Persifale, evo par razmisljanja o egu i nasem racionalnom delu:
Jedan dobar opis stanja u kome se najcesce ( stalno

) nalazi nas „racionalni“ um:
“Tvoj um će neprekidno lutati, jureći okolo kao pijani bumbar brujeći i iznenadno mijenjajući pravac. Pokušaj ne brinuti. Fenomen majmunske-rastrešenosti je dobro poznat. ... “
“... Negdje u tom procesu, doći ćeš licem u lice sa iznenadnim i šokantnim shvaćanjem da si ti potpuno lud. Tvoj um je vrišteća, nerazgovjetna ludnica na kotačima koja se kreće bez svrhe, potpuno bez kontrole i bez nade. Nema problema. Ti nisi ništa luđi nego što si to bio jučer, ali to jednostavno nisi nikada opažao. Ti isto nisi ništa luđi nego bilo tko drugi oko tebe. Jedina stvarna razlika je da si se suočio sa tom situacijom; dok oni to nisu. Tako se oni još relativno osjećaju ugodno. To ne znači da je njima bolje. Neznanje može biti blaženstvo, ali to ne vodi do oslobođenja.”
Kompletan zipovan tekst pod ovim linkom:
http://www.geocities.com/budizam/texts/gunaratana/
Te opsedajuce, cesto opsesivne misli izranjaju potpuno nepozvane iz predela odmah ispod praga svesti i interesantno je da se nasa paznja ustvari vezuje za njih PRE nego sto su postale svesne. Gotovo istovremeno sa ovim procesom i Pre nego sto su postale svesne javlja se emocionalna reakcija na njih. Emocionalno kacenje. Dok dospeju do nase svesti mi smo vec upleteni u mentalno-emocionalni lanac proizvoljnih asocijacija. Javlja se naizgled nicim izazvana nelagoda, strah, nekad i dobro raspolozenje.
Uopste mi je ova, najcesce krajnje nezdrava, veza izmedju naseg mentalnog i emocionalnog tela veoma interesantna.
===============================================
Kada je rec o egu, hm. Prilicno jereticka izjava da bi ego mozda mogao biti koristan, zar ne?
Ponovo cemo imati problema sa definicijom i time sta podrazumevamo pod ovom recju: neka to za trenutne potrebe razgovora bude nas lazni identitet/nasa licnost/kocijas u onoj kociji.
Elem, imala sam razne teorije zasto je/da li je ova struktura potrebna. Na primer kao kreativni akt duse koja stvara svoj produzetak, formira licnost iznutra i tokom tog kreativnog akta uci o sebi.
Ili kao nesto neophodno da bi se prosle lekcije u ovoj skolici, jer ako zaista, ali zaista shvatimo da je sve iluzija, kako bismo te karmicke lekcije zaista savladali. Mada danas vise nema vremena za karmu.
Trenutno mi se cini (sto ne iskljucuje ovo gore) da je ta mentalna konstrukcija, koja bi eventualno mogla biti korisna, izmanipulisana na nacin da potisne i uspava nas pravi identitet. Ovako otprilike: nabavili smo zanimljive softverske programe: neki nam omogucavaju da daunloudujemo podatke, neki da se lakse krecemo po ovom virtuelnom prostoru, neki da radimo sa slikama, neki da nesto proracunamo, neki su prosto zabavni ... Korisni programi, sta da radite samo sa hardom. Medjutim, programi su poludeli i umislili, svaki za sebe, da su sve sto postoji. Cak i ne primecuju kada jedan zameni drugi.
Izmanipulisani su na nacin da je oko njih postavljena neka vrsta elektromagnetnog polja, koje magnetise i privlaci manje energetske celine, pa ovi konstrukti pocinju da se sire kao kakvi tumori, crpeci ogromne kolicine energije.
A kada ih eventualno demagnetisemo i „pripitomimo“, suocavamo se sa glavnim, hardverskim problemom, koji (mislim hard) takodje gaji sklonost da poveruje u svoju potpunu autonomiju. Ili u tom smislu lako moze biti izmanipulisan.
Eto, tako. Radna verzija, naravno.