Sada je: pon maj 05, 2025 10:36 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 651 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 33  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: INTELEKTUALNA MAŠTA
PostPostano: sri okt 04, 2006 2:32 pm 
Član foruma

Citat:
To sve ima jedino smisla ako oboje potječu od istih roditelja...................
...........................Adama i Eve.....???

Citat:
Ako svi potičemo od njih dvoje, onda je sve INCEST. Svi sa svima smo braća i sestre... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:mrgreen: :wink:

Jack,istina je da smo svi braća i sestre ali nije istina da smo plod INCESTA jer ako bi malo uključili maštu lako bi došli do zaključka da Adam i Eva
predstavljaju jednu prvobitnu manju SKUPINU ljudi stvorenih od samog Boga.
Ako su ljudi mogli prihvatiti Darwinovu teoriju evolucije tj. da imamo zajedničke predke sa majmunima,ne znam u čemu je problem shvatanja
da SVI imamo zajedničke predke sa prvobitnim "plemenom" Adama i Eve.

Oni koji vjeruju u evoluciju,također vjeruju i u hranidbeni lanac pa se stoga
tako i ponašaju,hoću reći...dio su tog lanca.
Samo...ti isti ljudi žive u ubjeđenju da su na vrhu tog lanca što je po meni
največa obmana ljudskog roda.

Vrh

Naslov: SVIJET U SLIKAMA
PostPostano: sri okt 04, 2006 3:35 pm 
Član foruma

Citat:
...a u to vrijeme dogodio se i prvi susret "oči u oči" autora ovog posta sa
nevjerovatnim tehnološkim "čudom"XX vijeka - TV prijemnikom koji je u
njegovoj svijesti izazvao mnogo veći šok nego ranije opisani susret sa
čudom zvanim vodokotlić.

Ans i Eva Jargi...znaš li da je sličan opis svog susreta sa TV-om dao i
Albert Einstein u svojim rukopisima?
On je bio prva generacija ljudi što se susrela sa pokretnim slikama na platnu a taj mu je doživljaj promjenio pogled na svijet.Upravo je u tim pokretnim sličicama vidio vrijeme koje se može zaustaviti,te ono tako postoji kao posebna dimenzija ili program.
Također je MAŠTAO da sjedi na zraci svjetlosti koja se kreče kroz svemir.

Njegova znanstvena mašta mu je omogučila da napiše jednu sasvim novu
fiziku,koja naravno,samo čeka novog.......SANJARA.

Vrh

Naslov: SVIJEST BEZ "JA"
PostPostano: čet okt 05, 2006 8:52 am 
Član foruma

Euzebije,

kada bismo birali najvažnije ljudske osobine koje čovjeku trasiraju put prema Vrhovnom Sopstvu, koje mu popločavaju put prema Bogu, svakako bismo odabrali radoznalost i, još više, sposobnost iščuđavanja.
Združene, te dvije ljepotice, zajedno sa voljom, istrajnošću i pravdoljubivošću, kao pratiljama, ključ su za zavođenje i osvajanje Najvišeg Ljubavnika.
.............

Ajnštajn nam je dao, za sadašnji koncept „objektivne realnosti“, u velikoj mjeri prihvatljivo naučno objašnjenje osnovnih postavki Univerzuma, što je korisno za teoretsku fiziku, ...ali naučno objašnjenje Svijeta nije najviše i najvažnije ... a ni najtačnije ...
Ono je „materijalističko“ i „objektivno“, odnosno relativno, jer potiče od Uma... koji mjeri i upoređuje ... nešto ... „izvan“ Sebe ...
Istinsku, metafizičku prirodu Univerzuma možemo spoznati ...
jedino ... Cijelim Sopstvom ... Cjelokupnom Sviješću ...

....

Ajnštajn je tragao za naučnom Slikom Svijeta, što je lijepa i uzbudljiva Igra, ... a mi lovimo Istinskog Sebe, žudimo za najvišim, najljepšim i najpustolovnijim ciljem Igre ... jurimo ka Slici Svijeta kakav Jeste ... igramo Igru što se zove oBogotvorenje!!!

.................

ŠTA SAM JA?

Da bismo uopšte došli do tog nivoa Igre, i da bismo uspješno startovali, potrebno je prethodno savladati niže karmičke nivoe i položitit neke ispite,... izdržati određena testiranja ...

Jedan od ispita jeste i ... KAKO SAVLADATI ZMAJA!

Namjerno kažemo SAVLADATI, a ne ubiti, jer se Zmajevi ne ispoljavaju samo u onom svom opštepoznatom gušterolikom obliku koji riga vatru ... Takvima se oni prikazuju borcima (Ksatrijama), tj. pretendentima koji preferiraju BORBU kao Igru ...
Ali, čak i takvi Igrači mogu Zmaju poštediti život ukoliko, nakon što ga nadvladaju, a prije nego što mu odrube glavu, ili (sve) glave (sve svoje mane i obmane), ...shvate da se bore sa samim Sobom... i spoznaju Zmajevu (i svoju) Istinsku Prirodu ...
Za Bramane, odnosno ljubavnike i ljubavnice Boga, ulogu „Zmaja“ može da igra i njihovo Sopstveno „ja“ (ego) ... kao tajanstveni „mamac“ u Tajnu što se Istina, Apsolut ili Igra zove...

.............

„OČI U OČI“ SA SAMIM SOBOM

A sada ćemo ukratko iznijeti kako je autor ovog posta prvi put „pobijedio“ svog „Zmaja“.
...

Dakle, kao što smo već rekli dogodilo se to u šestom razredu osnovne škole.

Tog dana u školi, na časou geografije, imao je bliski susret, „oči u oči“, sa Nebom i nebeskim tijelima ... Zemlja, Sunce, Galaksije ...

Taj susret sa beskrajem, grandioznim, zapravo nezamislivo velikim dimenzijama Zemlje i Sunca,... a tek Galakasije ... (o Svemiru i da ne govorimo) u radoznaloj svijesti malog istraživača bio je odlučujuća prekretnica u Igri!!! Najveći izazov njegovoj mašti!!!

Najžešćio šok!

Čak puno jači nego onaj susret sa TV prijemnikom!!!

Toliko jak da je postao inicijalna kapisla za eksploziju i iščeznuće „jastva“ u doživljaju koji se može nazvati:

SVIJET (SVIJEST) BEZ „JA“!

Dječkić je bio toliko fasciniran tim novim Svemirskim „otkrićima“ da je cijeli Bogovjetni dan samo o tome mislio.
Slučaj je htio da je tog dana ostao sam u stanu i dobio priliku da se, ležeći opušteno u svom krevetu, satima zaslađuje tom novom poslasticom ...

Pokušavao je u mašti predstaviti izgled i veličinu majčice Zemlje, nastojao imaginarnim očima obujmiti Sunce, zvijezde, galaksije ... cijeli Svemir..., a u kontekstu tako zamišljene slike trudio se da nađe mjesto ljudima (i ostalim živim bićima) koji obitavaju na Zemlji...

Navirala su pitanja:

ŠTA JE ZEMLJA?
ŠTA SU ZVIJEZDE?
ŠTA JE SVEMIR?
ŠTA SU LJUDI?
......

I dok su ta nova pitanja strujala uzbudljivim TV ekranom njegove svijesti, ponovo su iskrsla i neka stara pitanja, među kojima je ono GLAVNO i NAJVAŽNIJE sve više uspostavljalo dominaciju:

ŠTA SAM JA?

U pokušaju da nađe odogovre na ta gotovo opsesivna pitanja, dječakova svijest se nekako izdvojila u zamišljeni centar Svemira i OTUDA „posmatrala“ sva ta silna nebeska tijela, među kojima i sićušnu tačkicu zvanu Zemlja i na njoj ljudska bića i sebe koji sve to „posmatra“.
U tu unutrašnju vizuelizaciju „ulijetalo“ je ono pitanje (ŠTA SAM JA?) i sve snažnije pulsiralo, smjenjujući se sa pokušajem dječakove svijesti da na njega dadne odgovor ... odnosno da odgovor OSJETI ... SPOZNA ...

Ta smjena pitanja i pokušaja da se osjeti odgovor bivala je sve brža, a intenzitet energije ulagan u pitanje i u pokušaje da se dođe do odgovora, postajao je sve jači ... sve do momenta kada se SVA njegova snaga pretočila u davanje odgovora ... koji je došao u vidu eksplozivne spoznaje da NIŠTA NE POSTOJI ... i u kojoj je to „ja“, koje je bilo predmet te toliko snažne „opservacije“,
isparilo poput kišne kapi i iščilelo u Ništavilo Čiste Svijesti ....
..............................
.................
.........
...

