predator je napisao/la:
Da li je opažanje sadašnjeg trenutka samo sredstvo za umirenje čovjeka koji se nalazi u stanju mentalne konfuzije ili je možda recept za "realno" posmatranje svijeta? Ako nam možda vjera nudi ovakav princip poimanja života, onda smo rješili svoj problem. Treba li se zamarati oko stvari koje su nam izmakle u prošlosti i razmišljati da postanemo " neko " u budućnosti, ako je sve sudbina i određeno u apsolutnim vrijednostima. Da li je svijest o sadašnjem trenutku dovoljna da se oslobodimo pritiska problema koji nas svakodnevno okružuju? Nemam namjeru da sve ovo izgleda patetično, ali možda vrijedi malo o ovme prodiskutirati.
Kao i kod svega, postoji nekoliko razina.
Jedna od njih (ni prva, ni zadnja, ni bolja, ni lošija, ni viša, ni niža) bi bila da je to uistinu tako. Opažanje sadašnjeg trenutka zbilja je odlično sredstvo za umirenje. Preporučam.
Kad se govori o promatranju svijeta i sebe u svijetu i vremenu (koje jest iluzija), stoji da jedino što imamo je to veliko sada. Ali, i to naše veliko sada je ograničeno jer smo mi ograničeni prostorom u vremenu.
Ne mislim da je prošlost ili budućnost nešto što trebamo odbacivati. Vrijeme nam je dano da nešto naučimo. Prošlost nas je odredila, sada to "znamo", a možda u budućnosti dobijemo priliku za još koju lekciju.
U svakom slučaju, slike iz prošlosti koje nas "proganjaju" i strah od budućnosti je nešto čega bismo se trebali riješiti. Te slike i strahovi žive dok ih mi hranimo. Tu bi bi ključ, po meni. Znamo li što hranimo ili koga hranimo time? Ako tu važnu spoznaju nismo probili (probili jer se do nje dolazi preko mnogo lupanja glavom o zid),

ono veliko sada nam ostaje zatvoreno.