Sada je: sub jul 12, 2025 5:28 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: sri jun 21, 2006 12:51 pm 
Početnik

Citat:
Ja koristim obe polovine za razliku od nekih.

to si dokazao, nema šta =D>

možda jednom i shvatiš da ne možeš sve da mjeriš tom ograničenom mrvicom koju nazivaš svojim mozgom...

uzmi nešto pročitaj ako te služi taj mozak, pa onda komentariši-da ne ispadaš smiješan, pošto vidim da ti je stalo da se prikažeš kao oštrouman...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 21, 2006 3:20 pm 
Član foruma

Citat:
uzmi nešto pročitaj ako te služi taj mozak, pa onda komentariši-da ne ispadaš smiješan, pošto vidim da ti je stalo da se prikažeš kao oštrouman...

Pa daj neki link.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 21, 2006 5:24 pm 
Početnik

Meher Baba

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 21, 2006 5:32 pm 
Početnik

Istina je u vama

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 21, 2006 7:05 pm 
Član foruma

Jel moze neko da mi objasni zasto svi glavni manipulatori koriste za svoje sajtove ove dve boje: zuckastu i plavu? Uporedite ova dva sajta:

http://www.meherbaba.co.uk/

http://superzona.hatona.org/

Mozda podsvesno deluju na ljude na neki nacin.

Citat:

Ovo ti je odlican sajt za pocetak.
Ali posto si ti otisla u jednu krajnost savetujem ti da odes i u drugu i da posetis ovaj forum: Superzona
I upitaj ih sta oni misle o Meher Babi. Znaju i oni puno toga.

Evo nesto sto mi se ne svidja:
Citat:
Do not worry about your weaknesses. Eventually they will go; even if they linger, love will one day consume them.

Ne kazem da ljubav nije neophodna ali je ovako kako je on opisuje ona prepreka napredovanju kroz savladavanje nasih slabosti.
Citat:
Don't worry. Baba loves you, that is what really matters.

A ovde kaze:
Citat:
Do not shrink from your responsibilities.

Malo je kontradiktoran.
Citat:
When you feel happy think, 'Baba wants me to be
happy.' When you suffer think, 'Baba wants me to
suffer.'

Ovo je mnogo ali MNOGO lose. Totalni brainwash.
Citat:
Be resigned to every situation and think, honestly and
sincerely, 'Baba has placed me in this situation.'

Jel ovim porucuje da nas on kontrolise?
Citat:
I say with My Divine Authority

Opet pominje svoj bozanski autoritet. Ja sam za networking a ne za hijerarhijske autoritete.
Citat:
My wish for My lovers

Smatram da je obozavanje takodje negativno.
Citat:
Unless you start remembering Me from
now on, it will be difficult to remember Me when your
end approaches.Even if you take My name only once
every day you will not forget to remember Me in your
dying moments.

U sektama je standardna stvar da su clanovi sekte stalno okupirani likom vodje. A ovde vidimo da on trazi od svojih sledbenika da ga spominju bar jednom dnevno.
I u religijama su takodje zastupljene stalne molitve. U kojoj su one cesce i brojnije ta je religija fanaticnija.
Citat:
There is one real birth and one real death. You are born once and you die only once.

Ja verujem u reinkarnacije.
Citat:
What is real death? It is consciousness getting free from all limitations. It is liberation.

Therefore I say, die for God and you will live as God

Od ovoga bi mogla da se napravi dobra samoubilacka sekta. :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 21, 2006 7:59 pm 
Administrator

Citat:
Smatram da je obozavanje takodje negativno.

S ovim se Reptili nebi baš složili.

:mrgreen:

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 22, 2006 12:32 am 
Početnik

Kao prvo svaka dublja diskusija podrazumjeva dobro poznavanje materije. Te sajtove ja zaobilazim zato što imam originalnu literaturu, i čisto sam ti ostavila da se informišeš, ali ne, ti moraš da vadiš iz pravog konteksta značenja i daješ neka svoja proizvoljna objašnjenja...ustvari nisu ni objašnjenja već mlaćenja...
Meni kažeš da sam otišla u krajnost?! Ti u svemu vidiš neke zavjere, manipulaciju, ima toga dosta, ne kažem, ali razmisli malo, nemoj sve da gledaš sa jedne strane. Nikad ne bih bila u stanju da komentarišem nečije djelo na osnovu par rečenica izvađenih ih konteksta- to svjedoči koliko si temeljan u svojim analizama.
Stalno se držiš ‚‚aristotelovske logike" i zapadnjačkog pogleda na svijet koji ima milion rupa, i upinje se da omalovaži Istok, ali mu ne ide, jer vidi samo površinu, ono opipljivo i dostupno čulima...zbog sličnih razmišljanja i Jung je u oblasti psihologije takođe omalovažavan...

Pročitala sam da spominješ neke boje na sajtu, kao manipulatori biraju boje da bi podsvjesno uticali na ljude...
Meher Baba je davno umro i apsurdno je povezivati njega, njegova nastojanja sa bojama na sajtu -koji je jedan od mnogih posvećenih njemu-i uz to prilagođen svom komercijalnom karakteru koji je neizbježan...Poznato je da su Meher Babina djela vrhunac spiritualne literature novog doba. Taj čovjek je čitav život proveo u postu, 44 godine nije progovorio ni jednu jedinu riječ, litertura koja je nam dostupna pisana je od strane njegovih učenika, a on se služio tablicom sa slovima da im(nam) to prenese, i ti se usuđuješ da tek tako kačiš neke smiješne etikete( koje si pokupio po sajtovima sa strip-pričama) njemu i njegovom učenju...Moj pametnjakoviću to ne ide tako...
Odakle ti pravo da povezuješ Meher Babu sa sektama? To je čovjek koji je bio protiv stvaranja bilo kakvih vrsta organizacija, nikad nije tražio materijalnu ili neku drugu korist u svojim sljedbenicima. Nije propagirao ni Budizan, ni Hinduizam, ni Islam, ni Hrišćanstvo- pokušao je samo da objasni nit istine koja ih sve istovremeno povezuje i prevazilazi.