IZ ROMANA „IGRA SNA I JAVE“

A, ako nam je dozvoljeno, da bismo bar malčice ilustrovali taj čudni doživljaj, kojeg smatramo najčudnijim i najdubljim mogućim iskustvom, ... centralnim i najvažnijim doživljajem u životu ljudskog bića, ...i toliko neobičnim da je njegov doživljavalac godinama poslije smatrao DA NIKO DRUGI, OTKAD JE „SVIJETA I VIJEKA“, NIJE DOŽIVIO NEŠTO SLIČNO ... I DA NIKADA I NEĆE“, ... citiraćemo sami sebe, odlomkom iz romana „Igra sna i jave“, uz napomenu da će sam opis malo značiti onima koji to isto, ili nešto slično, nisu i sami doživjeli:

"Držeći ovu enigmu u žiži pažnje, u fokusu svijesti, usmjeravao sam sve veću energiju u njeno odgonetanje, sve do trenutka kada i zadnji ostatak sebe, i posljenju trunku snage, ugradih u taj ogromni, najveći mogući napor. I kada se, upotrijebivši svu svoju raspoloživu energiju, sav pretočih u to pitanje, stiže koliko iznenadan, toliko i neočekivan odgovor.
‘NIŠTA NE POSTOJI!’ – odjeknula je nesvakidašnja spoznaja u mojoj djetinjoj svijesti.
U istom trenu, ono što dotle bijaše moje JA, poput kišne kapi utopi se i nestade u bezgraničnom i nizmjernom okeanu praznine! Bezoblične, bezsadržajne, nemjerljive! Moje dotadašnje JA, koje do tog trenutka bijaše nešto najvrednije i najznačijnije u cjelokupnom Univerzumu, prestade da postoji! Ono što je bilo najčudnije, nisam to shvatio mislima, jer su istovremeno sa tom čudnom spoznajom sve misli odjednom usahle i nestale u istu onu prazninu u koju je iščezlo i moje JA.
Na neki čudan način z n a o sam, bez i najmanje trunčice sumnje, da sam napokon zaronio do samog dna iskustva, da sam se utopio u skrivenu i nevidljivu suštinu svijesti, u ono što u isto vrijeme i j e s t e i n i j e.
U tom čudnom ništavilu nije bilo ni mjere, ni vrijednosti, ni boje, ni oblika... Do tog časa Svijet za mene bijaše prostor ispunjen dubinom, širinom, svekolikim kretanjem, ogromno i predivno mjesto u kome ja bijah nešto najvažnije i najvrednije. Ali tada spoznah da uistinu ne postoji ni ono što sam do tada smatrao Svijetom, ni ono što sam do tada doživljavao kao Sebe. Z N A O S A M da i Svijet, i moje JA, i moje fizčko tijelo, predstavljaju samo fikciju, samo privid stvoren od Prazne i Ništavne Svijesti koja ne želi da bude Praznina i Ništavilo. Bez korištenja riječi, misli, predstava ili nečeg sličnog, Z N A O S A M da je Svijet eho čiste Praznine, da su njegova materijalnost i opipljivost čudesno vješt privid, a da su Svijet i Stvarnost, Vrijeme i Prostor, Život i Smrt, samo rekviziti za IGRU KOJA VJEČNO TRAJE!!!“

.........

Vrh

Naslov: SPOZNAJTE SAMOGA SEBE
PostPostano: čet okt 05, 2006 12:42 pm 
Član foruma

Odličan post Ansi.

I ja sam doživio nešto veoma slično tvom iskustvu tako da te u potpunosti razumijem a vjerojatno nismo i JEDINI.
Ono što je bitno u svemu tome je da ljudi shvate da ih varaju njihovi putevi
Uma i da tako hodaju cestom što se vrti u krug.
Na toj cesti tragaoc dobija bezbroj odgovora na bezbroj pitanja koji su sasvim nevažni u spoznaji Sopstva.

Na tvoje riječi...IGRA KOJA VJEČNO TRAJE...ja bih samo dodao,meni najdražu rečenicu iz filma Matrix:

-"SVE ŠTO IMA POČETAK,IMA I KRAJ...NEO."-

I upravo za taj KRAJ vrijedi ŽIVJETI...............................................

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet okt 05, 2006 1:57 pm 
Član foruma

Citat:
Ono što je bitno u svemu tome je da ljudi shvate da ih varaju njihovi putevi
Uma i da tako hodaju cestom što se vrti u krug.
Na toj cesti tragaoc dobija bezbroj odgovora na bezbroj pitanja koji su sasvim nevažni u spoznaji Sopstva.

Ono što je bitno je da je svačiji put jednako vrijedan i za njega samog i sveukupnu kreaciju i da nema vrtenja u krug već učenje i savladavanje lekcija zbog kojih, na kraju i postojimo u ovom obliku. Niti jedno pitanje i niti jedan odgovor nije nevažan u spoznaji sopstva, to je moje mišljenje osim ako nisam nešto iz gornjeg citata pogrešno razumio.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 9:32 am 
Član foruma

Euzebije, ... Nema puteva koji varaju ... jer, SVI su trasirani od Vrhovnog Graditelja ...
„Ljudska bića“ samo koračaju putem.... umišljajući (prevareni od Tvorca) da grade put ...

Svaka „ljudska“ misao, odluka, akcija, ponašanje ... produkt su Univerzalne Svjesnosti ... koja Pojedinačnom Iskušeniku daje ili uskraćuje mogućnost da kuša jelo koje mu je zgotovljeno...

Zato možemo reći da nikada nema greške u bilo čijem ponašanju ... jer je ono UVIJEK takvo kakvo MORA biti ...

Niko od „nas“ ne piše svoju knjigu lične istorije ... „mi“ je samo ... čitamo ... i umišljamo da je lično pišemo ...

...........

A ono za šta vrijedi živjeti nije ni početak, ni kraj ... niti sredina ...

Živjeti vrijedi ... jer je alternativa ... ne živjeti ...

IZMEĐU BITI I NE BITI ...
... BOG UVIJEK BIRA BIVANJE ...
....NE-BIVANJE MU SLUŽI SAMO ZA PREDAH ILI PISANJE SCENARIJA ZA BIVANJE ...

U vječnom krugu Igre svaki Kraj je samo Početak nove i drugačije Igre ...
Zato, ako bi vrijedilo živjeti samo za Kraj, ... nikada se ne bi osjetila prava Vrijednost Života ...

Čak i Bogu ukus Vječnosti je nepodnošljiv ...
I zato je uzima na kašičicu ... začinjavajući je Igrom ... što se Život zove ...

I, zato, koju god Igru (ulogu) igraš u ovom životu ... igraj punim srcem i punom snagom ... i uživaj ... da bi Tvorac Igre uživao ...
I uvijek pazi na Pravila Igre (Zakone Karme) ... kako bi skupio dovoljno poena na ovom nivou i kako bi Kraj, odnosno novi Početak Igre bio u skladu sa tvojim željama i očekivanjima (Viši Nivo Igre)...

(Video igrice su mnogo više od obične simbolike!)

...........

Fingolfin, ... Pazi, govoriš sa relativnog aspekta ... a sa te RELATIVNE tačke gledišta ... svačiji put NIJE jednako vrijedan ni za putnika, ni za sveukupnu kreaciju ..., jer, imaj u vidu da u Igri što se Život zove nečija uloga služi samo za statiranje ili kao prolazna epizoda u životu super stara, a ni sve glavne uloge nisu podjednake ... Onom Vrhovnom Režiseru i Jedinom (istinskom) Gledaocu neke uloge su ... draže i ljepše (upravo kao i „nama“)..., iako su SVE uloge Njegove...
....

I nismo tu zbog učenja lekcija, nego zbog ... Igre ... Tu smo jer nas onaj Jedini Autor piše i čita ... (iako i učenje lekcija može biti jedan oblik Igre)...

.......

A pošto svaka Igra ima i svoje rezultate (u vidu uspjeha ili neuspjeha, zadovoljstva, sreće, patnje, bola...), ni sva pitanja, ni svi odgovori nisu podjednako važni u spoznaji sopstva ... Jer, neka nas pitanja i neki odgovori vode prema oBogotvorenju ili SamoSpoznaji (i pozitivnim poenima u Igri), dok nas druga guraju u suprotnom (ili nekom drugom) pravcu ...

Zato onaj koji postavlja prava pitanja i pronalazi prave odgovore (s tim da ni pitanja, ni odgovori ne moraju biti jednaka za svakog) ... igra mnogo ljepše igrice, ... sa puno više kešova zadovoljstva ... od onih što se spetljaju i sa pitanjima i sa odgovorima ...

Fazon je, međutim, u tome što su i jedni i drugi neophodni Onome Što Nas Čita i Piše ... da bi Igra bila što kvalitetnija... (zamisli kako bi dosadne igrice ili filmovi bili da nema zloća, zlikovaca, dobrica, pozitivaca, negativaca, neutralaca i svih ostalih „karaktera“) ...

............................

SVIJEST BEZ „JA“

A, evo još malo o onom čudnom doživalju iz prošlog posta.

