SpectraDiggers je napisao/la:
Prvo jedan pozdrav od mene. Ovo mi je prvi put da ucestvujem na ovome forumu.
Licno sam bio skeptik prema Gospodinu Dr. Osmanagicu. Naime,toliko je ruznih
konotacija na njegov racun upucuno od vladajucih "intelektualaca" i njihovih poltrona i satelita da covjek pocne da vjeruje na kraju u Ono sto pricaju. Nisam imao prilike da posjetim iskopine,ali dovoljno dugo pratim sva ta desavanja u vezi sa time,tako da sam apsolutno ubjedjen u postojanje neke davne civilizacije ili cak nesto jos meni nepojmljivo i neobjasnjivo.
Ono sto sam htjeo da kazem ovdje je sledece. Naime ja se bavim arheologijom,kao amater. Dugo godina vec furam fazon Indijane Dzonsa,ali u nekim skromnijim uslovima. Inace hobi su mi metal detektori i sve sto ide uz njih,bavim se time jako dugo.
Negdje pred Ono ludilo devedesetih,ja i jedan drugar som imali neke Njemacke vojne detektore za metal,pa som onako za svoj ceif lutali kojekuda u potrazi za novcicima i slicnim sitnicama izgubljenih kroz vjekove.
Tu na toj planini gdje su iskopine,postoji jedan stari grad ili utvrdjenje,za koje se racuna daje srednjevjekovni grad/utvrdjenje.Porusen je za vrjeme osmanlijskih osvajanja,naravno.
U okolini se mogu naci ostaci metala za njima. Obicno ti njemacki detektori su bili pouzdani i veoma prcizni za svoje vrjeme. Da skratim! Na tom brdu su bili neupotrebljivi. Jednostavno,nije bilo moguce citati zvucne signale. detektori tu polude.
Ne interesuje me piramida, jer kada se magnetni polovi promijene sav biljni i životinjski svijet će se spontano i nenametljivo evolutivno reorganizirati, a da tražimo potvrdu o tome da li je to bilo prije 10.000 ili milion god. je nebitno, jer od toga nema nikakve trenutne koristi, a ne možemo ni odrediti kada će se magnetni polovi tačno promijeniti u budućnosti, kako bismo se pripremili.
Milanković i Tesla su maksimalno apsolvirali te fenomene Zemljinih cikličnih promjena, a niko, u međuvremenu, ništa novo, ni naučno ni duhovno, nije ponudio.
Stoga poštujem nastojanje entuzijastičkoga Osmanagića da to samostalno financira, pogotovo jer ne pripada nijednoj političkoj stranci i nekom udruženju koga financiraju, bez svoje volje, građani, a: država, kanton, općina su, svakako, zakazali jer nisu znali šta uraditi u vezi toga: jesi li pošteđen plaćanja poreza na toj lokaciji?!, treba li to biti turistički ili arheološki centar?! itd.
U svakom slučaju podržavam volonterizam bjelosvj. duhovnih kvazitragača, ali Visoko ima malo ili nimalo koristi od cijele te priče.
Mnogo veću korist imaju razne turističke agencije koje, na osnovu basnoslovno visokih cijena, dovode turiste u obilazak toga kompleksa, a država i Visoko od toga nemaju ništa.