Postovani Dzabaludine!
Hvala vam na odgovoru.Drago mi je da imam sa nekim popricati o iskustvima na sirovoj hrani i zdravijem nacinu zivota.Molio bih vas ako vam nije tesko da mi odgovorite na ova pitanja koja me muce,naravno ako ih znate.Ako ima jos ko sa foruma da poznaje ovu tematiku,bio bih vam zahvalan,Ja sam trenutno na sirovoj hrani,medjutim sve ovo analizirajuci,postavljam sebi pitanje,je li stvarno ta hrana savrsena za covjeka.Npr,Viktorija koja prica o tome ima mnogo kila,a ona kaze jer joj je metabolizam spor zbog stitne zlijezde.Po meni to znaci da tu nesto ne stima.Ako sirovo sve lijeci,znaci da bi njena stitna trebala da funkcionira bezprijekorno.(ili bi je mozda trebalo uputiti da uradi ciscenje crijeva i jetre

)
Evo dio intervjua sa Viktorijom Boutenko:
SVJETLOST: Mogu li ljudi na sirovoj hrani patiti od pretilosti?
VICTORIA: Da, ja sam živi dokaz. Ljudi koji imaju slab metabolizam dobivaju na težini kad jedu previše orašida.
SVJETLOST: Kako se sirov način prehrane prilagođava prema godišnjim dobima – da zimi jedemo hranu koja nas grije, a ljeti hranu koja nas hladi?
VICTORIA: U stvarnosti, naše tijelo hrana niti hladi niti grije. Ne zagrijava nas hrana nego cirkulacija krvi. Ako imate dobru prehranu, štitnjača vam besprijekorno funkcionira i hladi vas ili grije prema potrebi. Kada mi je hladno, ja, kojoj štitnjača slabo funkcionira, nosim kaput. Riža te zagrijava na isti način kao i votka: obje stvari stimuliraju adrenalin, što nije zdravo.(zasto joj stitna ne funkcionise kako treba,ako je na sirovoj hrani.Ovdje se vidi da zdravlje Viktorije i nije bas sjajno)
SVJETLOST: Jedete li toplu hranu ili pića?
VICTORIA: Ne, ali zimi, kada mi je hladno, žudim za jakim začinima kao što je đumbir pa ih stavljam u salate. Ne vidim da bi to bio neki veliki problem, ali ja osobno ne volim toplu hranu. Volim hladne salate.
Po ovome Malahov je izgleda upravu,koji kaze da je sirovo zimi stetno,da sirovo hladi organizam,da se zbog toga probava usporava,te hrana se ne vari kako treba,koja onda postaje otrov za organizam.Po ovome njoj je poremecena Kapha i Vata dosa koje su po prirodi hladane. Tako da je to po meni uzrok njenog viska kila.On kaze da za vrijeme zime treba jesti hranu koja ne hladi organizam,(jabuke,voce)jer je to necelishodno cak i stetno,vec hranu sa toplim svojstvima.Koja je hrana sa toplim svojstvima,a da je sirova i a da nisu zacini u pitanju?
Na jednoj ayurvedskoj stranici sam pronasao interesantan tekst u vezi zelenih sokova i kuhane hrane:
„Napominjem, iako su zeleni sokovi beskrajno zdravi – nisu za svakoga! Osobe s dominantno Vata došom, odnosno Vata neravnotežom u tijelu, svoje stanje s zelenim sokovima mogu još samo pogoršati – pogotovo ako prehranu počnu temeljiti isključivo na njima. Dok će Pitta osobama odgovarati sjajno! Vata doši ne pogoduje sirova hladna hrana, za njih je puno bolje jesti toplo, kuhano."
Zasto ajurveda ,tako drevna nauka govori kako kuhana hrana moze biti bolja za covjeka od sirove?