Suludo je više da ja izigravam Meher Babinog advokata, a ti tužioca, i da se nadgovornjavmo.Neke stvari su prosto takve da ih ne treba dirati, ni braniti, ni napadati...
Ako želiš da kritikuješ i ispituješ u bilo kakvom kontekstu pročitaj fino originalno djelo i njegovu biografiju u okviru istog.
Samo, i nije to za tebe, bilduj ti svoj ego i dalje, i natapaj mozak ‚‚logičnim" zaključcima...

‚...e još ovo...ti stalno forsiraš neko ‚‚slobodno" mišljenje, nezavisno, nesputano, mišljenje koje odoljeva svim mrežama manipulacije, koje je zasnovano na zdravom i logičnom razumu, a u stvari si ti rob tog svog razmišljanja i rob te iste logike koja ti je nakačila i te kakve lance, koliko god to tebi zvučalo apsurdno...
mada i ja sam se sama dokazala raspravljajući se uopšte o ovome-potpuno izgubljeno vrijeme-i jedan korak unazad

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 22, 2006 2:16 am 
Član foruma

Citat:
To je čovjek koji je bio protiv stvaranja bilo kakvih vrsta organizacija, nikad nije tražio materijalnu ili neku drugu korist u svojim sljedbenicima.

Onda si mi dala potpuno pogresan link. Bolje bi bilo da si mi dala ovaj:
http://www.amazon.com/gp/product/091582 ... e&n=283155

Nakon sto sam procitao Review mogu reci da se sa mnogim stvarima slazem, verovala ti meni ili ne. Ali se ne slazem sa ovim:
Citat:
Here begins the third phase: involution, the process by which the soul returns to the full awareness of the Divine Force, which created him.

Zato sto mislim da bi ta njegova involucija bila zapravo vestacki prekid nase evolucije. Sto bi pogotovo odgovaralo nekim potencijalnim zlim bicima kojima bi razvoj nase svesti bio najveci problem.
Zasto mislis da smo mi kraj moguce evolucije svesti?
Nekada smo mislili da smo centar univerzuma pa smo posle otkrili da se nalazimo samo na trecoj planeti od jedne od mnogo zvezda.
Ako smo toliko savrseni zasto smo onda odabrali da zivimo na periferiji univerzuma?

A ovo mi zvuci sektaski/religiozno:
Citat:
Meher Baba differentiates these Perfect Masters, who are always on earth, from the Avatar, who is the "that highest status of God, where God directly becomes man and lives on earth as God-man." He further comments that the "Avatar is always One and the same, the eternal, indivisible, infinite One who manifests Himself in the form of man as the Avatar, as the Messiah, as the Prophet, as the Buddha, as the Ancient Onethe Highest of the High."

Cak su i Kasiopejci rekli:
Citat:
Don't deify us.

I ja sigurno ne bih voleo da bilo ko bilo koga/sta prihvata kao neko bozanstvo.
Neko je trenutno na visem a neko na nizem nivou razvoja svesti, ali licno mislim da je ovaj svet u sustini hologram i da svi imamo jednaki potencijal u tom razvoju.

I bas me zanima kako ces ovo da objasnis Andjeli:
Citat:
But, when the age is of the Avataric period at the end of every cycle, the Avatar (Ancient One, the Highest of the High), the Independent Reality (Infinite Consciousness of the Beyond state of God), is made to manifest in Illusion directly on earth through a male human being. This manifestation of Infinite Consciousness of the Beyond state of God, through a male human-form on earth, is commonly called "the direct descent of God on earth" in human form. This descent of God on earth is generally known as the "Avatar."

Jer ona veruje u nesto drugo:
Citat:
Kratko rečeno, Boginja se u punom sjaju vraća na planetu, kako bi uravnotežila muški i ženski princip u svakom od nas pojedinačno. Dakle, tek kad se "ucjelimo" sami u sebi, znači dovedemo u harmoničan (ili ako hoćeš) ravnopravan položaj muške i ženske osobine u sebi i ta dva principa u cjelini, onda ćemo moći da očekujemo da i svijet u cjelini konačno postigne toliko dugo čekanu harmoniju.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 22, 2006 2:52 am 
Član foruma

Esperio Max je napisao/la:

I bas me zanima kako ces ovo da objasnis Andjeli:
Citat:
But, when the age is of the Avataric period at the end of every cycle, the Avatar (Ancient One, the Highest of the High), the Independent Reality (Infinite Consciousness of the Beyond state of God), is made to manifest in Illusion directly on earth through a male human being. This manifestation of Infinite Consciousness of the Beyond state of God, through a male human-form on earth, is commonly called "the direct descent of God on earth" in human form. This descent of God on earth is generally known as the "Avatar."

