Cini mi se da je problem sa chemtrails-ima u tome sto je tu pricu izuzetno tesko plasirati izolovano, samu za sebe, koliko god da su oni ocigledni. Cucete sve moguce argumente: od onog: e, ni ovi oblaci nisu sto su bili

, preko racionalizacija u vidu klimatskih i meteorolskih promena, koje uticu da se tragovi putnickih aviona zadrze duze u zraku

, do „ma, vezbaju nesto“ (ko? sta?

). Objasnjenje da nas neko svesno zaprasuje izaziva krucijalni protivargument: kakva ti je to sad teorija zavere?!! I tu ste otprilike zavrsili, jer se sudarate sa nepremostivim blokom, o koji se odbija svaka dalja diskusija.
Bez kompletne price o tome da zaista postoji nesto sto mozemo nazvati zaverom protiv naseg zdravlja, nase svesti, nase mogucnosti za razvoj, zivota na kraju, za chemtrails-e ce se uvek naci neko „racionalno objasnjenje“.
Problem postaje utoliko nezgodniji sto veoma malo mozemo sa sigurnoscu reci o njima, osim onoga sto vidimo: kakav je hemijski sastav - uzorci koji bi se pokupili sa tla mogu poticati i od drugih zagadjivaca. Cemu ti chemtrails-i: mozemo samo pretpostavljati zasto nas u stvari zaprasuju. Pitanje o kontroli leta eventualno. Tako bi i eventualna prica u novinama ili tv-u mogla da ostane samo na plasiranju teme na osnovnom nivou uz gomilu nepoznanica.
Ne znam,

imas neku ideju za akciju, gorchilo?
Neki ljudi su u upravo neverovatnom stepenu zavisni od slike koja im se servira preko kontrolisanih medija. Secam se jednog jaceg zemljotresa, svi su ga osetili. Dakle, moj drugar pita svoju tetku, da li je ok, da li je osetila zemljotres. A ona kaze, kakav zemljotres? Pa, onaj sinoc, bas je bio jak. Kaze tetka: ma, ne lupaj, kakav zemljotres, nije bilo nikakvog zemljotresa, valjda bi javili na tv-u.

I to je to, sta reci.