ikad zamišljenim, procesom rasta ili proizvodnje.

Nitko ne govori da su one jednake, nego se govori o njima kvantitativno. Nitko ne govori da moraju izgledati jednako i da moraju imati iste čvrge u sebi. Uostalom, mi u matematici ne brojimo jabuke. Možda ih broji piljarica, ali sumnjam da se ikada bavila višom matematikom...
Zato - ne brkati kruške i JABUKE. :mrgreen:

Osim toga, broj funkcionira slično kao označitelj u jeziku. Bez konteksta nema značenja. Ako hoćeš znati više ili nešto o tome kako Frege definira broj, preporučam knjigu "Osnove aritmetike" od istoga...

spyro je napisao/la:
Čovjek je spreman prihvatiti približnosti i olako ih zvati preciznostima. Ne postoji ništa što je apsolutno, osim u apstraktnim terminima koje je postavio um, a kojima rješava vanjske probleme i postiže približnosti. Može se činiti kako je to nategnut koncept, ali nije.

Imaš pravo, ali to je već druga tema.

spyro je napisao/la:
Logika, čak i jednostavna logika razmišljanja o mudrosti odlaska u kupovinu u deset sati ujutro, barata s mnogim varijablama, neodređenostima i približnostima.

Sada opet riječ "logika" koristiš proizvoljno. To je kao kad kažeš "to je njegova logika". Ili "to je njegova filozofija". No to je nešto drugo, to je kolokvijalna uporaba pojma.

spyro je napisao/la:
Matematiku možemo izmišljati koliko god želimo.

Vrlo hrabra tvrdnja, moram priznati. Matematika se baš ne "izmišlja" kako kome dođe.

spyro je napisao/la:
Ne postoji stvarna apsolutna vrijednost, postoji samo približavanje tome.

Kakva sad pak apsolutna vrijednost? Apsolutna vrijednost čega? Konstanti u univerzumu ili pak PI-a? PI se ovim metodama kojima se danas računa najvjerojatnije neće nikada izračunati, zato se i zove transcendentalni broj. A transcendentalni broj je ukratko broj koji ne može biti rješenje ni jedne algebarske jednadžbe.
Postoje zato i transfinitni brojevi (recimo "najmanji" je Aleph (prvo slovo hebrejskog alfabeta o povijesti simobla kojeg sad nećemo) nula (neda mi se sad tražiti simbol, jebiga), ali tu smo već u domeni visoke matematike i logike od kojih se može zavrtiti u glavi, ako se ne znaju osnove...

Aleph nula je inače broj elemenata u skupu prirodnih brojeva N, što će reći beskonačno. Tu sada dolaze peripetije dok dolazimo do "brojeva" koji su veći od "beskonačnog", što su isprva mislili da je nemoguće no onda se iznenadili :mrgreen: .

Pitanje za masiranje uma: ima li u skupu prirodnih brojeva N (dakle u skupu 1, 2, 3, 4, ..., n, n + 1, n +2,...) više parnih brojeva ili parnih i neparnih brojeva zajedno? Odgovor je - jednak ih je broj. Haha, intuitivni odgovor bi bio da ih sve zajedno ima duplo više samo od parnih ili samo od neparnih, ali nije tako. Zato smo uveli transfinitne brojeve. Itd. itd. To su samo osnove osnova, ima tu prekrasnih stvari. I sad doživljavam neku dežavujčinu hehe...

spyro je napisao/la:
Što manje neko može uočavati razlike, i što je bliže razmišljanju u istovjetnostima (A=A), manje je razuman.

Zanimljiva definicija :mrgreen: .

spyro je napisao/la:
* silogizam: oblik rasuđivanja u kojemu se zaključak izvodi iz dvije tvrdnje, kao u "Svi ljudi moraju umrijeti; ja sam čovjek; dakle, ja moram umrijeti."

Samo da napomenem da to ne moraju nužno biti samo dvije tvrdnje, nego najmanje dvije tvrdnje tj. premise da bismo uopće imali silogizam. Zaključak je ok riječ, ali se češće koristi konkluzija (u engleskom "conclusion") dok se zaključak koristi za sve zajedno (u engleskom "argument") tj. za cijeli silogizam.
Tu onda imamo temeljne pojmove kao što su valjanost i istinost koji mogu biti poovezani, ali uopće i ne moraju. To su osnove logike i to još stare aristotelovske.

Možda je važno napomenuti da od Aristotela pa skoro skroz do 19. stoljeća (a čak i bez riječi "skoro" ako ne računamo Bacona i Leibniza koji su tek počeli tu nesto svrljati), logika se gotovo uopće nije mrdnula sa mjesta. Sve do Boolea koji je utemeljitelj nečega što se zove "algebra logike" i što je zapravo svojevrsni početak logicizma i jedne divne ljubavi između matematike i logike koje su danas gotovo nerazdvojne. Tek je Frege zapaprio stvar kako spada i s njegovim "Begrifsschriftom" se rađa matematička logika (koja se često naziva i simbolička i algoritamska, i to se koristi kao sinonimi iako postoje slight razlike).

Tako da se danas, osim par FUNDAMENTALNIH, Aristotelove postavke u krajnjoj liniji ne koriste previše... Tj. on je nesumnjivo užasno značajan i sve, ali logika je jednostavno otišla puno dalje. Mislim da se još samo tertium non datur i još dva pravila koriste bez propitkivanja (iako su Nagarjuna, neki intuicionisti u sferi anglosaksonske analitičke tradicije pa čak i poststrukturalisti koji su dijametralno suprotni ovim prethodnima i to "doveli u pitanje"). Tako da je današnje doba, doba gdje je aristotelovska logika prilično out of date, iako, kazem, neke fundamentalne stvari će ostati valjda uvijek. No teško je to reći...
No to ne mijenja na činjenici da je valjda jedna od najznačajnih povijesnih figura u baštini duhovnog i intelektualnog nasljeđa, ne samo zapadne Europe.