Jer ona veruje u nesto drugo:
Citat:
Kratko rečeno, Boginja se u punom sjaju vraća na planetu, kako bi uravnotežila muški i ženski princip u svakom od nas pojedinačno. Dakle, tek kad se "ucjelimo" sami u sebi, znači dovedemo u harmoničan (ili ako hoćeš) ravnopravan položaj muške i ženske osobine u sebi i ta dva principa u cjelini, onda ćemo moći da očekujemo da i svijet u cjelini konačno postigne toliko dugo čekanu harmoniju.

Mozda ce objasniti da je manifestacija u iluziji - aktivni, muski princip te da se stoga avatar manifestira kao musko. I u staroj vedskoj mitologiji glavni prinicipi u svom aktivnom stanju su muski, medutim hrane se na energiji koja je pasivna i ne toliko eksponirana. Recimo Siva i Shakti i sl..

Mada ako se mene pita ionako je zenski princip daleko dominantniji od muskog na ovoj Zemlji u zadnjih dosta tisuca godina tako da me price o "povratku bozice" uvijek dosta zabave. Bas kao i price o Sai/Meher/X Babi. Sa zanimanjem citam ove linkove........... :-k [-o<

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 22, 2006 10:49 am 
Početnik

Citat:
Neko je trenutno na visem a neko na nizem nivou razvoja svesti, ali licno mislim da je ovaj svet u sustini hologram i da svi imamo jednaki potencijal u tom razvoju.

tačno je da svi imamo i te kakav potencijal, samo što su ga neki svjesni manje, a neki više=‚‚eko je trenutno na visem a neko na nizem nivou razvoja svesti", a neki nažalost nikako...
Što se tiče tvojih pitanja u vezi evolucije i involucije svijesti sve će ti se razjasniti kad pročitaš knjigu ‚‚Bog govori"-(pretpostvio je koja su to pitanja koja bi se javila kod čovjeka i u okviru knjige je već dao odgovore na njih)
Da sam ja tako kao ti vadila iz kontekst neke rečenice i čitala okrnjenu literaturu, to ne bi ostavilo efekat na mene kao originalano djelo, i pitanje je da li bih onda vjerovala u čitavu tu priču.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 22, 2006 12:01 pm 
Član foruma

Fino, ali posto postoji na hiljade knjiga sa istom tematikom a ja nemam vremena da ih sve procitam uvek volim da imam neko predznanje o knjigama koje mi drugi savetuju.
Trenutno niti imam tu knjigu niti imam vremena da citam vise od 300 strana da bih dobio odgovor na nekoliko pitanja koja me interesuju. Ako na njih stvarno ne mozes ukratko da mi odgovoris onda ne znam zasto si uopste krenula da pises o Meher Babi. Mogla si samo da napises da preporucujes tu knjigu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 22, 2006 3:28 pm 
Početnik

Odgovor nije mogao da bude kraći, a da opet shvatiš nešto, ovo što slijedi je svedeno na najmanju moguću mjeru i pruzela sam gotovo sve direktno iz knjige, e sad moguće je da sam nečemu posvetila nedovoljno pažnje, evoluciju nisam htjela detaljno da objašnjvam kao involuciju, jer mislim da nema potrebe, ako ipak budeš imao nedoumica, javi

evolucija svijesti :

1.kamen-od prve u nizu prvih formi kamena do zadnje u nizu zadnjih formi kamena,
2. metal-od prve u nizu prvih formi metala do zadnje u nizu zadnjih formi metala,
3 .biljke-od prve u nizu prvih formi biljaka do zadnje u nizu zadnjih formi biljaka
4. insekti.---------------------------------- insekata------------------------------------------insekata
5.riba-----------------------------------------riba-------------------------------------------------riba
6.ptica----------------------------------------ptica----------------------------------------------ptica
7životinja------------------------------------životinja-------------------------------------------životinja
8.čovjek-------------------------------------čovjeka--------------------------------------------čovjeka...

Svaka od formi ima svoju svijest na svom nivou, a oblik koji slijedinje zgusnuti kalup impresija prošlog oblika.
Istovremeno sa razvojem svijesti, kroz evoluciju formi tijela, počinju se nagomilavati sanskare
****sanskare su uobičajeni obrasci i nesvjesne pobude preostale iz prethodnih akcija u sadašnjem i prošlim životima. One su pokretne sile koje u velikoj mjeri određuju čovjekove akcije i ostavljaju mu malo mogućnosti za pozitivno djelovanje u cilju progresivnog razumijevanja i razvoja svoje vlastite prirode****.Evolucija forme i svijesti( a sa tim i individualizacija čovjekovog ego-uma) završena je onda kada duša po prvi put postigne ljudski oblik. Ali zbog nagomilavanja sanskara, potpuno razvijena svijest duše postaje uhvaćena u stupici iluzije i stoga nije usmjerena ka samoostvarenju duše.
Radi samoostvarenja ove sanskare moraju biti u potpunosti uništene kako bi se duši, kao individualnom egu omogućilo da se pretvori u individualnu dušu u stanju svjesnom Boga. Dalje, sanskare koje se nagomilavaju u inkarniranom životu moraju biti odstranjene iz njega. Da bi se sanskare u potpunosti odstranile one moraju biti anulirane ili obezvrijeđene kroz proces ispravnog izjednačavanja, odnosno savršenog kvalitativnog i kvantitativnog uravnoteženje svih suprotnih sanskara i loših i dobrih. Ovo je izuzetno teško, jer je sanskarama jedne vrste urođena tendencija da budu brojnije od sanskara druge vrste.
Dok neuravnoteženiost sanskara suprotne vrste dostiže svoj maximum u inkarniranom životu, približna uravnoteženost se postiže nakon smrti, tokom perioda neinkarniranog života, kroz žestoko subjektivno zadovoljstvo ili patnju-u stanjima poznatim kao STANJE RAJA i STANJE PAKLA (***znači pakao i raj su samo stanja koja duša proživljava u cilju da kao na tasu izjednači sanskare stečene u inkarniranom životu).Svaki inkarnirani život prilika je da čovjek ostvari svoje istinsko jastvo. Svaka smrt ili neinkarnirani život prilika je za postizanje jednog vida ravnoteže da bi započelo novo rađanje sa novom prilikom za samoostvarenje.

