Sorry, Sophe!
Ansi u skladu sa naslovom teme izlaže i opisuje SVOJ pogled na svijet, ali nikoga, pa ni tebe, ne sili, niti može prisiliti, da prihvati takav način posmatranja... Ti uvijek gledaš i osjećaš sama...
Bogatstvo Svijeta i jeste u tome što svako biće ima sopstveni pogled i „unutrašnji“ glas...
Ali, slažemo se da je intonacija posta bila ... nametljiva ... jer, ... nije rečeno da je to lični pogled autora posta... (mada, s obzirom na to kako glasi naziv teme, pisac je smatrao da se personalnost izloženog stava podrazumijeva).
I zato molimo da se sve protekle i buduće opaske i konstatacije autora ovog posta shvate u kontekstu naslova topika ... kao osobni pogled na ono o čemu se piše.
.........
LJUBAV
A s obzirom da je naslov topika vrlo domišljato sročen, i da se u okviru ove teme može govoriti o svemu onom što podrazumijevamo pod pojmom Svijet, pa čak i o onom što nije uključeno u taj pojam (kako bismo ga što bolje objasnili), možemo, dakle, govoriti i o ljubavi kao jednom od najznačajnijih djelića (i ovo je lični pogled!) tog mozaika što ga zovemo Svijet.
Kada je već riječ o ljubavi, osjećamo obavezu da našoj dragoj Veseloj vještici odgovorimo ovo:
Slažemo se da je ljubav, između ostalog i odnos, ali to opet podrazumijeva bar dvoje: SUBJEKAT, koji ljubav doživljava (kao stanje svijesti) i „OBJEKAT“, prema kojem je ljubav usmjerena.
Ono što smo podrazumijevali pod „Za tu igru (što najviše radosti i boli donosi), poterebno je DVOJE...“
nije implicite podrazumijevalo dva SUBJEKTA, niti je impliciralo uvjetovanost ljubavi.
.............
Ett,
Naslov i tema topika je VLASTITI pogled... Zato nam se čini da bi citiranje tuđih gledišta bilo on topik samo kada odražava i tvoj pogled.
.................
„DVIJE“ VRSTE POGLEDA NA SVIJET
A, evo sada da se ponovo vratimo glavnoj temi, tj. (ličnom) pogledu na Svijet.
I odmah da kažemo da u suštini postoji samo JEDNA vrsta pogleda na Svijet... a to je SUBJEKTIVNI.
Naravno mi često govorimo i o tkz. OBJEKTIVNOM pogledu na Svijet, ali takav pogled zbilja ne postoji.
A zašto?
Pa, zato što se Svijet uvijek i svagda može posmatrati samo vlastitim instrumentima posmatranja, odnosno vlastitim čulima.
Dakle, svako biće Svijet posmatra kroz prizmu ličnih čulnih naočara.
(Opet da posjetimo, ni ovo nije nametanje pogleda, nego lični stav)
A kada dva ili više takvih čulnih posmatrača međusobno razmijene informacije o rezultatima posmatranja, o sadržaju svojih opažanja mogu da se dogovore i usaglase ga (ukoliko su informacije o „viđenom“, odnosno doživljenom, identične) u ono što podrazumijevamo pod „OBJEKTIVNIM“ pogledom na Svijet, i onda se tako dobijena „slika“ Svijeta svim subjektima posmatranja plasira kao „OBJEKTIVNA“ REALNOST.
Problem je, međutim, u tome što ovu „OBJEKTIVNU“ sliku Svijeta „kvare“ oni subjekti koji trajno, ili samo u određenim situacijama (snovi, halucinacije, hipnoza ...) percipiraju sasvim drugu sliku od one „objektivne“, tj. ... one koju većina ili svi ostali subjekti posmatraju u isto vrijeme i na istom mjestu.
Ali, o tim „kvarovima“ ćemo nešto kasnije...
.........
ŠTA MISLITE KOLIKO IMA POGLEDA NA SVIJET?
Neko će možda reći isto onoliko koliko ima i gledalaca, podrazumijevajući kao gledaoce samo cjelovite biološke organizme.
Ovakovo stajalište je u redu kada su u pitanju jednoćelijski organizmi, poput virusa, na primjer (složićete se da i oni imaju vlastiti pogled na Svijet, u okviru svojih čulnih naočara, naravno).
Međutim, složene biološke jedinke obično se sastoje od mnoštva ćelija ili stanica, od kojih, svako za sebe, predstavlja mini jedinku ili organizmić, ... s obzirom da imaju SVE karakteristike i obilježja pojedinačnog živog bića (samo što uz to još i kolektivno ili zajednički ... gledaju na Svijet)
Dakle, ako bi prihvatili onu pomenutu „objektivnu“ sliku Svijeta, bilo bi u Njemu zaista nebrojeno gledalaca, ... čak i kada bi zanemarili one unutar-organizmične.