Dakle, prošli put opisali smo kako je pod snažnim plamenom želje za samospoznajom u potpunosti izgorio onaj čudni „ja“ kompleksić autora ovog posta.
Međutim, dok je doživljaj trajao i dok je žar ego-pepela još tinjao, a njegovi ostaci se još dimili u toj bezgraničnoj Praznini Čiste Svijesti, pojavilo se još NEŠTO: neko neobjašnjivo i neizrecivo osjećanje da bi nastavak doživljaja „eskalirao“ u nešto nezamislivo moćno (sa ove današnje distance bi se možda moglo reći kao da se spremala eksplozija Super Nove), što je kod malog istraživača stvorilo vrlo razgovjetno osjećanje koje se račvalo u dva pravca:

1. strah ... od nepoznatog,
2. strah ... od (preuranjenog) prekida Igre (nešto kao mat u tri poteza), čime bi se izgubila čar Igre gotovo na samom početku,

zbog čega mu se učinilo da je puno ljepše da dalji tok doživljaja prekine i nastavi ... tu započetu partiju šaha, odnosno odloži Kraj ili Mat do prirodnog završetka Igre ...

(Dakle, Euzebije, možda je i ovo potvrda da odlaganje Svršetka ... Igre ... ima svoje čari)

Zato je dječkova Svijest ugasila začeti plamen, ...pokupila ostatke ega u vidu pepela ..., lijepo ih upakovala u fišek zvani „ja“ ... i naredila mu da miruje ... dok poraste ... tj. dok se Igra razvije ...

.............

Danima i mjesecima poslije tog doživljaja, onaj novi, iz pepela stvoreni, ego često se šunjao i muvao oko tog čudesnog otvora u koji je tako neoprezno propao u Prazninu, osjećajući da vrlo lako može ponovo „skliznuti“ „unutra“ ..., ali su ga ona kombinacija straha i naredbe redovno zaustavljala na samom ulazu, podsjećajući ga na onu zaključanu sobu iz bajki, u koju je zabranjeno ulaziti.

Mnogo kasnije (u „zrelijim“ godinama tog dječkića), ego je prestao da se šunja oko tih vrata ... ali su se vremenom vrata nekako sama od sebe širila i povećavala, postepeno brišući granice između Ega i Svijesti, nježno mu šapućući da još nije došao trenutak u kojem će se žar ego-ptice ponovo razbuktati u moćan plamen, dovoljno jak da potpali eksploziju svijesti u ... (Super Novu???)...Jer, prije nego što se to desi, mora odigrati svoju karmičku ulogu (muža, oca, sina, brata, prijatelja, itd, itd.) do kraja...

.........

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 11:12 am 
Član foruma

Citat:
Fingolfin, ... Pazi, govoriš sa relativnog aspekta ... a sa te RELATIVNE tačke gledišta ... svačiji put NIJE jednako vrijedan ni za putnika, ni za sveukupnu kreaciju ..., jer, imaj u vidu da u Igri što se Život zove nečija uloga služi samo za statiranje ili kao prolazna epizoda u životu super stara, a ni sve glavne uloge nisu podjednake ... Onom Vrhovnom Režiseru i Jedinom (istinskom) Gledaocu neke uloge su ... draže i ljepše (upravo kao i „nama“)..., iako su SVE uloge Njegove...

Ans, ako sam ja dobro to sve razumio o čemu pišeš onda se ne bih mogao složiti sa tvojom tvrdnjom da svačiji put nije podjednako vrijedan i za njega i za "kreatora" igre, a sad se tu još postavlja pitanje ko je pravi kreator igre, da li onaj na koga smo svi u prvi mah pomislili ili mi sami... ali o tome možda drugi put.
Cijeneći sa našeg isključivo subjektivnog aspekta mnoge pojave u našim okruženjima i inače našem životu mi im dajemo razne "kvalifikacije" od pozitivnih do negativnih ili sa elementima obiju, ali isključivo kao posljedicu naše subjektivne percepcije o bilo kojoj pojavi da je riječ (možemo pričati kako o metafizičkim pojavama tako i o nekim prirodnim ili bilo kojim). Sa te tačke gledišta neko od nas može i da da, a tako nešto svi i radimo, bilo kakvu kvalifikaciju bilo kakve pojave pa tako i toga da svačiji putevi nisu podjednako važni. Mi ne znamo gdje će koga dovesti njegov put, to ne možemo znati, i ne možemo znati u prvi mah zbog čega je nešto važno ili nevažno kad se dogodi a često nakon što se dogodi shvatimo zbog čega je to bilo ili nije bilo dobro, samo je pitanje vremena kada ćemo to shvatiti.
Takođe, ne bih se nikako mogao ni složiti sa tvojom tvrdnjom da svi mi za "vrhovnog režisera" nismo podjednako važni, odnosno da su naše "uloge" neke glavne, neke sporedne a u nekima samo statiraju.
Kao neodvojivi dijelovi NJEGA samoga mi ne možemo biti svrstavani na način koji ogovara matrix 3D načinu razmišljanja i svrstavanja bića u čulno-dostupnoj percepciji ove kreacije. Sa stanovišta tkz. univerzalne koncepcije sveobuhvatnog postojanja svaki "momenat" egzistiranja bilo kojeg oblika svijesti jeste bitan za sveukupnu kreaciju univerzalnog doživljaja i poimanja svega jer kroz sve se sve i ispoljava.

Citat:
nismo tu zbog učenja lekcija, nego zbog ... Igre ... Tu smo jer nas onaj Jedini Autor piše i čita ... (iako i učenje lekcija može biti jedan oblik Igre)...

Lekcije i učimo zbog same igre, odnosno postojanja jer sve je samo igra, zar ne? :wink:

Citat:
A pošto svaka Igra ima i svoje rezultate (u vidu uspjeha ili neuspjeha, zadovoljstva, sreće, patnje, bola...), ni sva pitanja, ni svi odgovori nisu podjednako važni u spoznaji sopstva ... Jer, neka nas pitanja i neki odgovori vode prema oBogotvorenju ili SamoSpoznaji (i pozitivnim poenima u Igri), dok nas druga guraju u suprotnom (ili nekom drugom) pravcu ...

Za ovo bih ja rekao da je takođe subjektivno razmišljanje, jer šta je u stvari patnja, bol, neuspjeh, zadovoljstvo, sreća i sl. tj. onako kako mi to percipiramo? X puta mi se desilo u životu da doživim neku vrstu neuspjeha, bola ili patnje u vezi bilo čega pa nakon nekog vremena uvidim da moja prvobitna percepcija tog iskustva i nije bila pravilna. Na kraju zar sve to nije samo uzrokovano našom ličnošću i umom ovakvim kakvi oni i jeste i koji odmah po automatizmu zavrište i signaliziraju ti da počneš sa patnjom, bolom ili zadovoljstvom iako za tim i nema prave potrebe? Zbog toga mislim da nas sva pitanja i svi odgovori upravo vode prema suštini samog postojanja a ne prema nekom fiktivnom krivom putu jer takav u stvari i ne postoji. E sad činjenica da će neko pitanje dobiti neki odgovor koji će u tom momentu za njegovog postavljača značiti veći napredak od nekog drugog pitanja i odgovora predstavlja samo jedan specifičan vremensko/prostorni interval i ništa drugo, na kraju, da bismo jednog dana bili uopšte u mogućnosti da postavljamo ovakva pitanja i odgovore a mislim na one sa sličnom sasdržinom kao koja si ti sebi postavljao kad si bio mali, prije toga smo morali da postavimo masu i masu drukčijih pitanja i odgovora koji na prvi mah ni izbliza nisu vodili kao poimanju svega što jeste kao ovakva pitanja i odgovori.

Citat:
Zato onaj koji postavlja prava pitanja i pronalazi prave odgovore (s tim da ni pitanja, ni odgovori ne moraju biti jednaka za svakog) ... igra mnogo ljepše igrice, ... sa puno više kešova zadovoljstva ... od onih što se spetljaju i sa pitanjima i sa odgovorima ...

Opet sa stanovišta subjektivne percepcije, šta su prava pitanja a šta pravi odgovori?

Citat:
Niko od „nas“ ne piše svoju knjigu lične istorije ... „mi“ je samo ... čitamo ... i umišljamo da je lično pišemo ...

Na kraju, ni sa ovim se ne bih mogao složiti, upravo ova rečenica mnogima odgovara kad je u pitanju očuvanje matrixa. Ako ja kao individua koja postoji lično ne pišem to što doživljavam onda ne treba ni da postojim, šta god pod nepostojanjem podrazumijevali...