Danas se sve više govori o polivalentnim (kvantnim) logikama, deontičkim, modalnim, jednom rječju tzv. fuzzy logikama (ili logici). Ako vam se binarna logika samo sa dva moguća suda istinitosti "istinito" i "neistinito" čini komplicirana sa svojih 16 mogućih odnosa (uz pretpostavku od 4 slučaja kad je šta), čekajte da uvedete modalne spike pa samim time onda i "vjerojatno je", "manje je vjerojatno", "uz tu i tu mogućnost izvjesno je da je vjerojatno", "moguće je", "stupanj mogućnosti je manji" itd. :mrgreen:. Samo malo karikiram s nazivima za istinite vrijednosti (jer ovi zadnji nisu sluzbeni), ali nije daleko od toga kako je...

Blah, ukratko :mrgreen:...

Zadnja izmjena: Pantagruel; uto okt 02, 2007 12:51 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 02, 2007 12:48 am 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:
Citat:
Ili: Sokrat je pametan, Sokrat je Grk. Svi su Grci pametni.
Nacin rasudjivanja koji po pravilu vodi do pogresih zakljucaka.

Da, tu baš vidimo kako predrasude mogu odvesti u krivo.

Pa ne baš, tu zapravo vidimo kako zaključak NIJE VALJAN. A zašto nije valjan? Zato jer NE SLIJEDI iz premisa.
Ako je:

p1 Sokrat je Pametan
p2 Sokrat je Grk.

Onda je zaključan nužno nevaljan. Ajd malo razmisli i reci kako ove dvije premise mogu dovesti do konkluzije "svi su Grci pametni". Za to ti čak ne treba ni poznavanje forme najosnovnijih silogizama. Čak i SVI GRCI JESU PAMETNI, zaključak je NUŽNO NEVALJAN, jer nikako iz ovih premisa ne mozemo dobiti ovu konkluziju. To je temeljni razlikovni kriterij između istinitosti i valjanosti. Ili mozda i drugacije rečeno - istinitost se bavi sadržajem, a valjanost formom. Najosnovnije osnove.

Jack987 je napisao/la:
Ponekad je LOGIKA=predrasuda, jer prosuđujemo nešto što neznamo na temelju nečega što smo dosad iskusili/naučili ili trenutno možemo objasniti.

To onda nikako ne moze biti logika kao fundamentalna filozofijska disciplina nego "logika" u onom smislu u kojem je ranije spyro spomenuo - u kolokvijalnom smislu. Isto kao kad netko kaze zavisno složenu rečenicu, a pravi arhetip Balkanca kaže "ne filozofiraj i donesi pivu!". Ne znači da ova osoba filozofira samo zato što navedeni arhetipski Balkanac ne može složiti zavisno složenu rečenicu u glavi ili mu je isključena "opcija" razmišljanja.

Jack987 je napisao/la:
Što se tiče matrixa... malo sam pogledao u Filipovićev riječnik ( englesko-hr )

MATRIX - Maternica, matrica, kalup, osnova...

Zanimljivo... #-o

:mrgreen: :wink:

Tako je. Osnova u koju se nešto "instalira". Ali najbolje je da se percipira kao "kalup". Osim toga, neki vjerojatno znaju i za matriks - onu tekućinu (mislim da i u stanici i izvan stanice postoji) u kojoj plivaju razna tjelešca, kako stanična tako i ne. Međutim, to znam samo iz opće kulture, sada je već davno od kada sam zadnji puta ozbiljnije radio nešto iz biologije, što je šteta, ali jebiga, ne moš sve :mrgreen:...

Način na koji vi koristite ovdje riječ matriks bi finije meni izrazila riječ mega-mašina... Al' to sam samo ja... No ni prvi ni zadnji put da jedan jezični element postane poznatiji putem popularne kulture te da se njegova uporaba počne koristiti u ne-izvornom značenju. Nije to ništa nužno loše, ali jednsotavno tako jest. No jako je fino znati porijeklo riječi tj. izvornu etimologiju...

Zapravo i o filmu matrix postoji stotine interpretacije, od kojih je meni 3, 4 upalo u oko... I sama braća wachovski su u intervjuu rekla da je to na neki način i cilj, da si svatko protumači na svoj način...

Vrh

Naslov: Znam da je glupo pitanje...
PostPostano: ned nov 04, 2007 10:12 pm 
Član foruma

Ali me stvarno zanima... Stalno se spominje neka matrica... Što je to? Može li mi netko objasniti? Unaprijed hvala! :oops:

Forum pozitivne energije - http://zockey.createmybb.com/index.php

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned nov 04, 2007 10:31 pm 
Moderator

Razliciti pogledi na ovo pitanje na sledecem topicu (na koji cu uskoro prebaciti i ovaj post :wink: ):

http://www.galaksija.info/forum/viewtop ... 51&start=0

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned nov 04, 2007 10:36 pm 
Član foruma

hvala :angel4:

Forum pozitivne energije - http://zockey.createmybb.com/index.php

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon feb 11, 2008 6:27 pm 
Član foruma

Mislim ipak da čovijek konstantnim radom na sebi može uvidjeti istnu i odbaciti društvenu iluziju, a i druge. Za to su ipak potrebne informacije,najbolje su i one iz prve ruke, no mogu i poslužiti one iz tiska ,samo se pri tome treba opet pazizi,da se ne uđe u drugu iluziju i opet misliti da je individu slobodna,ili gore da joj to znanje posluži za pumpanje ega. Trajan put,put bez čvrstih točaka, put života i svijetlosti!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.