„ Zeleni sokovi su dobri ukoliko svjesno odabiremo namirnice i čajeve potrebne upravo našem organizmu. Ako samo ubacujemo sve što imamo i što smo čuli da je zdravo, možemo lako napraviti miš maš u organizmu – više štete nego koristi.“
Zasto dr.Todor Jovanovic kaze da spinat ne treba jesti,da on izvlaci kalcijum iz organizma,da ta hrana nije za za svakoga,te da mnoga djeca na pocetku kad im roditelji daju zelje i sl,djeca to instiktivno odbijaju(kao i kuhano)? Malahov navodi u knjizi da oksalna kiselina stvara nepovoljne uslove .” Neke kiseline (inozitfosforna, oksalna) formiraju sa
kalcijumom čvrsta nerastvorljiva jedinjenja, koja organizam
ne prihvata..Kalcijum se ne asimiluje iz zelja i spanaća"Dr.Velkov govori kako se taj kalcij najbolje apsorbuje?N.Walker u knjizi kaze da je oksalna kiselina o svjezoj blitvi,spanacu itd,jedna od najkorisnijih substanci za probavni trakt i cjelokupni organizam.U kuhanom obliku oksalna kiselina se pretvara u neorganski oblik i stvara kamenje u bubrezima.Viktorija kaze da je istina da zelenis sadrzi otrove,ali to ne znaci da ih treba iskljuciti.Sta je sad istina od svega ovoga?
Malahov kaze da sirovojedci moraju paziti u svojoj ishrani odnos izmedju natrijuma i kalijuma.ako se to ne postuje,zdravlje neprimjetno propada. Tako su jednoj zeni nakon takve ishrane vrlo brzo rasklimali zubi i narusilo zdravlje. Mene je strah da ne narusim ovaj odnos kalijuma i natrijuma .Nije mi jasno skroz koja hrana uspostavlja taj balans,a da je sirova. Malahov kaze da su to prekrupe(psenica,riza..)Sladjana Velkov u svom predavanju takodjer govori da ne jedemo samo voce jer se brzo ljudima rasklimaju zubi,jer kaze literatura je jedno,a praksa pokazuje nesto drugo.
"Drugo, uočeno je nešto veoma korisno za naš organizam treba jesti produkte, koji kao da nas skupljaju i šire. Prisetite se poglavlja Mikroelementi, dela o kalijumu i natrijumu. Kalijum se nalazi unutar ćelija, a natrijum u vanćelijskoj tečnosti - oba su alkalni elementi. Ali, pri uzimanju hrane bogate kalijumom (koju čini uglavnom voće i povrće), pojačavaju se unutarćelijski procesi i iz organizma se izbacuje tečnost. Na nivou ćelije to se odražava skupljanjem ćelijskih membrane, što pogoršava njihove funkcije. Kod hrane bogate natrij umom (koju uglavnom čine prekrupe, šargarepa, koren maslačka), zadržava se voda u organizmu. Na ćelijskom nivou dolazi do bubrenja membrane, što pogoršava funkcionisanje ćelija. Pomak ne samo u jednu stranu nego i u drugu stranu prigušuje životne procese i zato je nepoželjan. Potrebna je zlatna sredina, a pokazalo se da norme makrobiotičara odgovaraju tom uslovu. Ako se taj uslov ne poštuje organizam se neprimetno uništava, a naročito stradaju zubi. Tako se, kod neupućenih sirovojeda (ljudi koji jedu sirovu hranu) zubi veoma brzo rasklimaju
Kalijum, koji se nalazi u hrani, podstiče izbacivanje vode iz organizma, i obrnuto natrijum je zadržava. Voće i povrće spadaju, uglavnom, u kalijevu hranu, a prekrupe u
natrijumovu. Zato je potrebna ravnoteža pri upotrebi navedenih produkata. Učenje makrobiotičara upravo i uspostavlja takvu ravnotežu upotrebom oko polovine povrća i
voća, a ostalo u obliku prekrupa."
U knjizi Gintera on navodi da je sirovo mlijeko krave ne nanosi nikakve stete organizmu te da ga snadbijeva kalcijumom, da je ono mnogo alkalno i da se pijenjem tog mlijeka neutraliziraju stetne kiseline u organizmu.On navodi primjere djece koja su hranjena sirovim kravljim mlijekom,da se im ocuvani svi zubi bez ikakvog karijesa,dok djeca hranjena kr.pasterizovanim mlij.su se razbolila.Takodjer,on kaze da je svojoj kcerki od malena davao sirovo kravlje mlijeko,i da nikada nije bila bolesna.Malahov u knjizi urinoterapija kaze:
Tek pomuzeno mleko je idealna hrana (u maloj količini), koja se u celini probavlja vlastitim fermentima. Uz to neobrano, najsvežije mleko zraci posebnom energijom, koja se sadrži u njemu, pomaže obnavljanje strukture, a samim tim, i funkciju gušterače.
