Citat:
"Guru" bilo koje geografske širine svakako ima veliki značaj za zatupjele mase, da ih pokrene iz latentnosti njihovih života!
Večina na tome i ostaje, masturbirajući naučenim parafrazama, i što je interesantno, čine se zadovoljnima(na prvi pogled, i samo na van)! Do izražaja dolazi pojedinačna nemoć da se sukobe sa realnošću na adekvatn način, jer je lakše pobjeći u nerealno obožavanje nego realno živjeti i raditi na sebi!
Sasvim je sigurno da će ovakav stav naići na negodovanje, no i to je bolje nego mantrati(moliti) do besvesti i čekati Božju pomoć!
Postoji jedna hvale vrijedna narodna..."Pomozi si sam, pa će ti i Bog pomoći!"
AlMyHeart svaka ti čast, na ovo stvarno nemam šta posebno dodati osim da se slažem u poptpunosti.
Kad smo već kod ove teme da kažem da sam se "sasvim slučajno" prije nepunih mjesec dana učlanio na jedan ovdašnji forum koji se bavi pitanjima joge i tantre, a kojim administrira jedan od članova galaksije (ali nije nešto puno aktivan ovdje u zadnje vrijeme). Iako mi nisu nešto posebno bliske navedene teme odlučim da napišem koji post tamo iz prostog razloga što su momci koji kreiraju taj forum moji sugrađani.
E sad desilo se da nakon par mojih postova koji sadržavaju moje vlastite ideje tipa "razmišljam samo svojom glavom" ili "slušam samo svoje više ja" i tako slično, nekoliko članova koji su naročito aktivni u organizovanju raznih seminara i dovođenju nekih poznatih "indijskih faca" iz svijeta joge i tantre, počinju prilično nervozno i kritički da reaguju na moju pisaniju.
U čemu je, u stvari, bio problem nisam ni sam siguran, uglavnom stekao sam uticaj da (dozvoljavam naravno mogućnost i da griješim) ti momci (i djevojke) na tim svojim skupovima i seminarima prolaze kroz neki vid mentalnog programiranja i žestokog ispiranja mozga a da toga, naravno, nisu ni malo svjesni. Ono što je najznačajnije, od svih tih indijskih gurua, učitelja ili ne znam kako ih više nazivaju, su napravili prave kultove ličnosti i moderna idolopoklonstva koja se graniče sa božanstvima tih ljudi. Nameće se zaključak da oni misle da sve što je potrebno za neku samospozanju jeste da samo treba da slušaju sve savjete tih njihovih gurua, meditiraju po 3 i više sati dnevno, slušaju neku indijsku muziku i sve će doći samo od sebe.
Naročito ih je pogodilo kad sam se ja izuzetno kritički osvrnuo na njihovo NAPLAĆIVANJE i tih seminara i predavanja i čak propagiranja stavljanja tamo nekih štandova gdje prodaju, pazite sad ovo: dekice i štapiće za meditaciju, neke mirise i tako slično.
Čak je jedan od tih "organizatora" tih "simpatičnih" okupljanja, vidno uznemiren i iznerviran mojim stavovima i razmišljanjima dopustio sebi da napiše par, rekao bih, "prizemnih" postova, nesvjestan da time poništava, na neki način, većinu truda koji je do tada uložio u svoj duhovni razvoj, jer je dopustio da ga samo par rečenica tuđeg načina razmišljanja dobro izbaci iz takta. Al dobro sad.
Isto tako, jako im je zasmetalo kad sam ih upitao zašto im uopšte služe ti njihovi duhovni učitelji i da li su svjesni da postoje mnoge lekcije u ljudskom životu kroz koje čovjek mora proći isključivo sam da bi shvatio suštinu nekih stvari. Kad sam jednom prilikom rekao da mene zanima samo šta mi govori moje više ja a ne tamo neki govinda jedan član me čak upita kako sam siguran da to više ja uopšte postoji.
Da, da me ne bi neko pogrešno razumio sa svoje strane nisam pisao ništa uvredljivo ili sličnog sadržaja za bilo koga ili za bilo koju vrstu učenja, jer sam u potpunosti svjestan da sve što nam se dešava predstavlja, u stvari, izuzetno vrijedne i važne lekcije i da to treba poštovati, pa ako neko misli da treba da izabere put joge ili jehovinih svjedoka, to treba poštovati jer su to za njega jako važne lekcije kroz koje mora da prođe.