Kroz godine forumskog iskustva često sam sretao raznorazne new age psihopate. Ono što me je oduvijek fasciniralo jest činjenica da je izniman broj psihopata uvijek bio privučen učenju don Juana.
Hajde prvo da rezimiramo vrste psihopata.
Prvo tu su bogom dani naguali. Oni su obično najučestalija vrsta psihopata. Ima ih raznoraznih vrsta, od onih kojima se put ratnika sastoji od relacije birtija-forum, te u birtiji marljivo rade na pomicanju svojih skupnih točki, preko onih koji su se upustili u još veće psihonautičke avanture koristeći raznorazne preparate, pa sve do onih najvještijih, koji imaju sposobnost da se nametnu drugima te naoko povedu iste. Obično ovi zadnji, nazvat ćemo ih alfa bogom danima nagualima, kad se nametnu kao vođe, rade sustavno na tome da eliminiraju svaku konkurenciju, te stvaraju elitističku "družinu naguala" gdje primaju samo izabrane. Kad padne alfa b.d.n. (a uvijek padne), onda obično sa njima pada i njihova družina (ako ništa barem u očaj).
*Mala digresija* Zapazio sam da tensengrity praktičari obično imaju tendenciju ka psihopatiji. Tens oslobađa energiju, a ako praktičar nije razriješen sam sa sobom ista zapinje u pleksusu, točki samovažnosti koju onda samo napuhuje.
Sljedeća grupa su ptice rugalice i čekići. Čekići su pojedinci koji dolaze rušiti bogom dane naguale. Njihov nastup je obično prodoran i pun osuda spram tuđih mana. Ukoliko uspiju, obično sami prelaze u grupu bogom danih naguala te metodom čekića eliminiraju daljnju konkurenciju. Takoreći čekići i b.d.n. su kompatiblni

Ptice rugalice su pak puno suptilnije. One iz prikrajka komentiraju i dobacuju. Postovi istih obično su puni sarkazma i podsmjeha. Koliko god nekad ptice rugalice imaju zahvalnu ulogu, obično u istom pretjeraju, te forum napune otrovom.
Zadnji, najrijeđi, ali nikako ne i najmanje važni, su tzv. "probuđeni". Probuđeni su često (ali ne nužno) bivši pobornici učenja don Juana. Oni su odavno uvidjeli laž i manipulaciju unutar Juanovog učenja, te se svim silama trude da diskreditiraju i omalovaže isto. Metode koje rabe su svakojake, ali uglavnom nisu ništa novo i neviđeno po raznoraznim new age forumima.
Vjerujem da će se svatko od nas naći u jednoj od ovih grupa ili vidjeti kod sebe tendenciju prema istima, jer kolko shvaćam u svakom od nas čuči vampir. Postoji mogućnost da sam zaboravio neku vrstu ili podvrstu, pa osjećajte se slobodno da me nadopunite

Naravno, da ne ispadne da su svi psihopate, uvijek tu ima onih koji se stvarno bore i rade na sebi, te imaju želju razmjenjivati iskustva s drugima. No opet oni prečesto budu odvraćeni sudjelovanju na forumima pošto isti prečesto postanu močvare pune govana.
Kažu mudri da ovisno o onome što zračiš to i privlačiš. E sad, po onome što ja vidim, učenje don Juana je cjelokupan sistem praktičkih znanja koji je sam po sebi dovoljan da pojedincu da šansu da otkrije sebe. Vjerujem da bi se psihopate složili samnom i nadodali da je jedino koji to može. Opet samo učenje, ima potencijala za privući morbidne ljude, koji s nedostatkom pravih ciljeva i iskrenosti prema sebi mogu zastraniti. No opet većina ljudi kad tad zastrani, neovisno koje učenje sljedili.
Ono što mene zanima je zašto baš učenje don Juana? Što je to u tom učenju da je magnet za psihopate? Jel to možda samo do ovog podforuma ili je ista priča na drugim forumima? Meni se čini da razlike baš i nisu pretjerane.