Opet kažem, postoji realna mogućnost da nešto od Ansvog posta nisam pravilno shvatio, ali ovo su moje misli na ono što mislim da jesam shvatio. :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 11:31 am 
Član foruma

Ovo se manje vise slaze sa mojim pogledom na svijet - Iz Tajne Historije svijeta - od L. Knight Jadzyk (Preneseno sa metafizicke stranice ovog sajta http://www.galaksija.com/metafizika/viteski_pohod.htm ) :

Ono što se čini istinitim to je da prije nego što tragalac za Prosvjetljenjem (ili Uskrsnućem) ikako dođe do one tačke kad će bar za jedan momenat moći da pomisli o “jedinstvu svih bića”, ” ili “osjećanjima svih bića,” ili da ostvari jednu “super-svjesnost,” on ili ona će prvo morati provesti mnogo, mnogo godina u bitci sa “suočavanjem sitnih mučitelja,” odnosno, moraće potpuno shvatiti objektivnu realnost u jednom “korak-po-korak” procesu koji takođe podrazumijeva i određeno dejstvovanje u skladu s tim razumijevanjem.

Oni će se stalno morati izlagati mnogim “neugodnim iskustvima” boreći se da ovladaju svojim emocijama, željama i fizikalnošću. Tu se radi o jednom radu na osposobljavanju fizičkog vozila “ovdje dole” da ono postane prijemčivo za ono s čim neko odluči da se uskladi “tamo gore”, što je suprotno od pokušavanja da se na silu promijeni nešto “tamo gore” kako bi mogli to imati “ovdje dole”. Taj proces ima mnogo veze s nečim što je poznato kao “pronicljivost” ili “razboritost”.

Veliki Sufi učitelj, Shaykh Ibn al-’Arabi objašnjava da ‘ne-perfekcija’ ili nedostatnost postoji u Kreaciji zato što “ako ne bi bilo ‘ne-perfekcije’, sama perfekcija egzistencije ne bi mogla biti perfektna”. S tačke gledišta Čistog Bića, ne postoji ništa, do – dobro. Međutim, Beskrajni Potencijal da se BIVSTVUJE (ili da se BUDE) uključuje – po samoj definiciji riječi “beskrajno” – i potencijal da se ne bude. I tako se taj Beskrajni Potencijal “cijepa” na Misaone Centre Kreacije i Misaone Centre ne-bivstvovanja. Može se reći da je Beskrajni Potencijal u svojoj osnovi Binarne prirode – ‘ukjučeno’ ili ‘isključeno’ – biti ili ne biti. To je tzv. prva “podjela”.

S obzirom da je apsolutno nebivstvovanje (ili ne-bitak) jedan nemogući paradoks u smislu Beskrajnog Potencijala Bitka, (bivstvovanja), polovina svijesti Beskrajnog Potencijala koja sačinjava MISLI/IDEJE o ne-bitku – za svaku misao o manifestaciji, postoji odgovarajuća misao da se taj dio ili stvar kreacije ne manifestuje – “pada u san,” da tako kažemo u nedostatku boljeg izraza. Njegova “samo-opservacija” je zasnovana na jednoj svijesti koja može samo “oponašati” smrt. Svijest koja oponaša smrt onda “pada dolje” i postaje Primarna Materija. Ono što to znači je - da se “Ja koje posmatra sebe” na nivou Gospodara Univerzuma sastoji od inicijalnog odjeljka između Bitka i ne-bitka koji su, opet, samo jedna inicijalna podjela na - ‘uključeno’/’isključeno’, da/ne – ove kreacije. Ovdje možete zamisliti kako jedno otvoreno oko posmatra zatvoreno oko. To je bilo predstavljano kroz milenijume uz pomoć jin/jang simbola, koji čak i na onoj svojoj crnoj strani koja predstavlja “uspavanu svijest tj. materiju”, ima jednu bijelu tačku “bitka/bivstvovanja” koja nam predočava da apsolutna ne-egzistencija nije moguća. Postoji samo “relativna” ne-egzistencija.

Ove “misli o bitku i ne-bitku” ulaze u jednu međusobnu interakciju jedna s drugom, - posmatrač i posmatrani – kao kad se neko posmatra u ogledalu. Kreacija se manifestuje izmedu posmatrača i ogledala. Ona je istovremeno istinita – jer se sastoji od materije koja je informisana od strane svijesti – i neistinita, zato što se ona u svojoj suštini sastoji samo od svijesti koja djeluje na svijest.

Na našem nivou postojanja, tumačenje da ništa nije realno (da je sve iluzija), kako se to promoviše od strane mnogih gurua i duhovnih učitelja kroz cijelu našu istoriju, beskorisno je isto kao i kad bi rekli da “gravitacija ne postoji”. Takve interpretacije su korisne samo u smislu proširenja percepcije. One nisu korisne za neku praktičnu aplikaciju s obzirom da se energije stvaranja očigledno transduciraju kroz nekoliko “nivoa” prije nego što se sretnu na sredini, da tako kažemo, u realnosti trećeg denziteta. Organski život se odvija na jednoj “raskrsnici” od živopisnih ideja ili misaonih centara bitka i ne-bitka. Kao takve, one imaju sposobnost da transduciraju energije “gore” ili “dole,” zavisno od “energetskih upravljača svijesti” određene jedinke. Dakle, opet, postoje dva jasna šira odjela: usmjerenost prema bitku/posmatranju, ili usmjerenost prema ne-bitku/odrazu u ogledalu. Ta podjela se manifestuje kroz sve nivoe organskog života, uključujući i ljudska bića. Ljudska bića egzistiraju da bi transducirali stvaralačke kosmičke energije preko organskog života. Naši “viši Ja” su upravljači tih kosmičkih energija a pravac u kome ta energija “tece” određen je aktivnostima tih viših Ja. Opozicione sile teže da “zarobe” energiju svijesti i uvedu je u stanje “sna ne-bitka”, što u određenom smislu ima gravitacionu prirodu, dok sile svijesti teže tome da “informišu” materiju uz pomoć buđenja samo-svjesnosti kod onih organskih jedinki na zemlji koje su u stanju da pruže otpor gravitaciji ne-bitka.

Kao samo-svjesna “transduktivna jedinka,” ljudsko biće ima potencijal da se kreće u oba pravca – prema intenzifikaciji bitka, ili prema intenzifikaciji ne-bitka. U tom smislu, čovjek takođe djeluje slično jednoj leći ili objektivu u teleskopu koji se može “podešavati”. On se može podesiti tako da odredi širinu polja osmatranja, koje može biti udaljeno i tako uključivati više “prostora/vremena,” ili može biti skraćeno kako bi se vidjelo samo ono što je blizu i što je evidentno u ovom materijalnom svijetu. Drugim riječima, naša prva i fundamentalna odluka leži u izboru onoga šta hoćemo da VIDIMO.

Kad se odlučimo šta hoćemo da VIDIMO – ovdje ne mislimo na gledanje fizičkim očima, niti na neko vidovnjaštvo, nego na jedan mnogo uključiviji pojam koji sugeriše da li smo ili nismo sposobni da budemo objektivni ili subjektivni – mi onda počinjemo da primamo impresije ili utiske. Te impresije se, ukoliko se one asimiliraju, mogu pretvoriti u znanje. Znanje vodi do svjesnosti. Znanje i svjesnost nadalje upravljaju emocijama, koje onda napajaju energijom naše djelovanje u organskom svijetu. To podrazumijeva jedan proces transduciranja energija Kosmičkih Misaonih Centara.

Ibn al-’Arabi nam kaže – Dobrota je Biće/bitak/bivstvovanje; kojem pripada sve što je pozitivno i najljepše osobine, ili - “imena Božja”. Zlo je nedostatak dobra, tako ono predstavlja “ne-egzistenciju”. Drugim riječima, u svom korijenu Bivstvovanje boravi u “ne-egzistenciji” koja je zlo. Tu se radi o jednoj začkoljici, odnosno, stvari koja se često izostavlja iz većine učenja o “metodama ascenzije”. Na našem nivou postojanja, ljudska bića se nalaze na jednoj raskrsnici Misli o Bitku i Misli o Ne-Bitku, - Dobra i Zla. Čovječanstvo je stvoreno u obliku Božjih imena – onih od Bitka i onih od Ne-Bitka. Preuzimanje karakternih crta tih Imena podrazumjeva i manifestaciju tih njihovih osobina. Nauka o Ascenziji podrazumijeva skupljanje znanja o svim tim Imenima i njihovim istinskim osobinama, visokom i niskom, prijatnom i užasnom, svijetlošću i tami, u svim njihovim raznovrsnim nijansama, tako da se onda bude u stanju IZABRATI koje osobne crte će se poprimiti na sebe. Jedino uz pomoć jednog cjelokupnog vidnog polja, čovjek može da otkrije da li ono što on subjektivno misli da je dobro, stvarno jeste dobro i vodi ga ka Bitku, ili se radi o jednoj prevari koja pretendira da inducira Ne-Bitak.