Takova slika Svijeta, po našem dubokom ubijeđenju, bila bi isuviše komplikovana za onog Vrhovnog Gledaoca, koji u Sebi objedinjuje SVE ... te poglediće u JEDAN ... vlastiti.
Još ako se takvom „materijalističkom“ gledanju doda i činjenica da se svaka jedinka i svaka ćelija sastoje od gotovo bezbroj sitnijih „čestica“, od kojih se one što ih zovemo svjetlosne ili fotonske ponašaju kao da su žive, ... eh, gdje bi nam onda bio kraj ... s tim pogledima ... (Zamislite koliko samo fotona ima u ovom našem Univerzumu)
Dodajte tome, pride i ove malo još složenije „organizme“ poput planeta i zvijezda, pa ćete dobiti kompletanu sliku .... zbrke ili Haosa u Božijoj Glavi... (ne uključujući pri tome mogućnost da je i ovaj „naš“ Univerzum jedinka ili složeni organizam koji obitava u vlastitom Svijetu i ima sopstveni Univerzum, da svi ti Univerzumi tvore neke Super Univerzume koji grade Super Univerzumske Jedinke, koji su samo djelić nekog još složenijeg organizma, koji je je opet ćelija nekog višeg tijela ..., i tako do u Beskonačno...)
Dakle, takva materijalistička slika Svijeta ne samo da podrazumijeva bezbroj pogleda, nego implicira i haos glede usklađivanja postojanja, funkcionisanja, kretanja, života i rada SVIH tih pojedinačnih jedinki i tijela, .......da bi dragom Bogi očas pregorio hard, da SVE TO ... nadzire i usklađuje u ovu harmoniju koje smo svjedoci u našim očima.
I upravo od te čudne harmonije krenućemo na dalje putovanje u „Moj pogled na Svijet“.
LIČNI POGLED AUTORA POSTA
Kada govorim o vlastitom pogledu na Svijet, da bi zbilja bio ličan, prisiljen sam, evo, koristiti tu najpoznatiju ličnu zamjenicu u prvom licu jednine, kako bi čitalac stekao što vjerniji pogled na ono što ću reći.
Dakle, moj pogled na Svijet, (kao i Vaši, vjerovatno), nije uvijek (bio) isti.
Maglovito se prisjećam svog prvog pogleda iz doba kada sam imao oko dvije godine, iz kojeg nosim svega nekoliko cjelovitih sjećanja, od kojih je jedno izrazito jasno.
Slike Svijeta iz tog perioda nalik su pogledu na koji sve bebe posmatraju Svijet (one ne razlikuju sebe, odnosno svoje tijelo od objekta posmatranja)
Glavna karakteristika takvog načina gledanja jeste odsustvo osjećaja tijela i dvodimenzionalnost slike u očima .... (nema dubine u pogledu).
Iz tog najranijeg perioda sjećam se jedne noći u kojoj sam kroz prozor sa rešetkama u prizemlju barakice u kojoj smo stanovali, posmatrao neke konje koji se tu nađoše u neposrednoj blizini prozora, i koji me svojim frktanjem probudiše u neka doba noći ... Nešto su se propinjali na zadnje noge, kao da su bili uznemireni ... U svakom slučaju prizor koji sam vidio te noći iz nekog razloga fascinirao me je u toliko mjeri, da mi se trajno urezao u sjećanje ... tako da mogu i sad da ga vidim ...
To dvodimenzionalno gledanje na Svijet dugo se zadržalo u mojoj svijest ... sve do nižih razreda osnovne škole.
Ono što je interesantno je činjenica da sam nekako i ljudska i sva ostala bića u tom periodu posmatra isto tako dvodimenzionalno... poput likova na filmskom platnu ... tako da bi se ta slika iz tog najranijeg perioda mogla i u bukvalnom smislu nazvati slikom (zbog tog nedostatka dubine prostora)...
Možete li zamisliti kako sam bio iznenađen i razočaran kada sam na časovima biologije prvi put vidio da ljudsko tijelo nije tako savršeno (kakvim sam ga vidio) ... tj. ... da ima te unutrašnje organe, srce, crijeva, krv i sve ostalo ... što se „kriju“ ispod ... slike)...
Valjda se od tad i slika u očima definitivno promijenila u trodimenzionalnu.
Međutim, nakon nekih doživljaja u kasnijem periodu života (o kojima će biti riječ naknadno), a naročito nakon pojave snova koje nazivam „budnim“..., slika u očima počinje polagano gubiti tu trodimenzionalnost i postajati sve više nalik onoj iz prvih godina života... jer, se, u međuvremenu, onaj tamni okvir koji okružuje pogled, toliko ustabilio da više nemam utisak kretanja, nego mi se čini kao da kretanje posmatram na televiziji u vlastitoj glavi, odnosno očima.
.............
Nastaviće se ...
|