Evolucija svijesti počinje u formi kamena i završava se formom čovjeka, involucija svijesti je moguća samo u formi čovjeka i ona je u stvari postepeno odmotavanje klupka sanskara koje se stvorilo tokom evolucije u ostalim formama.
Postoje tri vrste tijela i tri vrste impresija: grube, suptilne i mentalne. tokom evolucije dok se duša svjesno poistovjećivala sa grubim formam, ona se NEsvjesno poistovjećivala sa suptilnom i mentalnom formom.Iako se duša odvaja od grubih formi nikada se nije mogla odvojiti od svojih suptilnih i mentalnih formi.
raSuptilno i mentalno tijelo su potpuno zvijeni u formi čovjeka, al čovjek ih nije svjestan i ne doživljava suptilni niti mentalni svijet. Ali, ipak može da djeluje preko suptilnog i mentalnog, ali na GRUBOM nivou: Energiju suptilnog kroz nuklearnu energiju, um mentalnog kroz želje, misli, osjećanja.

u nastojanju da rastereti svijest od impresija, gruba svijest navodi dušu da proživi i iscrpi te impresije kroz bezbrojno oprečna iskustva u čitavom nizu reinkarnacija. Dok u procesu reinkarnacije svijest duše pokušava da se oslobodi bremena impresija, ona se sve više zapliće u svakoj fazi reinkarnacije. Baš u trenutku pred samo uspostavljanje ravnoteže iskustava oprečnih impresija( u stanjima poznatimkao pakao i raj) ravnoteža biva poremećena spajanjem sa sledećom ljudskom formom.

KADA svjest duše sazri za izbavljenje iz grubog svijeta, ona stupa na spiritulnu stazu i okreće se prem unutra--to je početak INVOLUCIJE. Njene grube impresije nisu više tako duboke. One postaju slabije, odnosno suptilnije, a kao posljedica toga duša postaje svjesna suptilnog
Brojni ciklusi rođenja i smrti u ljudskoj formi moraju da doprinesu tom sazrevanju grubog iskustva, koje konačno nagoni svijest duše na stazu oslobađajuće INVOLUCIJE na kojoj impresije postaju sve slabije i bleđe i na kraju nestaju.Grube impresije postaju suptilne, suptilne postaju mentalne, a mentalne impresije konačno bivaju izbrisane ostavljajući svijesti slobodu da odažava ISTINU.
Proces involucije je najčešće postepen. Čovjek nasleđuje formu i impresije od životinja, pa su grube impresije veoma snažne. Grube impresije mogu odjednom da nestanu samo u izuzetno rijetkim slučajevima. U većini slučajeva grube impresije prvo postaju sve slabije i bleđe (pretvarajući se pri tome u suptilne i mentalne impresije), a zatim potpuno nestaju. Po pravilu, duša koja je započela svoj povratak kući više se ne vraća u grubi svijet. To ne znači da duša koja posjeduje svijest o suptilnom ne boravi u grubom tijelu. To znači da svijest duše više nije uhvaćena u zamku grube forme i grubog svijeta.Uobičajeno je pravilo da duša prvo raskida vrzu sa grubim svijetom, zatim suptilnim svijetom, pa mentalnim i na kraju spoznaje da je izvan svih njih. Putujući svojom stazom, duša prolazi kroz šest nivoa, od kojih su prva tri u suptilnom domenu, četvrti na granici suptilnog i mentalnog, dok su peti i šesti u domenu mentalnog. Duša koja vječno boravi u najvišem jastvu je iznad ovih nivoa(sedmi)
Duša s erazvija u grubom tijelu, odbacujući prvo njega, pa suptilno, pa mentalno. U tački kada se ne poistovjećuje ni sa jednim tijelomtj. kada shvati da je iznad svih kažemo da je duša direktno spoznala Boga.

KARAKTERISTIKE NIVOA INVOLUCIJE

I nivo - Na granici grubog i suptilnog. Doživljava suptilne impresije grubim čulima, postepeno, daljom involucijom duša stiče potpunu svijest o suptilnom, odbcujući grubo, i tada je na

II nivou - oživljava suptilni svijet suptilnim čulima, sposobna je da stvara opsene i čuda nižeg ranga. Nesvjesna je grubog svijeta, mada funkcioniše kao ljudsko biće
.
III nivo - Na ovom nivou suptilna svijest stiče veću svijest o beskonačnoj energiji suptilnog svijeta i doživljava veću moć. Ona je spremna da čini veća čuda, da vraća vid slijepima i sl.