Bog je korijen SVIH Imena, plemenitih i prostih. Zadatak za tragaoca podrazumjeva to da on treba oživjeti Plemenite osobne crte iz jednog latentnog stanja a onda otkriti sve mogućnosti njihove pozitivne aplikacije – čak i ako ta aplikacija podrazumijeva ‘nadvladavanje’ ili transmutaciju. Shaykh nam kaže - “plemenite osobne crte su samo one koje su u vezi sa interakcijom s drugima.” Drugim riječima: Dejstvovanje. Ukoliko vi VIDITE iluziju separacije, to je sigurno prva stvar. Međutim, tu je prokrijumčarena i jedna laž koja sugeriše da je to sve što je potrebno, ukoliko vi to “samo vidite” za vas će se sve promijeniti.

Bog stvara dobro i zlo, ružno i lijepo, pravedno i nepravedno, moralno i nemoralno. Između ovih osobina leže višestruke opasnosti na putu tragaoca za Istinom. Mnogi savremeni “duhovni učitelji” i “gurui” nam kažu: “S obzirom da postoji samo Jedno Biće koje prožima sve stvari, sve što mi treba da radimo to je da vidimo sve kao samo jednu svjetlost”, i to će onda transmutirati tamu a mi ćemo tako “stvoriti našu vlastitu realnost od svjetlosti”. Takve tvrdnje ignorišu činjenicu da tvrdnja “Bog je Jedan” opisuje realitet koji je na jednom višem nivou od ovog, s kojeg se manifestuje naše vlastito “mješovito biće”. Čovjek koji pretpostavlja da on može postati sličan Bogu na ovom nivou, tako što će samo razmišljati o tome, ignoriše onu činjenicu – Bitak vs Ne-bitak, koja zrači sa “Bog je Jedan” nivoa egzistencije, koji se jasno nalazi nekoliko nivoa iznad ovog našeg.

Zlo stvarno POSTOJI na svom vlastitom nivou, a čovjekov zadatak je da navigira u Kosmičkom Lavirintu tako da ne bude poražen od strane Zla, koje se takođe nalazi unutra. To je korijen Slobodne Volje. Čovjek se tu suočava sa jednom nezgodom koja je STVARNA kao i on sam: on se tu tjera da izabere – koristeći svoje znanje njegovom primjenom – između ispravnog puta koji vodi ka Bitku i varljivih puteva koji vode ka Ne-Bitku. Od ljudskih bića se zahtijeva sposobnost razlikovanja između dobra i zla – upravljača energije svijesti – u svakoj fazi svoje egzistencije u ovom realitetu. Zboga toga, u stvari, oni moraju razumjeti da je Bog - svijest i da je Bog - materija. Bog je dobro, a Bog je i zlo. Ova Kreacija preuzima na sebe sve ove različite osobine svih onih “Imena Božjih”. Ovaj Kosmos je pun Davanja-života i Ubijanja, Oproštavanja i Osvećivanja, Veličanja i Ponižavanja, Upućivanja i Varanja. Pokušavanje zauzimanja božje tačke gledišta i “miješanje svega”, rezultira u OSTAJANJU na ovom nivou. Odatle, ljudska bića moraju uvijek odvajati božju tačku gledišta od svoje vlastite tačke gledišta, kao i činjenicu da je cjelokupna kreacija primila na sebe sva božanska Imena i Osobne Karakteristike.

http://knightofthestorms.blogspot.com/

Zadnja izmjena: Vitez od Nevera; pet okt 06, 2006 1:12 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 11:33 am 
Član foruma

- nastavak-

Tako, prva Božja Zapovijest je Postanite/Budite! A to istovremeno uključuje Bitak i Nebitak. Odatle, drugi zakon podrazumijeva “prati Bitak ili Nebitak prema svojoj urođenoj prirodi.” Sva kreacija je jedan rezultat te izvorne, praiskonske zapovijesti. Tako, s te tačke gledišta, Zlo ne postoji. Međutim drugi, propisani zakon određuje kojem će se “Božjem Licu” neko vratiti: Životu ili Smrti.

Ukoliko bi uzeli u obzir samo tu praiskonsku zapovijest, onda u kosmosu ne postoji ‘ne-perfekcija’, jer sva stvorenja slijede ono što Bog od njih zahtijeva. U tom smislu, ono što se normalno naziva “ne-perfekcijom” ili nedostacima, to je u stvari jedna perfekcija, jer to dozvoljava ostvarivanje raznoraznih nivoa egzistencije i znanja. Drugim riječima rečeno, ukoliko ne bi bilo “ne-perfekcije” u smislu smanjivanja, oskudice ili nedostataka – ne bi bilo ni kreacije. Ukoliko ne bi bilo kreacije, onda bi ona Skrivena Riznica zauvijek ostala skrivena. Odatle bi sam Bitak u svakom smislu bio nevidljiv. Ne bi postajalo ni samo-otkrovenje Božanske Realnosti, Svjetlost ne bi sijala, Bog bi bio Nemanifestovan a ne - Manifestovan. Međutim, sve to je apsurdno zato što zahtijeva neperfekciju Samog Bitka, koji je po svojoj definiciji jedna neograničena perfekcija. Perfekcija Bitka zahtijeva manifestaciju Svojih osobina. Posljedice djelovanja tih Imena i Osobina moraju s Božje strane biti ispoljene kako bi on bio Bog.[…] Drugim riječima, ta nedostatnost se traži od same egzistencije. Biti “drugačiji od Boga” znači biti “ne-prefektan”. …Ali upravo to “razlikovanje” je ono što dozvoljava kosmosu i svim stvorenjima unutar njega da egzistiraju. Kad bi stvari bile perfektne u svakom pogledu, onda bi one bile identične samom Bogu, i onda ne bi bilo ničega “drugog do Boga”. Međutim, tada mi ne bismo čak mogli ni pričati o ovom kosmosu, jer ne bi ni bilo nikakvog kosmosa, niti onih koji o njemu pričaju….Tako je i ta ne-perfekcija jedna vrsta perfekcije. [Chittick]

U ovoj posebnoj fazi egzistencije, u kojoj se čovjek sada zatekao, on je istovijetno “prijemčiv” prema Dvjema primarnim stranama Božjeg Lica: Bitku i Ne-bitku. Shaykh nam kaže da je bilo koja osobina ili karakterna crta koju neko ljudsko biće “izabere” - ono što je on orginalno posjedovao u svom izvornom, odnosno, iskonskom stanju. Zadatak Tragaoca je da otkrije ono što je unutar njega iskonsko, da to pročisti i pojača. To podrazumijeva razvoj Volje. Volja je jedna veza, koja prati znanje, dok samo znanje slijedi predmet znanja. U procesu “ascenzije” ili “uskrsnuća”, predmet znanja ste Vi. Znanje samo po sebi nema nikakvu svrhu. Međutim, Vi kao Tragaoc, možete dati tom znanju ono što Vi stvarno jeste u samom sebi, te tako i odslikati SAME SEBE u tom znanju uz pomoć vaših postupaka koji su u harmoniji s tim vašim znanjem.

Kao što je već prethodno primjećeno, postoje mnoga Imena Božja koja nas pozivaju u ovom sadašnjem momentu naše egzistencije. Međutim, od vas se ne zahtijeva da odgovorite svakome od njih koje vas poziva. Činjenica je da su ljudska bića, uopšteno rečeno, ignorantna kad se o njihovoj istinskoj “suštini” radi a odatle potiče i njihova iluzija o slobodi. A činjenica jeste i to da svi putevi Vode nazad ka Bogu, ali opet, to može biti preko njegovih različitih lica. Kao što Shaykh kaže: “Kroz Alaha se sve stvari vraćaju kući, i on je na kraju svakog puta”. Međutim, veoma važna stvar je ta, koja ćete božanska imena vi da postignete i uz pomoć kojih od njih ćete krenuti kući?”

A upravo to nas vodi do onoga što Shaykh naziva “pronicljivost”. To podrazumijeva jedan poseban razvoj “oka od uvida” ili “viđenja nevidljivog,” što je od presudnog značaja za svakog Tragaoca. Isto kao što fizičko oko uz pomoć refrakcije sunčeve svjetlosti može razlikovati veliko od malog, lijepo od ružnog, boje, kretanje od mirovanja, visoko i nisko; sposobnost viđenja nevidljivog je osobina jedne “unutrašnje svjetlosti.” Ta svjetlost otkriva tragaocu stvari o vanjskim objektima koje NISU uočljive za onih njegovih pet čula. Ona može da otkrije onome koji je posjeduje, kada neki njegov izbor ili odluka, koja se može činiti dobronamjernom, u suštini predstavlja jedan korak na putu Zla. Ona otkriva kada je jedna izbor ili odluka, koja se može činiti, prema ljudskim kriterijumima, negativnom, u stvarnosti predstavlja jedan težak korak ka blaženstvu za sve one na koje se ona odnosi. Sufiji nam kažu da su neke individue ostvarile toliki nivo “vidovitosti” da – samim tim kad vide otiske nečijih stopala na tlu, čak iako ta osoba nije tu prisutna, - oni mogu znati da li ona ide životnim putem napretka ili propasti.