Ajurveda, najstarija nauka o zivotu takodjer preporucava kravlje mlijeko,i kaze da se ono treba piti u tamno doba dana,navecer 1 h pred spavanje, ,ili ujutro prije 7h,inace moze nanijeti stete organizmu. Ajurveda kaze da kravlje mlijeko djeluje i hrani suptilna tijela covjeka, mozak... i da je to savrsena hrana. Najvise me iznenadilo da ajurveda preporucuje prokuvano mlijeko.Ovo mi nikako nije jasno.Onda sva prica oko Luja pastera i pasterizacije mlijeka pada u vodu kad je u pitanju ajurveda?Je li prokuvavanje isto sto i pasterizacija? .
Ajurveda preporucuje maslac gi koji uravnotezuje sve tri dose,te da poboljsava pamcenje,inteligenciju,da cisti krvne sudove od naslaga,za razliku od obicnog.Kaze da staro maslo moze cak da probudi iz kome.Sta vi mislite o tome?jesu li ovo dezinformacije i lazi ili ima istine u ovome?Zasto je onda takva nauka o covjeku stara najmanje 5 000 god imala skroz pogresna znanja o nekim stvarima npr.o pijenju mlijeka i opcenito zivotinjskim produktima?
Zasto po Ajurvedi u tamas (hranu nize kvalitete) spada luk ,i česnjak,kad svi znamo koliko se prica o cesnjaku kao nevjerovatnom prirodnom antibiotiku itd..?
Zatim Malahov navodi kako hljeb od psenice sadrzi lijepak koji se lijepi za resice u crijevu koje onda odumiru i nisu sposobne za upijenje i apsorbovanje hranjivih materija iz hrane,a onda navodi kako mu je glavno jelo hljeb od proklijalog zrna psenice.Da li to znaci da proklijalo zrno psenice nije stetno.U knjizi zivot bez parazita kaze da proklijalo zrno ne sadrzi skrob.Da li je taj skrob zapravo gluten?Malahov preporucuje da se u ishranu uvede proklijalo zrno cije pozitivno djelovanje se vidi nakon dvije-tri sedmice. Mene ovo mnogo interesuje jer sam prelaskom na sirovo gotovo skroz izgubio seksualni nagon,to me zabrinjava(nema erakcije,i nema seksualnih misli,sreca da nemam djevojku

)tako da bih trebao da ukljucim neka proklijala zrna u ishranu.(Usput mislim da bi sirova hrana bila odlican lijek za pedofile

)O psenici Malahov u jednom djelu pise da je stetna zbog lijepka,a onda kasnije da je vrlo korisna.Nisam pametan sta da mislim.Jeste li vi imali seksualnih problema prelaskom na sirovo,i sta bi ste mi preporucili po tom pitanju?
Ovim tekstom ne zelim da napadam sirovu hranu,vec samo sugerisem sta sam do sad zapazio u knjigama koje sam procitao.Ja sam trenutno 3 mjeseca na sirovom .Moje do sad formirano misljenje po pitanju sirove hrane je to da sirova hrana moze da lijeci i izlijeci veliki spektar bolesti,te da prociscava organizam od parazita i dovodi na normalu kiselo alkalnu ravnotezu,medjutim forsirajuci i produzavajuci sa sirovom hranom prebacujemo organizam na jinsku stranu,sto opet nije dobro,sto dovodi do zagusenja nekih drugih funkcija organizma.Pitanje koje sam sebi postavljam je to moze li sirova hrana zaista da budestil zivota, istina prema kojoj svi treba da tezimo i da to forsiramo do kraja zivota.Zasto jogini ne potenciraju 100%sirovu hranu,nego se svi hrane u zavisnosti od mjesta gdje zive.Zasto je ukuhani urin do 1/4 deset puta jaci po pitanju lijecenja i ciscenja od obicnog.Zasto civilizacije na Tibetu itd.. koje Malahov opisuje,koji jako dugo zive bez bolesti,bez ijednog pokvarenog zuba,se hrane maslacem od mlijeka jaka,jecmene lepinje ,pirinac,Tibetabski masni caj,nisu skroz na sirovom ?Zasto ljudi u Malahovoj knjizi koji su cijelog zivota jeli mlijecne proizvode(kozije mlijeko,ovciji sir)su dozivljavali duboku starost.(npr 100, 120 godina)Zato sto su instiktivno odabrali produkte koji stimuliraju slabiju dosu.
Molim vas ljubitelje zdravlja i sirove hrane,ako znate da mi odgovorite na ova pitanja!
veliki pozdrav