IV nivo - prag mentalne sfere- Na ovom nivou duša je potpuno svjesna beskonačne energije. Ovdje duša posjeduje svu moć . Međutim supčena je i sa moćnim naviranjem snažnih želja i emocija koje su aspekti Uma mentalnog svijeta. Na ovom stupnju duša doživljava takozvano stanje najcrnje noći (u Hrišćanstvu poznatom kao ‚‚tamna noć duše"). Ukoliko ove želje, dok su na svom vrhuncu, nadvladaju dušu na IV nivou, tj. sko dođe do zloupotrebe moći, tada iskustvo oslobađanja ove beskonačne enrgije u datom trenutku neminovno postaje fatalno za dušu na IV nivou. Posljedica toga je brutalan raspad cjelokupne svijesti koju je duša do tada stekla, pri čemu duša zadržav samo najkonačnijusvijet i ponovo se poistovjećuje sa formom kamena. Ta duša mora da prođe cjeli proces evolucije od kamena pa na dalje, pa zatim proces involucije da bi povratila punu svijest.

V i VI nivo - ovaj uma koji pripada mentalnom posjeduje dva odjeljka, u prvom je um u stanju ispitivanja i razmišljanja i djeluje u vidu misli- to je sfera V nivoa ili Sfera misli -ova ljudska duša koja posjeduje svijest i mentalnom, tvorac je i vladar misli i sposobna je da upravlja samo mislima svih duša koje posjeduju svijest o grubom i suptilnom. To se često pogrešno tumači kao upravljanje umovima svih duša.( ona ne vlada čitavim Umom nego samo onimm dijelom koji funkcioniše u vidu misli)
U drugom odeljku um je u stanju impresivnosti i saosjećajnosti, ispoljava se u vidu emocija- to je sfera VI nivoa ili Sfera Osjećanja- ljudska duša na VI nivou koja posjeduje svijest o mentalnom doživljava mentalni svijet sa potpuno osvešćenim osjećanjima i zato nema nikakvih misli, već stvarno osjeća da je svjesna osjećanja viđenja Boga licem u lice, stalno, u svemu i svude. Ona sve vreme vidi Boga, ali ne može da prepozna sebe u Bogu kao Boga***( ovo viđenje se ne smije poistovjećivati sa našim uobičajenim načinom viđenja nekog objekata fizičkim očima). Zbog toga na ne može da izmiri svoj osjećajviđenja Boga sa sopstvenom istovjetnošću sa Bogom, i zato ona čezne, intuitivno osjeća i žudi sa sjedinjenjem sa Bogom koga vidi licem u lice. Ovakvo poistovjećivanje sa drugim stanjem uma-osjećanjem-je preovlađujući aspekt božanske ljubavi koja konačno vodi sjedinjenju sa Bogom.

VII nivo - Gotovo je nemoguće da ljudska duša koja posjeduje svijest o mentalnom sama svojim naporima pređe šesti i dođe do sedmog nivoa (***oni koji su našestom nivou spoznaju Boga u trenutku odbacivanja svojih tijela). Na ovom stupnju apsolutno je neophodna milost Savršenog Učitelja koja pomaže ljudskoj duši koja posjeduje svijest o mentalnom da se odvoji od svijesti Uma i koja joj omogućava da ostvari jedinstvo sa beskonačnim stanjem, svjesno doživi beskonačno blaženstvo i spozna da je ona(atma) bila vječno u blaženstvu.
Na svom mukotrpnom putu da stekne svijest o Jastvu svaka pojedinačna duša (vječna atme) nesvjesna svog beskonačnog stanja u Paramatmi, nagomilavala je i proživljavala brojne i različite impresije i sve vrijeme se spajala sa konačnim i prolaznim postojanjima, razvijajući grubi, suptilni i mentalni svijet dok je evoluirala grubu svijest grubog svijeta i dok je involuirala svijest suptilnih i mentalnih nivoa suptilnih i mentalnih svjetova.