Ta svjetlost pronicljivosti čini se da je jedan dar kojeg nema svako, a oni koji ga imaju, moguće da ga nisu razvili u dovoljnoj mjeri. Ono što je sigurno, to je da oni koji to imaju, posjeduju jednu iskonsku prirodu Bića koje je u stanju da “vidi” dobro i zlo – oni ne vide SAMO ono što je dobro. Tako su oni u stanju da razlikuju “pozive” koji stižu od Nebitka od onih koji stižu od Bitka, pa su tako i u stanju da ojačaju svoju Volju krećući se putem suštinskog Bitka. Odatle slijedi da su individue koje nisu u stanju (ili ne žele) da vide – oboje, Dobro i Zlo, formirane u kalupu subjektivnosti, što predstavlja jedan ljudski izraz onog Poziva Ne-bitka.

Jedno ljudsko biće čija iskonska priroda je ona od Bitka, može pojačati svoju svjetlost pronicljivosti uz pomoć “prihvatanja karakteristika” onih Imena Bitka. To ne znači da će taj čovjek prihvatiti neke karakteristike koje mu već ne pripadaju. To znači da su te njegove karakteristike samo pojačane i “kultivisane”. Glavna svojstva jedne individue utvrđuje se uz pomoć toga koja strana Božjeg Lica mu je otkrivena, a to se određuje njegovom spremnošću. Blaženstvo se otkriva samo onda kada je Zlo odvraćeno, odbačeno; što se može ostvariti uz pomoć jednog dugotrajnog perioda “iskušavanja,” odnosno, kada je čovjek izložen neprestanim izazovima da VIDI (ili PROGLEDA) a onda da izabere Bitak od Nebitka, kako bi razvio Volju ili usklađenost sa Bitkom u jednoj petlji ili kruznom toku povratne sprege. Kako Tragaoc slijedi taj svoj put, on ne treba gledati na te osobine kao na njegove lične, nego u smislu da je on samo mjesto Božje manifestacije jednog ontološkog svojstva.

Ljudi misle da vjeruju u Boga, dok u suštini, ono u šta oni vjeruju uvijek dobija oblik jedne obične posude. Jedna stara izreka kaže da voda uvijek uzima oblik i boju svoje posude. Dublja implikacija svega toga je ta što će jedna osoba izgubiti ravnotežu ukoliko njene svjesna vjerovanja nisu u skladu s njenom vlastitom suštinskom prirodom. Drugim riječima, čovjek čija je iskonska priroda usklađena s Bitkom, izgubiće ravnotežu, doživjeće patnju, pa čak će se i razboliti pokušavajući da prihvati ona svojstva koja u njemu ne postoje. U tom smislu, jedno pažljivo posmatranje fizičkog stanja – pa čak i fizičke životne okoline – može služiti kao jedan pokazatelj da li - ili ne - cjelokupno biće uspostavlja svoju harmoniju.

Tako i različiti putevi mogu prouzrokovati i različite posljedice za razne individue, u skladu s njihovom unutrašnjom praiskonskom prirodom. Oni čija je suštinska priroda u skladu sa Bitkom, slijede put razvoja sposobnosti VIĐENJA a svojim izborom usklađivanja sa beskonačnim potencijalom kreacije, oni tako postaju sprovodnici Bivstvovanja ili Bitka jer se i Bog onda odlučuje da se manifestuje kroz njih. Oni tada ne samo da ne vide da je svako ograničavanje samo jedna iluzija, oni svjesno i DEJSTVUJU u skladu s tim – oni koriste to znanje kako bi proizvodili energiju i svjetlost.

One individue čija suštinska priroda naginje ka Ne-Bitku, slijede put ograničavanja Beskonačnog Bitka, pretpostavljajući da oni, u svom stanju ignorantnosti i subjektivnosti, znaju bolje od Boga kako kreacija treba da se uredi ili popravi. Oni se mole za promjene, oni obavljaju rituale, neprestano ponavljaju kojekakve mantre ili beskonačne vizualizacije “magičnih oblika” koji navodno mogu da “promijene” realnost. Oni bombarduju druge sa “Ljubavlju i Svjetlošću,” (naravno, njihovom subjektivnom verzijom istog) i tako pokušavaju da promijene svijet “tamo napolju” projicirajući njihovo subjektivno viđenje realnosti na beskonačnu mudrost Kreacije. Takvo “upravljanje energijom svijesti” čak uključuje i pretpostavku da je samo znanje o tome da su sve podjele jedna iluzija, dovoljno za ostvarenje cilja “Ascenzije,” a to je i najpodmuklija laž koja se tu plasira.

Svaki od ovih pristupa veže jednu petlju u srcu vijernika i utvrđuje ga na putu čiji krajnji cilj predstavlja sam predmet njegovih vjerovanja. Sva vjerovanja su jednaka u tom smislu da je Bog – ove ili one vrste, njihov krajnji predmet. Međutim, svako od tih vjerovanja se razlikuje u tome što vodi do jednog drugačijeg imena Božjeg, ili Misaonog Centra. Čak je i materijalistički skepticizam jedno “vjerovanje” koje vodi do “materijalizacije” svijesti koja slijedi to vjerovanje. Ono što je mnogo teže za razlikovati, to su tzv. izmješani “spiritualni” putevi koji izvrću i iskrivljuju ovaj koncept Bitka, kako bi naveli tragaoca na put ka Ne-bitku.

Vraćajući se nazad na pojam ljudskog bića kao jedne jedinke za transdukciju sa svojim “kapacitetom leće”, kako se čini, sam proces Ascenzije počinje sa izborom podešavanja leće. Ukoliko se individua odluči da podesi svoje sočivo tako da vidi jedno cjelokupno polje Misaonih Centara koji utiču na kreaciju, on onda može da izabire one koji poboljšavaju i oživljavaju Kreaciju i Bitak – Misaone Centre Probuđene Svijesti – tada se osniva i jedan kruzni tok povratne sprege koji izabire tu vrstu vjerovatne budućnosti.

Ljudsko biće može uz pomoć jednog velikog napora proširivati svoje “polje osmatranja” ka sve većoj i većoj objektivnosti. Zajedno sa jednim širim i dubljim poljem posmatranja, u fokusu se pojavljuje i svjesnost o onim stvarima koje potiču iz tih Misaonih Centara. Kada su ovi misaoni centri nađu dobro izoštreni u fokusu čovjekovog vidnog polja, onda ta individua ima veću sposobnost razlikovanja da li određeni uticaji potiču iz Misaonih Centara bitka, ili iz Misaonih Centara ne-bitka. U toj fazi, ta individua će takođe biti u stanju da dalje “oblikuje” svoje emocije i upravlja svojim postupcima, tako da ona postaje jedna djelotvorna jedinka za transdukciju kosmičkih energija Bitka u ovu realnost. To podrazumijeva korištenje znanja, koje proizvodi energiju, koja proizvodi svjetlost.

Kako se taj proces nastavlja, i kako se taj kruzni tok povratne sprege aktivira između Kosmičkog posmatrača i odredenog stvorenja – organske jedinke, organ transdukcije tog stvorenja počinje da ojačava, da tako kažemo – a izmjena između njega i Kosmičkog Posmatrača se ubrzava i intezivira. Organ za transdukciju tada počinje da djeluje kao jedan svjetionik koji navodi na sebe energije viših nivoa iz onog odabranog Misaonog centra – tj. onog “posmatrača iz budućnosti – ili onog “oka” koje je tvorac/stvoritelj.

U razvoju jednog takvog kruznog toka povratne sprege, ljudsko biće kao sprovodnik kreacije, kao jedno njeno tijelo – postaje jedan aktivan učesnik u stvaranju svoje vlastite BUDUĆNOSTI samim aktom odabira one posmatračke platforme i podrucja kojeg on prihvata “istinskim” – objektivno ili subjektivno. Nadalje, pošto je energija takvog jednog bića promijenjena i pojačana uz pomoć “struje kosmičke energije” koja protiče kroz njega, kako on percipira sve više i više stvaralačkih uticaja Beskonačnog potencijala, i izabire one s kojima želi da se uskladi, on postaje kolinearan i sa onim drugim izražajima Bitka – drugim organskim jedinkama, koje mogu po svojoj građi biti prilično drugačije ali koje su istovijetno svjesne Beskonačnog Potencijala – i tako u stanju da sarađuje s njima, na jedan takav način, koji nadalje proširuje i razmjenjuje tu energiju transduciranja.

To može onda da dovede do jednog eksponencijalnog pojačanja transduciranja energija Bitka koje, nadalje, mogu potpuno da promijene fizičku prirodu te organske jedinke. Isto kao što se i cijev koja se koristi za protok vode neprestano vlaži iznutra od strane vode, isto se dešava i sa ljudskim bićem koje počinje sa procesom usklađivanja sa Bitkom. Njega tako počinju da natapaju one više energije koje se manifestuju kroz njega. Taj proces vodi do prožimanja organske prirode tijela, što dalje vodi ka jednoj transformaciji tako što “budi” onu “uspavanu materiju u toj organskoj jedinki, te ju nadalje pretvara u jednog potpunog i ravnopravnog učesnika u Bitku, umjesto nekog tereta kojeg duša mora da nosi i stalno se nateže se s njim. Energija tog organskog vozila onda postaje dostupna na način predstavljen u onoj čuvenoj Ajnštajnovoj formuli, što nam možda može dati neke indikacije o potencijalima jednog takvog bića.

Vrh

Naslov: ILUZIJA ZVANA ZNANJE
PostPostano: pet okt 06, 2006 11:56 am 
Član foruma

O svom viđenju "znanja" sam dosta napisao na ovom topiću ali nekako sam ponovo dobio želju da sve napisano ispričam na drugi način.

Moje je mišljenje da iz ZNANJA proizlazi AUTOSUGESTIJA koja pak rađa STRAH a taj strah udaljava čovjeka od njegove Božanske prirode.
Da pojasnim malo.....

Nedavno sam gledao dokumentarac o nekom zaostalom afričkom plemenu
u kojemu se seoskog vrača (koji predstavlja znanje) strahovito boje.
Naime,u tom plemenu svi su ubjeđeni da ako pojedu večeru koja je namjenjena njihovom vraču (koji ujedno proklinje i liječi),smjesta će umrijeti.
U tom je selu živjela i žena koju je muž varao sa njezinom sestrom i ona je
to znala.Kako bi mu se osvetila,rekla je tom svom istom mužu tek ujutro
da mu je servirala večeru koja je bila namjenjena njihovom vraču.
Naravno,ona je lagala ali njezin muž to nije znao,tako da je on pao u depresiju mišlju da ga je vrač prokleo i autosugestijom se ubio do večeri.
Moglo bi se reći da ga je SPOZNAJA ubila.
O spoznaji,raju i voćnjaku pišu i stari spisi u kojima Bog govori čovjeku:
- "ONOGA DANA KADA POČNETE JESTI SA DRVETA SPOZNAJE ZACJELO ČETE
UMRIJETI."-
Nije li naše znanje ujedno i naša smrt?

Ima još jedan primjer iz modernog svijeta znanosti.
U jednoj sobi ležalo je deset pacjenata sa raznoraznim bolovima po različitim djelovima tijela.
Doktori su petorici dali tablete morfija dok su drugima dali samo kopiju tih
istih tableta.Začudo,ali svi su ubrzo zaspali kao bebe.
Trebaju li nam uopče teblete koje se proizvode znanjem?
Ne nastaju li tom istom autosugestijom naši strahovi i neobična događanja?

Netko će reći da je medicina-znanje i da ona spašava živote i liječi.
Moje je osobno mišljenje da BOLEST također ne postoji nego je ona produkt
našeg straha,spoznaje,brige za sutra i autosugestije a što je najgore u svemu tome....ona se prenosi na naše potomke.
Isus je učio ljude da se ne brinu za sutra jer današnji dan donosi dovoljno
problema sam za sebe,da pogledamo ptice nebeske koje ne siju i ne žanju
a svejedno se naš Otac Nebeski brine o njima (bretorijanci),da je ISTINA
skrivena premudrima i učenima (bitno je očima nevidljivo),da Njegovo Kraljevstvo nije sa ovoga svijeta.....itd.
Kako to da neki ljudi na ovom forumu znaju "šta jedu Kaseopejci" a ne znaju razlikovati dobro i zlo ili pak misle da je sve to Bog?

Što više čitate o crnim ženama, spodobama,portalima,duhovima, reptilima...to će vaša svijest stvarati više strahova i iluzija u vašem životu
tako da ćete se uskoro izgubiti u svim tim novim i nametnutim programima.Naravno,to ne znači da sve to ne postoji već želim naglasiti
da je sve to dio ovoga svijeta i da ništa od toga nečete ponijeti sa sobom
kada napustite ovu materiju...naravno,osim ljubavi.
Za običnu Ljubav vam ne treba znanje i ona je dio vas od samoga početka
našeg boravka na Zemlji a ujedno služi i kao "most" našoj Duši do Boga.
Zato sam i napisao da je naša NEVINOST jedina odbrana od svih tih novih
spoznaja što odvlače Dušu u bezdan beskonačnih pitanja i odgovora.
Ljubav i nevinost su usko povezani i dio su Boga a znanje i spoznaja dio
su ovoga Luciferovog materijalnog svijeta i znače USPJEH.
Uspjeh se pak veže na onoga najboljeg,najuspješnijeg,najsposobnijeg.....
tako da oni koji to nisu,nažalost,ali manje su vrijedni.
Isus je govorio da onaj tko želi biti PRVI mora biti zadnji.

Na vama je samo da se odlučite u kojem svijetu želite biti PRVI?

-Kako sijete tako ćete i žeti.-

Možda je Fopermuc ipak najasnije rekao riječima:
Prije "leta" odbacite Znanje jer je i ono ipak samo.................teret.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 1:02 pm 
Član foruma

Strah je ono zivotinjsko u nama.

Neznanje radja strah. Neznanje o sebi i neznanje o svijetu oko sebe.
Strah je onda majka svih negativnih emocija jer radja zavist, ljubomoru, nesigurnost, pohlepu i tako dalje- ama bas svaku negativnu emociju koju smo sposobni dozivjeti.

Za obicnu ljubav svakako nije potrebno znanje. Ali ta obicna ljubav o kojoj govoris Euzebije nema nikakve veze sa ljubavlju koja nas povezuje sa kreatorom.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 1:05 pm 
Član foruma

I jos narednih 10 para za ovaj topic:

Ono sto ti propagiras euzebije na kraju nije nisat drugo do New Age filozofija koja se ne razlikuje puno od svih prethodnih religijskih dogmi , dakle samo je jos jedan program koji drzi ovcice spokojnim u toru.

Naravno ovo je moje zapazanje, i ne tvrdim da je to univerzalna istina.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 1:17 pm 
Član foruma

NEMA važne i nevažne uloge u Stvaranju i u cjelokupnom (dosad) stvorenom Univerzumu. Postoji samo RAZLIČITOST ULOGA i tu se slažem sa Fingolfinom. Sa subjektivne tačke gledišta kako je i on rekao, svakom je njegov put najvažniji i najveći...i po njegovom(njenom)mišljenju najispravniji.
Zašto ne postoji "manje važna" uloga? Zato što smo svi djelići Tvorca i Tvorac ni o jednom svom dijelu ne misli kao o manje važnom - Tvorac je savršen u svakom svom djeliću, a svaki od njih dobija jedan dio uloge koja tvori onda veliki mozaik onog što se ovdje zove igra.
Pojmovi: lekcija i igra - u biti znače da smo u većini konačno dosegli onu tačku u našem razvoju svjesnosti kada smo otkačili stari način poimanja svijeta i života (sistem: karma, pazi šta radiš stići će te posljedica odnosno lekcija i počeli sve to zvati pravim imenom - igra. Tačnije, pročitala sam više puta da se to zove "igra na ploči" u kojoj smo svi igrači i samo si dodjeljujemo različite uloge od života do života (naravno, u dogovoru sa Tvorcem).

Viteže, dobre pasuse si izdvojio posebno mi se dopada ona priča o bitku i ne-bitku...inače, moja omiljena tema: šta je onkraj Boga, ima li drugog Boga, osim ovog koji se svugdje rasprostire i beskrajan je; tko je stvorio Boga?
I također, omiljena tema: stvoreni (manifestirani) svemir i kosmička matrica (nemanifestirani dio) koja postoji (ili ne postoji) samo kao mogućnost stvaranja...i napose kako objasniti našem 3D umu definiciju da, kad je Bog odlučio da počne stvarati, prostro je svoju misao(zvuk)
KA prostoru, jer ako nema prostora tamo gdje obitava Bog - u čemu on onda obitava? I napose šta je to što zovemo Bogom?
Znam da nije tema ovog topica ali su mi prethodni postovi inicirali upravo postavljena pitanja po tko zna koji put...ako neko također razmišlja o ovom, voljela bih čuti vaše mišljenje.

Pozdrav.
A.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 1:21 pm 
Član foruma

Vitez od Nevera je napisao/la:
I jos narednih 10 para za ovaj topic:

Ono sto ti propagiras euzebije na kraju nije nisat drugo do New Age filozofija koja se ne razlikuje puno od svih prethodnih religijskih dogmi , dakle samo je jos jedan program koji drzi ovcice spokojnim u toru.

Naravno ovo je moje zapazanje, i ne tvrdim da je to univerzalna istina.