Bog je beskonačan i Njegova sjenka je takođe beskonačna. Sjenka Boga je beskonačni grubi prostor u kome se nalazi beskonačna gruba sfera u kojoj postoje milioni univerzuma, znanih i neznanih ljudskom rodu, i koja predstavlja kreaciju koja je potekla iz tačke konačnosti u beskonačnom Postojanju koje je Bog.
U tim milionim univerzuma postoji mnoštvo sistema sa planetama. Neke su u gasovitim stanjima, neke su us tanjima očvršćavanja, u stanima metala ili kamena, a neke imaju i vegetaciju.Na nekima su se razvile žive forme kao što su crvi, ptice, na nekima i životinje, a na malom broju planeta ima i ljudskih bića. Stoga, u milijardama univerzuma postoje planetena kojima se manifestovalo sedam carstava evolucije.
Pretpostvalja se da postoji oko 18 000 svijetova na kojima ima života, a samo tri (uključujući našu Zemlju) na kojima su se razvila ljudska bića.
Meher Baba dalje objašnjava da na Zemlji čovjek u svojoj ličnosti posjeduje u pojednakoj mjeri i razum i srce (50% razuma i 50% srca), dok čovjek u druga dva svijeta ima 100% razuma i intelektualno je napredniji. Čovjek se tokom ogromnog broja svojih reinkarnacijarađa u bilo kome od ova tri svijeta, ali na kraju mora da uzme grubu formu i da se inkarnira na Zemlji, da bi ostvario svoju božansku sudbinu, jer je Zemlja zbog prethodno procentualno izraženog odnosa svijet u kome je čovjek najduhovniji. Zemlja je Tačka do koje sve duše moraju da dospiju da bi započele put involucije. Ovaj involutivni put ima sedam stanica i dolaskom u sedmu stanicu okončava se prvo putovanje ka Bogu.Mada je kraj tog puta cilj svih ljudskih duša vrlo mali broj njjih stupa na taj put u bilo kom datom momentu. Dolazak na kraj ovog puta zapravo pretstavlja utapanje individualnosti u Okean beskonačne svijesti, a svršetak putovanja predstavlja uranjanje duše u dtanje ~ ja sam Bog". Ona, kao Bog doživljava beskonačnu Moć, Znanje i Blaženstvo-
Od svih duša koje okončaju prvo putovanje v veoma mali broj polazi na dugo putovanje. Ovo putovanje nema stanica.To je trenutno putovanje-putovanje u kome beskonačna svijest biva uzdrmana iz svoje uronjenosti u stanje ‚Ja sam Bog" i prenijeta u prebivanje u Bogu kao Bog. Uovom stanju se ponovo stiče individualnost, ali je ona sada beskonačna, a ta beskonačnost obuhvata grubu svijest i tako, kao čovjek i kao Bog, duša doživljava beskonačnu Moć, Znanje i Blaženstvo. U sred najveće konačnosti, neograničena Duša zna Svoju neograničenost usred ograničenosti.
Na treće putovanje polazi samo onaj koji završi drugo putovanje i čija je sudbina da nosi breme ispoljavanja beskonačne moći, Znanja i Blaženstva i tako živi životom Boga kao čovjek i kao Bog istovremeno.
POstoji samo pet takvih učitelja koji žive na zemlji u svakom datom trenutku i koji upravljaju kretanjem univerzuma i ustrojstvom svjetova nastanjeih ljudima. SAmo kada jedan od ovih pet učitelja odbaci svoje tijelo, tek tada, jedan od onih koji obitava u Bogu kao Bog može da se pomjeri naprijed, da bi popunio upražnjeno mjesto i dovršio treće putovanje.
Dužnost ovih pet savršrnih učitelja je da pospiješe dolazak Svevišnjeg (avatara) i da mu predaju odgovornost za njegovu Kreaciju.
Svi oni koji žive Božiji život na zemlji i svi oni koji obitavaju u Bogu kao Bog na zemlji, kada odbace svoja tijela, zaubijek odbacuju i svoja suptilna i mentalna vozila i potpuno iščezavaju kao Bog, zadržavajući beskonačnu individualnost i doživljavajući beskonačnu Moć, Znanje i Blaženstvo. To je četvrto putovanje..
U stvarnosti se ne putuje na ova četiri putovanja, jer Bog nema kuda da putuje. On je bez početka i bez kraja. I sve što liči na postojanje, pojavilo se iz Onoga što nema početak i vraća se u Ono što nema kraj.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 22, 2006 5:35 pm 
Član foruma

Kao prvo hvala ti Lota sto si se potrudila da mi objasnis. Sad mi je jasnije o cemu se tu radi.

Mozda cu biti grub sto cu ti ovo reci ali cu ipak to uraditi.
Ako budes malo vise proucavala tematiku kojom se mi bavimo na ovom forumu shvatices zbog cega ti ovo govorim.
Zle sile koje se trude da zadrze ljude u neznanju upotrebljavaju jednu posebnu tehniku.
A ona se sastoji u tome da posto ljudi imaju teznju da tragaju za znanjem oni da bi ih blokirali u tome stvaraju religije.
Sustina religija je u tome da ljudima umotas istine sa lazima jer da im ponudis samo lazi ljudi njih nikada ne bi prihvatali.
Tek kada malo bolje proucis taj sistem manipulacije moci ces da razumes o cemu pricam.
A na sajtu ima puno tekstova o tome.
A da bi shvatila sta su lazi moras da uporedjujes informacije iz vise izvora.

Ovo se na primer savrseno poklapa sa nasom teorijom o denzitetima:
Citat:
Putujući svojom stazom, duša prolazi kroz šest nivoa, od kojih su prva tri u suptilnom domenu, četvrti na granici suptilnog i mentalnog, dok su peti i šesti u domenu mentalnog. Duša koja vječno boravi u najvišem jastvu je iznad ovih nivoa(sedmi)

Ovo savrseno odgovara nasoj predstavi cetvrtog denziteta, OPS sila u njemu i crnih rupa:
Citat:
Ukoliko ove želje, dok su na svom vrhuncu, nadvladaju dušu na IV nivou, tj. sko dođe do zloupotrebe moći, tada iskustvo oslobađanja ove beskonačne enrgije u datom trenutku neminovno postaje fatalno za dušu na IV nivou. Posljedica toga je brutalan raspad cjelokupne svijesti koju je duša do tada stekla, pri čemu duša zadržav samo najkonačnijusvijet i ponovo se poistovjećuje sa formom kamena.

Pod ovim nas mislim na ljubitelje Kasiopejaca. :)

Ovako takodje Kasiopejci objasnjavaju peti denzitet:
Citat:
Svaka smrt ili neinkarnirani život prilika je za postizanje jednog vida ravnoteže da bi započelo novo rađanje sa novom prilikom za samoostvarenje.

Ima tu jos dosta toga da ne nabrajam sve, i sad vidim da bih voleo da procitam tu knjigu.

Ali evo kad meni pocnje da zvuci malo sumnjivo:
Citat:
Svaki inkarnirani život prilika je da čovjek ostvari svoje istinsko jastvo.

Meni ovo zvuci kao da nas neko tera da budemo stalno skoncentrisani na ostvarivanje tog istinskog jastva a ne da pustimo da stvari teku prirodnom evolucijom. Zato sam rekao da mi pre zvuci kao neka blokada dalje evolucije nego kao neko prosvetljenje.
Citat:
Evolucija svijesti počinje u formi kamena i završava se formom čovjeka

A ja mislim da postoje i drugi visi oblici zivota osim coveka.
Ko je rekao reptili? :)
Citat:
Dok u procesu reinkarnacije svijest duše pokušava da se oslobodi bremena impresija, ona se sve više zapliće u svakoj fazi reinkarnacije.

Ne kazem da sam u pravu ali mi nekako bolje lezi ovakva filozofija:
Citat:
Life is religion.
Life experiences reflect how one interacts with God.
Those who are asleep are those of little faith in terms
of their interaction with the creation. Some people
think that the world exists for them to overcome or
ignore or shut out. For those individuals, the worlds will
cease. They will become exactly what they give to life.
They will become merely a dream in the "past." People
who pay strict attention to objective reality right and
left, become the reality of the "Future."

A ovakve stvari podsticu elitizam:
Citat:
Pretpostvalja se da postoji oko 18 000 svijetova na kojima ima života, a samo tri (uključujući našu Zemlju) na kojima su se razvila ljudska bića.

Zemlja je Tačka do koje sve duše moraju da dospiju da bi započele put involucije.

Svi smo mi posebni na svoj nacin. Ali je problem to sto smo previse egocentricni.
Meni takodje prija kada cujem nesto tako lepo kao ove gore dve recenice.
Isto kao sto mi je prijalo da mislim su Srbi bozji narod i sta ti nije sve islo uz tu propagandu.
Kad je bilo bombardovanje cak je isla i prica kako je 1999-ta godina bila godina borbe izmedju bozjeg naroda (broj 1) i djavola (izvrnuto 666), a i misija se zvala Milosrdni andjeo iako su Ameri tone uranijuma pobacali po Kosovu i Srbiji. Ma da ne pricam kakva je to propaganda bila. :)

Nego da se vratim na temu. Poenta je u tome da Reptili cesto koriste ovakve za nas primamljive stvari u svim religijama i sektama da bi se ljudi ili osecali specijalno i odabrano, ili pokorno i u strahu. A mi ovde pokusavamo da nadjemo neku sredinu.
Hajde ti malo prouci brojne tekstove na ovom sajtu i forumu pa pokusaj da dobijes malo jasniju sliku. A ako hoces slobodno skeniraj jos nesto iz te knjige jer mi se sada cini zanimljivijom.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 22, 2006 7:48 pm 
Početnik

Citat:
Citat:
Svaki inkarnirani život prilika je da čovjek ostvari svoje istinsko jastvo.

Meni ovo zvuci kao da nas neko tera da budemo stalno skoncentrisani na ostvarivanje tog istinskog jastva a ne da pustimo da stvari teku prirodnom evolucijom. Zato sam rekao da mi pre zvuci kao neka blokada dalje evolucije nego kao neko prosvetljenje.

Ja stvarno u navedenoj rečenici ne vidim ništa slično,Mada, možda sam ja kriva ako si nešto pogrešno protumačio, jer nisam mogla da obuhvatim sve, pa tako kockice ne mogu da ti se slože... Meher Baba svojim učenjem ne tjera nikoga ni na šta, Svaki inkarnirani život i jeste prilika da se ostvari istinsko jastvo, i ne misli se ovde na svakog pojedinca na Zemlji čija je duša inkarnirana u tijelu, ovdje je u pitanju hipotetska konstatacija, da u svakom od ogromnog broja inkarnacija pojedinačna duša ima priliku da ostvari svoje jastvo, ali baš zbog tog prirodnog toka, za koji ti kažeš da u ovom slučaju ne postoji, to se dešava u jednoj jedinoj inkarnaciji od milion postojećih, kad za to dođe vrijeme...
A što se tiče paralela koje si naveo, i ja sam ih primjetila jer sam čitala tekstove, (nisam ipak tek tako došla na ovaj forum,) ne sve, ali ipak sam nešto pročitala, bilo mi je zanimljivo i ništa više, a nešto mi čak nije bilo ni zanimljivo...ti tekstovi ne mogu da se porede sa Meher Babom u smislu vjerodostojnosti i istine, ovdje je sve potanko objašnjeno -uostalom uvjerićeš se sam kad pročitaš sve od korice do korice... iskreno, možda bih ja podržavala vašu priču da nisam došla do literature do koje sam došla...

Kad pročitaš knjige od Meher Babe,( skeniraću ih kad budem imala vremena, sad sam u frci sa ispitima, i to velikoj) vidjećemo kako ćeš razmišljati, i ja ću pročitati svu literaturu koju nudi ovaj sajt...

Evo još jednom ću da ti naponem da je Meher Baba bio izričito protiv stvaranja bilo kakvih organizacija, kultova i sličnog oko njega i njegove ličnosti, imao je određen broj stalnih ljudi oko sebe, kad je držao predavanja i slično(pokazujući na tablici) (, rekla sam već da je ćutao tokom 44 godine-zavjet ćutanja je prekinut pred smrt,) mogao je svako da prisustvuje, nikada nije pravio nikakve razlike u svojim sljedbenicima, niti je tražio ikakvu materijalnu ili neku drugu korist...postoji nekoliko kratkih videa o njemu, pa nađi na netu i pogledaj...