Tačno tako. I samo bih još dodao: očigledno je da neki ljudi nisu još shvatili da je ovo prije svega METAFIZIČKI forum a ne religijski. Lično nemam ništa protiv da ovdje dolaze i tkz. ljudi od vjere i da u "granicama tolerancije" učestvuju u diskusijama o svim temama o kojima mi ovdje pričamo, te da iznose "svoj pogled na svijet" naravno sa aspekta vjerske dogme kojoj su priklonjeni, ali nikom neće biti tolerisano vjersko misionarstvo na ovim stranicama, u to možete biti sigurni. :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 3:38 pm 
Član foruma

Citat:
da je ovo prije svega METAFIZIČKI forum a ne religijski

a Religija...........nije Metafizika??????

Citat:
ali nikom neće biti tolerisano vjersko misionarstvo na ovim stranicama, u to možete biti sigurni. Wink

u ovo smo se vec uvjerili:

"Lakse je ubiti nego ubijediti"

~~~

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 4:12 pm 
Administrator

Zbog različitosti viđenja određenih stvari - nastaju nesporazumi.

Znanje je moć. Kako ćemo ga koristiti - to ovisi o nama. Možemo ga koristiti za pomoć i napredak nas/drugih, a možemo ga koristiti i kao strah nas/drugih. To ovisi o nama samima. Ali, bolje je imati znanje, pa birati, nego neznanje - onda i nemaš baš puno odabira.

Još je bitno da imamo pravo znanje, a ne krivo znanje ( neistine, laži, obmane ) jer te onda takvo znanje dovede na teži put ili ti donese strah ( kao što je Euzebije opisao kod iznošenja primjera o autosugestiji ( strah+krivo znanje kao večera koja je namjenjena vraču ubija... ). Inače autosugestija može biti i pozitivna. Da ipak malo pozitivnije gledamo na to... ima primjera kad si nešto zabrijemo u glavi da možemo, pa zbog snage volje i uma to i ostvarimo - onda je ta autosugestija pozitivna.

Nadalje,
Citat:
Trebaju li nam uopče teblete koje se proizvode znanjem?
Ne nastaju li tom istom autosugestijom naši strahovi i neobična događanja?

Trebaju nam ili ne - to ovisi o našoj percepciji ( autosugestiji ? ), ali SVE je proizvedeno nekim znanjem! Kakvo god ono bilo!!! A sa više znanja mnogim ljudima se smanjuju strahovi, a ne povećavaju. To je samo potvrdno kod nestabilnih, destruktivnih i nepotpuno izgrađenih ličnosti. Normalnom čovjeku znanje donosi veću "sigurnost", smirenost itd., a time i daje mu više mogućnosti i stupanj odabira.

Citat:
Moje je osobno mišljenje da BOLEST također ne postoji nego je ona produkt našeg straha,spoznaje,brige za sutra i autosugestije a što je najgore u svemu tome....ona se prenosi na naše potomke.

Da. Blizu. Zato nije rješenje neznanje, već pravo znanje i dizanje svijesti i frekvencije. Bolje postati nesiguran ratnik, nego sigurna ovca.

Citat:
Kako to da neki ljudi na ovom forumu znaju "šta jedu Kaseopejci" a ne znaju razlikovati dobro i zlo ili pak misle da je sve to Bog?

Pizdarija je što ljudi misle da su odvojeni od Boga, tj. on je ništa drugo, nego unija svega i svačega. Ukupna kreacija.

Što je dobro, a što zlo - pa to jedino ovisi o onome tko promatra. Već smo 1000 puta došli do toga. Hitler je stvarno mislio da pomaže Njemcima, bio je jako uvjeren u to. A znamo što je sve radio zbog toga. On je mislio da je dobro činiti zlo... ako me razumiješ. I mi mislimo da je činio zlo, jer nismo bili na njegovom mjestu ili njegovi oficiri. Ajde, da malo pojednostavnim: mačka misli da je DOBRO pojesti miša ili pticu, a miš ili ptica misli da je ZLO ako ga ( ili ju ) pojede mačka. Stvar percepcije.
Citat:
Za običnu Ljubav vam ne treba znanje

Pa ljubav i jest znanje. Željeti ne znači voljeti. U biti... skoro je pa i suprotno, haha!
Širenje znanja je čin ljubavi i donošenje svijetla.

Citat:
Ljubav i nevinost su usko povezani i dio su Boga a znanje i spoznaja dio su ovoga Luciferovog materijalnog svijeta i znače USPJEH

Ljubav i nevinost su isto što i znanje i spoznaja. A ovaj materijalan svijet, koji ti zoveš Luciferovim, cijeni uspjeh.

Ali - uspjeh je jako relativan pojam!!! Koja su mjerila? Što je uspjeh na jednoj strani - na drugoj je neuspjeh!

Citat:
Na vama je samo da se odlučite u kojem svijetu želite biti PRVI?

Zašto bi oupće ŽELIO biti prvi ili želio bilo što??? Željeti je željno razmišljanje i vodi jakom OPS polaritetu entiteta. Naravno, izbor je naš.

Citat:
Prije "leta" odbacite Znanje jer je i ono ipak samo.................teret.

Za neke... a za druge je KORISTAN TERET, koji će nam kasnije pomoći kod slijetanja... ili kod bilo kojih narednih radnji... ne treba biti glup, već mudar.

Pazi na te "zamke" koje su na svakom koraku... i jedva čekaju da nas uvuku u još dublji OPS. Bilo kao hranu ili kao buduće OPS vladare mraka.

Citat:
Neznanje radja strah. Neznanje o sebi i neznanje o svijetu oko sebe.

Eto. "Prosto ko pasulj". Jednostavno.

Citat:
a Religija...........nije Metafizika??????

Nije. Jer bi se onda katolička ( i druge crkve ) zvale metafizičke, a ne religijske ustanove. Pogledajte si temu o Definicijama pojmova, pa da ne bude više zabuna. Hvala svima.

Citat:
"Lakse je ubiti nego ubijediti"

Nema potrebe za ubijenjem ikoga, niti za njegovim ubjeđivanjem. Zašto bi to htjeli kad to uopće nije potrebno?!?

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 4:17 pm 
Član foruma

o tome bi se jos dalo filozofirati

5 results for: metaphysics

met‧a‧phys‧ics  /ˌmɛtəˈfɪzɪks/ Pronunciation Key - Show Spelled Pronunciation[met-uh-fiz-iks] Pronunciation Key - Show IPA Pronunciation
–noun (used with a singular verb)
1. the branch of philosophy that treats of first principles, includes ontology and cosmology, and is intimately connected with epistemology.
2. philosophy, esp. in its more abstruse branches.
3. the underlying theoretical principles of a subject or field of inquiry.
4. (initial capital letter, italics) a treatise (4th century b.c.) by Aristotle, dealing with first principles, the relation of universals to particulars, and the teleological doctrine of causation.

e‧pis‧te‧mol‧o‧gy  /ɪˌpɪstəˈmɒlədʒi/ Pronunciation Key - Show Spelled Pronunciation[i-pis-tuh-mol-uh-jee] Pronunciation Key - Show IPA Pronunciation
–noun
a branch of philosophy that investigates the origin, nature, methods, and limits of human knowledge.

dakle diamond ako pogledas ove definicije slozit ces se da religija koju neki svrstavaju (pogresno) u filozofiju sa metafizikom nema bas puno veze

ali to je nebitno, ovdje mozemo bez ikakvih problema raspravljati i o religiji, ako je to neciji pogled na svijet medjutim ono sto je kolega fing pokusao reci jeste da uporno ponavljanje religijskih dogmi kao univerzalne istine ne doprinosi nicemu nego sirenju buke a generalna zelja urednika ovog foruma je da se nivo buke svede na najmanju mogucu mjeru
kuis :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 4:41 pm 
Član foruma

Jel to neko ima nešto protiv mog potpisa?
Pa i to je bio nečiji pogled na svijet. :wink: :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 4:52 pm 
Administrator

Ja ne. Potpis je istinit, ali htio sam samo zapitati ima li smisla ubijati ili nekoga ubjeđivati u nešto...

Mislim... ko da kažem: lakše je odsjeći drvo motornom pilom nego sjekirom...

Istina... ali, zašto bi to uopće radili?!?

Ovo je samo moj pogleda na svijet... hehe! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 06, 2006 5:21 pm 
Član foruma

Metaphysics (Greek words meta = after/beyond and physics = nature) is a branch of philosophy, and related to the natural sciences, like physics, psychology and the biology of the brain;

and also to mysticism, religion, and other spiritual subjects. It is notoriously difficult to define, but for purposes of briefly introducing it, it can be identified as the study of any of the most fundamental concepts and beliefs about the basic nature of reality, on which many other concepts and beliefs rest&m
en.wikipedia.org/wiki/Metaphysic

~~~

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 651 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 33  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 3 gostiju.