‚‚Istorija se ponavlja vjekovima, kada muškarci i žene u svom neznanju, ograničenosti i ponosu, prisvajaju sebi pravo da sude o Bogočovjeku koji iskazuje svoju božanstvenost, optužujući ga što iznosi Istine koje oni ne mogu shvatiti. Međutim, on je ravnodušan prema zlostavljanju i proganjanju, jer u Svojoj istinskoj samilosti on razumije, u svom stalnom iskustvu stvarnosti on zna, i u svojoj beskonačnoj milosti on prašta. Bog je sve, bog zna sve i bog čini sve. Kada Avatar objavi da je drevni, to Bog objavljuje svoje ispoljavanje na Zemlji. Kada čovjek govori za ili protiv Avatara, to Bog govori kroz njega. Bog je taj što se ispoljava kroz Avatara i kroz čovječanstvo."

To što je samo na Zemlji moguća involucija ne možeš da porediš sa propagandom o Srbima kao nebeskom narodu i sličnim sitnicama niže prirode...nije riječ o egocentrizmu, a i da jeste, taj egocentrizam je opsjena i sjenka kao i sve drugo oko nas...ili mi se čini ili tebi stvarno promiču neke ‚‚više" stvari i sve uporno pokušavaš da smjestiš u ograničeni krug od par metara u čijem središtu je čovjekov ograničeni mozak...

i još nešto: ne doživljavam kao grubost ako neko neće da povjeruje u ono u šta ja vjerujem, i to smatra za laž i obmanu, niti kao nježnost ako neko vjeruje u isto što i ja...
...svako ima potpuno pravo da odabere u šta hoće da vjeruje i da to brani...jedino šta zamjeram je velika doza površnosti koja se ispoljava u pokušaju da se daje valjan komentar (bilo pozitivan, bilo negativan) o nekome ili nečemu, a da se to podrobno ne prouči i ne ispita...
...ja stvarno nisam pročitala nešto mnogo literature, a i nisam imala kad, još sam jako mlada, ali to što pročitam trudim se da shvatim u potpunosti, da sebi ne bih dozvollila da nešto lupetam, kao mnogi ovdje...

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 22, 2006 11:58 pm 
Član foruma

Onda za sada samo znam da se ne slazem sa ovim:
Citat:

Evo ga i ovaj Baba: http://www.saiorg.hr/index.php?mmlID=/4/9/

Ima ih ko zutih mrava.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 23, 2006 1:49 am 
Početnik

Citat:
Onda za sada samo znam da se ne slazem sa ovim:

Citat:

-čovjek je svako biće koje ima svijest o sebi (koje egzistira), tu možemo da ubrojimo i reptile :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 23, 2006 8:53 am 
Administrator

Citat:
-čovjek je svako biće koje ima svijest o sebi (koje egzistira), tu možemo da ubrojimo i reptile

Dakle po tome su i Sivi ljudi?!? Imaju svijest o sebi... čak i znaju da su kibernetička bića bez inkarniranih duša u njima... ali to neki od njih žele "ispraviti" i čine razne hibridizacije... užas.

Mislim da bi ovu definiciju samo malo trebalo izmjeniti u stilu:

Čovjek je JEDNO OD MNOGIH bića koja imaju svijest o sebi ( koja egzistiraju ), tu možemo ubrojiti i Reptile.

:lol:

Možda bi obuhvatnije mogli to ipak reći:

Čovjek je jedna vrsta bića sa određenim stupnjem svijesti, a mnoga spiritualna bića su željela iskusiti ljudska iskustva pa se inkarniraju u 3D ljudska tijela iz tih razloga.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 23, 2006 12:38 pm 
Početnik

Sam si negdje pomenuo da tematici kojom se mi na ovom forumu bavimo ne odgovara izraz ‚‚definicija", jer ona podrazumjeva po sebi neku konačnost i jasnu određenost, kao ‚‚to je tako i gotova stvar". Mislim, to sad nije važno toliko, čisto mi se svidjelo to razmišljanje...

Znači to nije nikakva definicija preuzeta iz neke knjige, čisto sam uzela o obzir i vaša razmišljanja (da E.Maxa lakše izmanipulišem) :twisted:

Većina vas napada religijske sisteme, i njihove fanatične sljedbenike, a funkcionišete na gotovo istom principu : držite se te teorije o reptilima ko` pijan plota.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 23, 2006 2:54 pm 
Član foruma

Citat:
Većina vas napada religijske sisteme, i njihove fanatične sljedbenike, a funkcionišete na gotovo istom principu : držite se te teorije o reptilima ko` pijan plota.

Pa za sada je najbolja.
A u cemu je po Babi razlika izmedju riba,ptica i zivotinja? Gde tu spadaju dinosaurusi? I da li ce roboti kada postanu svesni sebe i oni postati ljudi?

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 23, 2006 5:13 pm 
Početnik

Bez ljutnje, ali mislim da si ti pomalo nezreo, nezavisno od toga koje si god.
Jedan dio ti je još zelen...

Kako je moguće da roboti postanu ljudi??? oni mogu da imaju virtuelnu svijest i da vjeruju da su ne znam šta- pa i ljudska bića, razvijenu inteligenciju, ali nikad neće imati pravu ljudsku svijest, niti će postati ljudska bića.

i smiješno je, i neozbiljno što si postavio pitanje u stilu ‚‚Šta M. Baba kaže na to"

no dobro, možda ti u toj fantastici vidiš neke odgovore, ali za moj način razmišljanja to su samo neke sporedne mogućnosti koje ne vode nikuda...
nekome su možda te priče otvorile oči, ali što se mene tiče taj neko je i dalje kratkovid.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.